Knedle sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne.
Dnes sa pozrieme na recepty na plnené zemiakové knedle, po ktorých sa len zaprášia!
Máme pre vás napríklad klasický variant s údeným mäsom, bezlepkovú verziu, ale aj o niečo menej tradičné knedle plnené šampiňónmi či krutónmi.
Ktorý recept si vyberiete?
Plnené zemiakové knedle údeným
Cesto zo zemiakov možno výborne doplniť údeným mäsom a dusenou bielou kapustou. Táto kombinácia chutí je veľmi dobrá a málokto jej odolá!
INGREDIENCIA
- 350 g údeného mäsa
- 65 g krupica
- 165 g hrubej múky
- 850 g zemiakov
- 80 g sadla
- 2 cibuľa
- 1 vajce
- 500 g bielej kapusty
- 1 jablko
- cukor
- ocot podľa potreby
- olej soľ
POSTUP:
- Zemiaky na knedle si radšej uvaríme deň vopred, pretože sa nám potom budú lepšie spracovávať.
- Na druhý deň ich olúpeme a nastrúhame.
- Dáme ich do misky a prisypeme múku, krupicu, soľ a vajcia.
- Spracujeme si cesto.
- Medzitým si dáme variť údené mäso domäkka.
- Zo zemiakového cesta vyvaľkáme jednotlivé placky, z ktorých budeme tvoriť knedle.
- Placky naplníme nakrájaným vareným údeným mäsom a zabalíme.
- Varíme vo vriacej vode asi 15 minút.
- V panvičke speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme na rezančeky nakrájanú kapustu.
- Podlejeme vodou, osolíme a kapustu dusíme domäkka.
- Nakoniec pridáme nastrúhané jablko, ochutíme cukrom a octom.
- Na tanierik dáme dusenú kapustu, plnené zemiakové knedle a pomastíme orestovanou cibuľou.

Slivkové knedle zo zemiakového cesta
Týmto zemiakovým knedliam so slivkami jednoducho neodoláte! Vykôstkované čerstvé slivky v jemnom zemiakovom ceste, obalené v sladkej maslovej strúhanke a posypané škoricovým cukrom. Už slintáte? Tak si ich s nami poďte pripraviť!
INGREDIENCIA
- 2 veľké zemiaky so šupkou
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžica masla
- 1 vajce
- 1 až 1 ½ šálky hladkej múky
- 8 zrelých sliviek bez kôstok
- ⅓ šálky rastlinného oleja
- ⅓ šálky strúhanky
- 1 šálka cukru
- 1 lyžička škorice
- kyslá smotana (voliteľne)
POSTUP
- Varíme 2 stredné až veľké zemiaky, kým nebudú hotové, asi 20 minút.
- Olúpeme a vložíme ich do misy.
- Pridáme ¼ lyžičky soli a 1 polievkovú lyžicu masla a roztlačíme (malo by to dať asi 2 šálky).
- Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pridáme vajcia a miešame, kým sa všetko dobre nespojí.
- Preosejeme jeden hrnček múky a miesime, kým nevznikne mäkké cesto.
- Pokiaľ sa cesto lepí na ruky, pridáme ďalšiu ½ šálku múky.
- Cesto nakrájame na 8 rovnakých dielov.
- Ľahko pomúčenými rukami vezmeme kúsok cesta a rozplácneme ho naplocho.
- Umiestnime jednu slivku do stredu a preložíme strany cesta cez slivku; váľame ju medzi rukami, kým nebude pevne utesnená (v prípade potreby si navlhčíme ruky).
- Naplníme veľký hrniec vodou a privedieme do varu.
- Znížime teplotu na strednú.
- Knedle vkladáte po jednom do vriacej vody (podľa potreby pracujeme po dávkach).
- Počkáme, až knedle vyplávajú hore, asi 5 minút.
- Varíme o 3 minúty dlhšie.
- Medzitým vo veľkej panvici zahrejeme ⅓ šálky rastlinného oleja na strednom plameni; pridáme ⅓ šálky strúhanky.
- Miešame, kým strúhanka nezíska zlatohnedú farbu (pozor, nech sa nepripáli).
- Dierovanou lyžicou odoberáme uvarené knedle a pridávame ich k strúhanke.
- Dôkladne knedle v panvici obalíme v strúhanke.
- Prenesieme na tanieri.
- V malej miske zmiešame 1 šálku cukru a 1 lyžičku škorice.
- Knedle podávame preliate kopčekom kyslej smotany a posypané zmesou cukru a škorice.

