Lahodné zapekané pokrmy po francúzsku 7x inak. Inšpirujte sa!

Zapekanie alebo gratinovanie patrí medzi obľúbené spôsoby prípravy pokrmov hlavne vďaka svojej jednoduchosti a výborným výsledkom.

Navyše zapekať možno takmer čokoľvek – vrátane príloh.

Pripravili sme si pre vás 7 vynikajúcich receptov na gratinované pokrmy, ktoré si obľúbite.

Chcete tradičné francúzske zemiaky so smotanou alebo radšej karfiol či ružičkový kel?

Odporúčame ochutnať všetko!

Francúzsky zemiakový gratín Dauphinois

Tento recept na gratinované zemiaky so smotanou a syrom Gruyere je mimoriadne lahodný a stal sa všeobecne obľúbený. Podávajte pokrm napríklad so zeleným šalátom s dresingom a pečeným mäsom.

Ingrediencie

  • 900 g zemiakov typu B, olúpaných a nakrájaných priečne na 0,6 cm plátky
  • 5 šálok plnotučného mlieka
  • 2 strúčiky cesnaku, veľmi ľahko rozdrvené
  • 1 a 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • 1 a 1/2 šálky crème fraiche (alebo kyslej smotany)
  • 1 lyžička soli
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
  • štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 2 lyžice masla, zmäknutého
  • 2/3 šálky nahrubo nastrúhaného syra Gruyere

Postup

  1. Vo veľkom hrnci na strednom plameni priveďte zemiaky, mlieko a cesnak k miernemu varu.
  2. Pokračujte vo varení zemiakov za občasného mierneho premiešania a varte, kým nezmäknú, asi 15 minút.
  3. Buďte veľmi opatrní, aby ste ich neprevarili, pretože potrebujú držať tvar, aby ich mohli v zapekacej miske vrstviť.
  4. Umiestnite mriežku do stredu rúry a predhrejte ju na 175 stupňov Celzia.
  5. Preneste zemiaky do strednej misy dierovanou lyžicou a dávajte pozor, aby ste plátky nepolámali.
  6. Zlejte mlieko z hrnca a schovajte ho na ďalšie použitie.
  7. Do hrnca pridajte hustú smotanu, crème fraiche alebo kyslú smotanu, soľ, korenie a muškátový oriešok a premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  8. Zemiaky opatrne vráťte do hrnca.
  9. Zemiakovo-smotanovú zmes zahrejte na miernom plameni (pár bubliniek je v poriadku, ale nie viac) po dobu 10 až 15 minút, kým nie sú zemiaky veľmi mäkké, ale nebudú sa rozpadať
  10. Veľkú zapekaciu misu vymažte maslom.
  11. Zemiaky preložte dierovanou lyžicou do zapekacej misy, vrstvite ich bez toho, aby ste ich príliš rozlámali.
  12. Zalejte smotanou z panvice.
  13. Posypte zemiaky syrom Gruyere.
  14. Pečte v rúre, kým nie sú zemiaky hore zlatisto hnedé a smotana sa z väčšej časti nevstrebe, asi 50 minút.
  15. Užite si to!
Zapečené zemiaky so smotanou a syrom v zapekacej mise s naberačkou.
www.thespruceeats.com

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie zaujímavé recepty na gratinované zemiaky 9x inak, ktoré určite stoja za to vyskúšať. Mysleli sme aj na vegetariánov a tak u nás nájdete aj zapečené zemiaky so šampiňónmi, brokolicou či karfiolom, ktoré sú úplne bez mäsa.

Zapekaný karfiol so syrom

Luxusné krémové dekadentné jedlo, ktoré si môžete dať napríklad aj na keto diéte. Navyše je taak jednoduché! Vyskúšajte a uvidíte sami.

Ingrediencie

  • 1 veľký karfiol
  • 2 polievkové lyžice masla a ďalšie na panvicu
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky plnotučného mlieka
  • 2 šálky strúhaného syra Gruyère
  • 1/2 šálky nastrúhaného parmezánu
  • 2 lyžičky čerstvo nasekaného tymiánu
  • soľ a mleté čerstvé korenie podľa chuti
  • čerstvo nasekaná petržlenová vňať, na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190° Celzia a strednú zapekaciu misu vymažte maslom.
  2. Vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou varte karfiol 3 minúty.
  3. Pomocou dierovanej lyžice preneste do misky s ľadovou vodou, aby sa ochladil.
  4. Sceďte a potom karfiol položte na plech vyložený papierovými utierkami, aby úplne vyschol.
  5. Vo veľkej panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
  6. Pridajte cesnak a restujte, kým nebude voňavý, asi 1 minútu.
  7. Vmiešajte múku a varte, kým múka nezezlátne a nezačne bublať, ešte asi 1 minútu.
  8. Pomaly prilievajte mlieko a miešajte, kým zmes nezhustne.
  9. Varte do mierneho zhustnutia, asi 1 minútu.
  10. Vypnite sporák a pridajte 1 šálku gruyère, parmezán a tymián.
  11. Miešajte, kým sa syr nerozpustí, potom dochuťte soľou a čiernym korením.
  12. Do pripravenej zapekacej misy pridajte asi polovicu karfiolu a potom zalejte polovicou smotanovej zmesi.
  13. Opakujte so zvyšným karfiolom a zmesou, potom pridajte zvyšnú 1 šálku Gruyère.
  14. Pečte dozlatista asi 25 minút.
  15. Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte teplé.
Zapečený karfiol posypaný petržlenovou vňaťou servírovaný v zapekacej mise.
www.delish.com

