Skvelé recepty na zemiaky a kura zapečené v rúre vás uchvátia nielen svojou jednoduchosťou

Obľúbená kombinácia v jednom jedle z jedného pekáča.

Pripravte si tieto lahodne recepty na zapečené zemiaky s kuracím mäsom, ktoré sú hotové za pár minút.

Vyberte si svoj spôsob, ako si túto dobrotu pripraviť.

Všetko nájdete v tomto článku.

Zapečené zemiaky s kuracím mäsom a syrom

Plnené pečené zemiaky smotanovým čedarom, slaninou a kuraťom, je jemné a lahodné jedlo, ktoré sa hodí pre každú príležitosť. Tento recept je ideálny pre spotrebovanie zvyškov, čím zamedzíte jeho plytvaniu, tak ako naše gratinované zemiaky .

Čo budeme potrebovať

  • 6 veľkých zemiakov
  • 500 g kuracích pŕs
  • 1 lyžica koreniacej zmesi z cibuľového prášku, kôpru, petržlenu, cesnakového prášku, soli, korenia a sušenej pažítky
  • 120 g smotanového syra
  • 3 plátky opečené slaniny
  • 250 g strúhaného syra čedar
  • Čerstvo nasekaná pažítka
  • Na ozdobu: slanina, pažítka, ranč dresing, rozdrobený modrý syr

Postup

  • Pridajte kura do pomalého hrnca a posypte zmesou korenia.
  • Na kura položte blok smotanového syra.
  • Prikryte a varte na vysokú teplotu 2,5 – 3 hodiny alebo na nízku teplotu asi 4 – 5 hodín.
  • Medzitým upečte zemiaky do mäkka v rúre a nechajte vychladnúť.
  • Keď je kura hotové, odoberte veko a natrhajte kura priamo v hrnci pomocou dvoch vidličiek.
  • Vmiešajte ¾ nakrájané slaniny a nastrúhaný čedar.
  • Ostrým nožom urobte v hornej časti každého zemiaka pozdĺžny zárez, dávajte pozor, aby ste zemiaky nerozrezali úplne na polovicu.
  • Konce jemne stlačte, aby sa zemiaky čo najviac otvorili, ale aby sa úplne otvorili.
  • Vnútro osoľte, okoreňte a vnútro zemiaka jemne našuchorte vidličkou.
  • Pridajte trochu masla. Potom naplňte kuracou zmesou.
  • Každý zemiak ozdobte strúhaným čedarom a zvyšnou nakrájanou slaninou.
  • Zemiaky rozložte na plech vyložený alobalom a opekajte 5 minút alebo kým sa syr nerozpustí.
  • Ozdobte čerstvou mletou pažítkou a prípadným zvyškom slaniny.

Biely vínny alebo červený vínny ocot môžete nahradiť akýmkoľvek iným octom – obyčajným bielym octom, balzamikom, sherry atď. Vhodnou náhradou by bola aj citrónová šťava.

Pokiaľ chcete kurča marinovať, premiešajte zálievku a vložte ju do vrecka na zips s kuraťom a marinujte až 24 hodín.

Opečený zemiak so syrom čedar a opečenou slaninou.
Zdroj: staysnatched.com

Zapečené kuracie mäso so zemiakmi a paradajkami

Kurča a zemiaky zapečené s chutnou talianskou omáčkou, preliate taveným syrom. Tento recept na zapečené kura so zemiakmi a cherry paradajkami je rovnako ako tieto recepty, večera z jedného hrnca , Ktorá sa ľahko a rýchlo pripraví.

Čo budeme potrebovať

  • 4–5 rezňov z kuracích stehien s kožou
  • 1/2 lyžice olivového oleja
  • 400g drvených paradajok
  • 350 g cherry paradajok
  • 3 stredne veľké zemiaky (ošúpané a nakrájané na kúsky)
  • 200 g mozzarelly (strúhané)
  • soľ
  • korenie

Na taliansky dresing

  • 1/2 lyžičky každého sušeného lístka rozmarínu a tymiánu
  • 2 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 3 lyžice červeného vína alebo bieleho vínneho octu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1/2 lyžičky soli
  • korenie

