Chcete trochu obmeniť svoj jedálniček a pripraviť si nejakú zdravú a chutnú rybu?
Potom sa inšpirujte našimi receptami na pangasia 6x inak.
Jeho prednosťou je to, že má iba veľmi málo kostí.
Môžete ho vyprážať v cestíčku, piecť v rúre či zabaliť do slaniny a orestovať na panvici.
Dobrú chuť!
Pečený pangasius v rúre
Pripravte si pangase napríklad v rúre, s trochou cesnaku, citrónovej šťavy a kurkumy. Je to jednoduché a pritom také dobré!
Ingrediencie
- 2 ks filétov pangasius
- 1 strúčik rozotreného cesnaku
- 1 lyžica olivový olej
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ a korenie
- kurkuma
Postup
- Pangase umyte a osušte papierovou utierkou.
- Potrite olivovým olejom, osoľte, okoreňte, pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Pridajte cesnak a korenie a nechajte 2 hodiny v chladničke odležať.
- Pangase premiestnite do pekáča vyloženého papierom na pečenie a položte tenkým plátkom masla.
- Pečte na 190 ° C asi 15 – 20 minút.
- Pečený pangasius sa podáva so opekanými zemiakmi, zemiakovou kašou alebo zeleninovým šalátom.

Inšpirujte sa aj našimi zdravými a chutnými receptami z rybích filiet na 5 spôsobov!
Vyprážaný pangas v syrovom cestíčku
Deti často nechcú jesť rybu, pretože s ňou majú veľa práce, keď vyberajú malé kocky. Táto nevýhoda u pangasia odpadá. Pripravte si ho tentokrát obaľovaného v cestíčku zo syra a petržlenovej vňate, je to lahôdka!
Ingrediencie
- 600 g pangasia
- 100 g hladkej múky
- 150 g najemno nastrúhaného eidamu
- 2 vajcom
- 2 dcl mlieka
- 150 g solamylu
- 1 hrsť pokosenej petržlenovej vňate
- soľ a korenie
- olej na vyprážanie
Postup
- Z múky, eidamu, vajec, mlieka, solamylu a pokosenej petržlenovej vňate si pripravte cestíčko.
- Filety pangasia osoľte, okoreňte, obaľte v cestíčku a osmažte na rozpálenom oleji dozlatista.
- Podávajte so zemiakmi kašou alebo vareným zemiakmi.

Pangasius v slanine
Filet z pangasa zabalený v slanine je jedno z najjednoduchších jedál, ktoré si z ryby môžete pripraviť a zároveň patrí medzi tie najchutnejšie. Slanina, ktorá obsahuje veľa tuku, zabráni vysychaniu ryby pri varení a dodá jej chuť.
Ingrediencie
- 4 kusy filetu z pangasa
- 2 balíčky slaniny
- 3 lyžice oleja
Postup
- Ak máte filety mrazené, rozmrazte ich, umyte a potom osušte papierovými utierkami.
- Pokúste sa odstrániť čo najviac vody.
- Každý filet zabaľte do slaniny tak, aby sa prúžky slaniny mierne prekrývali, takže ich nebudete musieť držať pohromade špáradlá.
- Na 1 filet použite 3-4 prúžky slaniny.
- Na panvici na strednom plameni rozohrejte olej.
- Opekajte každú stranu filé obaleného v slanine po dobu 5-7 minút alebo do zlatohnedej farby.
- Podávajte s obľúbenou prílohou ešte horúce.

Máme pre vás aj ďalšie delikatesy v podobe luxusných receptov na ryby na grile . Vyskúšajte ich všetky!
Pangas so zeleninou a citrónom
Na toto farebné jedlo je radosť pozerať, je zdravé, rýchle a ľahké na prípravu. Čo viac si od jedla priať!
Ingrediencie
- 4 filety pangase
- 1 paradajka, nakrájaná na kúsky
- 1 zelená paprika, nakrájaná na kúsky
- 5 kúskov citróna
- 70 gramov olív
- pridajte podľa svojej chuti: bazalku, čierne korenie, rozmarín, koriander
- maslo
- šťava z polovice citróna
Postup
- Na panvici rozpustite trochu masla a vložte doň všetku zeleninu.
- Duste pár minút.
- Zmes odložte bokom.
- Na ďalšiu panvicu položte filety pangasa, posypte korením a zalejte citrónovou šťavou.
- Zalejte ich dusenou zeleninou a citrónom.
- Pečte z jednej strany 5 minút a potom ešte 5 minút z druhej strany.
- Užite si to!

