Chceli by ste do svojho jedálnička zaradiť viac rýb, ale nebaví vás ich jesť na stále rovnaký spôsob?
Práve pre vás sme si pripravili 5 luxusných zdravých receptov na rybie fašírky!
Sú jednoduché, rýchle a veľmi chutné.
Vyskúšajte variant s lososom, treskou či kaprom.
Užite si to!
Karbonátky z kapra so sladkou cibuľou
Luxusné rybie fašírky v poľskom štýle s cibuľou pripravované v lahodnej omáčke z čerešňového džemu premenia aj tých najväčších odporcov kapra na jeho fanúšikov. Presvedčte sa sami!
Ingrediencie
- 1 kapor (1,5 kg) vypitvaný, bez hlavy, bez plutiev; alebo 2 filety
- olej na vyprážanie (napr. repkový)
- 2 veľké cibule
- 2 lyžice čerešňového džemu
- 3 polievkové lyžice jablčného octu
- 1 lyžička medu
- ½ zväzku (20 g) čerstvého tymiánu, kôpru alebo listov petržlenovej vňate
- 1 citrón
- 1 vajce (môžete nahradiť 1 lyžicou mletého ľanového semienka zmiešaným s 3 lyžicami vody)
- 1 lyžička sušenej majoránky
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- 2-3 lyžice strúhanky
- 1 šálka varených pšenov (to je zhruba ⅓ šálky suchých, surových pšenov)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Pokiaľ máte celého vypitvaného kapra, tak ho zbavte šupín a odrežte hlavu, chvost a plutvy.
- Rozdeľte na filety.
- Ak cítite nejaké kosti, odstráňte ich.
- Filety pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 35–45 minút.
- Presný čas bude závisieť od hrúbky filetu, takže stojí za to vyskúšať, či je kapor hotový tým, že doň pichnete vidličkou.
- Nechajte vychladnúť a dvakrát pomeľte v mlynčeku na mäso.
- Prípadne filety nasekajte najemno nožom alebo použite kuchynský robot.
- Nakrájajte cibuľu na prúžky julienne alebo na polmesiačiky.
- Dajte panvicu na sporák, nalejte do nej lyžicu alebo dve oleje, pridajte cibuľu a restujte, kým nie je ľahko zlatistá.
- Pridajte dve polievkové lyžice čerešňového džemu, tri polievkové lyžice jablčného octu a jednu polievkovú lyžicu medu.
- Dochuťte výdatnou štipkou soli a nasekaným čerstvým tymiánom.
- Citrónovú kôru postrúhajte a spolu s citrónovou šťavou pridajte do panvice.
- Dajte bokom alebo udržujte na veľmi nízkom ohni.
- Vráťte sa k mletému kaprovi.
- Rozklepnite jedno vajce (alebo pre bezmliečnu verziu zmiešajte jednu lyžicu mletého ľanového semienka s tromi lyžicami vody) a pridajte ich do kaprí hmoty.
- Do hmoty pridajte 2-3 lyžice strúhanky a uvarené pšeno.
- Bohato ochuťte čerstvo mletým čiernym korením, muškátovým orieškom a nasekaným čerstvým tymiánom.
- Všetko dobre premiešajte stierkou alebo lyžicou.
- Rukami tvorte placky o veľkosti zhruba tenisovej loptičky.
- Obaľte ich strúhankou.
- Vymažte na výdatnom množstve oleja z oboch strán dozlatista (z každej strany asi 5 minút).
- Podávajte s cibuľovou omáčkou a ozdobte vetvičkami čerstvého tymiánu.