Máme pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty na rýchle a jednoduché knedle z ovocia . Vyskúšajte všetky varianty!
Zemiakové knedle plnené mletým mäsom
Mleté mäso má tú výhodu, že je pomerne rýchlo pripravené a uvarené. Preto s ním môžeme plniť aj zemiakové knedle, napriek tomu mleté mäso vopred ešte opečieme. Bude tak chutnejšie.
INGREDIENCIA
- 850 g zemiakov
- 2 cibuľa
- 175 g hrubej múky
- 75 g krupica
- 1 vajce
- 250 g mletého mäsa
- soľ
- korenie
- masť
- majorán
- hladká múka
POSTUP
- Pripravíme si cesto na knedle – zemiaky deň vopred uvaríme v šupke.
- Nasledujúci deň ich olúpeme a nastrúhame.
- Dáme do misky spoločne s múkou, krupicou, soľou a vajcami a spracujeme cesto.
- Mleté mäso musíme orestovať na masti, osoliť a okoreniť a ochutiť majoránom.
- Zo zemiakového cesta si vytvárame placky, ktoré plníme mletým mäsom a tvarujeme knedle.
- Tie potom uvaríme vo vode asi 15 minút.
- Na tanieriku jednotlivé porcie polejeme orestovanou cibuľou na masti.

Nemecké Kartoffelknödel s náplňou z chlebových krutónov
Tieto nadýchané plnené zemiakové knedle sú jedným z najobľúbenejších nemeckých jedál. Ich príprave je neuveriteľne jednoduchá a skvele vás zasýti!
INGREDIENCIA
Na zemiakové knedle:
- 1 kg zemiakov
- 1 veľké vajcia
- 1/2 šálky plus 1 polievková lyžica kukuričného alebo zemiakového škrobu
- 1 lyžička soli (alebo podľa chuti)
- korenie (podľa chuti)
- 1/8 lyžičky muškátového orieška (voliteľne)
- 1 lyžička jemne nasekanej petržlenovej vňate (na ozdobu)
Na náplň:
- 2 lyžice masla
- 1 plátok chleba
- štipka soli a korenia
- 1 lyžička petržlenovej vňate, nasekané nadrobno
POSTUP
- Zemiaky varíme, kým sa nedajú ľahko prepichnúť vidličkou.
- Scedíme a necháme vychladnúť.
- Olúpeme a rozšťoucháme šťuchadlom do veľkej misy.
- Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravte si náplň.
- Chlieb nakrájame na kocky.
- Na strednom plameni rozpustíme maslo a opražíme na ňom kocky chleba dozlatista.
- Dochutíme trochou soli, korenia a nasekanou petržlenovou vňaťou a necháme vychladnúť.
- K zemiakom pridáme vajcia a škrob, osolíme, okoreníme, pridáme muškátový oriešok (ak používame) a rukami premiešame, kým nevznikne mäkké cesto.
- Pokiaľ je zmes príliš suchá, možno budeme musieť pridať ďalší žĺtok alebo celé vajce navyše.
- Cesto rozdelíme na 8 (alebo 10) porcií.
- Z každej časti cesta vytvarujeme guľu (o veľkosti broskyne).
- V každej guli vytvoríme malý otvor, do ktorého vložíme náplň, potom opatrne vytvarujeme knedľu a utesníme.
- Privedieme do varu 5 litrov vody.
- Pomocou dierovanej lyžice opatrne ponoríme každú knedľu do vriacej vody.
- Pracujeme s 2-3 knedle naraz.
- Akonáhle knedle vyplávajú na hladinu vody, necháme ich variť ešte asi 5-6 minút.
- Odoberáme jeden po druhom pomocou dierovanej lyžice a položíme na nahriaty tanier.
- Pokračujeme so zvyšnými knedľami.
- Na ozdobu posypeme trochou nasekanej petržlenovej vňate a podávame.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , kde vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely.
Objavte podobné tipy
Zemiakové knedle plnené zeleninou
Výbornou prílohou k mäsu sú zemiakové knedle plnené zeleninou. My sme použili cibuľu. Môžete ich podávať aj len tak samotné, sú vynikajúce!
INGREDIENCIA
- 650 g cibule
- lyžica sadla
- drvená rasca
- cukor a ocot podľa chuti
- 1 vajce
- 650 g zemiakov
- 55 g detskej krupičky
- 145 g hrubej múky
POSTUP
- Zo zemiakov, ktoré sme deň vopred uvarili, pripravíme cesto.
- Zemiaky olúpeme, nastrúhame a spojíme s múkou, krupicou, vajcom a soľou.
- Spracujeme si cibuľu, ktorú ošúpeme.
- Potom asi pol kilogramu cibule nakrájame na plátky, ktoré 4 minúty povaríme a scedíme.
- Zvyšok cibule nakrájame nadrobno a orestujeme a pridáme k nej povarenú cibuľu.
- Všetko opečieme, osolíme a dochutíme rascou, prípadne octom alebo cukrom.
- Zo zemiakového cesta tvoríme knedle, ktoré plníme opečenou cibuľou.
- Starostlivo zabalíme a varíme asi 11 minút, po vytiahnutí z vody ich prepichneme vidličkou.

