Pripravte si jednoduchú a chutnú večeru či obed.
Máme pre vás 5 skvelých receptov na zapečený karfiol so zemiakmi, ktoré vás ohromia!
Vyskúšajte indickú variantu či verziu s kozím syrom.
Sú vynikajúce!
Zapekaná zelenina s ryžou na indický spôsob
V tomto výživnom vegánskom zapečenom pokrme sa zemiaky, karfiol a mnoho ďalších ingrediencií pečú do jemnej dokonalosti a pritom nasávajú lahodnú korenenú omáčku. Mňam!
Čo budete potrebovať
- 1 lyžica mletej rímskej rasce
- 1 lyžička morskej soli
- ½ lyžičky sušeného zázvoru
- ½ lyžičky kurkumy
- ⅛ až ¼ lyžičky kajenského korenia
- ⅛ lyžičky mletej škorice
- 1 šálka hnedej ryže
- 500 g zemiakov, nakrájaných na 2 cm kúsky
- 4 šálky malých ružičiek karfiolu
- ½ šálky na tenké plátky nakrájanej mrkvy
- 425 g konzervované cícer, prepláchnuté a odkvapkané
- 425 ml paradajkovej omáčky
- 410 g konzervovaných nakrájaných paradajok, nelúpaných
- ½ šálky mrazeného hrášku
- ¼ šálky nasekaného čerstvého koriandra (voliteľne)
Postup
- V malej miske zmiešajte rímsku rascu, soľ, zázvor, kurkumu, korenie a škoricu.
- Dajte bokom.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu 10 šálok vody.
- Vmiešajte ryžu.
- Priveďte do varu a znížte plameň.
- Varte 15 minút.
- Vmiešajte zemiaky a varte 10 minút.
- Vmiešajte karfiol a mrkvu a varte ešte 2 minúty.
- Sceďte a vráťte do hrnca.
- Vmiešajte ďalšie štyri ingrediencie cícer, paradajkovú omáčku, nakrájané paradajky a hráčok.
- Pridajte zmes korenia.
- Rozložte všetko do obdĺžnkovej zapekacej misy.
- Pečte prikryté 25 až 30 minút alebo kým sa všetko neprehreje a zelenina nezmäkne.
- Pred podávaním nechajte 10 minút odstáť.
- Ak chcete, pridajte čerstvý koriander.
- Dobrú chuť!

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na zapekaný karfiol na 11 rôznych spôsobov. Nájdete svojho favorita?
Karfiol pečený so zemiakmi a paradajkami
Zapečená zelenina s luxusným syrom gruyere jednoducho nemôže chutiť zle! Vyskúšajte nasledujúci recept a uvidíte, že si pochutí celá rodina.
Čo budete potrebovať
- 800 g karfiolu
- 350 g varených zemiakov
- 200 g strúhaného syra gruyere
- 150 g smotany na šľahanie
- 4 paradajky
- maslo
- soľ
- paprika
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
Postup
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Karfiol umyte, rozdeľte na väčšie kúsky, odrežte stopku a blanšírujte 4 minúty vo vriacej osolenej vode.
- Vyberte, opláchnite studenou vodou a dobre sceďte.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na stredné plátky.
- Zapekaciu misu vymažte 3 lyžičkami masla.
- Plátky zemiakov navrstvite okolo vonkajšieho okraja zapekacej misy.
- Paradajky nakrájajte na štvrtiny, odstráňte stonky, potom paradajky položte tak, aby prekrývali zemiaky, a vytvorte druhý rad.
- Stred zapekacej misky naplňte karfiolom.
- Bohato dochuťte soľou a korením.
- Zmiešajte smotanu s nastrúhaným gruyère, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom a nalejte na zeleninu.
- Pečte v rúre dozlatista asi 30 minút.

Objavte podobné tipy
Zapekané zemiaky s karfiolom a čedarom
Pripravte si túto chutnú prílohu, ktorá je navyše rýchla a jednoduchá na prípravu. Potrebujete na ňu iba pár ingrediencií a zvládnete ju urobiť v podstate kedykoľvek. Servírujte pokrm napríklad s kuracím mäsom, je to pochúťka!
Čo budete potrebovať
- 3 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na 2,5 cm kúsky
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 malý karfiol nakrájaný na ružičky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica čerstvého tymiánu a viac na ozdobu
- 1 lyžička cesnakového prášku
- ¼ šálky polotučného mlieka
- 1 šálka strúhaného čedaru
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou varte zemiaky 15 minút a potom na posledných 10 minút pridajte karfiol.
- Zemiaky a karfiol sceďte a dajte bokom.
- Uvarenú zeleninu preložte do zapekacej misky s rozmermi 20×28 cm.
- Pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte čerstvým tymiánom, cesnakovým práškom, soľou a korením.
- Navrch nalejte mlieko a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- Nakoniec navrch pridajte syr a pečte v predhriatej rúre, kým syr nie je zlatistý, asi 15-20 minút.
- Užite si to!

