Výborné recepty na zapekané zemiaky s mletým mäsom na 4 rôzne spôsoby. Inšpirujte sa!

Zemiaky sú vďačná surovina a dá sa z nich pripraviť množstvo chutných pokrmov.

My sme si pre vás tentoraz pripravili lahodné recepty na zapečené zemiaky s mletým mäsom, na ktorých si pochutí celá rodina.

Sú jednoduché na prípravu aj na ingrediencie.

Užite si to!

Zapečené zemiaky s hovädzím mäsom a dezertným vínom Marsala

Jednoduché jedlo s úžasnou chuťou! Taký je tento zapekaný pokrm zo zemiakov, mletého hovädzieho mäsa, čedaru a dezertného vína Marsala. Vyskúšajte ho aj vy!

Čo budete potrebovať

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 stredná cibuľa, nakrájaná
  • 1 lyžica olivového oleja
  • štipka soli
  • štipka mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 šálky dezertného vína Marsala
  • 1/2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/2 šálky nastrúhaného syra čedar
  • 1 veľký zemiak
  • 1/3 šálky mlieka
  • 2 šálky vriacej vody
  • 1 lyžica masla
  • nasekaná petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  • Predhrejte rúru na 230 °C.
  • Do veľkej panvice na stredne vysokom plameni pridajte olej a 3 minúty smažte cibuľu.
  • Pridajte mleté ​​hovädzie mäso, soľ, korenie a sušený cesnak.
  • Mleté hovädzie mäso nalámte lyžicou a niekoľko minút opekajte.
  • Do panvice nalejte Marsalu a nechajte zredukovať na polovicu.
  • Navrch mäsa nasypte múku a premiešajte.
  • Varte 2 minúty a potom pridajte hovädzí vývar.
  • Miešajte, kým omáčka nezhustne.
  • Varte 2 minúty.
  • Zemiaku nakrájajte na tenké plátky.
  • Vo veľkom hrnci zmiešajte zemiaky, 1 lyžicu masla a toľko mlieka, aby boli zemiaky zakryté.
  • Priveďte do varu na strednom plameni, premiešajte a varte 8 minút.
  • Nalejte mäsovú zmes do 23 x 23 cm zapekacej misy, ktorú predtým nastriekajte olejom v spreji.
  • Navrch pridajte syr čedar.
  • Uvarené zemiaky navrstvite na zmes čedaru a mäsa.
  • Zmiešajte 1 lyžicu rozpusteného masla, 1/3 šálky mlieka a korenia podľa výberu a podľa chuti pridajte ešte trochu syra.
  • Zmes nalejte na zemiaky.
  • Pečte 20 minút odkryté alebo pokiaľ nie je vršok zlatohnedý a okraje chrumkavé.
  • Nechajte 10 minút odpočinúť (omáčka odstátím zhustne), posypte petržlenovou vňaťou na ozdobu (voliteľne) a podávajte.
Zapekaný pokrm zo zemiakov, mletého hovädzieho mäsa, čedaru a dezertného vína Marsala v zapekacej mise, ktorý naberá ruka s lyžicou.
www.keviniscooking.com

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?

Sladké zemiaky zapekané s mletým mäsom a ryžou

Tento zapečený pokrm z mletého hovädzieho mäsa, sladkých zemiakov a syra je veľmi jednoduchý na prípravu a ako bonus je skvele výdatný, zdravý a chutí úžasne. Perfektné jedlo pre celú rodinu!

Čo budete potrebovať

  • 2 stredné batáty, nakrájané na kocky
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • ¼ lyžičky sušeného cesnaku
  • 2 lyžičky sušeného rozmarínu
  • 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • ½ šálky smotany na šľahanie
  • 1 a ⅓ šálky instantnej ryže
  • 2 šálky strúhaného syra čedar
  • 2 lyžičky petržlenovej vňate

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Olúpte a nakrájajte batáty na 2,5 cm kocky.
  • Do zapekacej misy 23 x 33 cm vložte kúsky sladkých zemiakov, pokvapkajte ich olivovým olejom a posypte soľou, čiernym korením, sušeným cesnakom a rozmarínom.
  • Zapekaciu misu vložte do rúry a kocky batátov pečte 30 minút.
  • Medzitým dajte veľkú panvicu na stredne vysoký plameň a pridajte mleté ​​hovädzie mäso.
  • Rozlámte ho lyžicou a miešajte, kým úplne nezhnedne. (Ak použijete hovädzie mäso s vyšším obsahom tuku, pred pridaním nakrájanej cibule zlejte prebytočný tuk).
  • K opečenému mäsu pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a opekajte 3–5 minút, kým nezmäkne a nezosklovatí.
  • Po 30 minútach vyberte zapekaciu misu z rúry.
  • Pridajte vývar, smotanu na šľahanie, instantnú ryžu a restovanú zmes hovädzieho a cibule.
  • Dobre premiešajte a pomocou lyžice rovnomerne naložte zmes do zapekacej misy.
  • Prikryte alobalom a vráťte na 15 minút do rúry.
  • Po 15 minútach odoberte alobal a zapečenú zmes posypte strúhaným syrom.
  • Vráťte do rúry (odkryté) ešte asi na 10 minút.
  • Nechajte pokrm oddýchnuť a vychladnúť po dobu 10-15 minút.
  • Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, naložte na taniere a užite si to!
Zapečený pokrm z mletého hovädzieho mäsa, sladkých zemiakov, ryže a syra v zapekacej mise.
www.garlicsaltandlime.com

Skúste aj naše recepty na hranolky zo sladkých zemiakov . Na klasické hranolky sa už ani nepozriete!

