Nemôžete sa nabažiť talianskej kuchyne?
Potom nezabudnite vyskúšať naše recepty na gnocchi!
Máme pre vás varianty s kačacím ragú, šampiňónmi či s kuracím mäsom.
Je na vás, či halušky kúpite už hotové alebo si pripravíte svoje domáce podľa nášho návodu.
Tak poďme na to!
Krémové toskánske halušky s lososom
Tieto gnocchi s lososom a baby špenátom v smotanovej omáčke zo sušených paradajok sú luxusnou pochúťkou, ktorú si pripravíte iba za 10 minút!
Ingrediencie
- 350 g gnocchi
- 30 g sušených paradajok
- 100 g crème fraîche
- 120 g baby špenátu
- 2 x 110 g filety lososa bez kože
- 5 g bazalky
- 1 strúčik cesnaku
Postup
- Rozohrejte veľkú panvicu so širokým dnom (najlepšie nepriľnavou) s olivovým olejom na stredne vysokom plameni.
- Akonáhle je olej rozpálený, pridajte gnocchi a varte 6–8 minút.
- Nemiešajte ich príliš často, predídete tak ich zničeniu.
- Medzitým rozohrejte samostatnú veľkú panvicu so širokým dnom (najlepšie nepriľnavou) s kvapkou olivového oleja na stredne vysokom plameni.
- Po zahriatí pridajte filety lososa (kožou dole), ochuťte štipkou soli a korenia a opekajte 5–6 minút, raz v polovici restovania otočte.
- Cesnak olúpte a nasekajte nahrubo.
- Sušené paradajky nakrájajte nahrubo.
- Pridajte nakrájaný cesnak a nakrájané sušené paradajky do panvice s kúskom masla a varte 1 minútu, kým nebude všetko voňavé a všetko maslo sa nerozpustí.
- Potom znížte teplotu na strednú a pridajte crème fraîche s 2 lyžicami studenej vody a štipkou soli a korenia.
- Varte ďalšie 2-3 minúty, alebo pokiaľ nie je losos prepečený.
- Špenát umyte a potom osušte kuchynskou utierkou.
- K gnocchi pridajte do panvice umytý špenát a varte 1–2 minúty, kým nezačne vädnúť.
- Špenátové gnocchi prelejte krémovou omáčkou, ozdobte lístkami bazalky a posypte trochou drveného čierneho korenia.
- Užite si to!

