Zemiaky sú vďačná surovina a dá sa z nich pripraviť množstvo chutných pokrmov.
My sme si pre vás tentoraz pripravili lahodné recepty na zapečené zemiaky s mletým mäsom, na ktorých si pochutí celá rodina.
Sú jednoduché na prípravu aj na ingrediencie.
Užite si to!
Zapečené zemiaky s hovädzím mäsom a dezertným vínom Marsala
Jednoduché jedlo s úžasnou chuťou! Taký je tento zapekaný pokrm zo zemiakov, mletého hovädzieho mäsa, čedaru a dezertného vína Marsala. Vyskúšajte ho aj vy!
Čo budete potrebovať
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná
- 1 lyžica olivového oleja
- štipka soli
- štipka mletého čierneho korenia
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 šálky dezertného vína Marsala
- 1/2 šálky hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky nastrúhaného syra čedar
- 1 veľký zemiak
- 1/3 šálky mlieka
- 2 šálky vriacej vody
- 1 lyžica masla
- nasekaná petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Predhrejte rúru na 230 °C.
- Do veľkej panvice na stredne vysokom plameni pridajte olej a 3 minúty smažte cibuľu.
- Pridajte mleté hovädzie mäso, soľ, korenie a sušený cesnak.
- Mleté hovädzie mäso nalámte lyžicou a niekoľko minút opekajte.
- Do panvice nalejte Marsalu a nechajte zredukovať na polovicu.
- Navrch mäsa nasypte múku a premiešajte.
- Varte 2 minúty a potom pridajte hovädzí vývar.
- Miešajte, kým omáčka nezhustne.
- Varte 2 minúty.
- Zemiaku nakrájajte na tenké plátky.
- Vo veľkom hrnci zmiešajte zemiaky, 1 lyžicu masla a toľko mlieka, aby boli zemiaky zakryté.
- Priveďte do varu na strednom plameni, premiešajte a varte 8 minút.
- Nalejte mäsovú zmes do 23 x 23 cm zapekacej misy, ktorú predtým nastriekajte olejom v spreji.
- Navrch pridajte syr čedar.
- Uvarené zemiaky navrstvite na zmes čedaru a mäsa.
- Zmiešajte 1 lyžicu rozpusteného masla, 1/3 šálky mlieka a korenia podľa výberu a podľa chuti pridajte ešte trochu syra.
- Zmes nalejte na zemiaky.
- Pečte 20 minút odkryté alebo pokiaľ nie je vršok zlatohnedý a okraje chrumkavé.
- Nechajte 10 minút odpočinúť (omáčka odstátím zhustne), posypte petržlenovou vňaťou na ozdobu (voliteľne) a podávajte.

Možno sa vám budú hodiť naše recenzie stolových rúr ! Ktorú by sme najviac odporučili, a ktorú naopak nie?
Sladké zemiaky zapekané s mletým mäsom a ryžou
Tento zapečený pokrm z mletého hovädzieho mäsa, sladkých zemiakov a syra je veľmi jednoduchý na prípravu a ako bonus je skvele výdatný, zdravý a chutí úžasne. Perfektné jedlo pre celú rodinu!
Čo budete potrebovať
- 2 stredné batáty, nakrájané na kocky
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- ¼ lyžičky sušeného cesnaku
- 2 lyžičky sušeného rozmarínu
- 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná
- 2 šálky zeleninového vývaru
- ½ šálky smotany na šľahanie
- 1 a ⅓ šálky instantnej ryže
- 2 šálky strúhaného syra čedar
- 2 lyžičky petržlenovej vňate
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Olúpte a nakrájajte batáty na 2,5 cm kocky.
- Do zapekacej misy 23 x 33 cm vložte kúsky sladkých zemiakov, pokvapkajte ich olivovým olejom a posypte soľou, čiernym korením, sušeným cesnakom a rozmarínom.
- Zapekaciu misu vložte do rúry a kocky batátov pečte 30 minút.
- Medzitým dajte veľkú panvicu na stredne vysoký plameň a pridajte mleté hovädzie mäso.
- Rozlámte ho lyžicou a miešajte, kým úplne nezhnedne. (Ak použijete hovädzie mäso s vyšším obsahom tuku, pred pridaním nakrájanej cibule zlejte prebytočný tuk).
- K opečenému mäsu pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a opekajte 3–5 minút, kým nezmäkne a nezosklovatí.
- Po 30 minútach vyberte zapekaciu misu z rúry.
- Pridajte vývar, smotanu na šľahanie, instantnú ryžu a restovanú zmes hovädzieho a cibule.
- Dobre premiešajte a pomocou lyžice rovnomerne naložte zmes do zapekacej misy.
- Prikryte alobalom a vráťte na 15 minút do rúry.
- Po 15 minútach odoberte alobal a zapečenú zmes posypte strúhaným syrom.
- Vráťte do rúry (odkryté) ešte asi na 10 minút.
- Nechajte pokrm oddýchnuť a vychladnúť po dobu 10-15 minút.
- Pridajte nasekanú petržlenovú vňať, naložte na taniere a užite si to!

