Polievky sú grunt!
A my pre vás dnes máme recepty na rybie polievky 7x inak.
Chcete tradičné vianočné s kaprom alebo radšej niečo „šmrncovnejšieho“?
U nás si vyberie každý!
Vianočná rybia polievka s kaprom
Výborný variant pre tých, ktorí nechcú kapra počas štedrovečernej večere iba ako hlavný chod!
INGREDIENCIA
- 2 kapry
- soľ
- 1 cibuľa
- 1/4 kg koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen)
- 1 strúčik cesnaku
- 3 guličky korenia
- bobkový list
POSTUP
- Na vianočnú rybiu polievku z kapra si najskôr pripravíme vývar.
- Na 1,5 až 2 l polievky potrebujeme 2 kaprie hlavy ak nim pridávame kaprie chvosty a plutvy.
- Kaprie hlavy očistíme, žiabre vyberieme, pretože niekedy bývajú horké a mohli by nám pokaziť chuť polievky.
- Hlavy zbavíme aj očí a rozsekneme ich po dĺžke na dve polovice.
- Umyjeme a vložíme do studenej osolenej vody.
- Môžeme pridať aj mliečie alebo ikry, ktoré ale pri ich prípadnom ďalšom používaní radšej varíme zvlášť.
- Do vývaru pridáme koreňovú zeleninu, 1 cibuľu, asi 3 guličky korenia a 1 bobkový list.
- Všetko uvedieme do varu a varíme tak dlho, až ide mäso ľahko oddeliť od kostí.
- Hlavy vyberieme, veľké kosti vyberieme a mäso pretlačíme sitkom.
- Polievku precedíme a môžeme servírovať s petržlenovou vňaťou alebo napríklad osviežiť čerstvou porkovou vňaťou, dobre sa dopĺňa s chuťou kaprieho mäsa.

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty s kaprom , ktoré si môžete urobiť nielen na Vianoce!
Francúzska tradičná bujabéza
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na bujabézu, vďaka ktorému si ju môžete ľahko pripraviť aj u vás doma. Táto rybia polievka je plná čerstvých morských plodov a chutného vývaru. Skvele funguje ako večera o všedných dňoch, ale aj ako slávnostný prokrm!
INGREDIENCIA
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 šálka nakrájanej cibule
- 1 buľva feniklu, orezaná a nakrájaná
- ¾ šálky řapíkatého zeleru nakrájaného na kocky
- ½ šálky nakrájanej mrkvy
- 4 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 šálka nakrájaných červených zemiakov
- 2 a ½ šálok nakrájaných čerstvých paradajok, olúpaných
- 1 bobkový list
- ½ lyžičky nitiek šafranu
- 3 vetvičky tymiánu
- 4 šálky rybieho vývaru alebo vývaru z morských plodov
- 600 g vykostené ryby (napr. treska, halibut, kanic červený alebo morský ostriež), nakrájané na 5 cm kúsky
- 2 – 3 malé homárie chvosty (asi 110 g každý), rozpolené
- 15 kreviet
- 340 g mušlí
- 250 g slávok
- 6 hrebenatiek
POSTUP
- Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na stredne vysokom plameni.
- Restujeme cibuľu, stopkatý zeler, mrkvu, zemiaky a fenikel 8 minút.
- Pridáme cesnak, nakrájané paradajky, bobkový list, tymian a šafran.
- Varíme a miešame ďalších 8 minút.
- Prilejeme vývar a mierne privedieme do varu, až polievka trochu zhustne a zemiaky takmer nezmäknú.
- Pridáme rybu, znížime teplotu a varíme 2 minúty.
- Pridáme kôrovce, varíme domäkka, odkryté, asi 5 minút alebo dlhšie, kým nie sú úplne uvarené.
- V prípade potreby dochutíme soľou a čiernym korením.
- Dobrú chuť!

Rybia polievka z tresky
Rybiu polievku si môžete dopriať aj v prípade, že nemáte radi kapry. Vyskúšajte napríklad nasledujúci variant z tresky a koreňovej zeleniny s krutónmi!
INGREDIENCIA
- 400 – 500 g filé z tresky
- mrkva, petržlen, kúsok zeleru
- cibuľa
- petržlenová vňať
- 1 strúčik cesnaku
- maslo
- soľ, korenie, môže byť muškátový oriešok
- krutónky
POSTUP
- Očistíme zeleninu a nakrájame ju na drobno.
- Najskôr ju zľahka opražíme na masle, ako sme zvyknutí pri klasickej zeleninovej polievke.
- Potom pridáme filé (uistíme sa, že v ňom nie sú kosti), zalejeme vodou a okoreníme podľa chuti.
- Cesnak vymiešame a dodáme do polievky.
- Polievku privedieme do varu a varíme, kým nie sú mäso aj zelenina mäkké.
- Pri servírovaní dozdobíme petržlenovou vňaťou a krutónmi.

