Výborné recepty s uvarenými zemiakmi v hlavnej úlohe tak, ako ich nepoznáte. Vyskúšajte naše luxusné recepty!

Zemiaky.

Obľúbená príloha, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov.

My pre vás tentoraz máme recepty s varenými zemiakmi, ktoré si zamilujete.

Vykúzlite z nich knedle, sladký závin či luxusnú frittatu.

Užite si to!

Zemiakové frittata so špargľou a kozím syrom

Pripravte si túto skvelú frittatu zo zemiakov so špargľou, kozím syrom a bazalkou a vykúzlite tak úžasné raňajky, brunch alebo aj rýchlu a jednoduchú večeru.

INGREDIENCIA

  • 115 g zemiakov, nakrájaných na malé kocky
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1/2 bielej cibule, nakrájané
  • 100 g špargle, nakrájanej na 2,5 cm dlhé kúsky
  • 6 celých vajec
  • 1/4 šálky parmezánu, strúhaného
  • 3/4 lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 55 g kozieho syra, rozdrobeného
  • 2 lyžice čerstvej bazalky, nasekané

POSTUP

  • Nakrájané zemiaky pridajte do malého hrnca, zalejte vodou a priveďte do varu.
  • Varte na stredne vysokom ohni 6–8 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
  • Sceďte vodu a potom osušte.
  • Predhrejte rúru na funkciu gril.
  • Dajte lyžicu olivového oleja do veľkej panvice na stredne vysokú teplotu.
  • Keď je olej horúci, pridajte cibuľu.
  • Osoľte a okoreňte a restujte do mäkka, asi 5 minút.
  • Pridajte nakrájanú špargľu a varené zemiaky a restujte ďalšie 2-3 minúty.
  • Medzitým si rozšľahajte vajcia.
  • Pridajte soľ, korenie a parmezán.
  • Nalejte vaječnú zmes na vrch zeleniny.
  • Vaječnú zmes posypte kozím syrom a bazalkou.
  • Nechajte frittatu nerušene variť 7-10 minút, kým vajcia nestuhnú.
  • Umiestnite frittatu do rúry asi 13 až 17 cm od tepla a grilujte, kým sa vajcia nenafúknu a nestuhnú a syr nezezlátne, asi 2-3 minúty.
  • Podávajte horúce, teplé alebo pri izbovej teplote.
  • Zvyšky je možné uchovávať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 4 dni.
Frittata zo zemiakov so špargľou, kozím syrom a bazalkou na panvici.
www.asaucykitchen.com

Vyskúšajte aj naše skvelé recepty na nadýchané omelety z vajíčok . Rýchle a zdravé raňajky, obed aj večera!

Varené zemiaky s maslom, slaninou a cibuľou

Vynikajúce zemiaky v maslovej omáčke so slaninou a cibuľou sú perfektnou prílohou, ktorú si zamilujete! Ozdobte ich čerstvým kôprom a jarnou cibuľkou a úspech bude zaručený.

INGREDIENCIA

  • 2 kg raných zemiakov
  • 340 g slaniny
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 110 g masla
  • 1 a 1/2 lyžičky cesnakovej soli
  • 1/2 lyžičky citrónového korenia
  • 1/4 lyžičky soli
  • čerstvý kôpor, jarná cibuľka a kyslá smotana na podávanie

POSTUP

  • Vložte zemiaky do veľkého hrnca a naplňte ho do polovice vodou.
  • Priveďte do varu a varte zemiaky do mäkka (10-20 minút).
  • Medzitým si nakrájajte slaninu na rezančeky.
  • Vo veľkej panvici orestujte slaninu a cibuľu s 1 lyžicou masla na strednom ohni, kým nezhnednú (5-8 minút).
  • Vypnite oheň a pridajte zvyšné maslo, aby sa rozpustilo.
  • Dajte bokom.
  • Akonáhle sú zemiaky mäkké, sceďte ich a pridajte k nim maslovú omáčku so slaninou a cibuľou.
  • Pridajte aj všetko korenie.
  • Poriadne premiešajte.
  • Ozdobte čerstvým kôprom a jarnou cibuľkou.
  • Podávajte s kyslou smotanou.
Zemiaky v maslovej omáčke so slaninou a cibuľou ozdobené čerstvými bylinkami.
www.alyonascooking.com

Máme pre vás aj ďalších 1 0 perfektných receptov so zemiakmi , ktoré vás nesmú minúť! Aký vyskúšate ako prvý?

Placky z varených zemiakov

Z varených zemiakov si môžete pripraviť napríklad takú dobrotu ako sú zvonku chrumkavé a zvnútra nadýchané placky. Sú jednoduché na prípravu, nepotrebujete na ne múku a pochutná si na nich celá rodina.

