Zemiaky.
Obľúbená príloha, ktorá sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov.
My pre vás tentoraz máme recepty s varenými zemiakmi, ktoré si zamilujete.
Vykúzlite z nich knedle, sladký závin či luxusnú frittatu.
Užite si to!
Zemiakové frittata so špargľou a kozím syrom
Pripravte si túto skvelú frittatu zo zemiakov so špargľou, kozím syrom a bazalkou a vykúzlite tak úžasné raňajky, brunch alebo aj rýchlu a jednoduchú večeru.
INGREDIENCIA
- 115 g zemiakov, nakrájaných na malé kocky
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1/2 bielej cibule, nakrájané
- 100 g špargle, nakrájanej na 2,5 cm dlhé kúsky
- 6 celých vajec
- 1/4 šálky parmezánu, strúhaného
- 3/4 lyžičky soli alebo podľa chuti
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 55 g kozieho syra, rozdrobeného
- 2 lyžice čerstvej bazalky, nasekané
POSTUP
- Nakrájané zemiaky pridajte do malého hrnca, zalejte vodou a priveďte do varu.
- Varte na stredne vysokom ohni 6–8 minút alebo kým zemiaky nezmäknú.
- Sceďte vodu a potom osušte.
- Predhrejte rúru na funkciu gril.
- Dajte lyžicu olivového oleja do veľkej panvice na stredne vysokú teplotu.
- Keď je olej horúci, pridajte cibuľu.
- Osoľte a okoreňte a restujte do mäkka, asi 5 minút.
- Pridajte nakrájanú špargľu a varené zemiaky a restujte ďalšie 2-3 minúty.
- Medzitým si rozšľahajte vajcia.
- Pridajte soľ, korenie a parmezán.
- Nalejte vaječnú zmes na vrch zeleniny.
- Vaječnú zmes posypte kozím syrom a bazalkou.
- Nechajte frittatu nerušene variť 7-10 minút, kým vajcia nestuhnú.
- Umiestnite frittatu do rúry asi 13 až 17 cm od tepla a grilujte, kým sa vajcia nenafúknu a nestuhnú a syr nezezlátne, asi 2-3 minúty.
- Podávajte horúce, teplé alebo pri izbovej teplote.
- Zvyšky je možné uchovávať v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 4 dni.

Vyskúšajte aj naše skvelé recepty na nadýchané omelety z vajíčok . Rýchle a zdravé raňajky, obed aj večera!
Varené zemiaky s maslom, slaninou a cibuľou
Vynikajúce zemiaky v maslovej omáčke so slaninou a cibuľou sú perfektnou prílohou, ktorú si zamilujete! Ozdobte ich čerstvým kôprom a jarnou cibuľkou a úspech bude zaručený.
INGREDIENCIA
- 2 kg raných zemiakov
- 340 g slaniny
- 1 cibuľa nakrájaná na kocky
- 110 g masla
- 1 a 1/2 lyžičky cesnakovej soli
- 1/2 lyžičky citrónového korenia
- 1/4 lyžičky soli
- čerstvý kôpor, jarná cibuľka a kyslá smotana na podávanie
POSTUP
- Vložte zemiaky do veľkého hrnca a naplňte ho do polovice vodou.
- Priveďte do varu a varte zemiaky do mäkka (10-20 minút).
- Medzitým si nakrájajte slaninu na rezančeky.
- Vo veľkej panvici orestujte slaninu a cibuľu s 1 lyžicou masla na strednom ohni, kým nezhnednú (5-8 minút).
- Vypnite oheň a pridajte zvyšné maslo, aby sa rozpustilo.
- Dajte bokom.
- Akonáhle sú zemiaky mäkké, sceďte ich a pridajte k nim maslovú omáčku so slaninou a cibuľou.
- Pridajte aj všetko korenie.
- Poriadne premiešajte.
- Ozdobte čerstvým kôprom a jarnou cibuľkou.
- Podávajte s kyslou smotanou.

