Ochutnajte talianske zemiakové halušky na 7 rôznych spôsobov. Je to lahôdka!

Nemôžete sa nabažiť talianskej kuchyne?

Potom nezabudnite vyskúšať naše recepty na gnocchi!

Máme pre vás varianty s kačacím ragú, šampiňónmi či s kuracím mäsom.

Je na vás, či halušky kúpite už hotové alebo si pripravíte svoje domáce podľa nášho návodu.

Tak poďme na to!

Krémové toskánske halušky s lososom

Tieto gnocchi s lososom a baby špenátom v smotanovej omáčke zo sušených paradajok sú luxusnou pochúťkou, ktorú si pripravíte iba za 10 minút!

Ingrediencie

  • 350 g gnocchi
  • 30 g sušených paradajok
  • 100 g crème fraîche
  • 120 g baby špenátu
  • 2 x 110 g filety lososa bez kože
  • 5 g bazalky
  • 1 strúčik cesnaku

Postup

  1. Rozohrejte veľkú panvicu so širokým dnom (najlepšie nepriľnavou) s olivovým olejom na stredne vysokom plameni.
  2. Akonáhle je olej rozpálený, pridajte gnocchi a varte 6–8 minút.
  3. Nemiešajte ich príliš často, predídete tak ich zničeniu.
  4. Medzitým rozohrejte samostatnú veľkú panvicu so širokým dnom (najlepšie nepriľnavou) s kvapkou olivového oleja na stredne vysokom plameni.
  5. Po zahriatí pridajte filety lososa (kožou dole), ochuťte štipkou soli a korenia a opekajte 5–6 minút, raz v polovici restovania otočte.
  6. Cesnak olúpte a nasekajte nahrubo.
  7. Sušené paradajky nakrájajte nahrubo.
  8. Pridajte nakrájaný cesnak a nakrájané sušené paradajky do panvice s kúskom masla a varte 1 minútu, kým nebude všetko voňavé a všetko maslo sa nerozpustí.
  9. Potom znížte teplotu na strednú a pridajte crème fraîche s 2 lyžicami studenej vody a štipkou soli a korenia.
  10. Varte ďalšie 2-3 minúty, alebo pokiaľ nie je losos prepečený.
  11. Špenát umyte a potom osušte kuchynskou utierkou.
  12. K gnocchi pridajte do panvice umytý špenát a varte 1–2 minúty, kým nezačne vädnúť.
  13. Špenátové gnocchi prelejte krémovou omáčkou, ozdobte lístkami bazalky a posypte trochou drveného čierneho korenia.
  14. Užite si to!
Noky s lososom a baby špenátom v smotanovej omáčke zo sušených paradajok servíroné na tanieri s vedľa položenou vidličkou.
www.gousto.co.uk

Vyskúšajte aj naše najlepšie lososové recepty na 7 spôsobov. Sú rýchle, zdravé a výživné!

Domáce gnocchi s kačacím ragú

Báječný tradičný recept zo stredného Talianska, ktorý je výdatný a sýty a skvele sa hodí na zvláštne príležitosti či ako nedeľný obed.

Ingrediencie

Na gnocchi:

  • 1 kg múčných zemiakov
  • 250 g hladkej múky
  • 1 veľké vajcia
  • 1 štipka soli
  • 2 lyžice nastrúhaného parmezánu

Na kačacie ragú:

