Ešte pred nedávnom boli lososi pochúťkou stredných a vyšších tried, avšak postupom času sa ich vynikajúce mäso zabývalo vo všetkých kuchyniach.
Je to najobľúbenejšia ryba s jemnou chuťou, s krehkým a šťavnatým mäsom.
V jeho mäse je obsiahnutý vysoký podiel látok, ktoré sa starajú o pevné kosti a zuby, dobré trávenie, je prevenciou proti chorobám krvného obehu, posilňuje nervy a podporuje zdravú kožu, nechty aj vlasy.
Je teda vhodné, aby sme lososa, vedľa iných rýb, zaradili do nášho jedálnička aspoň jedenkrát do mesiaca.
Preto sa inšpirujte našimi 7 najlepšími receptami na lososa a pochutnajte si.
Vyprážaný losos na masle
Príprava lososa na masle je skutočne bleskurýchla. Navyše je vynikajúca a použité bylinky dodajú rybe jemnú chuť.
Ingrediencie
- Filety z lososa (150 – 200 g na osobu)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čerstvo mleté korenie
- Vetvička rozmarínu
- Čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Lososa utrite az oboch strán osoľte a okoreňte čerstvo nadrveným korením a rozmarínom.
- Filety potom nechajte odležať. Stačí 1 – 2 hodiny.
- Na nepriľnavú panvicu dajte lyžicu až dve masla, pridajte lyžicu oleja a lososa za občasného obracania prepečte asi 5 minút z každej strany.
- Nakoniec hotového lososa posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.
- Podávajte napríklad s citrónom, zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
Lososa neoplachujte. Obzvlášť pokiaľ sa jedná o morskú rybu – voda z kohútika môže pokaziť štruktúru a zhoršiť výslednú chuť. Ak ju chcete očistiť, tak na to použite suchú papierovú utierku.

Na prípravu lososa by sa vám skvele hodila panvica z teflónu. Pozrite, ako teflónové panvice vyšli v našom teste .
Pečený losos v rúre z alobalu
Pečenie v rúre má samé pozitíva – je zdravé, ľahké av pokrme sa držia takmer všetky šťavy a tiež všetky vône uvoľnené zo zväzku byliniek.
Ingrediencie
- 2 zväzky byliniek na ryby (kôpor, estragón, petržlenová vňať, tymián)
- 2 filety z lososa (150–200 g)
- Morská soľ a čerstvo drvené korenie
- 1 menšia cuketa, nakrájaná na plátky
- 2 vetvičky cherry paradajok
- 1 červená cibuľa, na klinky
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná na kolíky
- 1 citrón, nakrájaný na plátky
- panenský olivový olej na pokvapkanie
Postup
- Najprv predhrejte rúru na 210 °C.
- Porcie lososa osoľte a okoreňte zo všetkých strán.
- Do kúska alobalu rozprestrite zeleninu, ktorú osolíte a okoreníme podľa chuti.
- Navrch zeleniny doprostred usaďte lososa, pridajte zväzok byliniek, doplňte citrónom a poriadne pokvapkajte olivovým olejom.
- Alobaly zabaľte a presuňte na plech.
- Pečte po dobu 15–20 minút, podľa veľkosti a hrúbky filiet.
- Hotové lososové filety podávajte zabalené v alobale, aby si každý mohol svoj balíček sám vybaliť.

