Krémová textúra a dokonalá chuť, to všetko nájdete v týchto receptoch na tatarák z lososa.
Pripravte si ho s nami lepšie ako v hociktorých reštauráciách.
Nebudete to ľutovať!
Tatarák z lososa
Jedná sa o perfektné jedlo pre vás, ak máte radi čerstvé, ľahké morské plody so živou a jasnou chuťou, ako sú kapary, šalotka, ocot a bylinky. Tento chutný a ľahký recept na lososa môžete podávať ako predjedlo alebo si ho vychutnať samotný.
Čo budeme potrebovať
- 675 g lososa bez kože
- 4 lyžičky jemne nasekané šalotky
- 2 lyžice (30 ml) bieleho vínneho octu
- 1 lyžica (15 ml) vody
- 3 lyžice (45 ml) olivového oleja
- 2 lyžice najemno nasekané čerstvé pažítky
- 4 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 lyžica jemne nasekanej plochej petržlenovej vňate
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica nasekaných kaparov
- 1 lyžička omáčky Tabasco
Postup
- Nožom nakrájajte lososa na malé kocky a dajte bokom do chladničky.
- V malej miske zmiešajte šalotku, ocot a vodu. Nechajte 5 minút marinovať.
- Šalotku sceďte a tekutinu vylejte.
- Pridajte šalotku a zvyšné ingrediencie k lososu.
- Dochuťte soľou a čiernym korením a dôkladne premiešajte.
- Ihneď podávajte so zeleným šalátom, toastovým chlebom alebo domácimi zemiakovými lupienkami.
Najchrumkavejšie toasty sa pripravíte vo výkonnom a kvalitnom hriankovači . Aký je ten najlepší do vašej kuchyne sa dozviete v našej recenzii.
A recept na chrumkavé domáce chipsy nájdete na našom webe. Pripravte si zdravšiu alternatívu!

Lososový tatarák s repou a avokádom
Pripravte si recept na vynikajúci tatarák z lososa. Poskladaný s nakrájanou červenou repou a avokádom a jemne ochutený dijonskou horčicou, petržlenovou vňaťou a stonkami koriandra vytvára farebné a lahodné jedlo. Podávajte ho ako chutné predjedlo k cestovinovému šalátu s kuracím mäsom .
Čo budeme potrebovať
- 230 g filetu z lososa bez kože (nakrájaného na kocky)
- 4 surové červené repy (stredné, nakrájané a umyté)
- 1 1/2 lyžičky stoniek koriandra (jemne nasekaných)
- 1 červená cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 1/2 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky plocholistej petržlenovej vňate
- 1 avokádo
- morská soľ
- čierne korenie
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Vložte červenú repu do malého pekáča so 125 ml vody.
- Prikryte a pečte v rúre asi 1 hodinu, kým nezmäkne. Dajte stranou vychladnúť.
- Červenú repu olúpeme a nakrájame na malé úhľadné kocky.
- Pridajte do misky s polovicou stoniek koriandra, polovicou horčice a polovicou červenej cibule.
- Vmiešajte polovicu citrónovej šťavy a 1 1/2 lyžice oleja, dobre premiešajte, okoreňte podľa chuti a uložte do chladničky.
- Na prípravu tataráku zmiešajte lososa v miske s petržlenovou vňaťou, zvyšnými stonkami koriandra, červenou cibuľou, horčicou, citrónovou šťavou a olivovým olejom.
- Podľa chuti okoreňte, dobre premiešajte.
- Avokádo rozpoľte, opatrne vyberte kôstku a veľkou lyžicou vyberte dužinu.
- Nakrájajte na 0,5 cm kocky, vložte do malej misky a pokvapkajte trochou citrónovej šťavy a posypte štipkou soli.
- Na podávanie umiestnite doprostred každého taniera 8 cm krúžok na pečenie.
- Na kocky nakrájané avokádo rozdeľte medzi kolieska, potom pridajte vrstvu červenej repy a potom tatarák z lososa.
- Krúžky opatrne odoberte. Pred podávaním ozdobte kvapkou olivového oleja a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Objavte podobné tipy
Údený losos v tataráku
Tento recept na tatarák z údeného lososa je najlepšou voľbou, ak chcete pripraviť rýchly, chutný a veľmi sofistikovaný predjedlo alebo jednohubku pre každú príležitosť, ako je oslava narodenín.
Čo budeme potrebovať
- 250 g údeného lososa (jemne nakrájaného)
- 1 lyžica jemne nasekané šalotky
- Kôra z jedného citróna (asi 1 lyžička citrónovej kôry)
- 1 štipka bieleho korenia (alebo mletým čiernym korením)
Prílohy
- 1 balenie sezamových ryžových sušienok
- 1 uhorka (nakrájaná na kolieska)
Na ozdobu
- 1 zväzok čerstvej pažítky
- 120 g kyslej smotany
Postup
- V malej miske zmiešajte nakrájaného lososa, šalotku, citrónovú kôru a korenie.
- Naneste asi 1 malú lyžičku tataráku z lososa na sušienku alebo uhorku.
- Navrch dajte kopček kyslej smotany a štipku čerstvej pažítky. Opakujte so zostávajúcim lososovým tatarákom.
Výbornou možnosťou, ako si túto morskú rybu vychutnať sú aj nátierky z lososa . Tými potom môžete ozdobiť ďalšie kanapky , ktoré bude podávať, ako pohostenie pre hostí.
Čo sú kanapky a aké druhy si môžete pripraviť sa dozviete v našom článku.

Ako si vybrať dobrého lososa?
Existuje len toľko možností. Tu je rýchly, zjednodušený sprievodca, ako vybrať to najlepšie mäso z lososa. Potom si z nich môžete pripraviť najrôznejšie lahodné recepty, ako sú losos pripravený na masle alebo losos na panvici .
Celá ryba
Dobre sa pozrite na oči – mali by byť jasné, nie zapadnuté alebo zakalené. Žábre by mali byť sýto červené a koža lesklá a klzká na dotyk. Keď zdvihnete rybu, mala by byť pevná, nie poddajná.
Filet z lososa
Zatlačte na filet prstom, mäso by malo vyskočiť a nemal by tam odtlačok prsta zostať. Mäso by malo mať jasne oranžovo-červený odtieň s pekným mramorovaním a nemalo by byť cítiť.
Druhy lososa
Kráľovský losos
Losos kráľovský má najvyšší obsah oleja zo všetkých druhov voľne žijúcich lososov.
Losos nerka
Vysoký obsah oleja a ohromujúca jasne červená farba.
Atlantický losos (všeobecný)
Relatívne vysoký obsah oleja, losos obyčajný je veľmi prispôsobivý rôznym spôsobom varenia.