Máme pre vás aj ďalších 1 0 perfektných receptov so zemiakmi , ktoré vás nesmú minúť! Aký vyskúšate ako prvý?
Placky z varených zemiakov
Z varených zemiakov si môžete pripraviť napríklad takú dobrotu ako sú zvonku chrumkavé a zvnútra nadýchané placky. Sú jednoduché na prípravu, nepotrebujete na ne múku a pochutná si na nich celá rodina.
INGREDIENCIA
- 350 g olúpaných zemiakov
- lyžice masla
- 1 vajce
- majorán
- soľ, korenie
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Zemiaky nakrájajte, vložte do horúcej osolenej vody a uvarte domäkka.
- Zemiaky rozmixujte s maslom a nechajte vychladnúť.
- Vychladné zemiaky premiešajte s vajcom, majoránom a dosoľte.
- Z cesta vytvorte placky, ktoré dozlatista opečte na oleji.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie panvíc Tescoma . Kto vyhral v našom porovnaní?
Bábovka zo zemiakov
Prečo si zo zemiakov nepripraviť aj bábovku? Je to delikatesa a navyše na ňu potrebujete iba pár surovín!
INGREDIENCIA
- 200 g práškového cukru
- 250 g zemiakov
- 80 g mletých vlašských orechov
- 80 g detskej krupice
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 3 vajcia
- 1 lyžička citrónovej šťavy
POSTUP
- Zemiaky aj so šupkou uvarte do mäkka a ešte teplé premačkajte cez sitko.
- Tri žĺtky utrite s cukrom, pridajte prelisované zemiaky, krupicu a citrónovú šťavu.
- Premiešajte a nechajte odstáť, asi 10 min., aby krupica napučala.
- Potom primiešajte orechy a prášok do pečiva.
- Vymiešajte z troch bielkov sneh a opatrne vmiešajte do cesta.
- Cesto dajte do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy av predhriatej rúre pečte pri 180 stupňoch 60 minút.
- Bábovku po dopečení nechajte vychladnúť vo forme a až potom vyklopte.

Objavte podobné tipy
Zemiaková nátierka
Vedeli ste, že z varených zemiakov sa dá pripraviť aj luxusná nátierka? Vyskúšajte náš recept na jedinečnú desiatu či ľahkú večeru.
INGREDIENCIA
- 4 múčné zemiaky
- 100 g kyslej smotany
- 3 lyžice smotany na šľahanie
- soľ
- čierne korenie (čerstvo mleté)
- 1 cibuľa
- 4 plátky chleba
- pažítka
POSTUP
- Zemiaky umyte a uvarte do mäkka, sceďte, olúpte a nastrúhajte nahrubo.
- Smotanu na šľahanie a kyslú smotanu zmiešajte so zemiakmi.
- Zmes dochuťte soľou a korením.
- Krátko pred podávaním olúpte cibuľu, nakrájajte ju nadrobno a vmiešajte do zmesi.
- Nakoniec dochuťte.
- Namažte na chlieb a podávajte ozdobené pažítkou.

Varené zemiaky v gréckom štýle
Luxusne pripravené zemiaky nabité čerstvou stredomorskou chuťou! Sú perfektnou prílohou k rodinnej večeri. Feta, cesnak, citrón a čerstvé bylinky posúvajú nové zemiaky na úplne novú úroveň!
INGREDIENCIA
- 1 kg raných zemiakov, rozpolených
- 2 lyžičky soli
- 1/2 šálky rozdrobeného syra feta
- 1-2 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- kôra a šťava z 1 citróna
- 2 lyžice olivového oleja
POSTUP
- Zemiaky dajte do veľkého hrnca a zalejte studenú vodu, aby boli zakryté cca o centimeter.
- Priveďte do varu na stredne vysokom plameni, pridajte 2 lyžičky soli, znížte teplotu a nechajte variť, kým zemiaky nezmäknú, asi 5 až 8 minút v závislosti od ich veľkosti.
- Medzitým zmiešajte fetu, cesnak, petržlenovú vňať, citrónovú kôru, 2 lyžice citrónovej šťavy a olivový olej vo veľkej miske.
- Zemiaky sceďte a pridajte do misy s fetou.
- Premiešajte, dochuťte a podávajte.