Aké sú výhody parného pečenia. Ak vás táto téma zaujíma, zmienili sme sa o nej v recenzii vstavaných parných rúr . Pozrite sa!
Marinovaný losos na grile
Ryby na grile patria k veľmi obľúbeným, rýchlym a často voleným receptom majiteľov väčšiny grilov. Ich veľkou prednosťou je veľmi jednoduchá a rýchla príprava a nízka kalorická hodnota jedla.
Ingrediencie
- 4 steaky z lososa bez kože
- 4 plátky citróna
Ingrediencie na marinádu
- Mleté čierne korenie
- 50 ml rumu
- 2–4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička provensálskeho korenia
- 1 lyžica medu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- Soľ
- Olivový olej
Postup
- Olúpte cesnak, prelisujte a utrite so soľou, korením a provensálskym korením.
- Rum premiešajte s citrónovou šťavou, sójovou omáčkou a medom.
- Potom zmiešajte s cesnakovo-bylinkovou pastou a touto marinádou následne potrite lososové steaky z oboch strán.
- Odležané lososové steaky osušte, poukladajte kolieskom citróna a jednotlivo zabaľte do alobalu, ktorý vopred potrite olivovým olejom.
- Takto pripravenú rybu grilujte z každej strany približne 5 minút.
- Marinovaného lososa pečeného na grile podávajte s pečivom, zeleninou a najrôznejšími dipmi.

Objavte podobné tipy
Restovaný losos na panvici so smotanou a špenátom
Restovaný losos je dobrý tip na jednoduchý a rýchly obed. Navyše so špenátovým podkladom to bude raj v ústach.
Ingrediencie
- 4 porcie lososa bez kože
- 100 ml smotany na šľahanie
- 450 g mrazeného listového špenátu
- 1 ks cibuľa
- Soľ a korenie
- Citrónová šťava
Postup
- Porcie lososa bez kože umyte, osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Cibuľu a cesnak olúpte a nakrájajte na jemné kocky.
- Mrazené špenátové listy nechajte povoliť a následne nakrájajte nahrubo.
- Na oleji speňte cibuľu s cesnakom, vmiešajte špenát, osoľte, okoreňte a nechajte 5-8 minút podusiť.
- Keď sa šťava vysmahne, vlejte smotanu a ešte chvíľku prehrejte.
- Na panvici na masle prepečte lososa z oboch strán.
- Hotového lososa podávajte s teplým smotanovým špenátom.
- Vhodnou prílohou k tomuto pokrmu sú opečené zemiaky alebo halušky.

K lososu v uvedených úpravách sa hodia rôzne upravené zemiaky – hranolky, varené alebo kaše. K dusenému lososu môžeme podávať aj drobnejšie druhy cestovín alebo aj spomínané halušky.
Holandský losos
Vyskúšajte tento recept na lososa s holandskou omáčkou. Je ľahký a určite si na ňom pochutnáte.
Ingrediencie
- 2 lososové filety
- Soľ, korenie
- Olivový olej
- Maslo
Ingrediencie na omáčku
- 4 vaječné žĺtky
- 2 lyžice bieleho vína
- Šťava z jednej polovice citróna
- Soľ, korenie
- 100g rozpusteného masla
Postup
- Najprv očistite lososa pomocou papierovej utierky. Osoľte, okoreňte z oboch strán.
- Lososa potom opečte na masle s olejom. Restujte ho po dobu 5 minút z oboch strán.
- Omáčku pripravíte tak, že vo vodnom kúpeli rozšľaháte žĺtky, soľ, korenie, citrónovú šťavu a víno. Zmes vyšľahajte do hustej peny.
- Zložte z vodného kúpeľa a nakoniec do hustej peny vlejte za stáleho miešania maslo.
- Do holandskej omáčky môžete pridať bylinky podľa vašich chutí.
- Hotového lososa podávajte preliaty holandskou omáčkou.

Losos s citrónovou omáčkou
Ak si chcete ozvláštniť svojho lososa, vyskúšajte si ho pripraviť s citrónovou omáčkou. Je výborný, svieži a budete chcieť znova a znova.
Ingrediencie
- 4 filety z lososa bez kože
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 2 lyžičky olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, namleté
- 1/4 hrnčeka kuracieho vývaru
- 2 lyžice šťavy z čerstvého citróna
- 3 lyžice + 1 lyžička masla
- 1/2 lyžičky medu
- 2 lyžice mletej čerstvej petržlenovej vňate
- Plátky citróna na ozdobu
Postup
- Filety po vybratí z chladničky nechajte 10 minút pri izbovej teplote odpočívať.
- Medzitým si pripravte cesnakovo-citrónovú omáčku s maslom tak, že v malom hrnci rozpustíte 1 lyžičku masla.
- Pridáte cesnak a restujte do zlatohneda (1-2 minúty).
- Prilejte kuracie vývar a nakoniec citrónovú šťavu.
- Nechajte omáčku variť, kým sa nezredukuje na polovicu (cca 3 minúty). Vmiešajte maslo, med a omáčku odstavte.
- Obe strany lososa osušte papierovými utierkami, z oboch strán ich osoľte a okoreňte.
- Na panvici zohrejte olivový olej a lososa restujte asi 4 minúty z jednej strany a 5-6 minút zo strany druhej.
- Hotové lososové filety prelejte citrónovou omáčkou, posypte petržlenovou vňaťou a ozdobte plátkom citróna.