Vyskúšajte aj naše najlepšie lososové recepty na 7 spôsobov. Sú rýchle, zdravé a výživné!
Domáce gnocchi s kačacím ragú
Báječný tradičný recept zo stredného Talianska, ktorý je výdatný a sýty a skvele sa hodí na zvláštne príležitosti či ako nedeľný obed.
Ingrediencie
Na gnocchi:
- 1 kg múčných zemiakov
- 250 g hladkej múky
- 1 veľké vajcia
- 1 štipka soli
- 2 lyžice nastrúhaného parmezánu
Na kačacie ragú:
- 1 kg kačacích kúskov
- 1 cibuľa, olúpaná a nakrájaná nadrobno
- 2 mrkvy, umyté a nakrájané najemno
- 2 stonky stopkového zeleru, umyté a nakrájané nadrobno
- 450 g paradajkovej passaty
- 2 lyžice paradajkového pretlaku zmiešaného s horúcou vodou
- 1/2 pohára bieleho vína
- 1 lyžička nasekaného čerstvého rozmarínu
- 3-4 lyžice extra panenského olivového oleja.
- soľ podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Postup
- Zemiaky uvarte v mierne osolenej vode domäkka.
- Zlejte.
- Zemiaky olúpte a rozšťouchejte, aby ste ich trochu rozdrvili.
- Gnocchi musia byť pripravované zo zemiakov, ktoré sú ešte teplé, takže ich nenechajte vychladnúť.
- Potom do misy dajte zemiakové pyré s múkou, vajcom, parmezánom a štipkou soli.
- Dobre premiešajte, vyklopte na pomúčenú dosku a hneďte, kým nezískate mäkké elastické cesto.
- Nehneťte príliš ani príliš silno.
- Štvrtinu cesta odrežte a zvyšok prikryte utierkou.
- Znovu pomúčte pracovnú plochu.
- Štvrtku rozdeľte na dve časti az každého kusu vyvaľkajte hada hrubého ako váš palec a nakrájajte ho na kúsky 2–3 cm široké.
- Ľahko zatlačte do nokov hroty vidličky, aby ste vytvorili drážky.
- Hotové halušky dajte bokom na ľahko pomúčenú tácku.
- Stopkový zeler a mrkva umyte a nakrájajte nadrobno.
- Cibuľu nakrájajte aj nadrobno.
- Kúsky kačice umyte a osušte.
- Do kože votrite trochu soli a korenia.
- Zahrejte olivový olej v hlbokej panvici.
- Orestujte cibuľu, mrkvu a stopkový zeler, kým nezačnú mäknúť.
- Pridajte kúsky kačice kožou dole a restujte, kým koža nezačne hnednúť.
- Potom ich otočte a druhú stranu zľahka opečte.
- Zalejte vínom a nechajte odpariť alkohol.
- Podľa chuti osoľte, oprite av horúcej vode mierne rozpustite paradajkovú passatu a paradajkový pretlak.
- Varte, kým nie je kačica prepečená, asi 45–60 minút v závislosti od veľkosti kúskov.
- Keď je hotová, vyberte ju z omáčky.
- Nechajte ju trochu vychladnúť a mäso odrežte od kostí a odstráňte kožu.
- Kačicu nakrájajte na malé kúsky.
- Halušky uvarte v mierne osolenej vriacej vode.
- Hotové sú, keď vyplávajú na povrch.
- Vyberte ich dierovanou lyžicou a pridajte do kačacieho ragú.
- Všetko zmiešajte s niekoľkými lyžicami strúhaného parmezánu.
- Ihneď podávajte posypané čerstvým rozmarínom, prípadne ešte strúhaným syrom.

Noky s pikantnou talianskou klobásou
Pripravte si tento pokrm ako rýchlu a jednoduchú večeru. Je krásne krémový a má skvelý šmrnc. Zamilujete si ho!
Ingrediencie
- 300 g pikantnej talianskej klobásy (napr. Salsiccia)
- 1/2 strednej cibule, nakrájaná
- 4 strúčiky nasekaného cesnaku
- 1/2 lyžičky dijonskej horčice
- 1 polievková lyžica nasekaných kalábrijských chilli papričiek alebo podľa chuti
- 1,5 šálky kuracieho vývaru alebo 50/50 kurací vývar a suché biele víno
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 500 g gnocchi, nevarených
- 1/2 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu + extra na podávanie
- 1 polievková lyžica nasekanej čerstvej bazalky alebo podľa chuti
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Klobásy vyberte zo črievok a rozdrobte ich do hlbokej panvice spolu s cibuľou.
- Za občasného miešania restujte 7–10 minút, alebo pokiaľ klobása pekne nezhnedne.
- Vmiešajte cesnak, dijonskú horčicu a kalábrijské chilli papričky a restujte 30 sekúnd.
- Pridajte kuracie vývar a smotanu.
- Zoškrabnite všetky hnedé kúsky z dna panvice.
- Vmiešajte halušky (nemusíte ich najskôr variť!).
- Pokračujte vo varení po dobu 8-10 minút za občasného miešania, alebo kým omáčka nezhustne a halušky nie sú hotové.
- Zložte panvicu z ohňa a vmiešajte parmezán a bazalku.
- Podľa potreby dochuťte soľou a korením a ihneď servírujte s extra nastrúhaným parmezánom, ak chcete.

