Skvele dochutený recept na tatarák s lososom! Nebudete veriť, že nie je z reštaurácie

Krémová textúra a dokonalá chuť, to všetko nájdete v týchto receptoch na tatarák z lososa.

Pripravte si ho s nami lepšie ako v hociktorých reštauráciách.

Nebudete to ľutovať!

Tatarák z lososa

Jedná sa o perfektné jedlo pre vás, ak máte radi čerstvé, ľahké morské plody so živou a jasnou chuťou, ako sú kapary, šalotka, ocot a bylinky. Tento chutný a ľahký recept na lososa môžete podávať ako predjedlo alebo si ho vychutnať samotný.

Čo budeme potrebovať

  • 675 g lososa bez kože
  • 4 lyžičky jemne nasekané šalotky
  • 2 lyžice (30 ml) bieleho vínneho octu
  • 1 lyžica (15 ml) vody
  • 3 lyžice (45 ml) olivového oleja
  • 2 lyžice najemno nasekané čerstvé pažítky
  • 4 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 lyžica jemne nasekanej plochej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica nasekaných kaparov
  • 1 lyžička omáčky Tabasco

Postup

  • Nožom nakrájajte lososa na malé kocky a dajte bokom do chladničky.
  • V malej miske zmiešajte šalotku, ocot a vodu. Nechajte 5 minút marinovať.
  • Šalotku sceďte a tekutinu vylejte.
  • Pridajte šalotku a zvyšné ingrediencie k lososu.
  • Dochuťte soľou a čiernym korením a dôkladne premiešajte.
  • Ihneď podávajte so zeleným šalátom, toastovým chlebom alebo domácimi zemiakovými lupienkami.

Najchrumkavejšie toasty sa pripravíte vo výkonnom a kvalitnom hriankovači . Aký je ten najlepší do vašej kuchyne sa dozviete v našej recenzii.
A recept na chrumkavé domáce chipsy nájdete na našom webe. Pripravte si zdravšiu alternatívu!

Opečený chlebík vedľa hory krémového tataráku s lososom.
Zdroj: chichilicious.com

Lososový tatarák s repou a avokádom

Pripravte si recept na vynikajúci tatarák z lososa. Poskladaný s nakrájanou červenou repou a avokádom a jemne ochutený dijonskou horčicou, petržlenovou vňaťou a stonkami koriandra vytvára farebné a lahodné jedlo. Podávajte ho ako chutné predjedlo k cestovinovému šalátu s kuracím mäsom .

Čo budeme potrebovať

  • 230 g filetu z lososa bez kože (nakrájaného na kocky)
  • 4 surové červené repy (stredné, nakrájané a umyté)
  • 1 1/2 lyžičky stoniek koriandra (jemne nasekaných)
  • 1 červená cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 2 1/2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 lyžičky plocholistej petržlenovej vňate
  • 1 avokádo
  • morská soľ
  • čierne korenie

Postup

  • Predhrejte rúru na 200 °C.
  • Vložte červenú repu do malého pekáča so 125 ml vody.
  • Prikryte a pečte v rúre asi 1 hodinu, kým nezmäkne. Dajte stranou vychladnúť.
  • Červenú repu olúpeme a nakrájame na malé úhľadné kocky.
  • Pridajte do misky s polovicou stoniek koriandra, polovicou horčice a polovicou červenej cibule.
  • Vmiešajte polovicu citrónovej šťavy a 1 1/2 lyžice oleja, dobre premiešajte, okoreňte podľa chuti a uložte do chladničky.
  • Na prípravu tataráku zmiešajte lososa v miske s petržlenovou vňaťou, zvyšnými stonkami koriandra, červenou cibuľou, horčicou, citrónovou šťavou a olivovým olejom.
  • Podľa chuti okoreňte, dobre premiešajte.
  • Avokádo rozpoľte, opatrne vyberte kôstku a veľkou lyžicou vyberte dužinu.
  • Nakrájajte na 0,5 cm kocky, vložte do malej misky a pokvapkajte trochou citrónovej šťavy a posypte štipkou soli.
  • Na podávanie umiestnite doprostred každého taniera 8 cm krúžok na pečenie.
  • Na kocky nakrájané avokádo rozdeľte medzi kolieska, potom pridajte vrstvu červenej repy a potom tatarák z lososa.
  • Krúžky opatrne odoberte. Pred podávaním ozdobte kvapkou olivového oleja a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Trojposchodový tatársky steak z lososa s avokádom, repou a bylinkami.
Zdroj: heatherchristo.com

Údený losos v tataráku

Tento recept na tatarák z údeného lososa je najlepšou voľbou, ak chcete pripraviť rýchly, chutný a veľmi sofistikovaný predjedlo alebo jednohubku pre každú príležitosť, ako je oslava narodenín.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g údeného lososa (jemne nakrájaného)
  • 1 lyžica jemne nasekané šalotky
  • Kôra z jedného citróna (asi 1 lyžička citrónovej kôry)
  • 1 štipka bieleho korenia (alebo mletým čiernym korením)

Prílohy

  • 1 balenie sezamových ryžových sušienok
  • 1 uhorka (nakrájaná na kolieska)

Na ozdobu

  • 1 zväzok čerstvej pažítky
  • 120 g kyslej smotany

Postup

  • V malej miske zmiešajte nakrájaného lososa, šalotku, citrónovú kôru a korenie.
  • Naneste asi 1 malú lyžičku tataráku z lososa na sušienku alebo uhorku.
  • Navrch dajte kopček kyslej smotany a štipku čerstvej pažítky. Opakujte so zostávajúcim lososovým tatarákom.

Výbornou možnosťou, ako si túto morskú rybu vychutnať sú aj nátierky z lososa . Tými potom môžete ozdobiť ďalšie kanapky , ktoré bude podávať, ako pohostenie pre hostí.
Čo sú kanapky a aké druhy si môžete pripraviť sa dozviete v našom článku.

Opečený kreker ozdobený tatarákom z morskej ryby.
Zdroj: ricardocuisine.com

Ako si vybrať dobrého lososa?

Existuje len toľko možností. Tu je rýchly, zjednodušený sprievodca, ako vybrať to najlepšie mäso z lososa. Potom si z nich môžete pripraviť najrôznejšie lahodné recepty, ako sú losos pripravený na masle alebo losos na panvici .

Celá ryba

Dobre sa pozrite na oči – mali by byť jasné, nie zapadnuté alebo zakalené. Žábre by mali byť sýto červené a koža lesklá a klzká na dotyk. Keď zdvihnete rybu, mala by byť pevná, nie poddajná.

Filet z lososa

Zatlačte na filet prstom, mäso by malo vyskočiť a nemal by tam odtlačok prsta zostať. Mäso by malo mať jasne oranžovo-červený odtieň s pekným mramorovaním a nemalo by byť cítiť.

Druhy lososa

Kráľovský losos
Losos kráľovský má najvyšší obsah oleja zo všetkých druhov voľne žijúcich lososov.

Losos nerka

Vysoký obsah oleja a ohromujúca jasne červená farba.

Atlantický losos (všeobecný)
Relatívne vysoký obsah oleja, losos obyčajný je veľmi prispôsobivý rôznym spôsobom varenia.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.