Výborné recepty na domáce krokety zo zemiakov! Vždy nadýchané a mäkké. Vyskúšajte ich s nami

Chýba vám nápad akú prílohu podávať k vášmu mäsu, zelenine alebo hľadáte niečo na zahryznutie?

Pripravte si naše recepty na zemiakové krokety a pochutnajte si s nami.

Postupy aj príprava je jednoduchá a zvládne ich každý!

Krokety zo zemiakovej kaše a špenátom

Tieto zemiakové krokety zo zvyšnej kaše sú dokonalým a lahodným spôsobom, ako spotrebovať zvyšky a ušetriť tak peniaze, čas aj suroviny.

Čo budeme potrebovať

  • 70 g čerstvého špenátu
  • 450 g zemiakovej kaše
  • 80 g strúhaného parmezánu
  • 70 g múky + 1 polievková lyžica
  • 3 veľké vajcia rozdelená
  • 110 g strúhanky
  • 950 ml rastlinného oleja

Postup

  • Vo veľkom hrnci rozohrejte na strednú teplotu trochu oleja.
  • Pridajte špenát a za častého miešania varte, kým špenát nezmenší veľkosť, asi 3 minúty.
  • Vyberte z hrnca a nahrubo nasekajte špenát.
  • Vo veľkej mise zmiešajte špenát, zemiakovú kašu, parmezán, 1 lyžicu múky a 2 žĺtky.
  • V mise rozšľahajte 2 zvyšné bielky a 1 zostávajúce celé vajce, do samostatnej misy dáte 70 g múky, do samostatnej misy dáte strúhanku a na koniec položíte čistý tanier.
  • Ohrejte olej v hlbokom hrnci alebo fritéze na asi 180 ºC.
  • Zo zemiakovej zmesi vytvarujte guličky a každú guľôčku obaľte v múke, potom vo vajci, nechajte odkvapkať prebytok a potom obaľte v strúhanke.
  • Smažte na rozpálenom oleji a smažte 5 až 6 minút, alebo kým nebudú zlatisto hnedé a chrumkavé.

Aby vaše krokety boli dokonale chrumkavé použite kvalitnú fritézu, ktorú si môžete vybrať aj nás na webe . Prešli našou recenziou!

Chrumkavé krokety plnené špenátom a čedarom.
Zdroj: cilantroandcitronella.com

Zemiakové krokety s čedarom

Pripravte si tieto domáce zemiakovo-syrové krokety, aby si pochutnala celá rodina. Obalené v zlatistej strúhanke sa môžu piecť alebo vyprážať.

Čo budeme potrebovať

  • 750 g múčnych zemiakov (nakrájaných na 1,5 cm kocky)
  • 125 g zrelého čedaru (nastrúhaného)
  • 1 vajce plus 1 žĺtok
  • 70 g strúhanky
  • 750 ml slnečnicového alebo rastlinného oleja (na smaženie – voliteľne)
  • omáčka podľa vlastného výberu (na podávanie)

Postup

  • Zemiaky dajte do veľkého hrnca, zalejte studenou vodou a priveďte do varu.
  • Akonáhle sa varí, znížte teplotu a varte 15 minút, alebo kým zemiaky nezmäknú.
  • Sceďte a potom nechajte mierne vychladnúť.
  • Vráťte zemiaky do hrnca a pridajte syr, trochu korenia a žĺtok.
  • Dobre roztlačte šťouchadlom na zemiaky alebo vidličkou, kým nebude zmes hladká.
  • Ochuťte korením a podľa potreby upravte a nechajte mierne vychladnúť.
  • Keď je zmes dostatočne vychladnutá, vytvarujte navlhčenými rukami do 16 malých klátov.
  • Rozšľahané vajcia dajte do misky a strúhanku do druhej misky.
  • Každú kroketu ponorte do vajíčka, potom do. strúhanky.
  • Dajte na plech a 1 hodinu chlaďte, aby stuhli.
  • Krokety možno piecť alebo smažiť. Ak chcete piecť, zohrejte rúru na 180 stupňov a pečte 20-25 minút, kým nebudú tmavo zlaté a chrumkavé.
  • Alternatívne zohrejte olej v hlbokom hrnci na 200 °C.
  • Krokety smažte v dávkach asi 3 minúty na várku, obracajte, pokiaľ nie sú zlaté zo všetkých strán.
  • Vyberte ich z oleja pomocou dierovanej lyžice a nechajte odkvapkať na kuchynskom papieri.
  • Okoreníme a podávame horúce s obľúbenou omáčkou.

Samozrejme je tu nekonečne veľa možností, akou prílohou oživiť svoje jedlo. Vyskúšajte aj naše recepty so sladkými zemiakmi ,vyprážanú ryžu alebo klasické knedle .

Mistička plná chrumkavých krokiet plnené krémovým syrom.
Zdroj: cookingforkeeps.com

V rúre pečené krokety zo zemiakov

Kto by nemal rád zemiakové krokety s mäkkým stredom a chrumkavým zovňajškom. Namiesto hlbokého vyprážania je táto verzia ľahko osmažená na panvici s olivovým olejom, a potom dopečená v rúre. Chuť je úžasná a vyrobená z veľmi malého množstva ingrediencií.