Objavte podobné tipy
Pangas s cesnakom a kajenským korením
Jednoduchý obed alebo večera v podobe ryby s cesnakom a kajenským korením, ktorý bude mať hotový raz dva a všetci si na ňom pochutnáte!
Ingrediencie
- 800 g pangase
- trochu cesnaku
- 8 lyžíc kajenského korenia
- trochu soli
- olivový olej
- maslo a čerstvá petržlenová vňať na podávanie
Postup
- Rybu premiešajte so soľou, kajenským korením a prelisovaným cesnakom.
- Dajte do misy, premiešajte s olejom a nechajte asi 1 hodinu odstáť.
- Potom spoločne s olejom opečte na panvici krátko z oboch strán.
- Potom panvicu dajte na strednú mriežku do rúry a pečte 35 minút pri 80°.
- Filety podávajte s maslom a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Vyskúšajte aj naše chutné recepty na šťuku alebo ochutnajte zase inú rybu!
Vyprážané rybie tacos
Inšpirujte sa týmto delikátnym receptom na tacos zo vyprážaného pangasia, čerstvej zeleniny a lahodného šalátu coleslaw. Užite si rybu zase na trochu iný spôsob!
Ingrediencie
- 2 filety pangasia
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 šálka jemne mletej kukuričnej múky
- 1 vajce
- 1/4 šálky mlieka
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 4 malé tortilly
- 1/2 lyžice masla (voliteľne)
- 1/4 šálky červenej papriky, nakrájané na tenké plátky
- 1/4 šálky sladkej cibule, nakrájané na tenké plátky
- 1/2 šálky šalátu coleslaw
Postup
- Filety osušte a nakrájajte na 5-8 cm prúžky.
- Bohato dochutte soľou a korením.
- Na hlboký tanier preosejte kukuričnú krupicu a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- V širokej plytkej mise šľahajte vajcia a mlieko, kým sa nespoja.
- Prúžky filé namáčajte do vaječnej zmesi z oboch strán a nechajte odkvapkať prebytočnú zmes.
- Ľahko filé zatlačte do kukuričnej múky, kým nebude rovnomerne obalené.
- Prebytok straste.
- Pridajte rastlinný olej do horúcej panvice.
- Keď je olej rozpálený, pridajte rybu.
- Ak je to nutné, pracujte po dávkach a smažte ryby, kým nebudú dozlatista opečené z oboch strán.
- Zložte z ohňa a nechajte odkvapkať na papieri.
- Ľahko dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Ogrilujte tortilly z oboch strán, kým sa na nich neobjavia zlatohnedé fľaky alebo ich opečte z oboch strán na masle na panvici dozlatista.
- Zostavte tacos tak, že na opečené tortilly položíte plátky vyprážané ryby, papriku a cibuľu a položte coleslawom.
- Ak chcete, vytlačte na tacos šťavu z limetky.

Pangase môžeme tiež zapekať , veľmi dobre sa kombinuje a dopĺňa so smotanou, zeleninou, s údeninou, bylinkami, syrmi, zemiakmi, zapekacími omáčkami.
Príprava pred varením
- Pangas sa predáva mrazený a upravený na rôzne veľké filety .
- Pred kuchynskou úpravou si tieto filety potom iba prispôsobíme účelu.
- Necháme ich len čiastočne povoliť , nerozmrazujeme úplne, pretože potom pustí príliš veľa vody vrátane šťavy z mäsa.
- Potom ich opláchneme, osušíme a nakrájame na porcie podľa potreby .
- Mäso pred úpravou osolíme, okoreníme a tým je pangasius pripravený na tepelnú úpravu.
Vhodné korenie na pangasie
- Pri rybacom mäse je vždy vhodnejšie použiť skôr bylinkové korenie , ako je tymián, oregano alebo rozmarín alebo využiť koreniacich zmesí ako je napríklad provensálske korenie.
- Pre recepty so zvlášť jemnou chuťou niekedy stačí len pažítka, petržlenová vňať alebo cibuľková vňať.
- Ak naopak chceme mať chuť výraznejšiu, použijeme ostrejšie korenie a dochucujúce prípravky ako je horčica, kečup, sardelová pasta, sójová omáčka a podobné prípravky.
- Z týchto prípravkov tiež môžeme pripraviť rýchlu omáčku , ktorú porcie prelievame pri podávaní.
A ako sa recepty na pangase podarili vám? Napíšte nám do komentárov!