Čo robiť keď nestíhate, ale chcete si dopriať výdatnú, zdravú a rýchlu večeru po náročnom dni?
Uvarte si jeden z týchto skvelých receptov s ostriežom.
Vychutnajte si toto ľahké a krehké mäsko, ktoré sa vám na vidličke av ústach bude rozplývať.
Upečte si ho, usmažte si ho alebo ho ugrilujte. Tak alebo tak, vždy bude úplne perfektné.
Ostriež s kuskusom a šalátom z artičoku
Tento šalát s ľahkou a diétnou morskou rybou, šalátom z kuskusu a artičoky v oleji a čerstvými bylinkami, môžete podávať ako rýchlu a jednoduchú večeru pre dvoch. Od prípravy po servírovaní ryby na to trvá iba 20 minút.
Čo budeme potrebovať
- 100 g kuskusu
- 175g artičokov v oleji (nahrubo nasekaných)
- ½ lyžičky dijonskej horčice
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ malého balenia kôpru (listy jemne nasekané)
- ½ malého balenia petržlenu (lístky jemne nasekané)
- Citrón (ošúpaný a odšťavený)
- 2 veľké hrsti žeruchy
- 2 filety z morského ostrieža
Postup
- Kuskus uvaríme podľa návodu na obale a potom ho zmiešame s artičokami
- Horčicu zmiešame s olejom z artičokového balenia spolu s ½ lyžičky olivového oleja a zmes pridáme ku kuskusu
- Bylinky vhodíme do kuskusového šalátu spolu s citrónovou kôrou a šťavou a žeruchou
- Zostávajúci olej rozohrejeme vo veľkej panvici na stredne vysokú teplotu
- Kožu morského ostrieža okoreníme a potom ho vložíme kožou dole do oleja a smažíme ho asi 3 minúty
- Akonáhle je mäso takmer celá prepečené a biele, otočíme ho a pečieme ďalšiu 1 minútu
- Kuskusový šalát rozdelíme na dva taniere a naň položíme hotovú rybu

Slaný rybí koláč
Rybí koláč nemusí znamenať hneď znamenať ťažké jedlo, ktoré vás zasýti, tak že ešte na druhý deň nemáte hlad. Tento recept s ostriežom v ľahkom, chrumkavom ceste doplnený o plnku z paradajok a jemnej šľahačky, si vychutnáte plnými sústami a zostane vám miesto aj na niečo sladké.
Čo budeme potrebovať
- 100 g masla
- Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- Cibuľka feniklu (nakrájaná nadrobno)
- Strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
- Lyžica paradajkového pretlaku
- 200 ml bieleho vína
- 400 g plechovky nakrájaných paradajok
- 150 ml smotany na šľahanie
- 300 g filétov z morského ostrieža (zbavených kože a nakrájaných na veľké kúsky)
- 250 g halibuta (zbaveného kože a nakrájaného na veľké kúsky)
- 200 g surových kreviet
- Hrsť petržlenu (nasekaná)
- 2 lyžice nasekaného estragónu
- Balenie lístkového cesta
Postup
- 25 g masla rozohrejeme vo veľkom hrnci, tak aby začalo peniť
- Pridáme cibuľu a fenikel a varíme asi 10 minút, kým nie sú mäkké a nezosklovatí
- Vmiešame cesnak a varíme ešte 1 minútu
- Pridáme paradajkový pretlak, varte 1 minútu, a ihneď potom pridáme biele víno
- Túto zmes varíme niekoľko ďalších minút, kým sa nezredukuje na polovicu
- Vsypeme nakrájané paradajky a ďalších 15 minút pokračujeme vo varení, kým nezískame bohatú a hustú omáčku
- Omáčku odstránime z platne
- Vmiešame smotanu, kúsky rýb, krevety a bylinky a dochutíme korením
- Zmes nalejeme do zapekacej misy
- Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov
- Rozpustíme si zvyšok masla
- Rozbalíme si lístkové cesto a rozvaľkáme ho na veľkosť zapekacej misy
- Cesto potrieme po celej jednej strane rozpusteným maslom
- Pečivo jemne narežeme a položíme ho na vrch koláčovej náplne, tak aby ho úplne zakrylo
- V predhriatej rúre rybí koláč pečieme 25 minút na prostrednom rošte, kým cesto nezezlátne a nebude chrumkavé

Pečený ostriež na pomarančoch so šošovkou
Oživte si svoje jedlá uprostred náročného týždňa touto nízkokalorickou večerou z rýb, ktorá bude pripravená za menej ako pol hodiny!