Postup

  • Predhrejte rúru 180 stupňov.
  • Zmiešajte ingrediencie na taliansky dresing.
  • Zemiaky varte v hrnci, kým nie sú mierne nedovarené – asi 5 minút varu.
  • Pomocou vidličky zemiaky trochu prepichajte, tak nasajú viac chuti dresingu a posypte štipkou soli a korenia.
  • Medzitým ochutíme kura z oboch strán soľou a korením.
  • Zahrejte 1/2 lyžice olivového oleja vo veľkej panvici vhodnej do rúry na vysokú teplotu.
  • Pridajte kura a dobre opečte z oboch strán, asi 5 minút na každej strane.
  • Zložte panvicu z platne a vylejte prebytočný tuk.
  • Okolo kurčaťa rozložte zemiaky a prelejte drvenými paradajkami.
  • Dochuťte štipkou soli a korenia a všetko pokvapkajte talianskym dresingom.
  • Navrch položte cherry paradajky a pečte 25 – 30 minút, alebo pokiaľ nie je kura úplne prepečené.
  • Vyberte z rúry a posypte syrom, potom pečte ďalších 5 minút, kým sa syr nerozpustí a nezozlatne.
  • Pred podávaním nechajte 5 až 10 minút odstáť. Pokiaľ chcete, ozdobte lístkami bazalky.
Biely pekáč s kuracím mäsom zapečeným v rúre s mozzarellou a paradajkami.
Zdroj: thereciperebel.com

Kurča a zemiaky zapečené so smotanou

Zapečené kuracie mäso a zemiaky s dijonskou krémovou omáčkou je chutný zázrak z jedného hrnca, ktorý sa hodí na každý deň v týždni. Talianske korenie a dijonská horčica sa krásne zmiešajú v bohatej maslovej omáčke, ktorá sa perfektne hodí k jemnému mäsu a zemiakom.

Čo budeme potrebovať

  • 3 kuracie prsia bez kože
  • 2 lyžičky talianskeho zmesného korenia
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 500 g baby zemiakov (rozpolené alebo roztvorené)

Na smotanovú omáčku

  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžička mletého cesnaku
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 250 ml hustej smotany
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia

Postup

  • Zmiešajte kura a zemiaky vo veľkej mise.
  • Pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja, premiešajte, aby sa obalili, potom bohato dochuťte soľou a korením a talianskou koreniacou zmesou.
  • Vo veľkej panvici rozpustite maslo na strednej teplote.
  • Pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a dobre premiešajte.
  • Do jednej polovice panvice pridajte kura, do druhej polovice zemiaky.
  • Varte nerušene 3–4 minúty, otočte kura a opekajte ďalšie 3–4 minúty, kým z oboch strán nezhnedne.
  • Kurča a zemiaky preložte na tanier a prikryte, aby zostali teplé.
  • V rovnakej panvici rozpustite maslo na strednú teplotu.
  • Pridajte cesnak a miešajte po dobu 1 minúty, kým nebude voňavý.
  • Vmiešajte kurací vývar a dijonskú horčicu, potom zašľahajte hustú smotanu, soľ a korenie.
  • Vráťte kura a zemiaky do panvice a dobre ich premiešajte v omáčke.
  • Preložte do predhriatej rúry a pečte 15–20 minút, kým nie je kura prepečené a zemiaky mäkké.
  • Na kurča a zemiaky nalejte dijonskú omáčku, ozdobte čerstvo namletým čiernym korením a čerstvými bylinkami a podávajte.

Pre perfektný výsledok si kúptekvalitný pomalý hrniec . Ako ho vybrať sa dozviete v našej recenzii.

Vypečené kuracie prsia s jemnou krustou a mäkkými zemiakmi.
Zdroj: lifemadesimplebakes.com

Pečené kura v rúre so zemiakmi a brokolicou

Zapečené zemiaky s kuracím mäsom a brokolicou sa stane jasnou voľbou pre týždennú večeru, keď jednoducho nestíhate. Alebo ju dajte priestor v týchto jednoduchých šalátoch z brokolice , sú zdravé a výživné.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg kuracích stehien vykostených s kožou
  • 500 g baby zemiakov
  • 1 lyžica olivového oleja,
  • 1/2 lyžičky papriky (sladké, pálivé alebo údené)
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • Štipka kajenského korenia
  • 750 g brokolice (nakrájané na malé ružičky)
  • kôra z 1 citróna
  • mletá pažítka
  • plátky citróna