Gnocchi s kuracím mäsom v krémovej omáčke
Mäkké halušky, bohatá smotanová omáčka, šťavnaté kuracie stehná a čerstvý špenát dohromady vytvárajú úplne delikátnu kombináciu, ktorú si jednoducho zamilujete. Vychutnajte si každé sústo tohto jednoduchého receptu, ktorý budete mať hotový za menej ako 30 minút!
Ingrediencie
- 500 g gnocchi
- 650 g vykostených kuracích stehien bez kože
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžička papriky
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 5 lyžíc masla
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 240 ml kuracieho vývaru
- 125 ml smotany na šľahanie
- 1/2 šálky nastrúhanej mozzarelly
- 4 šálky baby špenátu
- 1 polievková lyžica čerstvo nastrúhaného parmezánu na podávanie
- 1 lyžička vločiek červené čili papričky, voliteľne
Postup
- Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarte gnocchi podľa návodu na obale; dobre sceďte a dajte bokom.
- Medzitým ochuťte kuracie mäso soľou, čiernym korením, paprikou a vo veľkej panvici na strednom plameni rozpustite 2 lyžice masla.
- Pridajte kuracie stehná na panvicu v jednej vrstve a varte dozlatista a prepečte, kým nedosiahnete vnútornú teplotu 74ºC, asi 4-5 minút z každej strany.
- Vyberte kuracie stehná z panvice a dajte bokom.
- V rovnakej panvici rozpustite zvyšné 3 lyžice masla.
- Pridajte cibuľu a restujte za častého miešania, kým nezmäkne, asi 2-3 minúty.
- Vmiešajte cesnak a talianske korenie a restujte, kým sa nerozvonia, asi 1 minútu.
- Postupne zašľahajte kurací vývar a za stáleho šľahania varte asi 2 minúty.
- Vmiešajte smotanu na šľahanie a nastrúhanú mozzarellu a varte, kým sa všetko nespojí a zmes nezhustne, asi 1-2 minúty; dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
- Vmiešajte gnocchi a špenát a varte, kým špenát nezvädne, asi 1-2 minúty.
- Uvarené kuracie stehná vráťte na panvicu s gnocchi a špenátom.
- Ihneď podávajte s čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou, vločkami červenej čili papričky a parmezánom.
- Užite si to!

Máme pre vás tiež recepty na vynikajúce omáčky k cestovinám 7x inak alebo pripravte si ľahké a rýchle jedlo kedykoľvek počas dňa!
Objavte podobné tipy
Noky so šampiňónmi a baby špenátom
Tieto krémové halušky s omáčkou zo šampiňónov as baby špenátom sú skvelou večerou, ktorou sa nemusíte hanbiť servírovať ani tým najväčším fajnšmejkrov. Navyše ju pripravíte v jednej panvici a to za menej ako 30 minút!
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/2 strednej cibule, nakrájaná
- 340 g nakrájaných šampiňónov
- 2-3 strúčiky nasekaného cesnaku
- 3 štipky talianskeho korenia
- 1 vrchovatá lyžička dijonskej horčice
- 1/3 šálky suchého bieleho vína
- 1 šálka smotany na šľahanie
- 500 g nevarených gnocchi
- 1 štedrá hrsť baby špenátu
- 1/2 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
- soľ a korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať, nasekaná, podľa chuti
Postup
- Pridajte olivový olej na panvicu na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte cibuľu a opekajte 5 minút za občasného miešania.
- Je v poriadku, keď ľahko zhnedne.
- Pridajte šampiňóny, cesnak a talianske korenie.
- Pokračujte vo varení za občasného miešania ďalších 5 minút.
- Vmiešajte dijonskú horčicu a biele víno.
- Nechajte prebublávať asi minútu.
- Pridajte smotanu a gnocchi.
- Počkajte, kým začne zmes znovu bublať, potom panvicu prikryte a znížte teplotu na stredne nízku.
- Varte 3 minúty.
- Vmiešajte špenát, znova panvicu prikryte a varte 3 minúty.
- Vmiešajte parmezán a dochuťte soľou a korením.
- Ochutnajte, gnocchi by mali byť mäkké.
- Pokiaľ nie, pokračujte vo varení ďalších pár minút.
- Ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Ihneď podávajte s nastrúhaným parmezánom.

