Najlepšie recepty na ostrieža 6x inak! Uvarte si s nami rýchlu a zdravú večeru

Čo robiť keď nestíhate, ale chcete si dopriať výdatnú, zdravú a rýchlu večeru po náročnom dni?

Uvarte si jeden z týchto skvelých receptov s ostriežom.

Vychutnajte si toto ľahké a krehké mäsko, ktoré sa vám na vidličke av ústach bude rozplývať.

Upečte si ho, usmažte si ho alebo ho ugrilujte. Tak alebo tak, vždy bude úplne perfektné.

Ostriež s kuskusom a šalátom z artičoku

Tento šalát s ľahkou a diétnou morskou rybou, šalátom z kuskusu a artičoky v oleji a čerstvými bylinkami, môžete podávať ako rýchlu a jednoduchú večeru pre dvoch. Od prípravy po servírovaní ryby na to trvá iba 20 minút.

Čo budeme potrebovať

  • 100 g kuskusu
  • 175g artičokov v oleji (nahrubo nasekaných)
  • ½ lyžičky dijonskej horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ malého balenia kôpru (listy jemne nasekané)
  • ½ malého balenia petržlenu (lístky jemne nasekané)
  • Citrón (ošúpaný a odšťavený)
  • 2 veľké hrsti žeruchy
  • 2 filety z morského ostrieža

Postup

  • Kuskus uvaríme podľa návodu na obale a potom ho zmiešame s artičokami
  • Horčicu zmiešame s olejom z artičokového balenia spolu s ½ lyžičky olivového oleja a zmes pridáme ku kuskusu
  • Bylinky vhodíme do kuskusového šalátu spolu s citrónovou kôrou a šťavou a žeruchou
  • Zostávajúci olej rozohrejeme vo veľkej panvici na stredne vysokú teplotu
  • Kožu morského ostrieža okoreníme a potom ho vložíme kožou dole do oleja a smažíme ho asi 3 minúty
  • Akonáhle je mäso takmer celá prepečené a biele, otočíme ho a pečieme ďalšiu 1 minútu
  • Kuskusový šalát rozdelíme na dva taniere a naň položíme hotovú rybu
Krémový kuskus so zeleninou opečenou cibuľkou a cesnakom a rybím mäsom.
Zdroj: platingsandpairings.com

Slaný rybí koláč

Rybí koláč nemusí znamenať hneď znamenať ťažké jedlo, ktoré vás zasýti, tak že ešte na druhý deň nemáte hlad. Tento recept s ostriežom v ľahkom, chrumkavom ceste doplnený o plnku z paradajok a jemnej šľahačky, si vychutnáte plnými sústami a zostane vám miesto aj na niečo sladké.

Čo budeme potrebovať

  • 100 g masla
  • Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • Cibuľka feniklu (nakrájaná nadrobno)
  • Strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
  • Lyžica paradajkového pretlaku
  • 200 ml bieleho vína
  • 400 g plechovky nakrájaných paradajok
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 300 g filétov z morského ostrieža (zbavených kože a nakrájaných na veľké kúsky)
  • 250 g halibuta (zbaveného kože a nakrájaného na veľké kúsky)
  • 200 g surových kreviet
  • Hrsť petržlenu (nasekaná)
  • 2 lyžice nasekaného estragónu
  • Balenie lístkového cesta

Postup

  • 25 g masla rozohrejeme vo veľkom hrnci, tak aby začalo peniť
  • Pridáme cibuľu a fenikel a varíme asi 10 minút, kým nie sú mäkké a nezosklovatí
  • Vmiešame cesnak a varíme ešte 1 minútu
  • Pridáme paradajkový pretlak, varte 1 minútu, a ihneď potom pridáme biele víno
  • Túto zmes varíme niekoľko ďalších minút, kým sa nezredukuje na polovicu
  • Vsypeme nakrájané paradajky a ďalších 15 minút pokračujeme vo varení, kým nezískame bohatú a hustú omáčku
  • Omáčku odstránime z platne
  • Vmiešame smotanu, kúsky rýb, krevety a bylinky a dochutíme korením
  • Zmes nalejeme do zapekacej misy
  • Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov
  • Rozpustíme si zvyšok masla
  • Rozbalíme si lístkové cesto a rozvaľkáme ho na veľkosť zapekacej misy
  • Cesto potrieme po celej jednej strane rozpusteným maslom
  • Pečivo jemne narežeme a položíme ho na vrch koláčovej náplne, tak aby ho úplne zakrylo
  • V predhriatej rúre rybí koláč pečieme 25 minút na prostrednom rošte, kým cesto nezezlátne a nebude chrumkavé
Rybí koláč z paradajok a smotany s lístkovým cestom na povrchu.
Zdroj: austinfoodmagazine.com

Pečený ostriež na pomarančoch so šošovkou

Oživte si svoje jedlá uprostred náročného týždňa touto nízkokalorickou večerou z rýb, ktorá bude pripravená za menej ako pol hodiny!