Postup

  • Vložte plech na pečenie do rúry a predhrejte na 220 ° C, po dobu aspoň 15 minút
  • Zmiešajte kura a zemiaky v miske.
  • Pridajte 1/2 lyžice oleja, papriku, cesnak, cibuľu, 1/2 lyžičky soli, korenia a kajenského korenia.
  • Rukami premiešajte kura a zemiaky a miešajte, kým nie je všetko rovnomerne obalené.
  • Vytiahnite plech z rúry a položte naň kura kožou dole.
  • Rozmiestnite zemiaky okolo kurčaťa.
  • Vložte plech s kuracím mäsom a zemiakmi do rúry a okamžite znížte teplotu na 200 °C.
  • Pečte 15 minút.
  • Vložte brokolicu do čistej misy so zostávajúcou 1/2 lyžice olivového oleja a posypte zvyšné 1/4 lyžičky soli.
  • Vyberte plech z rúry. Pomocou klieští otočte kura a zemiaky. Na plech okolo kurčaťa rozložte brokolicu.
  • Pečte ďalších 15 až 20 minút, kým sa kura neprepečie. Zemiaky a brokolica by tiež mala byť mäkká.
  • Pred podávaním nechajte kuracie stehná 5 minút odpočívať. Kurča, brokolicu a zemiaky posypte citrónovou kôrou a pažítkou a potom podávajte s mesiačikmi citróna.
Plech naplnený výbornou kombináciou brokolice, zemiakov, syra a kurčaťa.
Zdroj: alliecarte.com

Kuracie mäso zapečené so zemiakmi a špenátom

Tento recept na zapečené zemiaky s kuracím mäsom je dokonalý, vďaka lahodnej smotanovej omáčke a čerstvému špenátu. Tieto ingrediencie skvele dokreslia chuť celého jedla, to si môžete potvrdiť aj v špenátových lasagniach , ktoré vám odporúčame.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g červených zemiakov (nakrájaných na štvrtky)
  • 250 g celých špenátových listov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 kuracie prsia
  • ½ lyžičky soli a
  • ½ čierneho korenia
  • 1 lyžica talianskeho korenia
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 250 ml kuracieho vývaru
  • 125 ml mlieka
  • 150 g parmezánu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov. Sklenenú alebo keramickú zapekaciu misu zľahka vymažte tukom.
  • Zaplníme polovicou zemiakov a špenátu.
  • Zahrejte ½ lyžice olivového oleja na nepriľnavej panvici na stredne vysokú teplotu.
  • Obe strany kuracích pŕs ochutíme soľou, korením a talianskym korením.
  • Kuracie prsia opekajte 2 minúty z každej strany, kým ľahko nezhnednú (kurča nebude prepečené).
  • Kurča preložte do pekáča na zemiaky. Na kuracie mäso poukladáme zvyšné zemiaky a špenát.
  • V rovnakej panvici zohrejte zvyšný olivový olej na stredne miernu teplotu.
  • Pridajte cesnak a restujte 2 minúty, kým nebude voňavý.
  • Pridajte múku a premiešajte s olivovým olejom, aby ste vytvorili zápražku.
  • Nechajte zápražku variť 2-3 minúty, alebo kým nebude bublať.
  • Za stáleho miešania prilievame kurací vývar a privedieme k miernemu varu. Akonáhle zhustne, znížte teplotu na minimum.
  • Pridajte mlieko a parmezán, miešajte, kým sa dobre nespoja a syr sa nerozpustí.
  • Kurča a zemiaky prelejeme syrovou omáčkou.
  • Pečte 20 minút, vyberte z rúry a premiešajte, aby sa všetko rovnomerne obalilo omáčkou.
  • Vráťte do rúry na ďalších 10-15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
Kuracie stehno opečené do chrumkava v rúre so zemiakmi a špenátom.
Zdroj: kidseatbyshanai.com

Najlepšie zemiaky na zapekanie

Ideálny zemiak na pečenie má nízku vlhkosť a vysoký obsah škrobu. Tieto vlastnosti umožňujú zemiakom, aby mali nádherne nadýchaný stred a chrumkavú šupku.

Všetky tieto vlastnosti, majú červenohnedé zemiaky, a preto sú ideálne na pečenie.

Zatiaľ čo červenohnedé zemiaky sú najlepšie zemiaky na pečenie, neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by vyžadovalo použitie tohto typu. Iné zemiaky, ktoré majú nízku vlhkosť alebo vysoký obsah škrobu, ako sú zemiaky Russety, sú tiež dobré na pečenie a často sa používajú. (Tieto druhy zemiakov sú pre rovnaké vlastnosti tiež ideálne na vyprážanie.)

Ak použijete zemiaky s voskovejšou šupkou, ako sú zemiaky s červenou šupkou alebo Yukon Golds, získate maslovú, bohatú chuť.

A samozrejme pečené batáty sú skvelou alternatívou k tradičným bielym zemiakom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.