Skúste naše recepty na hranolky zo sladkých zemiakov. Vyskúšajte niečo nové!

Radi skúšate nové veci? Potom si hneď musíte pripraviť naše recepty na batátové hranolky!

Ich sladkosť vyvážená lahodným korením a skvelými dipmi, vás dostanem do kolien!

Na klasické hranolky sa už ani nepozriete!

Batátové hranolky v rúre

Tieto sladké zemiakové hranolčeky pečené v rúre sú tak návykové! Plátky sladkých zemiakov pokvapkané olejom, posypané korením a pečené na vysokej teplote, kým nezhnednú a okraje nebudú chrumkavé. Skúste ich sami.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg sladkých zemiakov (asi 3 veľké)
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 1/2 lyžičky soli
  • kombinácia korenia: čili prášok, údená paprika, čínska zmes piatich korení, korenie na tekvicový koláč, garam masala, cajunské korenie atď.

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Do rúry vložte pekáč alebo plechy na pečenie, aby sa predhriali.
  • Batáty olúpeme a odkrojíme konce.
  • Zemiaky rozkrojte pozdĺžne napoly a potom, ak sú veľmi dlhé, priečne.
  • Batáty dajte do veľkej misy a pridajte olej. Dobre premiešajte, aby sa spojili.
  • Posypte soľou a korením podľa vlastného výberu. Rukami dobre premiešajte, aby sa všetky kúsky obalili olejom a korením.
  • Vyberte predhriaty plech z rúry. Batáty opatrne rozložte v jednej vrstve na plech.
  • Pečte 15 až 25 minút.
  • Po prvých 10 minútach vyberte plech z rúry a pomocou klieští otočte všetky kúsky sladkých zemiakov.
  • Vráťte do rúry a pečte ďalších 5 až 15 minút, alebo kým nezhnednú.
  • Doba pečenia závisí od teploty rúry a veľkosti plátkov.

Čím budú hnedšie, tým budú chrumkavejšie, ale medzi zhnednutým a spáleným je tenká hranica, ktorá je nepožívateľná. Aj keď naozaj stmavnú, mali by byť stále dobré, pretože sladké zemiaky karamelizujú prírodné cukry. Takže pozorne sledujte.

Košíček plný opečených hranoliek s dvoma dipmi.
Zdroj: halfbakedharvest.com

Batátové hranolky pečené na panvici

Tieto hranolčeky zo sladkých zemiakov sú dokonale chrumkavé, akoby ste ich dostali v reštaurácii! Sladké hranolky budeme v tomto recepte smažiť do zlatohnedej dokonalosti. Podávajte hranolky ku grilovanému mäsu alebo sendvičom.

Čo budeme potrebovať

  • 4 batáty strednej veľkosti
  • 80 g kukuričného škrobu
  • 600 ml rastlinného oleja
  • 2 lyžičky soli
  • 3/4 lyžičky korenia
  • nakrájaná petržlenová vňať na ozdobu

Postup

  • Umyte a olúpte sladké zemiaky.
  • Nakrájajte sladké zemiaky na tyčinky.
  • Batáty dvakrát prepláchneme v studenej vode.
  • Hranolky varte vo vode 4 minúty, kým nezmäknú. Vyberte hranolky a vložte ich do ľadového kúpeľa.
  • Pripravte si cesto na hranolky zmiešaním kukuričného škrobu s rovnakým množstvom vody v miske.
  • Cesto dochutíme 2 lyžičkami soli a 3/4 lyžičky korenia.
  • Hranolčeky namáčajte v cestíčku a nechajte 2 minúty odpočívať na papierovej utierke.
  • Zahrejte hrniec s rastlinným olejom.
  • Zmažte batátové hranolky v dávkach 7-15 v závislosti od veľkosti vášho hrnca.
  • Vymažte hranolky 5-7 minút dozlatista.
  • Keď sú hranolky hotové, položte ich v jednej vrstve na papierové obrúsky, aby odkvapkali.
  • Dochuťte ďalšou soľou a korením podľa chuti a podávajte ich horúce a chrumkavé. V prípade potreby pridajte petržlenovú vňať.

Hranolky môžete vyprážať na panvici, ale lepší a jednoduchší spôsob je mať fritézu. Ale sú si zaobstarať? To zistíte v našej recenziu na 6 moderných fritéz, ktoré vám uľahčia vaše varenie!

Chrumkavé sladké hranolky pečené na oleji v panvici s kečupovým dipom.
Zdroj: blessthismessplease.com

Hranolčeky zo sladkých zemiakov na grile

Ako vyrobiť batátové hranolky na grile. Chrumkavé zvonku, jemné vo vnútri, so sladkým nádychom trstinového cukru. Sú chutné a zdravé!

Čo budeme potrebovať

  • 4 veľké sladké zemiaky so šupkou
  • 2 lyžice soli
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica hnedého cukru
  • 1 lyžička mletej chilli papričky alebo kajenského korenia (ak používate kajenské korenie, znížte na 1/4 lyžičky)
  • Nakrájaný čerstvý koriander (voliteľne na podávanie)

Postup

  • Vložte celé zemiaky do veľkého hrnca so studenou vodou.
  • Pridajte 2 lyžice soli a potom priveďte k miernemu varu.
  • Nechajte variť, kým nie sú zemiaky mäkké, ale stále celkom pevné, asi 10 až 15 minút.
  • Scedíme a necháme mierne vychladnúť.
  • Zahrejte gril na strednú teplotu asi 200 stupňov.
  • Každý zemiak rozkrojte pozdĺžne napoly a potom každú polovicu nakrájajte na 4 až 6 nechtíkov.
  • Nechtíky dajte do misy a potom ich pokvapkajte olivovým olejom. Posypte hnedým cukrom, chilli papričkou a zvyšnou 1 lyžičkou soli.
  • Premiešajte.
  • Sladké zemiakové hranolky grilujte z každej strany, kým nebudú ľahko dozlatista hnedé a mäkké, celkom asi 6 minút.
  • Vychutnajte si horúce, posypané koriandrom podľa chuti.

Na čo pridať tieto recepty na batátové hranolky? Vyberte si niektorý z týchto skvelých pokrmov z mäsa . Chute sa dokonale spoja!
Na gril si môžete rovno prihodiť aj zeleninku a vytvoriť si tak dokonalý letný obed .

Na grile opečené sladké zemiaky na doske.
Zdroj: eatingbyelaine.com

10 najlepších dipov k hranolčekom z batátov

  • Dip na sladké hranolky z kajenského korenia
  • Omáčka Sriracha s kyslou smotanou
  • Chilli dip s limetkovou šťavou
  • Cesnakový dip na batátové hranolky
  • Majonézou s javorovým sirupom a slaninou
  • Dip s údenou paprikou, cesnakom a citrónovou šťavou
  • Pikantný kečup z chilli prášku, srirachy, cesnaku, cibule a papriky
  • Pesto z bazalky a citróna
  • Avokádový dip
  • Sladká omáčka na hranolky z omáčky Ranch a kyslej smotany

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.