Čo budeme potrebovať

  • 2 veľké filety z nílskeho ostrieža
  • Kôra a šťava z ½ pomaranča
  • 2 lyžičky medu
  • 2 lyžičky horčice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 250 g predvarenej šošovky
  • 100 g žeruchy
  • Petržlen (nasekaná)
  • Kôpor (nasekaný)

Postup

  • Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov
  • Každý filet z nílskeho ostrieža položíme kožou dole na väčšie štvorce alobalu (tak aby sa do nich neskôr ostriež dal jednoducho zabaliť)
  • V miske si zmiešame pomarančovú kôru, med, horčicu, lyžicu olivového oleja a korenie
  • Koreniacou zmesou pokvapkáme rybie filety
  • Strany alobalu preložíme hore a stočíme ich okraji k sebe, aby sme vytvorili balíčky
  • Balíčky položíme na plech na pečenie a vložíme do rúry
  • V rúre pečieme 10 minút, kým nebude ryba prepečená a pri stlačení nožom sa nerozpadne
  • Šošovku si v hrnci na miernu teplotu prehrejeme
  • Potom do nej primiešame pomarančovú šťavu, zvyšný olej, žeruchu, bylinky, soľ a korenie
  • Šošovku rozdelíme na 2 taniere a na každý položíme filet z upečeného ostrieža v rúre
  • Prípadne ho ešte pokvapkáme vypečenou šťavou a ihneď podávame

Vyskúšajte tento recept s ostriežom aj s iným šalátom. Vychutnajte si ho napríklad s týmto šalátom z jarnej zeleninky alebo týmito cestovinovými šalátkami . Nebudete ľutovať!

Šťavnatá ryba na ľahkom šalátku zo šošovky a ďalšie zeleninky.
Zdroj: jessicagavin.com

Vyprážaný riečny ostriež s ratatouille a bazalkou

Tento pokrm dáva novú podobu klasickému francúzskemu ratatouille, pretože je doplnené o doslova rozpadajúce sa rybie mäso s chrumkavou bazalkou a krémovým bazalkovým pestom.

Čo budeme potrebovať

  • 60 ml olivového oleja (plus 2 lyžice)
  • 2 veľké hrsti lístkov bazalky
  • 2 filety ostrieža riečneho (asi 140 g)
  • Šťava ½ citróna
  • Extra panenský olivový olej, na pokvapkanie

Na ratatouille

  • Malá červená paprika
  • Malá cuketa
  • ½ baklažánu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 8 cherry paradajok (rozpolených)
  • Štipka cukru

Postup

  • Na panvici rozohrejeme lyžicu oleja a krátko na ňom opečieme 8 lístkov bazalky, kým nezozlátnu
  • Potom ich vyberieme z oleja a necháme ich odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke
  • Vo veľkom hrnci si do varu privedieme vodu a vedľa neho si pripravíme misu s ľadovou vodou
  • Zostávajúce lístky bazalky 5 sekúnd blanšírujeme vo vriacej vode
  • Pomocou klieští z vriacej vody vyberieme a ponoríme ich do ľadovej vody, aby rýchlo vychladli a zachovali si farbu
  • Po vychladnutí listy vyberieme a zbavíme si prebytočnej vody
  • Blanšírované lístky bazalky vložíme do mixéra a zalejeme ich 60 ml olivového oleja
  • Začneme mixovať do tekutej omáčky
  • V prípade potreby pridáme viac oleja a dáme bokom
  • Na ratatouille si rozpolíme papriku, ktorú zbavíme semienok a nakrájame ju na tenké prúžky
  • Cuketu rozkrojíme pozdĺžne a nakrájame ju na štvrtky
  • Baklažán nakrájame na silné kolieska a každé nakrájame na prúžky
  • V hrnci rozohrejeme olej, pridáme rascu a cesnak a smažíme asi 30 sekúnd
  • Všetku zeleninu pridáme do panvice, okoreníme a 1 minútu opekáme
  • Pridáme 100 ml vody a varíme na vysokú teplotu asi 4 minúty
  • Dokoreníme podľa chuti av prípade potreby pridáme cukor
  • Ostrým nožom si každý filet cez kožu narežeme
  • Zohrejeme si zvyšnú lyžicu oleja na panvici, kým nebude horúci
  • Filety okoreníme a vložíme ich kožou dole do panvice
  • Vyprážame, kým nie je koža zlatistá a chrumkavá a mäso nezbelie
  • Filety otočíme a pokračujeme vo varení asi minútu
  • Rybu stiahneme z platne a pokvapkáme ich citrónovou šťavou
  • Ratatouille rozdelíme medzi taniere a položíme naň riečneho ostrieža
  • Rybu pokvapkáme bazalkovým olejom, trochou olivového oleja a posypeme chrumkavými lístkami bazalky
Pečená ryba s grilovanou zeleninou a lahodnou omáčkou.
Zdroj: littlebroken.com