  • 1 kg kačacích kúskov
  • 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná nadrobno
  • 2 mrkvy, umyté a nakrájané najemno
  • 2 stonky stopkového zeleru, umyté a nakrájané nadrobno
  • 450 g paradajkovej passaty
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku zmiešaného s horúcou vodou
  • 1/2 pohára bieleho vína
  • 1 lyžička nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 3-4 lyžice extra panenského olivového oleja.
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Zemiaky uvarte v mierne osolenej vode domäkka.
  2. Zlejte.
  3. Zemiaky olúpte a rozšťouchejte, aby ste ich trochu rozdrvili.
  4. Gnocchi musia byť pripravované zo zemiakov, ktoré sú ešte teplé, takže ich nenechajte vychladnúť.
  5. Potom do misy dajte zemiakové pyré s múkou, vajcom, parmezánom a štipkou soli.
  6. Dobre premiešajte, vyklopte na pomúčenú dosku a hneďte, kým nezískate mäkké elastické cesto.
  7. Nehneťte príliš ani príliš silno.
  8. Štvrtinu cesta odrežte a zvyšok prikryte utierkou.
  9. Znovu pomúčte pracovnú plochu.
  10. Štvrtku rozdeľte na dve časti az každého kusu vyvaľkajte hada hrubého ako váš palec a nakrájajte ho na kúsky 2–3 cm široké.
  11. Ľahko zatlačte do nokov hroty vidličky, aby ste vytvorili drážky.
  12. Hotové halušky dajte bokom na ľahko pomúčenú tácku.
  13. Stopkový zeler a mrkva umyte a nakrájajte nadrobno.
  14. Cibuľu nakrájajte aj nadrobno.
  15. Kúsky kačice umyte a osušte.
  16. Do kože votrite trochu soli a korenia.
  17. Zahrejte olivový olej v hlbokej panvici.
  18. Orestujte cibuľu, mrkvu a stopkový zeler, kým nezačnú mäknúť.
  19. Pridajte kúsky kačice kožou dole a restujte, kým koža nezačne hnednúť.
  20. Potom ich otočte a druhú stranu zľahka opečte.
  21. Zalejte vínom a nechajte odpariť alkohol.
  22. Podľa chuti osoľte, oprite av horúcej vode mierne rozpustite paradajkovú passatu a paradajkový pretlak.
  23. Varte, kým nie je kačica prepečená, asi 45–60 minút v závislosti od veľkosti kúskov.
  24. Keď je hotová, vyberte ju z omáčky.
  25. Nechajte ju trochu vychladnúť a mäso odrežte od kostí a odstráňte kožu.
  26. Kačicu nakrájajte na malé kúsky.
  27. Halušky uvarte v mierne osolenej vriacej vode.
  28. Hotové sú, keď vyplávajú na povrch.
  29. Vyberte ich dierovanou lyžicou a pridajte do kačacieho ragú.
  30. Všetko zmiešajte s niekoľkými lyžicami strúhaného parmezánu.
  31. Ihneď podávajte posypané čerstvým rozmarínom, prípadne ešte strúhaným syrom.
Noky s ragú z kačice servírované na tanieri s vidličkou.
www.the-pasta-project.com

Noky s pikantnou talianskou klobásou

Pripravte si tento pokrm ako rýchlu a jednoduchú večeru. Je krásne krémový a má skvelý šmrnc. Zamilujete si ho!

Ingrediencie

  • 300 g pikantnej talianskej klobásy (napr. Salsiccia)
  • 1/2 strednej cibule, nakrájaná
  • 4 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 1/2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 polievková lyžica nasekaných kalábrijských chilli papričiek alebo podľa chuti
  • 1,5 šálky kuracieho vývaru alebo 50/50 kurací vývar a suché biele víno
  • 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • 500 g gnocchi, nevarených
  • 1/2 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu + extra na podávanie
  • 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej bazalky alebo podľa chuti
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Klobásy vyberte zo črievok a rozdrobte ich do hlbokej panvice spolu s cibuľou.
  2. Za občasného miešania restujte 7–10 minút, alebo pokiaľ klobása pekne nezhnedne.
  3. Vmiešajte cesnak, dijonskú horčicu a kalábrijské chilli papričky a restujte 30 sekúnd.
  4. Pridajte kuracie vývar a smotanu.
  5. Zoškrabnite všetky hnedé kúsky z dna panvice.
  6. Vmiešajte halušky (nemusíte ich najskôr variť!).
  7. Pokračujte vo varení po dobu 8-10 minút za občasného miešania, alebo kým omáčka nezhustne a halušky nie sú hotové.
  8. Zložte panvicu z ohňa a vmiešajte parmezán a bazalku.
  9. Podľa potreby dochuťte soľou a korením a ihneď servírujte s extra nastrúhaným parmezánom, ak chcete.
Noky v krémovej omáčke s talianskou údeninou servírované na panvici.
www.saltandlavender.com

Gnocchi s kuracím mäsom v krémovej omáčke

Mäkké halušky, bohatá smotanová omáčka, šťavnaté kuracie stehná a čerstvý špenát dohromady vytvárajú úplne delikátnu kombináciu, ktorú si jednoducho zamilujete. Vychutnajte si každé sústo tohto jednoduchého receptu, ktorý budete mať hotový za menej ako 30 minút!