Thajské rybie koláče
Luxusné rybie fašírky s exotickými chuťami Ázie si jednoducho zamilujete! Servírujte ich s lahodnou chilli-zázvorovou omáčkou, ktorá im dodá ten správny šmrnc.
Ingrediencie
Na rybie koláče:
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 g mrazené biele ryby, rozmrazené
- 80g thajského korenia (pripravte si ho tak, že zmiešate a ideálne v mažiari rozdrvíte 1 – 2 červené chili papričky, hrsť čerstvého koriandra, 2 jarné cibuľky, 4 strúčiky cesnaku, 2,5 cm kus zázvoru a stonku citrónovej trávy
- 1 lyžica sójovej omáčky
- šťava z 1 limetky
- 1 vajce
- 130 g mrazených zelených fazuliek, rozmrazených a nakrájaných najemno
- 2-3 lyžice strúhanky
- soľ a korenie podľa chuti
Na omáčku:
- 100 g cukru
- 100 ml ryžového octu (alebo bieleho vínneho)
- 100 ml vody
- 1 najemno nakrájaná červená chilli paprička
- 2 lyžičky jemne nasekaného čerstvého zázvoru
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Plech vyložte papierom na pečenie a na papier rozotrite asi lyžicu rastlinného oleja.
- Vložte rybu do kuchynského robota a mixujte, kým nebude hladká, ale nie ako pasta.
- Pridajte thajské korenie, sójovú omáčku, limetkovú šťavu, vajcia a zelené fazuľky a dobre premiešajte.
- Pridajte toľko strúhanky, aby sa zmes spojila a dochuťte podľa chuti.
- Veľmi dobre premiešajte.
- Zo zmesi vyvaľkajte 16-18 guličiek a tvarujte placky.
- Položte na vymastený papier na pečenie na plechu a potrite vrch každého rybieho koláča zvyšným rastlinným olejom.
- Pečte asi 30 minút do zlatohneda.
- Počas pečenia raz rybie koláčiky otočte.
- Na prípravu omáčky vložte všetky ingrediencie do hrnca a miešajte na strednom plameni, kým sa cukor nerozpustí.
- Keď sa cukor rozpustí, priveďte do varu a sprudka varte asi 5-7 minút, kým zmes nezíska sirupovitú konzistenciu.
- Pred podávaním nechajte vychladnúť.

Ochutnajte aj aspoň jeden z našich receptov na rybí šalát a pochutnajte si ako nikdy!
Objavte podobné tipy
Jednoduché fašírky z tresky
Tieto rýchle a jednoduché rybie fašírky sú skvelým predjedlom, ale aj hlavným chodom. Servírujte ich napríklad s obľúbeným šalátom a stravníci budú nadšení!
Ingrediencie
Tekutina na pošírovanie:
- 2 šálky nesladeného mandľového mlieka
- 1 bobkový list
- 1/4 klinku citróna
- štipka morskej soli a korenia
Na rybie fašírky:
- 800 g surových filiet z tresky
- 1 vajce, ľahko rozšľahané
- 2 jarné cibuľky, jemne nakrájané
- 1 stopkový zeler, nakrájaný nadrobno
- 2 lyžičky sušeného cesnaku
- 3 lyžice majonézy z olivového oleja
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžička Tabasca alebo pálivé omáčky (voliteľne)
- 1 a 1/2 šálky drvených (pšeničných) krekrov
Postup
- Mandľové mlieko priveďte k miernemu varu.
- Potom pridajte bobkový list, citrón, morskú soľ a korenie.
- Pridajte filety z tresky a nechajte ich variť 10–12 minút, kým nebudú prepečené.
- Vyberte tresku pomocou dierovanej lyžice a pridajte ju do mixovacej nádoby, aby vychladla (aspoň) na izbovú teplotu.
- Pridajte zvyšné ingrediencie do misy okrem krekrov.
- Rybu nastrúhajte vidličkou a všetko dôkladne premiešajte.
- Pridajte rozdrvené krekry a miešajte, kým cesto nie je husté a nespojí sa.
- Pokiaľ je cesto príliš mokré, jednoducho pridávajte drvené krekry, kým nezhustne; prípadne, ak je príliš suché, pridajte ďalšiu kvapku majonézy alebo horčice.
- Z cesta rukami tvorte placky.
- Najlepšie výsledky dosiahnete, keď fašírky pred vyprážaním dáte na 15–20 minút do chladničky.
- Zahrejte nepriľnavú panvicu na strednom plameni.
- Akonáhle je rozpálená, pridajte olej a potom pridávajte 2 – 4 fašírky naraz (podľa toho, akú veľkú máte panvicu).
- Vymažte 2-3 minúty z každej strany, kým nezhnednú.
- Servírujte s obľúbeným šalátom.