Gratinovaný zeler so slaninou a pórom

Krémový zelerový gratín so slaninou a pórom je lahodná príloha s nízkym obsahom sacharidov. Skvele sa hodí k pečenému mäsu, s ktorým potom tvorí delikátny sviatočný pokrm.

Ingrediencie

  • 1 zeler
  • 2 póry
  • 200 g slaniny nakrájanej na prúžky
  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 hrnček strúhaného syra čedar
  • 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate na ozdobu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  2. Na panvicu pridajte slaninu a opekajte asi 5 minút alebo do chrumkava.
  3. Slaninu preložte na tanier a dajte bokom.
  4. Umyte a nakrájajte pór, pridajte ho do rovnakej panvice, kde ste opekali slaninu a restujte na tuku zo slaniny 5–10 minút alebo kým nezmäkne.
  5. Pokiaľ zo slaniny nezostalo dosť tuku, pridajte kúsok masla.
  6. Pridajte mlieko a polovicu smotany, priveďte do varu a potom stiahnite z ohňa.
  7. Do zapekacej misy dajte tretinu pórovej zmesi, navrch tretinu slaniny plus tretinu syra.
  8. Olúpte a nakrájajte zeler na plátky, potom polovicu plátkov zeleru položte navrch.
  9. Opakujte s ďalším pórom, slaninou, syrom a zelerom, potom pridajte zvyšný syr a smotanu.
  10. Pečte 60 minút alebo dozlatista a kým zeler nezmäkne.
  11. Ozdobte čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Krémový zelerový gratín so slaninou a pórom v zapekacej mise.
www.mygorgeousrecipes.com

Z zeleru sa dajú pripraviť aj ďalšie skvelé lahôdky. Preto pre vás máme pripravené recepty na nátierku z zeleru 7x inak!

Zapečené makaróny s kuracím mäsom

Krémové zapekané makaróny s kuracím mäsom sú najmä v Japonsku obľúbeným jedlom, čo môže byť pre niekoho trochu prekvapivé. Mäso, šampiňóny a cestoviny v bešamelovej omáčke s chrumkavou zlatou polevou sú jednoducho lahôdka!

Ingrediencie

Na bešamel:

  • 3 lyžice masla
  • 6 lyžíc hladkej múky
  • 3 a 1/2 šálok mlieka
  • 1 kocka kuracieho bujónu, rozdrobená
  • 3/4 šálky strúhaného syra (čedar alebo gruyere)
  • biele korenie (voliteľne)

Na náplň:

  • 250 g makarónov
  • 1/2 polievkové lyžice masla
  • 1 cibuľa, rozpolená a nakrájaná najemno
  • 300 g kuracích stehenných rezňov, bez kože a kostí, nakrájaných na malé kúsky
  • 200 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • soľ a korenie na dochutenie

Na topping:

  • 1/2 šálky panko strúhanky
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu (voliteľne)
  • 1 a 1/2 lyžice rozpusteného masla alebo 1 lyžica olivového oleja (voliteľne)