Grilovaný filet z ostrieža a zemiakový šalát

Pripravte si ľahké a jemné chute Stredomoria za pouhých 25 minút, s týmto skvelým pokrmom z ryby a odľahčeného zemiakového šalátu. Grilovaná ryba s chrumkavou kožičkou je doplnená jemná zelenina ochutená dresingom z vínneho octu. Práve ten prepája jedlo dohromady a dáva mu silnú a pôsobivú chuť, vďaka ktorej budete toto jedlo pripravovať znova a znova.

Čo budeme potrebovať

  • 800 g baby zemiakov (rozpolených alebo na štvrtky)
  • 200 g fazuliek (nakrájaných a rozpolených)
  • Strúčik cesnaku (prelisovaný)
  • 5 g čerstvých lístkov bazalky (veľmi jemne nasekaných)
  • 40 ml červeného vínneho octu
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 pečené papriky (z konzervy, odkvapkané a nakrájané na prúžky)
  • Malá červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)
  • Lyžica čiernych olív (nahrubo nasekaných)
  • 2 x 190 g filétov z ostrieža
  • 10 g čerstvej petržlenovej vňate (nasekané nahrubo)

Postup

  • Zemiaky si uvaríme vo veľkom hrnci s osolenou vodou, pokiaľ nie sú mäkké
  • Na posledné 3 minúty pridáme do hrnca zelenej fazuľky
  • Zlejeme a zemiaky vyklopíme na veľký tanier a necháme ich úplne vychladnúť.
  • Fazuľu opláchneme pod studenou vodou, aby sa ďalej nevarili
  • Cesnak, bazalku a ocot dáme do malej misky
  • Pridáme 1½ lyžičky oleja, a šľaháme, kým sa ingrediencie nespoja
  • Vychladnuté zemiaky a fazuľa, spoločne s paprikou, cibuľou a olivami dáme do veľkej misy
  • Pridáme dresing a premiešame
  • Misu prikryjeme a dáme bokom, zatiaľ čo budeme grilovať ostrieža
  • Rúru v režime grilu zapneme na 180 stupňov
  • Plech vyložíme papierom na pečenie a položíme naň ostrieža kožou nahor
  • Pokvapkáme ho ½ lyžičky oleja, okoreníme čiernym korením a potom vložíme do rúry a grilujeme 6–8 minút, kým sa neprepečie a koža nie je zlatá a chrumkavá
  • Väčšinu petržlenu zamiešame do zemiakového šalátu a okoreníme čiernym korením
  • Šalát rozdelíme na 4 taniere a položíme naň grilovaného ostrieža
  • Všetko posypeme zvyšnou petržlenovou vňaťou a servírujeme
Najlepšia morská ryba so zemiakovým šalátom z čerstvej zeleniny.
Zdroj: feastingathome.com

Chilli-cesnakové cestoviny s ostriežom

Morský ostriež rozhodne patrí medzi jeden z najobľúbenejších rýb vôbec. Kožtička by mala byť chrumkavá, aby kontrastovala s mäkkým rybím mäsom. Tento pokrm si drží svoju jednoduchosť vďaka klasickým ingredienciám ako je cesnak a chilli. V tomto jedle je celkom dosť olivového oleja, ale pretože tam nie je žiadna omáčka, nechá vyniknúť zeleninu a cestoviny, okolo ktorých sa krásne obalia a dobre dopĺňa chilli aj cesnak. Ide o veľmi jednoduché a extrémne rýchle jedlo, ktoré chutí fantasticky!

