Aj recepty na zapekaný karfiol so zemiakmi môžu byť delikatesa. Presvedčte sa sami!

Pripravte si jednoduchú a chutnú večeru či obed.

Máme pre vás 5 skvelých receptov na zapečený karfiol so zemiakmi, ktoré vás ohromia!

Vyskúšajte indickú variantu či verziu s kozím syrom.

Sú vynikajúce!

Zapekaná zelenina s ryžou na indický spôsob

V tomto výživnom vegánskom zapečenom pokrme sa zemiaky, karfiol a mnoho ďalších ingrediencií pečú do jemnej dokonalosti a pritom nasávajú lahodnú korenenú omáčku. Mňam!

Čo budete potrebovať

  • 1 lyžica mletej rímskej rasce
  • 1 lyžička morskej soli
  • ½ lyžičky sušeného zázvoru
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ⅛ až ¼ lyžičky kajenského korenia
  • ⅛ lyžičky mletej škorice
  • 1 šálka hnedej ryže
  • 500 g zemiakov, nakrájaných na 2 cm kúsky
  • 4 šálky malých ružičiek karfiolu
  • ½ šálky na tenké plátky nakrájanej mrkvy
  • 425 g konzervované cícer, prepláchnuté a odkvapkané
  • 425 ml paradajkovej omáčky
  • 410 g konzervovaných nakrájaných paradajok, nelúpaných
  • ½ šálky mrazeného hrášku
  • ¼ šálky nasekaného čerstvého koriandra (voliteľne)

Postup

  • V malej miske zmiešajte rímsku rascu, soľ, zázvor, kurkumu, korenie a škoricu.
  • Dajte bokom.
  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Vo veľkom hrnci priveďte do varu 10 šálok vody.
  • Vmiešajte ryžu.
  • Priveďte do varu a znížte plameň.
  • Varte 15 minút.
  • Vmiešajte zemiaky a varte 10 minút.
  • Vmiešajte karfiol a mrkvu a varte ešte 2 minúty.
  • Sceďte a vráťte do hrnca.
  • Vmiešajte ďalšie štyri ingrediencie cícer, paradajkovú omáčku, nakrájané paradajky a hráčok.
  • Pridajte zmes korenia.
  • Rozložte všetko do obdĺžnkovej zapekacej misy.
  • Pečte prikryté 25 až 30 minút alebo kým sa všetko neprehreje a zelenina nezmäkne.
  • Pred podávaním nechajte 10 minút odstáť.
  • Ak chcete, pridajte čerstvý koriander.
  • Dobrú chuť!
Zapečená korenená zelenina s ryžou v zapekacej mise s naberačkou.
www.forksoverknives.com

Máme pre vás aj ďalšie výborné recepty na zapekaný karfiol na 11 rôznych spôsobov. Nájdete svojho favorita?

Karfiol pečený so zemiakmi a paradajkami

Zapečená zelenina s luxusným syrom gruyere jednoducho nemôže chutiť zle! Vyskúšajte nasledujúci recept a uvidíte, že si pochutí celá rodina.

Čo budete potrebovať

  • 800 g karfiolu
  • 350 g varených zemiakov
  • 200 g strúhaného syra gruyere
  • 150 g smotany na šľahanie
  • 4 paradajky
  • maslo
  • soľ
  • paprika
  • čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok

Postup

  • Predhrejte rúru na 170 °C.
  • Karfiol umyte, rozdeľte na väčšie kúsky, odrežte stopku a blanšírujte 4 minúty vo vriacej osolenej vode.
  • Vyberte, opláchnite studenou vodou a dobre sceďte.
  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na stredné plátky.
  • Zapekaciu misu vymažte 3 lyžičkami masla.
  • Plátky zemiakov navrstvite okolo vonkajšieho okraja zapekacej misy.
  • Paradajky nakrájajte na štvrtiny, odstráňte stonky, potom paradajky položte tak, aby prekrývali zemiaky, a vytvorte druhý rad.
  • Stred zapekacej misky naplňte karfiolom.
  • Bohato dochuťte soľou a korením.
  • Zmiešajte smotanu s nastrúhaným gruyère, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom a nalejte na zeleninu.
  • Pečte v rúre dozlatista asi 30 minút.
Zapečená zelenina s luxusným syrom gruyere v zapekacej mise.
www.eatsmarter.com

Zapekané zemiaky s karfiolom a čedarom

Pripravte si túto chutnú prílohu, ktorá je navyše rýchla a jednoduchá na prípravu. Potrebujete na ňu iba pár ingrediencií a zvládnete ju urobiť v podstate kedykoľvek. Servírujte pokrm napríklad s kuracím mäsom, je to pochúťka!

