Radi skúšate nové veci? Potom si hneď musíte pripraviť naše recepty na batátové hranolky!
Ich sladkosť vyvážená lahodným korením a skvelými dipmi, vás dostanem do kolien!
Na klasické hranolky sa už ani nepozriete!
Batátové hranolky v rúre
Tieto sladké zemiakové hranolčeky pečené v rúre sú tak návykové! Plátky sladkých zemiakov pokvapkané olejom, posypané korením a pečené na vysokej teplote, kým nezhnednú a okraje nebudú chrumkavé. Skúste ich sami.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg sladkých zemiakov (asi 3 veľké)
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 1/2 lyžičky soli
- kombinácia korenia: čili prášok, údená paprika, čínska zmes piatich korení, korenie na tekvicový koláč, garam masala, cajunské korenie atď.
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Do rúry vložte pekáč alebo plechy na pečenie, aby sa predhriali.
- Batáty olúpeme a odkrojíme konce.
- Zemiaky rozkrojte pozdĺžne napoly a potom, ak sú veľmi dlhé, priečne.
- Batáty dajte do veľkej misy a pridajte olej. Dobre premiešajte, aby sa spojili.
- Posypte soľou a korením podľa vlastného výberu. Rukami dobre premiešajte, aby sa všetky kúsky obalili olejom a korením.
- Vyberte predhriaty plech z rúry. Batáty opatrne rozložte v jednej vrstve na plech.
- Pečte 15 až 25 minút.
- Po prvých 10 minútach vyberte plech z rúry a pomocou klieští otočte všetky kúsky sladkých zemiakov.
- Vráťte do rúry a pečte ďalších 5 až 15 minút, alebo kým nezhnednú.
- Doba pečenia závisí od teploty rúry a veľkosti plátkov.
Čím budú hnedšie, tým budú chrumkavejšie, ale medzi zhnednutým a spáleným je tenká hranica, ktorá je nepožívateľná. Aj keď naozaj stmavnú, mali by byť stále dobré, pretože sladké zemiaky karamelizujú prírodné cukry. Takže pozorne sledujte.

Batátové hranolky pečené na panvici
Tieto hranolčeky zo sladkých zemiakov sú dokonale chrumkavé, akoby ste ich dostali v reštaurácii! Sladké hranolky budeme v tomto recepte smažiť do zlatohnedej dokonalosti. Podávajte hranolky ku grilovanému mäsu alebo sendvičom.
Čo budeme potrebovať
- 4 batáty strednej veľkosti
- 80 g kukuričného škrobu
- 600 ml rastlinného oleja
- 2 lyžičky soli
- 3/4 lyžičky korenia
- nakrájaná petržlenová vňať na ozdobu
Postup
- Umyte a olúpte sladké zemiaky.
- Nakrájajte sladké zemiaky na tyčinky.
- Batáty dvakrát prepláchneme v studenej vode.
- Hranolky varte vo vode 4 minúty, kým nezmäknú. Vyberte hranolky a vložte ich do ľadového kúpeľa.
- Pripravte si cesto na hranolky zmiešaním kukuričného škrobu s rovnakým množstvom vody v miske.
- Cesto dochutíme 2 lyžičkami soli a 3/4 lyžičky korenia.
- Hranolčeky namáčajte v cestíčku a nechajte 2 minúty odpočívať na papierovej utierke.
- Zahrejte hrniec s rastlinným olejom.
- Zmažte batátové hranolky v dávkach 7-15 v závislosti od veľkosti vášho hrnca.
- Vymažte hranolky 5-7 minút dozlatista.
- Keď sú hranolky hotové, položte ich v jednej vrstve na papierové obrúsky, aby odkvapkali.
- Dochuťte ďalšou soľou a korením podľa chuti a podávajte ich horúce a chrumkavé. V prípade potreby pridajte petržlenovú vňať.
Hranolky môžete vyprážať na panvici, ale lepší a jednoduchší spôsob je mať fritézu. Ale sú si zaobstarať? To zistíte v našej recenziu na 6 moderných fritéz, ktoré vám uľahčia vaše varenie!

Objavte podobné tipy
Hranolčeky zo sladkých zemiakov na grile
Ako vyrobiť batátové hranolky na grile. Chrumkavé zvonku, jemné vo vnútri, so sladkým nádychom trstinového cukru. Sú chutné a zdravé!
Čo budeme potrebovať
- 4 veľké sladké zemiaky so šupkou
- 2 lyžice soli
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica hnedého cukru
- 1 lyžička mletej chilli papričky alebo kajenského korenia (ak používate kajenské korenie, znížte na 1/4 lyžičky)
- Nakrájaný čerstvý koriander (voliteľne na podávanie)
Postup
- Vložte celé zemiaky do veľkého hrnca so studenou vodou.
- Pridajte 2 lyžice soli a potom priveďte k miernemu varu.
- Nechajte variť, kým nie sú zemiaky mäkké, ale stále celkom pevné, asi 10 až 15 minút.
- Scedíme a necháme mierne vychladnúť.
- Zahrejte gril na strednú teplotu asi 200 stupňov.
- Každý zemiak rozkrojte pozdĺžne napoly a potom každú polovicu nakrájajte na 4 až 6 nechtíkov.
- Nechtíky dajte do misy a potom ich pokvapkajte olivovým olejom. Posypte hnedým cukrom, chilli papričkou a zvyšnou 1 lyžičkou soli.
- Premiešajte.
- Sladké zemiakové hranolky grilujte z každej strany, kým nebudú ľahko dozlatista hnedé a mäkké, celkom asi 6 minút.
- Vychutnajte si horúce, posypané koriandrom podľa chuti.
Na čo pridať tieto recepty na batátové hranolky? Vyberte si niektorý z týchto skvelých pokrmov z mäsa . Chute sa dokonale spoja!
Na gril si môžete rovno prihodiť aj zeleninku a vytvoriť si tak dokonalý letný obed .

10 najlepších dipov k hranolčekom z batátov
- Dip na sladké hranolky z kajenského korenia
- Omáčka Sriracha s kyslou smotanou
- Chilli dip s limetkovou šťavou
- Cesnakový dip na batátové hranolky
- Majonézou s javorovým sirupom a slaninou
- Dip s údenou paprikou, cesnakom a citrónovou šťavou
- Pikantný kečup z chilli prášku, srirachy, cesnaku, cibule a papriky
- Pesto z bazalky a citróna
- Avokádový dip
- Sladká omáčka na hranolky z omáčky Ranch a kyslej smotany