Čo budeme potrebovať

  • 700 g škrobových zemiakov
  • 3 vajcia
  • 30 g parmezánu
  • 2 jarné cibuľky
  • 60 g múky
  • 30 g strúhanky
  • 120 ml olivového oleja
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Umyté zemiaky vložte do paráka aj so šupkou. Varte do mäkka, 20-30 minút.
  • Olúpte šupky a zemiaky roztlačte.
  • Pridajte jedno rozšľahané vajce, najemno nakrájanú jarnú cibuľku, nastrúhaný parmezán, trochu soli a korenia.
  • Veľmi jemne zapracujte všetky ingrediencie.
  • Pomocou dvoch polievkových lyžíc naberte a vytvarujte krokety.
  • Obaľte v múke.
  • Mali by ste dostať cca. 20 kusov.
  • Predhrejte rúru na 190 °C.
  • Zemiakové krokety obaľte vo vajci a strúhanke.
  • Akonáhle sú všetky krokety hotové, pridajte olivový olej na nepriľnavú panvicu, a potom ich jemne smažte na strednú až nízku teplotu.
  • Akonáhle budú všetky krokety hnedé, položte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte ich v rúre cca. 20-25 minút min na 190 °C.
Plech vybratý z rúry s opečenými kroketami.
Zdroj: kitchensanctuary.com

Plnené zemiakové krokety

Spojte svoju lásku k zemiakom s láskou k neplytvaniu. Ak máte nejaké zemiaky, ktoré ste nepoužili na zemiakový šalát alebo zvyšky pečených zemiakov, je tento recept na krokety zo zemiakov perfektné využitie.

Čo budeme potrebovať

  • 2,2 kg zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na kocky)
  • soľ
  • čierne korenie
  • 5 veľkých vajec (rozdelených)
  • 240 g strúhaného syra čedar
  • 240 g múky
  • 240 g strúhanky
  • 120 g karamelizovanej cibule (z asi 2 veľkých žltých cibulí)
  • 120 g zvyšného steaku, hamburgera alebo klobásy (nakrájané na malé kúsky)
  • 50 g rozkrájanej varenej slaniny
  • olej na vyprážanie
  • 180 g kyslej smotany
  • 3 lyžice mletej pažítky

Postup

  • Do veľkého hrnca so studenou vodou pridajte nakrájané zemiaky a pridajte 2 lyžice soli.
  • Zemiaky priveďte do varu a varte do mäkka, asi 10 až 12 minút. Sceďte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Zemiaky roztlačte šťouchadlom na zemiaky, kým nezostanú žiadne veľké kúsky.
  • Pridajte 2 vajcia, 120 g čedaru, soľ a korenie.
  • Premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • Zemiakovú zmes dajte do chladničky vychladiť.
  • Pripravte si 3 misky na trojobal.
  • Naberte asi zemiakovú zmes do dlaní.
  • Uprostred urobte jamku a pridajte po lyžiciach cibule, zvyšného čedaru, mäsa a slaniny.
  • Jemne pritlačte strany zemiakovej zmesi cez stred, aby sa kroketa uzavrela.
  • Položte na plech a opakujte so zvyšnou zemiakovou zmesou, kým nebudete mať asi 10 až 12 krokiet.
  • Pokiaľ sú krokety mäkké, nechajte ich asi 15 minút vychladiť v chladničke.
  • Vyberte krokety z chladničky a obaľte v trojobale.
  • Na veľkej nepriľnavej panvici predhrejte asi 5 cm oleja.
  • Vyprážame asi 5 až 6 minút z každej strany, kým zemiakové krokety nezezlátnu.
  • Vyberte z oleja a položte na plech vyložený papierovou utierkou.
  • Na omáčku zmiešajte kyslú smotanu, pažítku a 1/4 lyžičky soli, kým sa nespoja.
Pyramída krokiet posypaných pažítkou a plnený jemnou zmesou.
Zdroj: jocooks.com

Ako vybrať správne zemiaky pre vaše jedlo?

Zemiaky sú rozdelené do kategórií podľa štruktúry dužiny a najlepšieho spôsobu prípravy. Toto sú tri klasifikácie textúry zemiakov:

Škrobové zemiaky
Majú vysoký obsah škrobu so suchou múčnou dužninou. Suchá štruktúra vnútra zemiakov spôsobuje, že sa ľahko mrví a lámu, takže sú ideálne na výrobu zemiakovej kaše alebo ako pečené zemiaky. Suchá dužina tiež nasiakne tekutiny ako huba, takže všetky mliečne výrobky alebo maslo pridané do zemiakov sa rýchlo a rovnomerne vstrebajú. Zemiaky s vysokým obsahom škrobu sú tiež najlepšími kandidátmi na vyprážanie hranoliek. Vonkajšia časť absorbuje olej a stáva sa lahodne chrumkavou, zatiaľ čo vnútro zostáva nadýchané.

Voskové zemiaky
Voskové zemiaky obsahujú veľmi málo škrobu a majú krémovú dužinu s vysokým obsahom vlhkosti. Tieto zemiaky majú obvykle tenkú šupku a nie je nutné ich pred varením lúpať. Na rozdiel od škrobových zemiakov, ktoré sa varením rozpadnú, voskové zemiaky držia svoj tvar. Vďaka tomu sú ideálne do polievok a dusených pokrmov, do zemiakových šalátov alebo na zapekanie.

Univerzálne zemiaky
Univerzálne zemiaky sú to najlepšie z oboch svetov. Obsahujú stredné množstvo škrobu, ktorý im dodáva nadýchanú textúru pri šťuchaní alebo pečení. Majú ale aj stredný obsah vody, čo im pomáha držať tvar pri dusení, opekaní alebo vyprážaní na panvici. Výber univerzálnych zemiakov poskytuje najviac možností, pokiaľ ide o prípravu.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.