Losos s prelivom z kôpru
Milovníci kôpru spozornite! Máme pre vás úžasný a luxusný recept na lososa s kôprovou omáčkou. Suroviny sú na 4 porcie a varenie vám zaberie najviac 30 minút.
Ingrediencie
- 4-6 filiet z lososa
- 1 citrón, nakrájaný na tenké plátky
- Šťava z 1 citróna
- 1/2 hrnčeka rozpusteného masla
- 4 lyžice medu
- 1 lyžica mletého cesnaku
- 1 lyžička sušeného kôpru
- Soľ a korenie, podľa chuti
Ingrediencie na omáčku
- 1/3 hrnčeka gréckeho jogurtu (alebo kyslej smotany)
- 2 lyžice majonézy
- 1 lyžica šťavy z citróna
- 1 lyžica jemne nasekaného čerstvého kôpru (+ na ozdobu)
- Štipka korenia
- Mlieko na zriedenie (podľa potreby)
Postup
- Najprv predhrejte rúru na 200°C. Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
- Lososa osoľte a okoreňte z oboch strán a položte na pripravený plech.
- V malej mise rozšľahajte spolu s rozpusteným maslom med, šťavu z citróna, cesnak a sušený kôpor. Omáčku nalejte na lososa a nakoniec naň pokladte plátky citróna.
- Pečte po dobu 15 minút, potom prepnite na gril a grilujte 3-5 minút, kým okraje nezačnú tmavnúť.
- Počas pečenia pripravte omáčku zmiešaním gréckeho jogurtu, majonézy, citrónovej šťavy, kôpru a korenia. Pridajte mlieko po lyžiciach, pokiaľ nie je zmes hladká a dostatočne riedka.
- Hotového lososa prelejte kôprovou omáčkou, ozdobte čiernym korením, citrónovými plátkami a čerstvým kôprom.

Charakteristika mäsa z lososa
Losos obyčajný je dravá ryba, ktorá žije väčšinu života v mori, ale ktorá potrebuje na zabezpečenie ďalšej generácie sladkovodné toky.
Preto v dospelosti podniká dlhé ťahy proti prúdu riek. Vodné stavby jej však zasahujú do prirodzeného životného cyklu a tak u nás patrí losos medzi chránené ryby. Lososa si teda neulovíme a musíme sa uspokojiť s dovážaným lososom na ľade.
Mäso z lososa je vynikajúce samo o sebe, preto je najvhodnejšia niektorá zo šetrnejších úprav , ktorá nenaruší jeho chuť. Preto lososa najčastejšie opekáme, grilujeme alebo zapekáme, výnimočne dusíme.
Možno ho samozrejme aj vyprážať, ale vyprážaním v rôznych obaloch mu uberáme na chuti. Pred akoukoľvek úpravou ho osolíme a okoreníme.
Koreniť netreba príliš, pretože mäso z lososa má vynikajúcu chuť, ktorú nie je nutné príliš upravovať.
Tip na záver
K lososu sa najviac hodí rôzne upravené zemiaky, zeleninový šalát a niektorá z teplých alebo studených omáčok.
Ak máte chuť aj na iné druhy rýb, inšpirujte sa našimi receptami na grilované ryby .
Máte už lososa na tanieri? Pochváľte sa priateľom a zdieľajte recept na facebooku!