Vynikajúce recepty na zdravé fašírky z rýb 5x inak. Inšpirujte sa!

Chceli by ste do svojho jedálnička zaradiť viac rýb, ale nebaví vás ich jesť na stále rovnaký spôsob?

Práve pre vás sme si pripravili 5 luxusných zdravých receptov na rybie fašírky!

Sú jednoduché, rýchle a veľmi chutné.

Vyskúšajte variant s lososom, treskou či kaprom.

Užite si to!

Karbonátky z kapra so sladkou cibuľou

Luxusné rybie fašírky v poľskom štýle s cibuľou pripravované v lahodnej omáčke z čerešňového džemu premenia aj tých najväčších odporcov kapra na jeho fanúšikov. Presvedčte sa sami!

Ingrediencie

  • 1 kapor (1,5 kg) vypitvaný, bez hlavy, bez plutiev; alebo 2 filety
  • olej na vyprážanie (napr. repkový)
  • 2 veľké cibule
  • 2 lyžice čerešňového džemu
  • 3 polievkové lyžice jablčného octu
  • 1 lyžička medu
  • ½ zväzku (20 g) čerstvého tymiánu, kôpru alebo listov petržlenovej vňate
  • 1 citrón
  • 1 vajce (môžete nahradiť 1 lyžicou mletého ľanového semienka zmiešaným s 3 lyžicami vody)
  • 1 lyžička sušenej majoránky
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška
  • 2-3 lyžice strúhanky
  • 1 šálka varených pšenov (to je zhruba ⅓ šálky suchých, surových pšenov)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Pokiaľ máte celého vypitvaného kapra, tak ho zbavte šupín a odrežte hlavu, chvost a plutvy.
  2. Rozdeľte na filety.
  3. Ak cítite nejaké kosti, odstráňte ich.
  4. Filety pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 35–45 minút.
  5. Presný čas bude závisieť od hrúbky filetu, takže stojí za to vyskúšať, či je kapor hotový tým, že doň pichnete vidličkou.
  6. Nechajte vychladnúť a dvakrát pomeľte v mlynčeku na mäso.
  7. Prípadne filety nasekajte najemno nožom alebo použite kuchynský robot.
  8. Nakrájajte cibuľu na prúžky julienne alebo na polmesiačiky.
  9. Dajte panvicu na sporák, nalejte do nej lyžicu alebo dve oleje, pridajte cibuľu a restujte, kým nie je ľahko zlatistá.
  10. Pridajte dve polievkové lyžice čerešňového džemu, tri polievkové lyžice jablčného octu a jednu polievkovú lyžicu medu.
  11. Dochuťte výdatnou štipkou soli a nasekaným čerstvým tymiánom.
  12. Citrónovú kôru postrúhajte a spolu s citrónovou šťavou pridajte do panvice.
  13. Dajte bokom alebo udržujte na veľmi nízkom ohni.
  14. Vráťte sa k mletému kaprovi.
  15. Rozklepnite jedno vajce (alebo pre bezmliečnu verziu zmiešajte jednu lyžicu mletého ľanového semienka s tromi lyžicami vody) a pridajte ich do kaprí hmoty.
  16. Do hmoty pridajte 2-3 lyžice strúhanky a uvarené pšeno.
  17. Bohato ochuťte čerstvo mletým čiernym korením, muškátovým orieškom a nasekaným čerstvým tymiánom.
  18. Všetko dobre premiešajte stierkou alebo lyžicou.
  19. Rukami tvorte placky o veľkosti zhruba tenisovej loptičky.
  20. Obaľte ich strúhankou.
  21. Vymažte na výdatnom množstve oleja z oboch strán dozlatista (z každej strany asi 5 minút).
  22. Podávajte s cibuľovou omáčkou a ozdobte vetvičkami čerstvého tymiánu.
Karbonátky z rýb v poľskom štýle s cibuľou pripravované v lahodnej omáčke z čerešňového džemu servírované na tanierikoch.
www.polonist.com

Thajské rybie koláče

Luxusné rybie fašírky s exotickými chuťami Ázie si jednoducho zamilujete! Servírujte ich s lahodnou chilli-zázvorovou omáčkou, ktorá im dodá ten správny šmrnc.