Čo budeme potrebovať

  • 2 filety z ostrieža
  • 2 červené čili papričky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Štipka chilli korenia (voliteľne)
  • 2 veľké hrsti ľubovoľnej zeleniny (napr. brokolica, kel, rukola – alebo použite zmes)
  • 2 jarné cibuľky
  • 100 g špaget
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Korenie

Postup

  • Špagety uvaríme podľa návodu na obale vo vriacej osolenej vode
  • Červené čili papričky a tri strúčiky cesnaku nakrájame na tenké plátky
  • Zeleninu nakrájame na malé kúsky
  • Veľkú panvicu si rozpálime na vysokú teplotu
  • Pridáme asi 4 lyžice olivového oleja a necháme ich zahriať
  • Cestoviny scedíme, ale necháme si asi pol šálky vody z cestovín
  • Aby sa cestoviny nezlepili, premiešame ich s kvapkou olivového oleja
  • Do panvice pridáme nakrájané chilli papričky, polovicu cesnaku a chilli korenie
  • Dusíme asi 1 minútu, kým cesnak nezačne získavať zlatohnedú farbu
  • Pridáme do panvice zeleninu a za stáleho miešania na vysokú teplotu vyprážame asi 2 minúty, kým nezvädne
  • Pridáme scedené cestoviny a niekoľko polievkových lyžíc cestovinovej vody a premiešame
  • Na rybu si zahrejeme veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu
  • Rybu osolíme, okoreníme a kožu pokvapkáme trochou olivového oleja
  • Keď je panvica rozpálená pridáme rybu kožou dole
  • Mäso na panvici pritlačíme (inak sa ryba stočí a nebudete mať chrumkavú kožu) po dobu asi 10 sekúnd, potom ju môžeme pustiť
  • Ostrieža necháme smažiť asi 2 a pol minúty
  • Filety otočíme a opekáme mäso len asi 30 sekúnd
  • Vyberieme rybu z panvice a necháme ju odpočívať, zatiaľ čo budeme smažiť cesnakové lupienky
  • Do panvice z ryby pridáme ďalšiu lyžicu olivového oleja a zvýšime teplotu
  • Zvyšné strúčiky cesnaku orestujeme na oleji
  • Akonáhle získajú sýtu zlatú farbu, odstránime ich dierovanou lyžicou a necháme odkvapkať na kuchynskej papierovej utierke
  • Cestoviny dáme do veľkých misiek a navrch dáme filety z opečeného morského ostrieža a potom ich posypeme cesnakovými lupienkami
Cestoviny s bielou rybou a chilli práškom a opečeným cesnakom.
Zdroj: lifeasastrawberry.com

Omega 3, 6 a 9. Aký je v nich rozdiel a kde ich nájdeme?

Existujú dva hlavné typy mastných kyselín, ktoré jeme – nasýtené a nenasýtené . Zdravá rovnováha omega mastných kyselín je dôležitá pre našu celkovú pohodu.

Preto si prečítajte nasledujúci text, zistite odkiaľ ich získať a pripíšte si ich na svoj nákupný zoznam!

Omega 3

Tento typ tuku je najviac skloňovaným typom, o ktorom sa hovorí. Je to možno preto, že sa k nemu dostaneme tým najbežnejším spôsobom, je totiž obsiahnutý v rybách .

Nájdeme ho v losose, makrele alebo slede. Ďalej ho pre naše telo môžeme získavať z orechov, semien a rôznych rastlinných olejov. Tento druh mastnej kyseliny nám pomáha v boji proti zápalom, chronickým ochoreniam, vysokému cholesterolu a tlaku.

Omega 3 mastné kyseliny musíme do tela dostávať z externých zdrojov , pretože si ich telo nedokáže vyrobiť samo, je preto veľmi dôležité na ne v bežnej každodennej strave nezabúdať a zaraďovať ich.


Omega 6

Omega 3 mastné kyseliny sú ešte účinnejšie v kombinácii s Omega 6 mastnými kyselinami. Tie hrajú veľmi dôležitú funkciu pre správne fungovanie mozgu, rastu a vývoju .

Z veľkej časti sa zhodujú v benefitoch, ktoré nám poskytujú aj Omega 6 mastné kyseliny. Ale pozor veľký rozdiel je v tom, že niektoré typy Omega 6 môžu naopak podporovať zápaly v tele .

Musíme teda preto dbať na prijímanie správneho pomeru týchto tukov, aby sme si sami nevedomky nenavodzovali zápalové stavy v našom tele. Najlepší pomer je 1:1 .

Omega 6 mastné kyseliny je možné získavať napríklad z rýb ako je tilápia, slnečnicový olej, sójové bôby a arašidový olej.

Omega 9

Môžeme povedať, že o tomto type mastných kyselín sa skoro nehovorí, možno preto, že si jej telo vie vyprodukovať samo a preto nie je dôvod jej do tela dostávať externe.

Ale znova pozor , Omega 9 môžu byť produkované iba ak v tele máme dostatok dvoch predošlých mastných kyselín. Pokiaľ tomu tak nie je, musíme ich opäť dostávať do tele v podobe stravy.

Dajte si mandle, olivy pistácie alebo sezamový olej.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.