Postup

  1. Rozpustite 3 lyžice masla vo veľkom hrnci.
  2. Pridajte múku a premiešajte – v porovnaní s zápražkou, na ktorú ste pravdepodobne zvyknutí, bude zmes vyzerať suchá.
  3. Za stáleho miešania varte 8 až 10 minút.
  4. Zo suchej zápražky sa zmes zmení na mokrú pastu.
  5. V ten okamih pridajte asi 1/4 mlieka a dobre premiešajte, aby sa zapracovalo a neboli žiadne hrudky.
  6. Potom pridajte zvyšné mlieko a kocku kuracieho bujónu.
  7. Zvýšte plameň na strednú.
  8. Ako sa mlieko zahreje, omáčka zhustne.
  9. Spočiatku pravidelne miešajte a až zmes zhustne, miešajte stále.
  10. Akonáhle je omáčka dostatočne hustá (test: naberte zmes na varešku, nakreslite prstom cestičku a pokiaľ zostane, je dostatočne hustá), ihneď zložte zo sporáka.
  11. Premiešajte so syrom a korením.
  12. Podľa chuti dosoľte.
  13. Púd je omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody.
  14. Cestoviny uvarte podľa pokynov na obale mínus 1 minúta.
  15. Dobre sceďte a potom vráťte do hrnca (mimo sporák).
  16. Medzitým rozpustite maslo vo veľkej panvici.
  17. Pridajte cibuľu a restujte 1 minútu.
  18. Pridajte kuracie mäso a restujte, kým povrch nezbelie, potom pridajte šampiňóny.
  19. Pridajte soľ a korenie.
  20. Keď huby varíte, vylúhujú vodu.
  21. Keď sa táto voda odparí, nalejte náplň k cestovinám a premiešajte.
  22. Olej cestoviny obalí a zabráni tomu, aby sa pri pečení nadúvali.
  23. Predhrejte rúru na 180 stupňov Celsi.a
  24. Bešamelovú omáčku vlejte do cestovinovej zmesi, dobre premiešajte a potom zmes nalejte do zapekacej misy.
  25. Posypte strúhankou a parmezánom.
  26. Voliteľne pokvapkajte rozpusteným maslom alebo olivovým olejom.
  27. Pečte 20 minút, kým vrch nezezlátne.
  28. Vyberte z rúry a podávajte!
Krémové zapekané makaróny s kuracím a šampiňónmi v bešamelovej omáčke s chrumkavou zlatou polevou servírované v zapekacej mise s veľkou lyžicou.
www.japan.recipetineats.com

Cestovinové jedlá sú na prípravu jednoduché a dajú sa upraviť s najrôznejšími surovinami, ktoré máte doma k dispozícii. Skvele sa do zapekania hodí syr, údeniny, zelenina ale napríklad aj huby. Vybrali sme pre vás aj ďalšie skvelé recepty na zapečené cestoviny v niekoľkých variantoch.

Gratín z orestovanej zeleniny

Ohromte svojich hostí touto lahodnou krémovou lahôdkou, ktorú môžete podávať napríklad s cesnakovým chlebom. Je to taká pochúťka, že si na mäso ani nespomeniete!

Ingrediencie

  • 1 lyžička oleja
  • 1 zelená cuketa, nakrájaná na plátky
  • 1 mrkva, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 hrnček zelených fazuliek, jemne nasekaných

Na omáčku:

  • 3 lyžice masla
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky mlieka
  • 3 lyžice krémového syra
  • 1/2 šálky strúhaného syra

Postup

  1. Na panvicu pridajte olej a potom cuketu, mrkvu a zelené fazuľky.
  2. Podľa chuti prisypte soľ.
  3. Orestujte a varte zeleninu na vysokej teplote minútu alebo dve.
  4. Vo chvíli, keď uvidíte, že zelenina trochu mäkne, vypnite oheň a dajte bokom.
  5. Ďalej si pripravte syrovú omáčku.
  6. V hrnci so silným dnom rozpustite na miernom ohni maslo a pridajte múku.
  7. Znížte teplotu a stále miešajte, aby vám nevznikli hrudky.
  8. Keď múka vonia po opečenom toaste, má svetlo hnedú farbu a je rovnomerne premiešaná s maslom, pridajte krémový syr a stále miešajte, aby nevznikli hrudky.
  9. Akonáhle získate hladkú zmes, vypnite sporák a odložte bokom.
  10. Do zapekacej misky nalejte bielou omáčkou a pridajte zeleninu.
  11. Dobre premiešajte a zmes rovnomerne rozprestrite do zapekacej misy.
  12. Nakoniec navrch rovnomerne rozprestrite nastrúhaný syr.
  13. Všetko vložte do rúry predhriate na 180 stupňov Celzia.
  14. Pečte, kým sa syr nerozpustí a nebude mať svetlo zlatohnedú farbu.
  15. Vyberte z rúry a podávajte horúce.
Zapečená cuketa, mrkva a zelené fazuľky so syrovou omáčkou v zapekacej miske.
www.archanaskitchen.com

Zapekaná brokolica so syrom a slaninou

Luxusný gratinovaný pokrm z čerstvej brokolice, chrumkavej slaniny, roztopeného syra s lahodnou bylinkovo-cesnakovou omáčkou je skvelou prílohou s nízkym obsahom sacharidov. Pripravte si ho iba za 30 minút!