Knedle zo zemiakov plnené špenátom
Zemiakové knedle skvele chutia aj plnené špenátom. Vyskúšajte tento variant, ktorý je nenáročný na suroviny a zároveň luxusne chutí!
INGREDIENCIA
- 200 g zemiakov, uvarených v šupke, vychladnutých a olúpaných
- zväzok listov špenátu
- 2 cibuľa
- soľ
- 150 g hrubej múky
- 1 vajce
- olej alebo masť
POSTUP
- Špenát sparíme, nakrájame nadrobno a orestujeme s jednou nadrobno nakrájanou cibuľou.
- Zemiaky nastrúhame av ruke ich zmiešame s múkou, vajcom a 1/4 lyžičky soli, až vznikne vláčne cesto.
- Dáme variť trochu osolenej vody.
- Z cesta tvoríme malé placky a doprostred dáme trochu náplne.
- Uzavreté a vytvarujeme okrúhlu knedľu.
- Knedle ihneď vložíme do vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú.
- Vyberieme ich, orestujeme ďalšiu nakrájanú cibuľu a hotové knedle posypeme restovanou cibuľkou.
- Dobrú chuť!

Pozrite sa aj na naše ďalšie recepty na domáce knedle 5x inak ! Vyskúšajte kysnuté aj nekysnuté varianty.
Bezlepkové plnené zemiakové knedle
Lahodné bezlepkové knedle zo zemiakového cesta s náplňou z hovädzieho mäsa a cibule ocenia nielen celiáciu! Z uvedeného receptu pripravíte asi 15 knedlí.
INGREDIENCIA
Na zemiakové knedle:
- 2 stredné zemiaky
- 2 vajcia
- 1 šálka hladkej bezlepkovej múky
Na náplň:
- 250 g mletého hovädzieho mäsa
- 1/2 cibule
- 2-3 strúčiky cesnaku (alebo 1 vrchovatá lyžica sušeného cesnaku)
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1/2 lyžičky sušenej šalvie
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 lyžičky kajenského korenia
- 1 lyžica omáčky tamari
- 1/2 lyžice paradajkového pretlaku
- soľ
- čierne korenie
- olivový olej
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a nakrájame na kocky.
- Varíme do mäkka, scedíme a roztlačíme ich, kým nezostanú žiadne hrudky.
- Akonáhle zemiaková kaša trochu vychladne, rozklepneme do nej 2 vajcia a miešame vidličkou, kým sa všetko dobre nespojí.
- Postupne pridávame múku, kým nedosiahneme správnu konzistenciu.
- Cesto by malo byť trochu lepivé, ale zároveň by sa s ním malo dobre manipulovať rukami (pokiaľ si ruky najprv ľahko namočíme, aby sa nelepilo).
- Polovicu cibule a pár strúčikov cesnaku nakrájame nadrobno.
- Mleté hovädzie mäso vyprážame na strednom plameni na troche olivového oleja, kým nebude úplne hotové.
- Znížime teplotu na strednú/nízku a pridáme cibuľu a cesnak.
- Varíme pár minút alebo kým cibuľa nezmäkne.
- Pridáme zvyšok ingrediencií a pokračujeme vo varení po dobu niekoľkých minút.
- Necháme trochu vychladnúť.
- Ľahko si navlhčíme ruky, uchopíme malú hrsť cesta a urobíme z neho guľu.
- Guľu stlačíme, aby sa sploštila na cca 1 cm hrubú placku.
- Doprostred naložíme malú lyžičku náplne.
- Nedávame náplne príliš veľa, aby sa knedľa nerozpadla.
- Opatrne preložíme knedľu napoly a pritlačíme 2 strany k sebe, aby sme ho uzavreli.
- Potom opatrne zaguľatíme okraje a vytvarujeme do gule.
- Privedieme do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci.
- Knedle opatrne pridávame do vriacej vody a dávame pozor, aby sme hrniec nepreplnili.
- Každú várku varíme 3 minúty a scedíme pomocou dierovanej lyžice.
- Užite si to!