Ingrediencie

  • 500 g gnocchi
  • 650 g vykostených kuracích stehien bez kože
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžička papriky
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • 5 lyžíc masla
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 240 ml kuracieho vývaru
  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 1/2 šálky nastrúhanej mozzarelly
  • 4 šálky baby špenátu
  • 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného parmezánu na podávanie
  • 1 lyžička vločiek červené čili papričky, voliteľne

Postup

  1. Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarte gnocchi podľa návodu na obale; dobre sceďte a dajte bokom.
  2. Medzitým ochuťte kuracie mäso soľou, čiernym korením, paprikou a vo veľkej panvici na strednom plameni rozpustite 2 lyžice masla.
  3. Pridajte kuracie stehná na panvicu v jednej vrstve a varte dozlatista a prepečte, kým nedosiahnete vnútornú teplotu 74ºC, asi 4-5 minút z každej strany.
  4. Vyberte kuracie stehná z panvice a dajte bokom.
  5. V rovnakej panvici rozpustite zvyšné 3 lyžice masla.
  6. Pridajte cibuľu a restujte za častého miešania, kým nezmäkne, asi 2-3 minúty.
  7. Vmiešajte cesnak a talianske korenie a restujte, kým sa nerozvonia, asi 1 minútu.
  8. Postupne zašľahajte kurací vývar a za stáleho šľahania varte asi 2 minúty.
  9. Vmiešajte smotanu na šľahanie a nastrúhanú mozzarellu a varte, kým sa všetko nespojí a zmes nezhustne, asi 1-2 minúty; dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
  10. Vmiešajte gnocchi a špenát a varte, kým špenát nezvädne, asi 1-2 minúty.
  11. Uvarené kuracie stehná vráťte na panvicu s gnocchi a špenátom.
  12. Ihneď podávajte s čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, vločkami červenej čili papričky a parmezánom.
  13. Užite si to!
Halušky s bohatou smotanovou omáčkou, kuracími stehnami a čerstvým spenátom servírované v panvici s lyžicou.
www.eatwell101.com

Máme pre vás tiež recepty na vynikajúce omáčky k cestovinám 7x inak alebo pripravte si ľahké a rýchle jedlo kedykoľvek počas dňa!

Noky so šampiňónmi a baby špenátom

Tieto krémové halušky s omáčkou zo šampiňónov as baby špenátom sú skvelou večerou, ktorou sa nemusíte hanbiť servírovať ani tým najväčším fajnšmejkrov. Navyše ju pripravíte v jednej panvici a to za menej ako 30 minút!

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/2 strednej cibule, nakrájaná
  • 340 g nakrájaných šampiňónov
  • 2-3 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 3 štipky talianskeho korenia
  • 1 vrchovatá lyžička dijonskej horčice
  • 1/3 šálky suchého bieleho vína
  • 1 šálka smotany na šľahanie
  • 500 g nevarených gnocchi
  • 1 štedrá hrsť baby špenátu
  • 1/2 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • soľ a korenie podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať, nasekaná, podľa chuti

Postup

  1. Pridajte olivový olej na panvicu na stredne vysokú teplotu.
  2. Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút za občasného miešania.
  3. Je v poriadku, keď ľahko zhnedne.
  4. Pridajte šampiňóny, cesnak a talianske korenie.
  5. Pokračujte vo varení za občasného miešania ďalších 5 minút.
  6. Vmiešajte dijonskú horčicu a biele víno.
  7. Nechajte prebublávať asi minútu.
  8. Pridajte smotanu a gnocchi.
  9. Počkajte, kým začne zmes znovu bublať, potom panvicu prikryte a znížte teplotu na stredne nízku.
  10. Varte 3 minúty.
  11. Vmiešajte špenát, znova panvicu prikryte a varte 3 minúty.
  12. Vmiešajte parmezán a dochuťte soľou a korením.
  13. Ochutnajte, gnocchi by mali byť mäkké.
  14. Pokiaľ nie, pokračujte vo varení ďalších pár minút.
  15. Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
  16. Ihneď podávajte s nastrúhaným parmezánom.
Krémové halušky s omáčkou zo šampiňónov a s baby špenátom servírované na tanieri s vidličkou.
www.saltandlavender.com

Zapečené gnocchi s paradajkovou omáčkou a mozzarellou

Tento pokrm sa rýchlo zaradí na zoznam vašich obľúbených večerí. Je neuveriteľne ľahký, takže príde vhod, keď budete mať málo času na varenie a zároveň si budete chcieť skvele pochutnať.