Ingrediencie

  • 6 šálok ružičiek čerstvé brokolice
  • 230 g krémového tvarohového syra s cesnakom a bylinkami
  • 2 lyžice hustej smotany
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 lyžička sušenej cibule
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia
  • 1/4 šálky strúhaného parmezánu
  • 2-3 jarné cibuľky nakrájané na kocky
  • 6 plátkov nakrájané chrumkavé plátky slaniny
  • 2 šálky nastrúhaného syra čedar
  • šťava z citróna

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia, vymažte zapekaciu misku 23×23 maslom a dajte bokom.
  2. Nastriekajte plech na pečenie olejom v spreji a položte naň slaninu.
  3. Pečte 15–20 minút alebo do chrumkava a medzitým si si pripravte brokolicu.
  4. Hotovú slaninu potom vyberte na plech vyložený papierovou utierkou.
  5. Pridajte ružičky brokolice do veľkého sitka nad hrniec naplneným 2,5 – 5 cm vody, priveďte do varu a potom zakryte pokrievkou, brokolicu varte v pare 2-3 minúty.
  6. Po dokončení stiahnite z ohňa a dajte bokom.
  7. Vo veľkej panvici alebo v hrnci zmiešajte krémový syr s hustou smotanou na stredne vysokom plameni.
  8. Pridajte korenie a parmezán a premiešajte, aby sa všetko spojilo. V
  9. Pridajte ružičky brokolice, polovicu strúhaného syra a väčšinu chrumkavých kúskov slaniny, väčšinu jarnej cibuľky a citrónovú šťavu.
  10. Všetko preložte do maslom vymastenej zapekacej misky a zakryte zvyšným čedarom, slaninou a jarnou cibuľkou.
  11. Pečte prikryté 20 minút a potom ďalších 5 minút odkryté.
  12. Ihneď podávajte.
Pečená čerstvá brokolica s chrumkavou slaninou, roztečeným syrom a lahodnou bylinkovo-cesnakovou omáčkou servírovaná v zapekacej mise.
www.awickedwhisk.com

V úvode sme písali, že zapekať sa dá takmer čokoľvek. Neveríte? Skúste si zapiecť napríklad aj strukoviny , presvedčiť sa o tom môžete v našich ďalších receptoch.

Gratinovaný ružičkový kel

Ružičkový kel orestovaný do chrumkava, preliaty ľahkou syrovou omáčkou z parmezánu a syra gruyere a nakoniec zapečený dohneda, je perfektný sviatočný pokrm, ktorý si zamiluje celá rodina!

Ingrediencie

  • 450 g ružičkového kelu, zbaveného vonkajších listov a nakrájaného na polovicu
  • 1/4 lyžičky soli
  • čierne korenie, podľa chuti
  • olivový olej v spreji
  • 1/2 lyžice masla
  • 1/3 šálky nakrájanej šalotky
  • 2 lyžičky hladkej múky
  • 3/4 šálky nízkotučného mlieka
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 lyžička čerstvého tymiánu
  • 1 lyžica strúhaného parmezánu
  • 60 g strúhaného syra Gruyere

Postup

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Zapekaciu misu s rozmermi 20 x 30 cm postriekajte olivovým olejom.
  3. Pridajte ružičkový kel a dochuťte soľou a korením.
  4. Nastriekajte na kel viac olivového oleja a vložte misu do spodnej tretiny rúry.
  5. Pečte 15 minút, premiešajte a pečte ďalších 10 minút.
  6. Medzitým rozohrejte strednú nepriľnavú panvicu na strednom plameni.
  7. Pridajte maslo a nechajte ho rozpustiť, potom pridajte šalotku a restujte do zmäknutia, asi 4 až 5 minút.
  8. K šalotke prisypte múku a vytvorte zápražku.
  9. Šľahajte 1 až 2 minúty.
  10. Pridajte mlieko a miešajte vareškou, kým sa zápražka nezapracuje do mlieka.
  11. Varte na stredne miernom ohni asi 4 minúty za stáleho miešania, kým omáčka nezhustne.
  12. Do bielej omáčky pridajte čerstvý tymián, parmezán a polovicu nastrúhaného syra Gruyere a miešajte, kým sa syr nerozpustí a nezapracuje do omáčky.
  13. Nalejte zmes na ružičkový kel a posypte zvyšným syrom.
  14. Pečte 15 minút, kým povrch ľahko nezhnedne.
  15. Užite si to!
Zapečený ružičkový kel s ľahkou syrovou omáčkou z parmezánu a syra gruyere, servírovaný v zapekacej miske.
www.skinnytaste.com

Porcie môžeme nakrájať a vybrať z pekáča vopred, alebo pokrm jednoducho necháme v zapekacej miske a môžeme podávať z rúry ihneď na stôl. Až tam ich potom naporciovať, a to najmä ak máme peknú misku.

Zapekať môžeme v akomkoľvek pekáčiku vhodnej veľkosti, ktorý vopred vymažeme tukom a vysypeme jemnou strúhankou . Najlepšie je zaobstarať si zapekaciu misku s povrchovou úpravou z ohňovzdorného skla alebo keramickú zapekaciu misku.

Aký gratinovaný pokrm hrá prím vo vašej domácnosti? Pochváľte sa v sekcii komentárov pod článkom!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.