Zdravé lososové fašírky
Tieto nízkokalorické fašírky z lososa a zemiakov sú dochutené červeným čili, limetkou a zázvorom, čo z nich vytvára úplnú delikatesu! Servírujte ich s prúžkami mrkvy a uhoriek ako výživnú a zdravú večeru.
Ingrediencie
- 600 g múčných zemiakov, olúpaných a nakrájaných na 2 cm kocky
- 3 filety z lososa 3 (cca 360 g)
- 2 jarné cibuľky 2, okrájané a nakrájané nadrobno
- 1 červená chilli paprička, nakrájaná nadrobno
- šťava a kôra z 1 limetky plus plátky limetky na podávanie
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
- 4 polievkové lyžice koriandra, nahrubo nasekaného
- 2 polievkové lyžice cícerovej múky
- 2 polievkové lyžice repkového oleja
- ½ lyžice medu
- ½ lyžičky ryžového vínneho octu
- 1 lyžička pražených sezamových semienok
- 4 mrkvy, olúpané a nakrájané na stuhy
- 1 uhorka, rozpolená, orezaná a nakrájaná na stužky
Postup
- Priveďte vodu v hrnci do varu a pridajte zemiaky.
- Znížte teplotu a navrch dajte kovový sitko.
- Filety lososa okoreňte a dajte do sitka.
- Prikryte pokrievkou a nechajte rybu v pare a zemiaky dusiť.
- Oboje by malo trvať 10 minút – pokiaľ ryba potrebuje viac času, dajte filetom ďalšie 2 minúty, ale vyberte zemiaky, aby sa neprevarili.
- Zemiaky dobre sceďte a nechajte mierne vychladnúť.
- Preložte do veľkej misy a pridajte jarnú cibuľku, chilli, limetkovú kôru, zázvor a polovicu koriandra.
- Roztlačte dohromady a dobre okoreňte.
- Filety lososa zbavte kože, nahrubo ho postrúhajte a vmiešajte do zemiakovej zmesi.
- Rozdeľte na osem častí az každej časti vytvarujte guľu, ktorú ľahko sploštite, aby ste získali osem placiek.
- Preložte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte 15 minút chladiť, potom poprášte cícerovou múkou.
- Polovicu oleja rozohrejte vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote.
- Akonáhle je horúci, pridajte do panvice štyri rybie fašírky.
- Vymažte 3–4 minúty alebo dozlatista na spodných stranách, potom každý karbonátok opatrne otočte a smažte ďalšie 3–4 minúty, kým nebudú rovnomerne zlatisté.
- Preložte na plech vyložený kuchynským papierom a opakujte so zvyšným olejom a rybími fašírkami.
- Medzitým dajte do veľkej misy limetkovú šťavu, med, ocot a sezamové semienka a prešľahajte.
- Pridajte mrkva a uhorku a premiešajte.
- Pridajte zvyšný koriander, zľahka okoreňte a na záver premiešajte.
- Akonáhle sú rybie karbonátky hotové, podávajte ich so šalátom z mrkvy a uhorky as klinmi limetky na vytlačenie.

Rýchle fašírky z rýb
Tento pokrm je ľahký na žalúdok a ľahko stráviteľný a je zdravým doplnkom vášho jedálnička, pretože je bohatý na Omega-3 mastné kyseliny. Navyše je chutný a ľahký na prípravu. Čo viac si od jedla priať?
Ingrediencie
- 3 šálky rybieho filé, nakrájaného najemno
- soľ podľa potreby
- ½ šálky strúhanky
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 hrsť jarnej cibuľky
- 2 varené zemiaky, šťouchané
- čierne korenie podľa potreby
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- listy koriandra, nasekané
- 2 zelené chilli papričky
Postup
- Do misky dajte nakrájané filety.
- Potom pridajte zelené chilli papričky, jarnú cibuľku, lístky koriandra a roztlačené zemiaky.
- Zmes dochuťte soľou a korením.
- Pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy.
- Zmiešajte všetky ingrediencie.
- Odoberte malú časť zmesi a vytvarujte z nej placičku.
- Zo zmesi vytvorte čo najviac placiek.
- Nasypte strúhanku na tanier.
- Placky obaľte v strúhanke a dajte bokom.
- Vezmite plech na pečenie a vymažte ho olejom.
- Dajte rybie placky na pech a pečte ich v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia asi 15 až 20 minút.
- Po dokončení preneste placky na tanier a podávajte horúce.

Inšpirujte sa tiež našimi chutnými receptami na ryby na grile . Pochutí si každý!
A ako dnešné recepty chutili vám? Napíšte nám do komentárov!