Skúste aj naše recepty na hranolky zo sladkých zemiakov . Na klasické hranolky sa už ani nepozriete!
Objavte podobné tipy
Zemiaky pečené s mletým mäsom a zeleninou
Vynikajúce a sýte jedlo, ktoré uspokojí vaše chuťové bunky. Navyše je plné zeleniny, takže je vhodné aj pre deti.
Čo budete potrebovať
- 400 g varených zemiakov
- 1 cibuľa
- 1 červená paprika
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 g mixu mletého mäsa
- 2 lyžičky mletej papriky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 cuketa
- 1 lyžica masla
- 250 g zelených fazuliek
- soľ
- čerstvo mleté korenie
- 200 g strúhaného syra Gruyere
Postup
- Zemiaky, papriku a cuketu nakrájajte na malé kocky, cibuľu olúpte, nakrájajte nadrobno a orestujte na oleji.
- Pridajte mleté mäso a restujte, kým sa nebude drobiť.
- Vmiešajte paradajkový pretlak a petržlenovú vňať a dochuťte soľou, korením a paprikou.
- Mleté mäso vyberte z panvice a dajte bokom.
- Na zvyšnom oleji spolu s maslom orestujte kocky zemiakov, papriky a cukety a varte asi 5 minút.
- Zelené fazuľky prepláchnite, osušte a varte vo vriacej osolenej vode asi 10 minút.
- Sceďte, prepláchnite pod studenou vodou a nechajte odkvapkať.
- Zapekaciu misu vymažte tukom a navrstvite dovnútra zeleninu a mäso.
- Posypte syrom a pečte v rúre predhriatej na 220 °C asi 20 minút.
- Vyberte z rúry a podávajte.

Zemiakový gratín s hovädzím mäsom a smotanou
Jednoduché a chutné jedlo, na ktoré potrebujete iba dostupné ingrediencie. Vďaka tomu sa stane vašou novou obľúbenou večerou o všednom dni.
Čo budete potrebovať
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 4 veľké zemiaky, nakrájané na plátky
- 250 ml mlieka
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1/2 lyžičky soli alebo podľa chuti
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 3 lyžice rastlinného oleja
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 2,5 cm kus zázvoru, nasekaný
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- strúhaná mozzarella
Na dochutenie mäsa:
- 1 lyžička soli alebo podľa chuti
- 1/4 lyžičky škorice
- 1/2 lyžičky mletej papriky
- 1/4 lyžičky červeného čili prášku
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1/2 lyžičky garam masaly
- hrsť čerstvých listov koriandra, nasekaných
- 1/2 šálky konzervovaných paradajok
Postup
- Vo veľkom hrnci zmiešajte mlieko, smotanu, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia a 1/4 lyžičky mletej škorice.
- Dobre premiešajte a potom pridajte nakrájané zemiaky.
- Varte na stredne vysokej teplote presne 8 minút.
- Po dokončení vypnite sporák a odložte na neskôr.
- Medzitým vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte 3 lyžice oleja.
- Po zahriatí pridajte nasekaný cesnak a zázvor.
- Restujte 1 minútu.
- Potom pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a opekajte 2-3 minúty alebo kým nezosklovatí.
- Pridajte mleté hovädzie mäso so všetkým korením (soľ, paprika, škorica, červené chilli, rasca) a za stáleho miešania opekajte 4-5 minút alebo kým mäso nezhnedne.
- Ďalej pridajte lístky koriandra, garam masalu a konzervované paradajky.
- Opekajte ďalších 10 minút alebo kým nezmizne všetka tekutina.
- Po dokončení vypnite sporák a dajte bokom.
- Do veľkej zapekacej misy pridajte polovicu smotanových zemiakov.
- Na ne dajte vrstvu mäsa a potom zvyšné zemiaky so smotanou.
- Všetko posypte strúhanou mozzarellou.
- Zakryte alobalom.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 ° C 25-30 minút.
- Potom snímte alobal a pečte ďalších 10-15 minút, alebo pokiaľ nie je vršok pekne zlatisto hnedý.
- Pred podávaním nechajte 10 minút odpočinúť.

Zemiaky, neobyčajne obyčajná plodina, bez ktorej by bol náš jedálniček oveľa chudobnejší. Pripravili sme si pre vás podrobný čánok o zemiakoch , kde sa dozviete, aké druhy sú najvhodnejšie na prípravu šalátu a aké naopak na knedle, či je lepšie ich konzumovať so šupkou alebo bez a množstvo ďalších zaujímavých informácií!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!