Čo budete potrebovať

  • 3 stredné zemiaky, olúpané a nakrájané na 2,5 cm kúsky
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 malý karfiol nakrájaný na ružičky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica čerstvého tymiánu a viac na ozdobu
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • ¼ šálky polotučného mlieka
  • 1 šálka strúhaného čedaru

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou varte zemiaky 15 minút a potom na posledných 10 minút pridajte karfiol.
  • Zemiaky a karfiol sceďte a dajte bokom.
  • Uvarenú zeleninu preložte do zapekacej misky s rozmermi 20×28 cm.
  • Pokvapkajte olivovým olejom a dochuťte čerstvým tymiánom, cesnakovým práškom, soľou a korením.
  • Navrch nalejte mlieko a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Nakoniec navrch pridajte syr a pečte v predhriatej rúre, kým syr nie je zlatistý, asi 15-20 minút.
  • Užite si to!
Gratinované zemiaky s karfiolom a syrom v zapekacej mise.
www.feelgoodfoodie.net

Vyskúšajte aj naše luxusné recepty na zapekané zemiaky s mletým mäsom na 4 rôzne spôsoby. Pochutnáte si!

Gratinovaná zelenina s kozím syrom

Zapekané zemiaky s karfiolom a kozím syrom sú perfektnou prílohou či predjedlom, ktoré uspokojí všetkých vašich hostí!

Čo budete potrebovať

  • 1 stredný karfiol, nakrájaný na ružičky
  • 1 stredný zemiakov, nakrájaný na kocky
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžička rímskej rasce
  • 1 lyžica drvených semienok koriandra
  • 1 stredná cibuľa, nahrubo nakrájaná
  • 4 nasekané strúčiky cesnak
  • 400 g konzervovaných krájaných paradajok
  • ½ lyžičky kajenského korenia (voliteľné)
  • ½ lyžičky garam masaly (voliteľne)
  • čierne korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • 2 veľké vajcia
  • ⅓ šálky smotany na šľahanie
  • 110 g kozieho syra
  • 5 vetvička koriandra
  • ⅓ šálky parmezánu
  • jarná cibuľka (voliteľne)

Postup

  • Do veľkej panvice pridajte 2 lyžice olivového oleja a lyžicu masla.
  • K tomu pridajte ružičky karfiolu a na kocky nakrájané zemiaky, posypte soľou a opekajte, kým karfiol nezíska zlatohnedú farbu.
  • Na strednom plameni by to malo trvať asi 20 minút.
  • Medzitým do inej panvice pridajte zvyšné 2 lyžice olivového oleja.
  • Pridajte rascu, drvené semienka koriandra, nakrájanú cibuľu a restujte, kým cibuľa nezosklovatí.
  • Teraz pridajte nakrájané strúčiky cesnaku a pokračujte v restovaní, kým cibuľa nezíska zlatohnedú farbu.
  • Potom pridajte plechovku nakrájaných paradajok a dochuťte soľou, mletým čiernym korením a prípadne trochou kajenského korenia a garam masaly.
  • Varte, kým sa väčšina tekutiny z nakrájaných paradajok neodparí.
  • Malo by to trvať asi 20 až 25 minút.
  • Do misky rozklepnite dve vajcia.
  • Pridajte smotanu a polovičnú porciu kozieho syra a šľahajte, kým sa dobre nespoja.
  • Nechajte bokom.
  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia a vymažte 25 cm pekáč alebo zapekaciu misku maslom.
  • Akonáhle orestovaný karfiol so zemiakmi mierne vychladnú, pridajte k nim zmes cibule a paradajok, rozšľahanú zmes vajec a kozieho syra, parmezán, nasekané lístky koriandra a dobre premiešajte.
  • Všetko preložte na vymastený pekáč.
  • Vršok potrite zvyšným kozím syrom (čím viac, tým lepšie) a pečte v rúre do zlatista.
  • Vyberte z rúry a nechajte 5 minút odpočívať.
  • Ozdobte nasekanými lístkami koriandra a jarnou cibuľkou a podávajte!
Zapekané zemiaky s kvetináčikom a kozím syrom v zapekacej forme.
www.cookwithkushi.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?