Ingrediencie

Na rybie koláče:

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 500 g mrazené biele ryby, rozmrazené
  • 80g thajského korenia (pripravte si ho tak, že zmiešate a ideálne v mažiari rozdrvíte 1 – 2 červené chili papričky, hrsť čerstvého koriandra, 2 jarné cibuľky, 4 strúčiky cesnaku, 2,5 cm kus zázvoru a stonku citrónovej trávy
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • šťava z 1 limetky
  • 1 vajce
  • 130 g mrazených zelených fazuliek, rozmrazených a nakrájaných najemno
  • 2-3 lyžice strúhanky
  • soľ a korenie podľa chuti

Na omáčku:

  • 100 g cukru
  • 100 ml ryžového octu (alebo bieleho vínneho)
  • 100 ml vody
  • 1 najemno nakrájaná červená chilli paprička
  • 2 lyžičky jemne nasekaného čerstvého zázvoru

Postup

  1. Rúru predhrejte na 180 °C.
  2. Plech vyložte papierom na pečenie a na papier rozotrite asi lyžicu rastlinného oleja.
  3. Vložte rybu do kuchynského robota a mixujte, kým nebude hladká, ale nie ako pasta.
  4. Pridajte thajské korenie, sójovú omáčku, limetkovú šťavu, vajcia a zelené fazuľky a dobre premiešajte.
  5. Pridajte toľko strúhanky, aby sa zmes spojila a dochuťte podľa chuti.
  6. Veľmi dobre premiešajte.
  7. Zo zmesi vyvaľkajte 16-18 guličiek a tvarujte placky.
  8. Položte na vymastený papier na pečenie na plechu a potrite vrch každého rybieho koláča zvyšným rastlinným olejom.
  9. Pečte asi 30 minút do zlatohneda.
  10. Počas pečenia raz rybie koláčiky otočte.
  11. Na prípravu omáčky vložte všetky ingrediencie do hrnca a miešajte na strednom plameni, kým sa cukor nerozpustí.
  12. Keď sa cukor rozpustí, priveďte do varu a sprudka varte asi 5-7 minút, kým zmes nezíska sirupovitú konzistenciu.
  13. Pred podávaním nechajte vychladnúť.
Karbonátky z rýb s exotickými chuťami Ázie servírované na tanieriku s mištičkou s čili-zázvorovou omáčkou, zeleným šalátom a čínskymi paličkami.
www.gourmetmum.tv

Ochutnajte aj aspoň jeden z našich receptov na rybí šalát a pochutnajte si ako nikdy!

Jednoduché fašírky z tresky

Tieto rýchle a jednoduché rybie fašírky sú skvelým predjedlom, ale aj hlavným chodom. Servírujte ich napríklad s obľúbeným šalátom a stravníci budú nadšení!

Ingrediencie

Tekutina na pošírovanie:

  • 2 šálky nesladeného mandľového mlieka
  • 1 bobkový list
  • 1/4 klinku citróna
  • štipka morskej soli a korenia

Na rybie fašírky:

  • 800 g surových filiet z tresky
  • 1 vajce, ľahko rozšľahané
  • 2 jarné cibuľky, jemne nakrájané
  • 1 stopkový zeler, nakrájaný nadrobno
  • 2 lyžičky sušeného cesnaku
  • 3 lyžice majonézy z olivového oleja
  • 2 lyžice dijonskej horčice
  • 1 lyžička Tabasca alebo pálivé omáčky (voliteľne)
  • 1 a 1/2 šálky drvených (pšeničných) krekrov

Postup

  1. Mandľové mlieko priveďte k miernemu varu.
  2. Potom pridajte bobkový list, citrón, morskú soľ a korenie.
  3. Pridajte filety z tresky a nechajte ich variť 10–12 minút, kým nebudú prepečené.
  4. Vyberte tresku pomocou dierovanej lyžice a pridajte ju do mixovacej nádoby, aby vychladla (aspoň) na izbovú teplotu.
  5. Pridajte zvyšné ingrediencie do misy okrem krekrov.
  6. Rybu nastrúhajte vidličkou a všetko dôkladne premiešajte.
  7. Pridajte rozdrvené krekry a miešajte, kým cesto nie je husté a nespojí sa.
  8. Pokiaľ je cesto príliš mokré, jednoducho pridávajte drvené krekry, kým nezhustne; prípadne, ak je príliš suché, pridajte ďalšiu kvapku majonézy alebo horčice.
  9. Z cesta rukami tvorte placky.
  10. Najlepšie výsledky dosiahnete, keď fašírky pred vyprážaním dáte na 15–20 minút do chladničky.
  11. Zahrejte nepriľnavú panvicu na strednom plameni.
  12. Akonáhle je rozpálená, pridajte olej a potom pridávajte 2 – 4 fašírky naraz (podľa toho, akú veľkú máte panvicu).
  13. Vymažte 2-3 minúty z každej strany, kým nezhnednú.
  14. Servírujte s obľúbeným šalátom.
Placky z tresky servírované v obrúsku s klinom citróna.
www.fitmencook.com

Zdravé lososové fašírky

Tieto nízkokalorické fašírky z lososa a zemiakov sú dochutené červeným čili, limetkou a zázvorom, čo z nich vytvára úplnú delikatesu! Servírujte ich s prúžkami mrkvy a uhoriek ako výživnú a zdravú večeru.