INGREDIENCIA

  • 350 g olúpaných zemiakov
  • lyžice masla
  • 1 vajce
  • majorán
  • soľ, korenie
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  1. Zemiaky nakrájajte, vložte do horúcej osolenej vody a uvarte domäkka.
  2. Zemiaky rozmixujte s maslom a nechajte vychladnúť.
  3. Vychladné zemiaky premiešajte s vajcom, majoránom a dosoľte.
  4. Z cesta vytvorte placky, ktoré dozlatista opečte na oleji.
Zemiakové placky na panvici s lyžičkou.
www.theartofdoingstuff.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie panvíc Tescoma . Kto vyhral v našom porovnaní?

Bábovka zo zemiakov

Prečo si zo zemiakov nepripraviť aj bábovku? Je to delikatesa a navyše na ňu potrebujete iba pár surovín!

INGREDIENCIA

  • 200 g práškového cukru
  • 250 g zemiakov
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 80 g detskej krupice
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička citrónovej šťavy

POSTUP

  • Zemiaky aj so šupkou uvarte do mäkka a ešte teplé premačkajte cez sitko.
  • Tri žĺtky utrite s cukrom, pridajte prelisované zemiaky, krupicu a citrónovú šťavu.
  • Premiešajte a nechajte odstáť, asi 10 min., aby krupica napučala.
  • Potom primiešajte orechy a prášok do pečiva.
  • Vymiešajte z troch bielkov sneh a opatrne vmiešajte do cesta.
  • Cesto dajte do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy av predhriatej rúre pečte pri 180 stupňoch 60 minút.
  • Bábovku po dopečení nechajte vychladnúť vo forme a až potom vyklopte.
Zemiaková bábovka.
www.dobruchut.aktuality.sk

Zemiaková nátierka

Vedeli ste, že z varených zemiakov sa dá pripraviť aj luxusná nátierka? Vyskúšajte náš recept na jedinečnú desiatu či ľahkú večeru.

INGREDIENCIA

  • 4 múčné zemiaky
  • 100 g kyslej smotany
  • 3 lyžice smotany na šľahanie
  • soľ
  • čierne korenie (čerstvo mleté)
  • 1 cibuľa
  • 4 plátky chleba
  • pažítka

POSTUP

  • Zemiaky umyte a uvarte do mäkka, sceďte, olúpte a nastrúhajte nahrubo.
  • Smotanu na šľahanie a kyslú smotanu zmiešajte so zemiakmi.
  • Zmes dochuťte soľou a korením.
  • Krátko pred podávaním olúpte cibuľu, nakrájajte ju nadrobno a vmiešajte do zmesi.
  • Nakoniec dochuťte.
  • Namažte na chlieb a podávajte ozdobené pažítkou.
Krajoch chleba na tanieri natretý nátierkou zo zemiakov a ozdobený pažítkou. Na tanieriku je aj nôž.
www.eatsmarter.com

Varené zemiaky v gréckom štýle

Luxusne pripravené zemiaky nabité čerstvou stredomorskou chuťou! Sú perfektnou prílohou k rodinnej večeri. Feta, cesnak, citrón a čerstvé bylinky posúvajú nové zemiaky na úplne novú úroveň!

INGREDIENCIA

  • 1 kg raných zemiakov, rozpolených
  • 2 lyžičky soli
  • 1/2 šálky rozdrobeného syra feta
  • 1-2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
  • kôra a šťava z 1 citróna
  • 2 lyžice olivového oleja

POSTUP

  • Zemiaky dajte do veľkého hrnca a zalejte studenú vodu, aby boli zakryté cca o centimeter.
  • Priveďte do varu na stredne vysokom plameni, pridajte 2 lyžičky soli, znížte teplotu a nechajte variť, kým zemiaky nezmäknú, asi 5 až 8 minút v závislosti od ich veľkosti.
  • Medzitým zmiešajte fetu, cesnak, petržlenovú vňať, citrónovú kôru, 2 lyžice citrónovej šťavy a olivový olej vo veľkej miske.
  • Zemiaky sceďte a pridajte do misy s fetou.
  • Premiešajte, dochuťte a podávajte.
Zemiaky s fetou, bylinkami a klinom citróna na tanieri.
www.platedcravings.com

Možno oceníte aj našich 6 najlepších receptov na pokrmy z Grécka ! Pripravte si ich jednoducho aj u vás doma.

Zemiakový závin s makom a slivkami

Záviny, ak chcete štrúdľami, sú vo svojich nespočetných podobách jednou z najvďačnejších pečených dobrôt. Vyskúšajte jeden menej tradičný recept zo zemiakového cesta, ktorý sa skvele hodí napríklad k popoludňajšej káve.