Zapečené gnocchi s paradajkovou omáčkou a mozzarellou
Tento pokrm sa rýchlo zaradí na zoznam vašich obľúbených večerí. Je neuveriteľne ľahký, takže príde vhod, keď budete mať málo času na varenie a zároveň si budete chcieť skvele pochutnať.
Ingrediencie
- 680 g chladených gnocchi
- 2 šálky paradajkovej omáčky s bazalkou
- 3 lyžice smotany na šľahanie
- 1 a 1/3 šálky cherry paradajok
- 230 g čerstvej mozzarelly, nakrájanej na 6-8 plátkov
- 2 lyžice čerstvej bazalky, natrhané alebo použite celé malé lístky, na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Postriekajte strednú zapekaciu misku olejom v spreji.
- Nalejte rovnomerne 1 šálku paradajkovej omáčky do zapekacej misy.
- Pokvapkajte 3 lyžicami smotany na šľahanie a premiešajte (nemusí byť plne zapracovaná).
- Pridajte polovicu cherry paradajok.
- Priveďte do varu veľký hrniec s neosolenou vodou.
- Noky varte asi 1/3 doby uvedenej na obale.
- Halušky dobre sceďte a ihneď preložte do zapekacej misy a rozprestrite.
- Vsypte zvyšné paradajky a potom rovnomerne prilejte zostávajúcu šálku paradajkovej omáčky.
- Navrch dajte mozzarellu.
- Pečte v predhriatej rúre, kým omáčka nezačne bublať, asi 10 – 12 minút.
- Ozdobte bazalkou a podávajte teplé.

Pripravte si tiež niektorý z našich receptov na zapekané cestoviny . Vyskúšajte rôzne kombinácie chutí a ingrediencií!
Halušky s cesnakovo-syrovou omáčkou
Ochutnajte tieto skvelé gnocchi s krémovou omáčkou s cesnakom a parmezánom. Príprava tohto pokrmu zaberie iba 15 minút a je tak ideálnym kandidátom na večeru počas týždňa.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 6-8 šalviových listov
- 600 g gnocchi
- 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
- 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie
- 3 lyžice strúhaného parmezánu plus ďalšie 1 lyžica voliteľne
- soľ, podľa chuti
- kajenské korenie podľa chuti
Postup
- Pridajte olivový olej do panvice a rozpáľte ju na vysokom plameni.
- Pridajte nasekaný cesnak a šalvia, restujte 10 sekúnd.
- Do panvice pridajte gnocchi, rovnomerne ich rozprestrite a jemne premiešajte.
- Pridajte kuracie vývar, smotanu na šľahanie, parmezán, soľ a kajenské korenie.
- Varte za častého, ale mierneho miešania asi 3–4 minúty, alebo pokiaľ nie sú gnocchi prepečené a vo vnútri mäkké.
- Gnocchi posypte strúhaným parmezánom a ihneď podávajte.

Tipy, ako pripraviť tie najlepšie domáce gnocchi
- Vyberte tie správne zemiaky . Múčné zemiaky dodávajú gnocchi ľahkú textúru.
- Varenie neolúpaných zemiakov vcelku pomáha zabrániť tomu, aby absorbovali prebytočnú vodu. Šupku odstráňte čo najskôr, aby sa para skôr uvoľnila, než aby sa vstrebala do dužiny.
- Použite lis na zemiaky . To zaistí jemnú a vzdušnú textúru.
- Z ešte teplých zemiakov vypracujte cesto. Tým podporíte, že sa vajcia krásne spoja s cestom.
- Šetrite s múkou. Presné množstvo sa bude líšiť v závislosti od múky, zemiakov a vlhkosti vo vašej kuchyni, ale ďalšiu múku pridávajte striedmo. Chcete toľko, aby cesto držalo pohromade, ale nie toľko, aby gnocchi sťažli.
- Cesto neprepracovávajte. Cesto potom môže stvrdnúť.
- Než vytvarujete všetky halušky, urobte a uvarte ich len pár . Pokiaľ sa halušky rozpadnú, pridajte do cesta viac múky.
- Zmrazte ich. S mrazenými haluškami sa ľahšie manipuluje ako s čerstvými a pri varení lepšie drží tvar.
- Neprevarujte. Ak sa vaše halušky varí príliš dlho, môžu absorbovať príliš veľa vody a budú žuvavé.
- Nepoužívajte sitko. Jemné halušky sa môžu pri cedení roztlačiť. Vyberte ich z hrnca pomocou dierovanej lyžice a jemne premiešajte s ľubovoľnou omáčkou.
A ako sa vám naše dnešné recepty s gnocchi páčili? Napíšte nám do komentárov!