Objavte podobné tipy
Lososová polievka so zeleninou
Na túto ľahkú polievka z lososa potrebujete len jednoduché ingrediencie a hotovú ju máte za niečo málo cez 20 minút! Jemné, takmer krémové kúsky lososa vo vynikajúcom vývare so zemiakmi, mrkvou, čerstvým kôprom a trochou citrónovej šťavy vám v ústach vytvoria úplne luxusnú explóziu chutí.
INGREDIENCIA
- extra panenský olivový olej
- 4 jarné cibuľky, nakrájané
- ½ zelenej papriky, nakrájaná
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- 30 g čerstvého kôpru, nakrájaného
- 5 šálok kuracieho vývaru
- 500 g zemiakov, nakrájaných na tenké kolieska (najlepšie je použiť mandolínu)
- 1 mrkva, nakrájaná na tenké kolieska (použite mandolínu)
- 1 lyžička sušeného oregana
- ¾ lyžičky mletého koriandra
- ½ lyžičky mletej rasce
- soľ a čierne korenie
- 500 g filét z lososa, bez kože, nakrájaný na veľké kúsky
- kôra a šťava z 1 citróna
POSTUP
- Zahrejeme 2 lyžice extra panenského olivového oleja vo veľkom hrnci.
- Pridáme jarnú cibuľku, papriku a cesnak a restujeme na strednom plameni za častého miešania, kým nezavonia (asi 3 minúty).
- Pridáme polovicu čerstvého kôpru a miešame ďalších 30 sekúnd.
- Teraz pridáme vývar, zemiaky a mrkvu.
- Pridáme korenie a dochutíme soľou a čiernym korením.
- Privedieme do varu, potom znížime teplotu na strednú a varíme 5 až 6 minút, alebo kým zemiaky a mrkva nezmäknú.
- Lososa osolíme a jemne pridáme do hrnca s vriacou polievkou.
- Znížime teplotu a varíme, kým nebude losos hotový, asi 3 až 5 minút.
- Vmiešame citrónovú kôru a šťavu a zvyšný kôpor.
- Polievku naložíme do servírovacích misiek.
- Podávame s vašim obľúbeným chrumkavým chlebom.

Máme pre vás aj najlepšie lososové recepty na 7 spôsobov! Sú rýchle, zdravé a výživné.
Krémová rybia polievka
Najčastejšou úpravou vianočnej rybej polievky je pravdepodobne biela alebo krémová rybia polievka. Je krásne hutná a výdatná a skvele vás zahreje!
INGREDIENCIA
- mäso a odrezky z 1 kapra
- mrkva, petržlen, kúsok zeleru
- cibuľa
- maslo
- bobkový list, nové korenie
- soľ, korenie, muškátový oriešok
- smotana na varenie
- 2 lyžice hladkej múky
POSTUP
- Mäso a odrezky očistíme a dáme variť spolu s polovicou nahrubo nakrájanej zeleniny asi v 1,5 – 2 litroch vody, podľa toho, akú silnú polievku chceme.
- Varíme asi 20 minút.
- Druhú polovicu zeleniny nakrájame na drobno a na masle opražíme.
- Ku koncu posypeme múkou.
- Z vývaru vytiahneme odrezky a ponecháme len mäso.
- Vývar aj vyprážanú zeleninu spojíme a ďalej varíme spolu s ostatným korením ďalších 20 minút.
- Pridáme smotanu.
- Osolíme a okoreníme podľa svojej chuti.
- Pri servírovaní môžeme dozdobiť pažítkou či petržlenovou vňaťou.

Rybia polievka z filé
Rybie filé je najlacnejší variant ryby, ktorý si môžete zaobstarať. A aj z neho ide pripraviť luxusná polievka! Vychutnajte si klasický alebo krémový variant. Je to na vás!
INGREDIENCIA
- 500 g filé
- mrkva, petržlen
- cibuľa
- zelerová vňať
- 1,5 – 2 l zeleninového vývaru (ak nemáme, môžeme využiť kocku bujónu)
- nové korenie, bobkový list
- soľ, korenie
- krupica na zahustenie
POSTUP
- Očistíme zeleninu a nakrájame ju na drobno.
- Filé nakrájame na menšie kúsky.
- Začneme ju vyprážať vo väčšom hrnci na masle a akonáhle nám začne zlátnuť, prisypeme zhruba dve lyžice krupice.
- Pridáme rybie filé a zalejeme vývarom, prípadne vodou, do ktorej pridáme bujón.
- Pre skutočne silnú chuť je možné skombinovať.
- Vhodíme korenie, osolíme a okoreníme.
- Varíme asi 15 – 20 minút.
- Pri servírovaní je možné posypať zelerovou vňaťou, kto má rád, môže si dodať aj krutóny.
- Ak chcete polievku viac do krémova, môžete namiesto krupice použiť na zahustenie múku a do polievky ku koncu varenia dodať smotanu.

Nórska rybia polievka
Vyskúšajte túto tradičnú nórsku rybiu polievku za chladného jesenného dňa. Krásne vás zahreje!
INGREDIENCIA
- 200 filetov z tresky
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 lyžica masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 l rybieho vývaru
- 0,5 citróna
- 2 žĺžky
- 1 dl smotany na šľahanie
- soľ
- pažítka, čerstvá
- 1 plátok zeleru
- 0,5 lyžičky kari
- 0,25 lyžičky cayenského korenia
POSTUP
- Rybu nakrájame na kocky, ďalej nakrájame na kocky aj polovicu mrkvy, zeler a petržlen.
- Nakrájame na plátky zostávajúce množstvo mrkvy.
- Rozpustíme maslo, vmiešame múku a pridáme rybí vývar.
- Polievku miešame do hladka.
- Pridáme na kocky nakrájanú zeleninu a necháme cca 15 minút variť.
- Vyberieme zeleninu z polievky.
- Citrónovú šťavu premiešame s karí, kajenským korením, žĺtkom a smotanou a pridáme do polievky.
- Pridáme rybu, plátky mrkvy a necháme polievku dusiť, kým sa ryba neprevarí, cca 5 minút.
- Dochutíme soľou.
- Polievku posypeme pažítkou a podávame s chlebom.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely!
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!