Čo budeme potrebovať
- 2 veľké filety z nílskeho ostrieža
- Kôra a šťava z ½ pomaranča
- 2 lyžičky medu
- 2 lyžičky horčice
- 2 lyžice olivového oleja
- 250 g predvarenej šošovky
- 100 g žeruchy
- Petržlen (nasekaná)
- Kôpor (nasekaný)
Postup
- Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov
- Každý filet z nílskeho ostrieža položíme kožou dole na väčšie štvorce alobalu (tak aby sa do nich neskôr ostriež dal jednoducho zabaliť)
- V miske si zmiešame pomarančovú kôru, med, horčicu, lyžicu olivového oleja a korenie
- Koreniacou zmesou pokvapkáme rybie filety
- Strany alobalu preložíme hore a stočíme ich okraji k sebe, aby sme vytvorili balíčky
- Balíčky položíme na plech na pečenie a vložíme do rúry
- V rúre pečieme 10 minút, kým nebude ryba prepečená a pri stlačení nožom sa nerozpadne
- Šošovku si v hrnci na miernu teplotu prehrejeme
- Potom do nej primiešame pomarančovú šťavu, zvyšný olej, žeruchu, bylinky, soľ a korenie
- Šošovku rozdelíme na 2 taniere a na každý položíme filet z upečeného ostrieža v rúre
- Prípadne ho ešte pokvapkáme vypečenou šťavou a ihneď podávame
Vyskúšajte tento recept s ostriežom aj s iným šalátom. Vychutnajte si ho napríklad s týmto šalátom z jarnej zeleninky alebo týmito cestovinovými šalátkami . Nebudete ľutovať!

Objavte podobné tipy
Vyprážaný riečny ostriež s ratatouille a bazalkou
Tento pokrm dáva novú podobu klasickému francúzskemu ratatouille, pretože je doplnené o doslova rozpadajúce sa rybie mäso s chrumkavou bazalkou a krémovým bazalkovým pestom.
Čo budeme potrebovať
- 60 ml olivového oleja (plus 2 lyžice)
- 2 veľké hrsti lístkov bazalky
- 2 filety ostrieža riečneho (asi 140 g)
- Šťava ½ citróna
- Extra panenský olivový olej, na pokvapkanie
Na ratatouille
- Malá červená paprika
- Malá cuketa
- ½ baklažánu
- 2 lyžice olivového oleja
- ½ lyžičky mletej rasce
- 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 8 cherry paradajok (rozpolených)
- Štipka cukru
Postup
- Na panvici rozohrejeme lyžicu oleja a krátko na ňom opečieme 8 lístkov bazalky, kým nezozlátnu
- Potom ich vyberieme z oleja a necháme ich odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke
- Vo veľkom hrnci si do varu privedieme vodu a vedľa neho si pripravíme misu s ľadovou vodou
- Zostávajúce lístky bazalky 5 sekúnd blanšírujeme vo vriacej vode
- Pomocou klieští z vriacej vody vyberieme a ponoríme ich do ľadovej vody, aby rýchlo vychladli a zachovali si farbu
- Po vychladnutí listy vyberieme a zbavíme si prebytočnej vody
- Blanšírované lístky bazalky vložíme do mixéra a zalejeme ich 60 ml olivového oleja
- Začneme mixovať do tekutej omáčky
- V prípade potreby pridáme viac oleja a dáme bokom
- Na ratatouille si rozpolíme papriku, ktorú zbavíme semienok a nakrájame ju na tenké prúžky
- Cuketu rozkrojíme pozdĺžne a nakrájame ju na štvrtky
- Baklažán nakrájame na silné kolieska a každé nakrájame na prúžky
- V hrnci rozohrejeme olej, pridáme rascu a cesnak a smažíme asi 30 sekúnd
- Všetku zeleninu pridáme do panvice, okoreníme a 1 minútu opekáme
- Pridáme 100 ml vody a varíme na vysokú teplotu asi 4 minúty
- Dokoreníme podľa chuti av prípade potreby pridáme cukor
- Ostrým nožom si každý filet cez kožu narežeme
- Zohrejeme si zvyšnú lyžicu oleja na panvici, kým nebude horúci
- Filety okoreníme a vložíme ich kožou dole do panvice
- Vyprážame, kým nie je koža zlatistá a chrumkavá a mäso nezbelie
- Filety otočíme a pokračujeme vo varení asi minútu
- Rybu stiahneme z platne a pokvapkáme ich citrónovou šťavou
- Ratatouille rozdelíme medzi taniere a položíme naň riečneho ostrieža
- Rybu pokvapkáme bazalkovým olejom, trochou olivového oleja a posypeme chrumkavými lístkami bazalky

Grilovaný filet z ostrieža a zemiakový šalát
Pripravte si ľahké a jemné chute Stredomoria za pouhých 25 minút, s týmto skvelým pokrmom z ryby a odľahčeného zemiakového šalátu. Grilovaná ryba s chrumkavou kožičkou je doplnená jemná zelenina ochutená dresingom z vínneho octu. Práve ten prepája jedlo dohromady a dáva mu silnú a pôsobivú chuť, vďaka ktorej budete toto jedlo pripravovať znova a znova.