Ingrediencie

  • 680 g chladených gnocchi
  • 2 šálky paradajkovej omáčky s bazalkou
  • 3 lyžice smotany na šľahanie
  • 1 a 1/3 šálky cherry paradajok
  • 230 g čerstvej mozzarelly, nakrájanej na 6-8 plátkov
  • 2 lyžice čerstvej bazalky, natrhané alebo použite celé malé lístky, na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  2. Postriekajte strednú zapekaciu misku olejom v spreji.
  3. Nalejte rovnomerne 1 šálku paradajkovej omáčky do zapekacej misy.
  4. Pokvapkajte 3 lyžicami smotany na šľahanie a premiešajte (nemusí byť plne zapracovaná).
  5. Pridajte polovicu cherry paradajok.
  6. Priveďte do varu veľký hrniec s neosolenou vodou.
  7. Noky varte asi 1/3 doby uvedenej na obale.
  8. Halušky dobre sceďte a ihneď preložte do zapekacej misy a rozprestrite.
  9. Vsypte zvyšné paradajky a potom rovnomerne prilejte zostávajúcu šálku paradajkovej omáčky.
  10. Navrch dajte mozzarellu.
  11. Pečte v predhriatej rúre, kým omáčka nezačne bublať, asi 10 – 12 minút.
  12. Ozdobte bazalkou a podávajte teplé.
Halušky pečené s omáčkou z paradajok, mozzarellou a bazalkou servírované v zapekacej mise.
www.cookingclassy.com

Pripravte si tiež niektorý z našich receptov na zapekané cestoviny . Vyskúšajte rôzne kombinácie chutí a ingrediencií!

Halušky s cesnakovo-syrovou omáčkou

Ochutnajte tieto skvelé gnocchi s krémovou omáčkou s cesnakom a parmezánom. Príprava tohto pokrmu zaberie iba 15 minút a je tak ideálnym kandidátom na večeru počas týždňa.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 6-8 šalviových listov
  • 600 g gnocchi
  • 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
  • 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 3 lyžice strúhaného parmezánu plus ďalšie 1 lyžica voliteľne
  • soľ, podľa chuti
  • kajenské korenie podľa chuti

Postup

  1. Pridajte olivový olej do panvice a rozpáľte ju na vysokom plameni.
  2. Pridajte nasekaný cesnak a šalvia, restujte 10 sekúnd.
  3. Do panvice pridajte gnocchi, rovnomerne ich rozprestrite a jemne premiešajte.
  4. Pridajte kuracie vývar, smotanu na šľahanie, parmezán, soľ a kajenské korenie.
  5. Varte za častého, ale mierneho miešania asi 3–4 minúty, alebo pokiaľ nie sú gnocchi prepečené a vo vnútri mäkké.
  6. Gnocchi posypte strúhaným parmezánom a ihneď podávajte.
Halušky s krémovou omáčkou s cesnakom a parmezánom servírované v miske a posypané čerstvou bylinkou.
www.fortheloveofcooking.net

Tipy, ako pripraviť tie najlepšie domáce gnocchi

  • Vyberte tie správne zemiaky . Múčné zemiaky dodávajú gnocchi ľahkú textúru.
  • Varenie neolúpaných zemiakov vcelku pomáha zabrániť tomu, aby absorbovali prebytočnú vodu. Šupku odstráňte čo najskôr, aby sa para skôr uvoľnila, než aby sa vstrebala do dužiny.
  • Použite lis na zemiaky . To zaistí jemnú a vzdušnú textúru.
  • Z ešte teplých zemiakov vypracujte cesto. Tým podporíte, že sa vajcia krásne spoja s cestom.
  • Šetrite s múkou. Presné množstvo sa bude líšiť v závislosti od múky, zemiakov a vlhkosti vo vašej kuchyni, ale ďalšiu múku pridávajte striedmo. Chcete toľko, aby cesto držalo pohromade, ale nie toľko, aby gnocchi sťažli.
  • Cesto neprepracovávajte. Cesto potom môže stvrdnúť.
  • Než vytvarujete všetky halušky, urobte a uvarte ich len pár . Pokiaľ sa halušky rozpadnú, pridajte do cesta viac múky.
  • Zmrazte ich. S mrazenými haluškami sa ľahšie manipuluje ako s čerstvými a pri varení lepšie drží tvar.
  • Neprevarujte. Ak sa vaše halušky varí príliš dlho, môžu absorbovať príliš veľa vody a budú žuvavé.
  • Nepoužívajte sitko. Jemné halušky sa môžu pri cedení roztlačiť. Vyberte ich z hrnca pomocou dierovanej lyžice a jemne premiešajte s ľubovoľnou omáčkou.

A ako sa vám naše dnešné recepty s gnocchi páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.