Možno oceníte aj našich 6 najlepších receptov na pokrmy z Grécka ! Pripravte si ich jednoducho aj u vás doma.
Zemiakový závin s makom a slivkami
Záviny, ak chcete štrúdľami, sú vo svojich nespočetných podobách jednou z najvďačnejších pečených dobrôt. Vyskúšajte jeden menej tradičný recept zo zemiakového cesta, ktorý sa skvele hodí napríklad k popoludňajšej káve.
INGREDIENCIA
Na cesto:
- 180 g uvarených zemiakov
- 1 vajce
- 80 g rozpusteného masla
- 100 g cukru
- kôra z 1 citróna
- 1 prášok do pečiva
- 220 g polohrubej múky
- 2 lyžice mlieka
- 1 vajce na potretie
Na náplň:
- 200 g sliviek
- 150 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 2–3 lyžice masla
- 1/2 lyžičky škorice
- 1/2 vanilkového cukru
- kôra z 1/2 citróna
- 1 lyžica hrozienok namočených v rume
- práškový cukor podľa chuti
POSTUP
- Najprv si pripravte makovú náplň.
- Mlieko v hrnci priveďte do varu, pridajte k nemu mak, vanilkový a práškový cukor podľa chuti (môžete dosladiť aj neskôr), škoricu a pomaly za stáleho miešania varte, kým nevznikne hustá kaša.
- Do tejto zmesi postupne primiešajte maslo, citrónovú kôru a hrozienka (aj s rumom) a nechajte vychladnúť.
- Slivky umyte, rozpoľte a vykôstkujte.
- Nasleduje príprava cesta.
- Zemiaky nastrúhajte najemno alebo prelisujte a zapracujte do nich vajcia, maslo, cukor a citrónovú kôru.
- Potom prisypte múku s práškom do pečiva a rýchlo vypracujte pružné cesto.
- Podľa potreby pridajte pár lyžíc mlieka.
- Ihneď rozvaľkajte (veľkosť jednotlivých závinov zvoľte podľa potreby), potrite makovou náplňou, obložte slivkami (pokiaľ nie sú príliš sladké pocukrujte) a zaviňte.
- Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 35 minút.

Knedle z varených zemiakov
Zemiakové knedle, rovnako ako žemľové, sú úplným základom slovenskej kuchyne. Preto pre vás máme podrobný recept na prípravu tých najlepších domácich zemiakových knedlí z varených zemiakov a to pekne od základu.
INGREDIENCIA
- 600 g varených zemiakov
- 200 g detskej krupičky
- 60 g solamylu
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 60 g hrubej múky
- ¼ balíčka prášku do pečiva
- soľ
POSTUP
- Varené zemiaky hneď nastrúhajte, osoľte a pridajte k nim krupicu, múku, solamyl a prášok do pečiva.
- Potom cesto spojte vajcom a žĺtkom.
- Cesto dobre prepracujte a utvorte z neho tri podlhovasté knedle.
- Vo vriacej vode nechajte kedlíky variť a aj 25 minút.
- Okamžite po vhodení do vriacej vody podoberte www.cooklikeczechs.com knedle vareškou, aby sa neprichytili ku dnu.
- Uvarené knedle je nutné krájať niťou, na nôž sa lepí.

Máme pre vás aj tie najlepšie recepty na plnené knedle zo zemiakov . Vyskúšajte tradičné aj netradičné náplne!
Ako uvariť zemiaky ako profík?
- Olúpané a podľa potreby nakrájané zemiaky vkladáme do vriacej vody, do ktorej pridáme soľ a rascu a uvaríme ich domäkka.
- Skúšku, či sú zemiaky dostatočne uvarené aj uprostred môžeme urobiť tak, že ich napichneme na vidličku a pokiaľ zídu hladko dole, sú dostatočne uvarené.
- Rýchlejšie sa uvarí v tlakovom hrnci.
- Ten včas vypneme a zemiaky necháme dôjsť.
- Namiesto vody môžeme zemiaky variť v zeleninovom alebo mäsovom vývare.
- Dajú sa variť aj v mlieku, čo je úprava vhodná predovšetkým pre staršie a už menej chutné zemiaky, ktoré sa týmto spôsobom vylepšia.
- Zemiaky je možné variť aj v pare.
- Ešte teplé zemiaky prelejeme rozpusteným maslom a posypeme nasekanou pažítkou.
Zemiaky sú ideálne na dochucovanie čerstvými aj sušenými bylinkami. Do varených i dusených zemiakov môžeme pridávať ligurček, bazalku, oregano, kôpor a petržlenovú vňať .
Vynikajúca pre chuť i vôňu je aj zelerová vňať. Tesne pred dokončením alebo do hotových zemiakov potom ak môžeme, vždy pridávame posekanú pažítku či petržlenovú vňať.
Pripravili sme si pre vás tiež obsiahly článok o zemiakoch . Viete, aké zemiaky sú najvhodnejšie na prípravu šalátu a aké naopak na knedle? Je lepšie ich konzumovať so šupkou, alebo bez? Je pravda, že sladké zemiaky alebo batáty sú zdravšie?
Poďme spoločne nájsť odpovede na tieto otázky.
A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!