Aké ryby poznáme a nepoznáme

Určite každý z nás pozná rozlíšenie na ryby sladkovodné a morské. Niektoré druhy sa vyskytujú aj vo vodách zmiešaných.

Medzi sladkovodné ryby radíme:

  • kapry
  • lososy
  • karasy
  • úhora
  • šťuky
  • zubáče
  • amury
  • pleskáče
  • sumca

Medzi morské ryby radíme:

  • lososy
  • tuniaky
  • tresky
  • žralokmi
  • sleďa
  • makrely
  • platesy
  • mečiare
  • sardinky

Akú rybu si na tanier naservírujete, je samozrejme závislé od dostupnosti. V supermarketoch už nájdeme celý rad rýb.

Na výber máme čerstvé chladené alebo vákuované ryby. Tie sú samozrejme najlepšie. Lepšie, než drôtom do oka, sú samozrejme aj ryby mrazené, filety mrazené priamo na mori alebo konzervy, údené a sušené polotovary.

Recepty na ryby pre naše zdravie

Ryby sú zdravé hlavne vďaka známym omega-3 nenasýteným kyselinám, ktoré sú prínosom pre naše srdce, mozog a zrak. Sú bohatým zdrojom vitamínu D, B2 a minerálov ako je kalcium, fosfor, železo, zinok, draslík, horčík.

Ryby v gastronómii

Rybie recepty sú rôzne a odvíjajú sa od chutí jednotlivých národov. Nám našťastie robí každé vianočné sviatky radosť kapor. Tradične ho pripravujeme vyprážaný v trojobale. Chcete tento rok ochutnať novinku? Skúste recept na kapra na netradičný spôsob .

Okrem iného nesmieme zabudnúť na našu tradičnú vianočnú polievku. Rybia polievka sa servíruje v mnohých domácnostiach. Neviete si rady, ako ju pripraviť? Inšpirujte sa našimi 5 najlepšími receptami na rybiu polievku .

Poďte sa pozrieť aj na ďalšie tipy. Viete ako na najlepšie pripravené pokrmy z morských rýb? Inšpirujte sa receptami na pečené aj vyprážané morské ryby .