Čo budeme potrebovať
- 800 g baby zemiakov (rozpolených alebo na štvrtky)
- 200 g fazuliek (nakrájaných a rozpolených)
- Strúčik cesnaku (prelisovaný)
- 5 g čerstvých lístkov bazalky (veľmi jemne nasekaných)
- 40 ml červeného vínneho octu
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 pečené papriky (z konzervy, odkvapkané a nakrájané na prúžky)
- Malá červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
- Lyžica čiernych olív (nahrubo nasekaných)
- 2 x 190 g filétov z ostrieža
- 10 g čerstvej petržlenovej vňate (nasekané nahrubo)
Postup
- Zemiaky si uvaríme vo veľkom hrnci s osolenou vodou, pokiaľ nie sú mäkké
- Na posledné 3 minúty pridáme do hrnca zelenej fazuľky
- Zlejeme a zemiaky vyklopíme na veľký tanier a necháme ich úplne vychladnúť.
- Fazuľu opláchneme pod studenou vodou, aby sa ďalej nevarili
- Cesnak, bazalku a ocot dáme do malej misky
- Pridáme 1½ lyžičky oleja, a šľaháme, kým sa ingrediencie nespoja
- Vychladnuté zemiaky a fazuľa, spoločne s paprikou, cibuľou a olivami dáme do veľkej misy
- Pridáme dresing a premiešame
- Misu prikryjeme a dáme bokom, zatiaľ čo budeme grilovať ostrieža
- Rúru v režime grilu zapneme na 180 stupňov
- Plech vyložíme papierom na pečenie a položíme naň ostrieža kožou nahor
- Pokvapkáme ho ½ lyžičky oleja, okoreníme čiernym korením a potom vložíme do rúry a grilujeme 6–8 minút, kým sa neprepečie a koža nie je zlatá a chrumkavá
- Väčšinu petržlenu zamiešame do zemiakového šalátu a okoreníme čiernym korením
- Šalát rozdelíme na 4 taniere a položíme naň grilovaného ostrieža
- Všetko posypeme zvyšnou petržlenovou vňaťou a servírujeme

Chilli-cesnakové cestoviny s ostriežom
Morský ostriež rozhodne patrí medzi jeden z najobľúbenejších rýb vôbec. Kožtička by mala byť chrumkavá, aby kontrastovala s mäkkým rybím mäsom. Tento pokrm si drží svoju jednoduchosť vďaka klasickým ingredienciám ako je cesnak a chilli. V tomto jedle je celkom dosť olivového oleja, ale pretože tam nie je žiadna omáčka, nechá vyniknúť zeleninu a cestoviny, okolo ktorých sa krásne obalia a dobre dopĺňa chilli aj cesnak. Ide o veľmi jednoduché a extrémne rýchle jedlo, ktoré chutí fantasticky!