Zemiaky pečené s mletým mäsom a zeleninou

Vynikajúce a sýte jedlo, ktoré uspokojí vaše chuťové bunky. Navyše je plné zeleniny, takže je vhodné aj pre deti.

Čo budete potrebovať

  • 400 g varených zemiakov
  • 1 cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 500 g mixu mletého mäsa
  • 2 lyžičky mletej papriky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 cuketa
  • 1 lyžica masla
  • 250 g zelených fazuliek
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​korenie
  • 200 g strúhaného syra Gruyere

Postup

  • Zemiaky, papriku a cuketu nakrájajte na malé kocky, cibuľu olúpte, nakrájajte nadrobno a orestujte na oleji.
  • Pridajte mleté ​​mäso a restujte, kým sa nebude drobiť.
  • Vmiešajte paradajkový pretlak a petržlenovú vňať a dochuťte soľou, korením a paprikou.
  • Mleté mäso vyberte z panvice a dajte bokom.
  • Na zvyšnom oleji spolu s maslom orestujte kocky zemiakov, papriky a cukety a varte asi 5 minút.
  • Zelené fazuľky prepláchnite, osušte a varte vo vriacej osolenej vode asi 10 minút.
  • Sceďte, prepláchnite pod studenou vodou a nechajte odkvapkať.
  • Zapekaciu misu vymažte tukom a navrstvite dovnútra zeleninu a mäso.
  • Posypte syrom a pečte v rúre predhriatej na 220 °C asi 20 minút.
  • Vyberte z rúry a podávajte.
Zapekaná zelenina s mletým mäsom a syrom v zapekacej miske.
www.eatsmarter.com

Zemiakový gratín s hovädzím mäsom a smotanou

Jednoduché a chutné jedlo, na ktoré potrebujete iba dostupné ingrediencie. Vďaka tomu sa stane vašou novou obľúbenou večerou o všednom dni.

Čo budete potrebovať

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 4 veľké zemiaky, nakrájané na plátky
  • 250 ml mlieka
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1/2 lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 3 lyžice rastlinného oleja
  • 4 strúčiky cesnaku, nakrájané
  • 2,5 cm kus zázvoru, nasekaný
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
  • strúhaná mozzarella

Na dochutenie mäsa:

  • 1 lyžička soli alebo podľa chuti
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 1/2 lyžičky mletej papriky
  • 1/4 lyžičky červeného čili prášku
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 1/2 lyžičky garam masaly
  • hrsť čerstvých listov koriandra, nasekaných
  • 1/2 šálky konzervovaných paradajok

Postup

  • Vo veľkom hrnci zmiešajte mlieko, smotanu, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia a 1/4 lyžičky mletej škorice.
  • Dobre premiešajte a potom pridajte nakrájané zemiaky.
  • Varte na stredne vysokej teplote presne 8 minút.
  • Po dokončení vypnite sporák a odložte na neskôr.
  • Medzitým vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte 3 lyžice oleja.
  • Po zahriatí pridajte nasekaný cesnak a zázvor.
  • Restujte 1 minútu.
  • Potom pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a opekajte 2-3 minúty alebo kým nezosklovatí.
  • Pridajte mleté ​​hovädzie mäso so všetkým korením (soľ, paprika, škorica, červené chilli, rasca) a za stáleho miešania opekajte 4-5 minút alebo kým mäso nezhnedne.
  • Ďalej pridajte lístky koriandra, garam masalu a konzervované paradajky.
  • Opekajte ďalších 10 minút alebo kým nezmizne všetka tekutina.
  • Po dokončení vypnite sporák a dajte bokom.
  • Do veľkej zapekacej misy pridajte polovicu smotanových zemiakov.
  • Na ne dajte vrstvu mäsa a potom zvyšné zemiaky so smotanou.
  • Všetko posypte strúhanou mozzarellou.
  • Zakryte alobalom.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C 25-30 minút.
  • Potom snímte alobal a pečte ďalších 10-15 minút, alebo pokiaľ nie je vršok pekne zlatisto hnedý.
  • Pred podávaním nechajte 10 minút odpočinúť.
Zapekané krémové zemiaky s mäsom v zapekacej mise.
www.hungryforgoodies.com

Zemiaky, neobyčajne obyčajná plodina, bez ktorej by bol náš jedálniček oveľa chudobnejší. Pripravili sme si pre vás podrobný čánok o zemiakoch , kde sa dozviete, aké druhy sú najvhodnejšie na prípravu šalátu a aké naopak na knedle, či je lepšie ich konzumovať so šupkou alebo bez a množstvo ďalších zaujímavých informácií!

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.