Karfiol zapečený so zemiakmi, jarnou cibuľkou a syrom

Existuje niečo lepšie ako rozpečený syr? Nemyslím si! Vyskúšajte tento luxusný zapečený pokrm zo zemiakov, karfiolu, jarnej cibuľky, parmezánu a čedaru, ktorý si hravo zvládne pripraviť aj úplne začiatočník.

Čo budete potrebovať

  • 1 veľký karfiol (asi 1,3–1,4 kg), nakrájaný na malé ružičky
  • 4 jarné cibuľky, nakrájané na plátky
  • 70 g masla
  • 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
  • 70 g hladkej múky
  • 1 lyžička mletej horčice
  • 750 ml mlieka
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 150 g zrelého čedaru, strúhaného, ​​plus 2 polievkové lyžice navyše na posypanie
  • 25g parmezánu, jemne nastrúhaného
  • 4 lyžice smotany na varenie
  • 2 lyžice jemne nasekanej čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, plus navyše na ozdobu (voliteľne)
  • ¼ lyžičky mletého bieleho korenia
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti

Na topping:

  • 900 g zemiakov, olúpaných
  • 1 lyžica rastlinného oleja

Postup

  • Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci.
  • Pridajte karfiol a prikryte pokrievkou.
  • Keď sa voda vráti do varu, varte len 2 minúty.
  • Dobre sceďte a nechajte v sitku dôkladne vyschnúť v pare.
  • Biele časti jarnej cibuľky dajte do hrnca.
  • Pridajte maslo a cibuľu a akonáhle sa maslo rozpustí, priklopte pokrievkou a za občasného miešania varte do zmäknutia.
  • Vmiešajte múku s mletou horčicou a postupne vmiešajte všetko mlieko a vývar.
  • Varte na miernom ohni, kým zmes nezačne bublať a nezhustne.
  • Zložte z platne a vmiešajte oba syry.
  • Nechajte ich rozpustiť.
  • Pridajte smotanu, petržlenovú vňať, biele korenie a ½ lyžičky soli.
  • Omáčku zmiešajte vo veľkom pekáči s karfiolom.
  • Pridajte aj zelené časti jarnej cibuľky.
  • Priveďte do varu vodu vo veľkom hrnci a pridajte celé zemiaky.
  • Varte 15 minút, alebo pokiaľ nie sú takmer uvarené.
  • Nechajte odkvapkať a až vychladnú, nakrájajte ich na kolieska s hrúbkou 5 mm.
  • Na karfiolovú zmes navrstvite zemiaky.
  • Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia a potrite zemiaky olejom.
  • Vršok osoľte a okoreňte a potom pečte 30–40 minút, alebo kým zemiaky nezezlátnu a omáčka pod ním nebude bublať.
  • Predhrejte rúru na funkciu gril a navrch zemiakov nasypte extra čedar.
  • Nechajte v rúre, kým sa syr nerozpustí a vrch krásne nezezlátne.
  • Ak chcete, ozdobte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.
Zapečený pokrm z zemiakov, karfiolu, jarnej cibuľky, parmezánu a čedaru v zapekacej mise.
www.bbc.co.uk

Karfiol je zabúdaný zdroj živín, ktorý vie úplne nahradiť obilniny. Prečo túto zdravú alternatívu obilnín zaradiť do svojho jedálnička? Ako jednoducho pripraviť výbornú karfiolovú ryžu? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom detailnom článku o karfiolu !

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.