Čo budeme potrebovať
- 2 filety z ostrieža
- 2 červené čili papričky
- 3 strúčiky cesnaku
- Štipka chilli korenia (voliteľne)
- 2 veľké hrsti ľubovoľnej zeleniny (napr. brokolica, kel, rukola – alebo použite zmes)
- 2 jarné cibuľky
- 100 g špaget
- Olivový olej
- Soľ
- Korenie
Postup
- Špagety uvaríme podľa návodu na obale vo vriacej osolenej vode
- Červené čili papričky a tri strúčiky cesnaku nakrájame na tenké plátky
- Zeleninu nakrájame na malé kúsky
- Veľkú panvicu si rozpálime na vysokú teplotu
- Pridáme asi 4 lyžice olivového oleja a necháme ich zahriať
- Cestoviny scedíme, ale necháme si asi pol šálky vody z cestovín
- Aby sa cestoviny nezlepili, premiešame ich s kvapkou olivového oleja
- Do panvice pridáme nakrájané chilli papričky, polovicu cesnaku a chilli korenie
- Dusíme asi 1 minútu, kým cesnak nezačne získavať zlatohnedú farbu
- Pridáme do panvice zeleninu a za stáleho miešania na vysokú teplotu vyprážame asi 2 minúty, kým nezvädne
- Pridáme scedené cestoviny a niekoľko polievkových lyžíc cestovinovej vody a premiešame
- Na rybu si zahrejeme veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu
- Rybu osolíme, okoreníme a kožu pokvapkáme trochou olivového oleja
- Keď je panvica rozpálená pridáme rybu kožou dole
- Mäso na panvici pritlačíme (inak sa ryba stočí a nebudete mať chrumkavú kožu) po dobu asi 10 sekúnd, potom ju môžeme pustiť
- Ostrieža necháme smažiť asi 2 a pol minúty
- Filety otočíme a opekáme mäso len asi 30 sekúnd
- Vyberieme rybu z panvice a necháme ju odpočívať, zatiaľ čo budeme smažiť cesnakové lupienky
- Do panvice z ryby pridáme ďalšiu lyžicu olivového oleja a zvýšime teplotu
- Zvyšné strúčiky cesnaku orestujeme na oleji
- Akonáhle získajú sýtu zlatú farbu, odstránime ich dierovanou lyžicou a necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke
- Cestoviny dáme do veľkých misiek a navrch dáme filety z opečeného morského ostrieža a potom ich posypeme cesnakovými lupienkami

Omega 3, 6 a 9. Aký je v nich rozdiel a kde ich nájdeme?
Existujú dva hlavné typy mastných kyselín, ktoré jeme – nasýtené a nenasýtené . Zdravá rovnováha omega mastných kyselín je dôležitá pre našu celkovú pohodu.
Preto si prečítajte nasledujúci text, zistite odkiaľ ich získať a pripíšte si ich na svoj nákupný zoznam!
Omega 3
Tento typ tuku je najviac skloňovaným typom, o ktorom sa hovorí. Je to možno preto, že sa k nemu dostaneme tým najbežnejším spôsobom, je totiž obsiahnutý v rybách .
Nájdeme ho v losose, makrele alebo slede. Ďalej ho pre naše telo môžeme získavať z orechov, semien a rôznych rastlinných olejov. Tento druh mastnej kyseliny nám pomáha v boji proti zápalom, chronickým ochoreniam, vysokému cholesterolu a tlaku.
Omega 3 mastné kyseliny musíme do tela dostávať z externých zdrojov , pretože si ich telo nedokáže vyrobiť samo, je preto veľmi dôležité na ne v bežnej každodennej strave nezabúdať a zaraďovať ich.
Omega 6
Omega 3 mastné kyseliny sú ešte účinnejšie v kombinácii s Omega 6 mastnými kyselinami. Tie hrajú veľmi dôležitú funkciu pre správne fungovanie mozgu, rastu a vývoju .
Z veľkej časti sa zhodujú v benefitoch, ktoré nám poskytujú aj Omega 6 mastné kyseliny. Ale pozor veľký rozdiel je v tom, že niektoré typy Omega 6 môžu naopak podporovať zápaly v tele .
Musíme teda preto dbať na prijímanie správneho pomeru týchto tukov, aby sme si sami nevedomky nenavodzovali zápalové stavy v našom tele. Najlepší pomer je 1:1 .
Omega 6 mastné kyseliny je možné získavať napríklad z rýb ako je tilápia, slnečnicový olej, sójové bôby a arašidový olej.
Omega 9
Môžeme povedať, že o tomto type mastných kyselín sa skoro nehovorí, možno preto, že si jej telo vie vyprodukovať samo a preto nie je dôvod jej do tela dostávať externe.
Ale znova pozor , Omega 9 môžu byť produkované iba ak v tele máme dostatok dvoch predošlých mastných kyselín. Pokiaľ tomu tak nie je, musíme ich opäť dostávať do tele v podobe stravy.
Dajte si mandle, olivy pistácie alebo sezamový olej.