Letné grilovačky sú za dverami!
Prečo neskúsiť naše recepty na kapra na grile?
Sú rýchle, chutné a jednoduché a svojich hostí tým určite prekvapíte.
Vyskúšajte variant s citrónom, provensálskym korením či medom a sójovou omáčkou!
Kapor na grile s citrónovou marinádou
V tomto recepte sa kapor najskôr asi 2 hodiny marinuje v aromatickej citrónovej marináde, ktorá sa neskôr zmieša s kyslou smotanou a potom sa ryba griluje do šťavnatej, krehkej a chutnej dokonalosti.
Čo budete potrebovať
- 1 kapor
- 2 citróny, malé
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 70 ml rastlinného oleja
- soľ, podľa chuti
- korenie na ryby, podľa chuti
- 2 lyžice kyslej smotany
Postup
- Ak ste si kapra kúpili celého a nevypitvaného, potom ho najskôr vypitvajte, dôkladne umyte pod tečúcou vodou a osušte.
- Pomocou nožníc odstrihnite plutvy.
- Kapra narežte vodorovne na oboch stranách v rovnakých rozostupoch.
- Na marinádu vytlačte šťavu z 1 citróna a zmiešajte ju s korením na ryby, cesnakom, olejom, soľou a čiernym korením.
- Do marinády vložte kapra, zakryte a dajte na 2 hodiny do chladničky marinovať.
- Nakrájajte druhý citrón a plátky vložte do brušnej dutiny kapra.
- Marinádu, v ktorej ste mali kapra, zmiešajte s kyslou smotanou.
- Rozprestrite na rybu.
- Kapra grilujte na grile na drevené uhlie asi 15 minút do chrumkava.
- Rybu niekoľkokrát otočte a potrite omáčkou z kyslej smotany.
- Doba grilovania sa môže mierne líšiť v závislosti od veľkosti ryby.
- Pri grilovaní sa uistite, že gril nie je príliš horúci.
- Užite si to!

Testujeme pre vás kontaktné elektrické grily . Aký v našej recenzii vyhral a prečo?
Grilovaný kapor s medom a sójovou omáčkou
Rýchly a jednoduchý recept na grilované filety z kapra v omáčke z medu a sójovej omáčky, ktorý si môžete pripraviť na akejkoľvek letnej grilovačke!
Čo budete potrebovať
- 8 menších filiet z kapra bez kože (každý s hmotnosťou asi 90 -100 gramov g)
- 1 BIO citrón
- 2 lyžice tekutého medu
- 4 lyžice tmavej sójovej omáčky
- čerstvo mleté korenie
- 200 g mixu šalátu
Postup
- Filety z kapra opláchnite a osušte.
- Citrón rozpoľte, vytlačte zo šťavu a tou pokvapkajte rybie filety.
- Zmiešajte med, sójovú omáčku a dochuťte čiernym korením.
- Filety potrite vzniknutou omáčkou.
- Umiestnite filety na naolejovaný gril a grilujte na strednom plameni z každej strany 3–4 minúty.
- Raz polejte zvyšnou omáčkou.
- Podávajte na opláchnutom a osušenom šaláte.

Chcete aj naše ďalšie chutné recepty na ryby na grile 6x inak? Pochutí si naozaj každý!
Objavte podobné tipy
Kapor na grile v ázijskom štýle so šalátom z turína
Skúste si pripraviť kapra zase na nový spôsob! Táto verzia sa vám bude páčiť. Rybie mäso premiešané so sójovou a rybacou omáčkou a servírované s teplým zeleninovým šalátom je jednoducho delikatesa.
Čo budete potrebovať
Na kapra:
- 1 celý menší kapor, rozdelený na jednotlivé porcie
- soľ a korenie podľa chuti
- sezamové semienko
- 2 lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 lyžíc sójovej omáčky
- 4 lyžice rybej omáčky
Na šalát:
- 500 g kvaka
- 2 stonky stopkového zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 červené cibule
- 2 mrkvy
- slnečnicový olej
- soľ a korenie
- sezamové semienko
Postup
- Porcie kapra umyte a usušte.
- Cesnak a zázvor nastrúhajte najemno.
- Rybie mäso zo všetkých strán osoľte a okoreňte.
- Natrite zmesou zázvoru a cesnaku.
- Zalejte sójovou omáčkou, ktorú ste predtým zmiešali s rybou omáčkou.
- Povrch posypte sezamovým semienkom a nechajte 24 hodín marinovať.
- Grilujte na rozpálenom grile, kým nie je ryba hotová.
- Záleží na veľkosti a hrúbke kúskov, ale väčšinou stačí okolo 6 – 7 minút z každej strany.
- Pripravte si šalát.
- Kvaka olúpte a nakrájajte na kocky veľké asi 1 – 2 cm.
- Cibuľu olúpte a nakrájajte na hrubé kocky.
- Stopkový zeler nakrájajte na kúsky.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej.
- Osmažte na ňom červenú cibuľu. Po piatich minútach pridajte kocky tuřínu.
- Ochuťte soľou a korením.
- Opekajte, kým kocky turinky nezmäknú.
- Dochuťte cesnakom a pridajte mrkvu, ktorú ste pomocou škrabky na zeleninu nalúpali na tenké plátky.
- Posypte sezamovým semienkom.
- Kto má rád pikantnejšie chute, môže pridať aj štipku chilli.
- Šalát podávajte teplý, spolu s grilovaným kaprom.

Grilovaný kapor s provensálskym korením
Tento recept je neuveriteľne jednoduchý a potrebujete naň iba pár surovín. Chuť je ale výborná a vy si rozhodne pochutnáte!
Čo budete potrebovať
- 4 porcie kapra
- 4 lyžičky provensálskeho korenia
- 1 lyžička drvenej rasce
- kôpor podľa chuti
- soľ, korenie
- 1 – 1,5 dcl oleja
Postup
- Jednotlivé porcie kapra umyte a osušte.
- Každú porciu potrite olejom, posypte drvenou rascou, provensálskym korením a kôprom podľa chuti.
- Osoľte a okoreňte.
- Kapra vložte priamo na rozpálený grilovací rošt grilu az každej strany grilujte po dobu 8 – 10 minút, do chvíle, keď sa na mäse začnú objavovať typické zlatohnedé mriežky.
- Podávajte s pečivom a zeleninovou oblohou.

Vyskúšajte aj naše ďalšie skvelé recepty na kapra ! Máme pre vás polievku, šalát aj hranolky.
A ako sa vám naše dnešné recepty na kapra na grile páčili? Napíšte nám do komentárov!