Ingrediencie

  • 600 g múčných zemiakov, olúpaných a nakrájaných na 2 cm kocky
  • 3 filety z lososa 3 (cca 360 g)
  • 2 jarné cibuľky 2, okrájané a nakrájané nadrobno
  • 1 červená chilli paprička, nakrájaná nadrobno
  • šťava a kôra z 1 limetky plus plátky limetky na podávanie
  • 1 lyžička strúhaného zázvoru
  • 4 polievkové lyžice koriandra, nahrubo nasekaného
  • 2 polievkové lyžice cícerovej múky
  • 2 polievkové lyžice repkového oleja
  • ½ lyžice medu
  • ½ lyžičky ryžového vínneho octu
  • 1 lyžička pražených sezamových semienok
  • 4 mrkvy, olúpané a nakrájané na stuhy
  • 1 uhorka, rozpolená, orezaná a nakrájaná na stužky

Postup

  1. Priveďte vodu v hrnci do varu a pridajte zemiaky.
  2. Znížte teplotu a navrch dajte kovový sitko.
  3. Filety lososa okoreňte a dajte do sitka.
  4. Prikryte pokrievkou a nechajte rybu v pare a zemiaky dusiť.
  5. Oboje by malo trvať 10 minút – pokiaľ ryba potrebuje viac času, dajte filetom ďalšie 2 minúty, ale vyberte zemiaky, aby sa neprevarili.
  6. Zemiaky dobre sceďte a nechajte mierne vychladnúť.
  7. Preložte do veľkej misy a pridajte jarnú cibuľku, chilli, limetkovú kôru, zázvor a polovicu koriandra.
  8. Roztlačte dohromady a dobre okoreňte.
  9. Filety lososa zbavte kože, nahrubo ho postrúhajte a vmiešajte do zemiakovej zmesi.
  10. Rozdeľte na osem častí az každej časti vytvarujte guľu, ktorú ľahko sploštite, aby ste získali osem placiek.
  11. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte 15 minút chladiť, potom poprášte cícerovou múkou.
  12. Polovicu oleja rozohrejte vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote.
  13. Akonáhle je horúci, pridajte do panvice štyri rybie fašírky.
  14. Vymažte 3–4 minúty alebo dozlatista na spodných stranách, potom každý karbonátok opatrne otočte a smažte ďalšie 3–4 minúty, kým nebudú rovnomerne zlatisté.
  15. Preložte na plech vyložený kuchynským papierom a opakujte so zvyšným olejom a rybími fašírkami.
  16. Medzitým dajte do veľkej misy limetkovú šťavu, med, ocot a sezamové semienka a prešľahajte.
  17. Pridajte mrkva a uhorku a premiešajte.
  18. Pridajte zvyšný koriander, zľahka okoreňte a na záver premiešajte.
  19. Akonáhle sú rybie karbonátky hotové, podávajte ich so šalátom z mrkvy a uhorky as klinmi limetky na vytlačenie.
Karbonátky z lososa a zemiakov servírované na tanieriku s čerstvými bylinkami.
www.olivemagazine.com

Rýchle fašírky z rýb

Tento pokrm je ľahký na žalúdok a ľahko stráviteľný a je zdravým doplnkom vášho jedálnička, pretože je bohatý na Omega-3 mastné kyseliny. Navyše je chutný a ľahký na prípravu. Čo viac si od jedla priať?

Ingrediencie

  • 3 šálky rybieho filé, nakrájaného najemno
  • soľ podľa potreby
  • ½ šálky strúhanky
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 hrsť jarnej cibuľky
  • 2 varené zemiaky, šťouchané
  • čierne korenie podľa potreby
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • listy koriandra, nasekané
  • 2 zelené chilli papričky

Postup

  1. Do misky dajte nakrájané filety.
  2. Potom pridajte zelené chilli papričky, jarnú cibuľku, lístky koriandra a roztlačené zemiaky.
  3. Zmes dochuťte soľou a korením.
  4. Pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy.
  5. Zmiešajte všetky ingrediencie.
  6. Odoberte malú časť zmesi a vytvarujte z nej placičku.
  7. Zo zmesi vytvorte čo najviac placiek.
  8. Nasypte strúhanku na tanier.
  9. Placky obaľte v strúhanke a dajte bokom.
  10. Vezmite plech na pečenie a vymažte ho olejom.
  11. Dajte rybie placky na pech a pečte ich v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia asi 15 až 20 minút.
  12. Po dokončení preneste placky na tanier a podávajte horúce.
Karbonátky z rybieho filé servírované na tanieri vystlanom obrúskom s mištičkou omáčky a čerstvými bylinkami.
www.licious.in

Inšpirujte sa tiež našimi chutnými receptami na ryby na grile . Pochutí si každý!

A ako dnešné recepty chutili vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.