Nielen pre celiakov máme aj recepty na bezlepkové palacinky : ovocné, tvarohové, jogurtové. Ktoré si dáte?
Zemiakové knedle so šampiňónovou náplňou
Tieto knedle zo zemiakov oceníte napríklad v stresovom období, pretože hubová náplň vám poskytne dostatok vitamínov B, ktoré zaisťujú vyrovnanú náladu a podporujú pokojný spánok. Navyše výborne chutia!
INGREDIENCIA
- 800 g škrobnatých zemiakov
- 1 cibuľa
- 100 g šampiňónov
- 100 g údené pancetty
- 1 lyžica repkového oleja
- 75 ml červeného vína
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- soľ
- papriky
- 1 žĺtok
- muškátový oriešok
- 150 g hrubej múky
- 1 vajce
- olej alebo masť
- kukuričný škrob (podľa potreby)
- 4 lyžice masla
- 4 lyžice strúhanky
- 2 lyžice jarnej cibuľky
POSTUP
- Opláchneme zemiaky a varíme v pare asi 300 gramov zemiakov po dobu 30 minút.
- Na náplň si olúpeme cibuľu a nakrájame nadrobno.
- Šampiňóny opláchneme a nakrájame.
- Pancettu nakrájame na malé kocky.
- Orestujte ju spoločne s cibuľou na rozpálenom oleji do zmäknutia a potom pridáme šampiňóny.
- Restujeme 2-3 minúty.
- Zalejeme vínom a dusíme.
- Pridáme tymián a silne dochutíme soľou a korením.
- Vyberieme zo sporáka a necháme vychladiť.
- Zostávajúce zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno.
- Vyžmýkame ich pomocou utierky.
- Necháme si zliatu tekutinu a počkáme, kým sa škrob usadí.
- Potom zemiaky opatrne zlejeme a podľa potreby pridáme kukuričný škrob.
- Uvarené zemiaky olúpeme a prelisujeme pomocou šťouchadla na zemiaky.
- Pridáme k surovým zemiakom.
- Pridáme aj žĺtky a dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
- Vypracujeme na hladké cesto.
- Pokiaľ je príliš mäkké, pridáme viac kukuričného škrobu.
- Cesto rozdelíme na 8 rovnakých dielov.
- Vyvaľkáme guličky a stredy naplníme 1-2 lyžicami náplne.
- Zrolujte späť do guličiek a utesníme.
- Knedle vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme, kým nebudú hotové, asi 20 minút.
- Na panvici rozpustíme maslo a opečieme strúhanku dozlatista.
- Knedle vyberieme dierovanou lyžicou a necháme odkvapkať na papierových utierkach.
- Podávame v plytkých miskách.
- Vrch posypeme strúhankou a pažítkou.

Plnenie zemiakových knedlí
Vopred treba pripomenúť, že všetky tvary knedle sa musia dobre uzavrieť, aby sa počas varenia neotvorili. Plnenie a tvarovanie zemiakových knedlí môžeme vykonávať niekoľkými spôsobmi:
- Z prepracovaného zemiakového cesta odtrhávame kúsky, do ktorých môžeme baliť náplň . Tento spôsob sa hodí len na pevné kúsky, napríklad údeniny.
- Cesto rozvaľkáme a krájame na vhodne veľké štvorce , na ktoré potom kladieme kôpky náplne.
- Cesto rozvaľkáme na pláty primeranej veľkosti a potom do nich balíme pevnú údeninu, ako sú párky alebo klobásy. Po uvarení tento typ knedlí krájame na plátky.
- Cesto rozvaľkáme na pláty veľkostí zodpovedajúce zhruba kysnutej knedle a na celú plochu rozotrieme náplň. Knedľu potom stočíme ako roládku a dobre uzavrieme. Aj tento druh knedlí krájame po uvarení na plátky.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!