INGREDIENCIA

Na cesto:

  • 180 g uvarených zemiakov
  • 1 vajce
  • 80 g rozpusteného masla
  • 100 g cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 1 prášok do pečiva
  • 220 g polohrubej múky
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 vajce na potretie

Na náplň:

  • 200 g sliviek
  • 150 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 2–3 lyžice masla
  • 1/2 lyžičky škorice
  • 1/2 vanilkového cukru
  • kôra z 1/2 citróna
  • 1 lyžica hrozienok namočených v rume
  • práškový cukor podľa chuti

POSTUP

  • Najprv si pripravte makovú náplň.
  • Mlieko v hrnci priveďte do varu, pridajte k nemu mak, vanilkový a práškový cukor podľa chuti (môžete dosladiť aj neskôr), škoricu a pomaly za stáleho miešania varte, kým nevznikne hustá kaša.
  • Do tejto zmesi postupne primiešajte maslo, citrónovú kôru a hrozienka (aj s rumom) a nechajte vychladnúť.
  • Slivky umyte, rozpoľte a vykôstkujte.
  • Nasleduje príprava cesta.
  • Zemiaky nastrúhajte najemno alebo prelisujte a zapracujte do nich vajcia, maslo, cukor a citrónovú kôru.
  • Potom prisypte múku s práškom do pečiva a rýchlo vypracujte pružné cesto.
  • Podľa potreby pridajte pár lyžíc mlieka.
  • Ihneď rozvaľkajte (veľkosť jednotlivých závinov zvoľte podľa potreby), potrite makovou náplňou, obložte slivkami (pokiaľ nie sú príliš sladké pocukrujte) a zaviňte.
  • Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 35 minút.
Sladký nakrájaný zemiakový závin a na tanieri.
www.tescoma.sk

Knedle z varených zemiakov

Zemiakové knedle, rovnako ako žemľové, sú úplným základom slovenskej kuchyne. Preto pre vás máme podrobný recept na prípravu tých najlepších domácich zemiakových knedlí z varených zemiakov a to pekne od základu.

INGREDIENCIA

  • 600 g varených zemiakov
  • 200 g detskej krupičky
  • 60 g solamylu
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 60 g hrubej múky
  • ¼ balíčka prášku do pečiva
  • soľ

POSTUP

  1. Varené zemiaky hneď nastrúhajte, osoľte a pridajte k nim krupicu, múku, solamyl a prášok do pečiva.
  2. Potom cesto spojte vajcom a žĺtkom.
  3. Cesto dobre prepracujte a utvorte z neho tri podlhovasté knedle.
  4. Vo vriacej vode nechajte kedlíky variť a aj 25 minút.
  5. Okamžite po vhodení do vriacej vody podoberte www.cooklikeczechs.com knedle vareškou, aby sa neprichytili ku dnu.
  6. Uvarené knedle je nutné krájať niťou, na nôž sa lepí.
Zemiaková knedľa na tanieri.
www.cooklikeczechs.com

Máme pre vás aj tie najlepšie recepty na plnené knedle zo zemiakov . Vyskúšajte tradičné aj netradičné náplne!

Ako uvariť zemiaky ako profík?

  1. Olúpané a podľa potreby nakrájané zemiaky vkladáme do vriacej vody, do ktorej pridáme soľ a rascu a uvaríme ich domäkka.
  2. Skúšku, či sú zemiaky dostatočne uvarené aj uprostred môžeme urobiť tak, že ich napichneme na vidličku a pokiaľ zídu hladko dole, sú dostatočne uvarené.
  3. Rýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci.
  4. Ten včas vypneme a zemiaky necháme dôjsť.
  5. Namiesto vody môžeme zemiaky variť v zeleninovom alebo mäsovom vývare.
  6. Dajú sa variť aj v mlieku, čo je úprava vhodná predovšetkým pre staršie a už menej chutné zemiaky, ktoré sa týmto spôsobom vylepšia.
  7. Zemiaky je možné variť aj v pare.
  8. Ešte teplé zemiaky prelejeme rozpusteným maslom a posypeme nasekanou pažítkou.

Zemiaky sú ideálne na dochucovanie čerstvými aj sušenými bylinkami. Do varených i dusených zemiakov môžeme pridávať ligurček, bazalku, oregano, kôpor a petržlenovú vňať .

Vynikajúca pre chuť i vôňu je aj zelerová vňať. Tesne pred dokončením alebo do hotových zemiakov potom ak môžeme, vždy pridávame posekanú pažítku či petržlenovú vňať.

Pripravili sme si pre vás tiež obsiahly článok o zemiakoch . Viete, aké zemiaky sú najvhodnejšie na prípravu šalátu a aké naopak na knedle? Je lepšie ich konzumovať so šupkou, alebo bez? Je pravda, že sladké zemiaky alebo batáty sú zdravšie?
Poďme spoločne nájsť odpovede na tieto otázky.

A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.