Vyskúšajte aj naše luxusné recepty na zapekané zemiaky s mletým mäsom na 4 rôzne spôsoby. Pochutnáte si!
Gratinovaná zelenina s kozím syrom
Zapekané zemiaky s karfiolom a kozím syrom sú perfektnou prílohou či predjedlom, ktoré uspokojí všetkých vašich hostí!
Čo budete potrebovať
- 1 stredný karfiol, nakrájaný na ružičky
- 1 stredný zemiakov, nakrájaný na kocky
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička rímskej rasce
- 1 lyžica drvených semienok koriandra
- 1 stredná cibuľa, nahrubo nakrájaná
- 4 nasekané strúčiky cesnak
- 400 g konzervovaných krájaných paradajok
- ½ lyžičky kajenského korenia (voliteľné)
- ½ lyžičky garam masaly (voliteľne)
- čierne korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- 2 veľké vajcia
- ⅓ šálky smotany na šľahanie
- 110 g kozieho syra
- 5 vetvička koriandra
- ⅓ šálky parmezánu
- jarná cibuľka (voliteľne)
Postup
- Do veľkej panvice pridajte 2 lyžice olivového oleja a lyžicu masla.
- K tomu pridajte ružičky karfiolu a na kocky nakrájané zemiaky, posypte soľou a opekajte, kým karfiol nezíska zlatohnedú farbu.
- Na strednom plameni by to malo trvať asi 20 minút.
- Medzitým do inej panvice pridajte zvyšné 2 lyžice olivového oleja.
- Pridajte rascu, drvené semienka koriandra, nakrájanú cibuľu a restujte, kým cibuľa nezosklovatí.
- Teraz pridajte nakrájané strúčiky cesnaku a pokračujte v restovaní, kým cibuľa nezíska zlatohnedú farbu.
- Potom pridajte plechovku nakrájaných paradajok a dochuťte soľou, mletým čiernym korením a prípadne trochou kajenského korenia a garam masaly.
- Varte, kým sa väčšina tekutiny z nakrájaných paradajok neodparí.
- Malo by to trvať asi 20 až 25 minút.
- Do misky rozklepnite dve vajcia.
- Pridajte smotanu a polovičnú porciu kozieho syra a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
- Nechajte bokom.
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia a vymažte 25 cm pekáč alebo zapekaciu misku maslom.
- Akonáhle orestovaný karfiol so zemiakmi mierne vychladnú, pridajte k nim zmes cibule a paradajok, rozšľahanú zmes vajec a kozieho syra, parmezán, nasekané lístky koriandra a dobre premiešajte.
- Všetko preložte na vymastený pekáč.
- Vršok potrite zvyšným kozím syrom (čím viac, tým lepšie) a pečte v rúre do zlatista.
- Vyberte z rúry a nechajte 5 minút odpočívať.
- Ozdobte nasekanými lístkami koriandra a jarnou cibuľkou a podávajte!

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?
Karfiol zapečený so zemiakmi, jarnou cibuľkou a syrom
Existuje niečo lepšie ako rozpečený syr? Nemyslím si! Vyskúšajte tento luxusný zapečený pokrm zo zemiakov, karfiolu, jarnej cibuľky, parmezánu a čedaru, ktorý si hravo zvládne pripraviť aj úplne začiatočník.
Čo budete potrebovať
- 1 veľký karfiol (asi 1,3–1,4 kg), nakrájaný na malé ružičky
- 4 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
- 70 g masla
- 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
- 70 g hladkej múky
- 1 lyžička mletej horčice
- 750 ml mlieka
- 150 ml zeleninového vývaru
- 150 g zrelého čedaru, strúhaného, plus 2 polievkové lyžice navyše na posypanie
- 25g parmezánu, jemne nastrúhaného
- 4 lyžice smotany na varenie
- 2 lyžice jemne nasekanej čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, plus navyše na ozdobu (voliteľne)
- ¼ lyžičky mletého bieleho korenia
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
Na topping:
- 900 g zemiakov, olúpaných
- 1 lyžica rastlinného oleja
Postup
- Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
- Pridajte karfiol a prikryte pokrievkou.
- Keď sa voda vráti do varu, varte len 2 minúty.
- Dobre sceďte a nechajte v sitku dôkladne vyschnúť v pare.
- Biele časti jarnej cibuľky dajte do hrnca.
- Pridajte maslo a cibuľu a akonáhle sa maslo rozpustí, priklopte pokrievkou a za občasného miešania varte do zmäknutia.
- Vmiešajte múku s mletou horčicou a postupne vmiešajte všetko mlieko a vývar.
- Varte na miernom ohni, kým zmes nezačne bublať a nezhustne.
- Zložte z platne a vmiešajte oba syry.
- Nechajte ich rozpustiť.
- Pridajte smotanu, petržlenovú vňať, biele korenie a ½ lyžičky soli.
- Omáčku zmiešajte vo veľkom pekáči s karfiolom.
- Pridajte aj zelené časti jarnej cibuľky.
- Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci a pridajte celé zemiaky.
- Varte 15 minút, alebo pokiaľ nie sú takmer uvarené.
- Nechajte odkvapkať a až vychladnú, nakrájajte ich na kolieska s hrúbkou 5 mm.
- Na karfiolovú zmes navrstvite zemiaky.
- Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a potrite zemiaky olejom.
- Vršok osoľte a okoreňte a potom pečte 30–40 minút, alebo kým zemiaky nezezlátnu a omáčka pod ním nebude bublať.
- Predhrejte rúru na funkciu gril a navrch zemiakov nasypte extra čedar.
- Nechajte v rúre, kým sa syr nerozpustí a vrch krásne nezezlátne.
- Ak chcete, ozdobte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.

Karfiol je zabúdaný zdroj živín, ktorý vie úplne nahradiť obilniny. Prečo túto zdravú alternatívu obilnín zaradiť do svojho jedálnička? Ako jednoducho pripraviť výbornú karfiolovú ryžu? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom detailnom článku o karfiolu !
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!