Recepty na lososa na masle sú jedinečné a neprekonateľné.
Krehké mäso je dochutené lahodnou kombináciou prísad, ktorým nemožno odolať.
Vyskúšajte našu jednoduchú prípravu a naservírujte svojej rodine jedinečný gurmánsky zážitok.
Losos na masle s cesnakom, citrónom a špenátom
Uvarte našu 20 minútovú večeru s lososom pre dvoch a podávajte ho s týmito hranolčekmi zo sladkých zemiakov . Na výrobu stačí len hŕstka ingrediencií a napriek tomu z nich vykúzlite maximálny chuťový zážitok.
Čo budeme potrebovať
- 30 g masla
- 2 filety lososa (zbavenej kože)
- 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na tenké plátky)
- 170 g baby špenátu
- 1 citrón (olúpaný a ½ odšťavená, ½ nakrájaná na tenké plátky)
- 75 g mascarpone
Postup
- Rozohrejte rúru na 180 stupňov.
- Na panvici rozohrejte polovicu masla a lososa z oboch strán zľahka opečte. Lososa preložíme na tanier.
- V panvici rozohrejte zvyšné maslo. Cesnak varte 30 sekúnd, potom pridajte špenát, citrónovú kôru a šťavu a trochu korenia.
- Vmiešajte mascarpone a 2 lyžice mlieka a varte, kým špenát nezvädne.
- Špenátovú zmes preložte do zapekacej misy a položte plátky citróna a filety lososa.
- Pečte 5-8 minút, kým nie je losos prepečený.

Maslový losos s rozmarínom na panvici
Tento recept na lososa na masle upravený na panvici je skvele dochutený rozmarínom, ktorý skvele dokresľuje celý gurmánsky zážitok, hlavne keď k nemu naservírujete aj tieto krémové savojské zemiaky .
Čo budeme potrebovať
- 750 g lososa s kožou
- 2 lyžice slaného masla
- štipka morskej soli
- štipka čierneho korenia
Na bylinkovú omáčku
- 60 g slaného masla
- ½ lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 2 lyžice rozmarínu čerstvého (jemne nasekaného)
- štipka morskej soli
- štipka čierneho korenia
Postup
- Mäsitú stranu steakov z lososa posypte štipkou soli a korenia.
- Zahrejte jednu alebo dve lyžice masla na dobrej nepriľnavej panvici na stredne vysokú teplotu.
- Keď je panvica rozpálená a maslo začne peniť, vložte lososa do panvice kožou dole.
- Opekajte 5-7 minút. Nehýbte s ním.
- Opatrne otočte lososa a opekajte ďalšie 3 minúty. Preložte na tanier, prikryte a udržujte v teple pri príprave maslovej omáčky.
- V rovnakej panvici rozpustite na nízku teplotu maslo, kým nie je ľahko zlaté a nezačne peniť.
- Všľahajte čerstvú citrónovú šťavu, rozmarín, soľ a korenie.
- Premiešajte a varte na nízku teplotu 4 – 5 minút, kým maslo nezezlátne.
- Pokvapkajte s ňou pripraveného lososa.
Lososa s maslom si pripravíte jedine na kvalitnej panvici. Preto sa pozrite na našu recenziu na grilovacie panvice , ktoré vám pomôžu tento recept dotiahnuť k dokonalosti!

Pečený losos s maslom a medom v rúre
Losos na masle s cesnakom a medom je originálny recept, ktorý má extra zlatú, chrumkavú a karamelizovanú krustu. S medom je sranda, pripravte s ním ďalšie medové recepty , ako na mäso tak na sladké dezerty.
Čo budeme potrebovať
- 60 g masla
- 60 g medu
- 2-3 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1-2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 4 filety lososa (bez kože)
- mesiačiky citróna (na podávanie)
- soľ
Postup
- Predhrejte rúru na režim grilovania.
- Vložte maslo do liatinovej panvice.
- Varte na strednú teplotu za občasného miešania, kým maslo nezačne meniť farbu na zlatohnedú a má orieškovú vôňu.
- Zalejte maslo medom a nechajte ho rozpustiť v masle.
- Potom pridajte cesnak a restujte asi 1 minútu, kým nebude voňavý.
- Pridajte citrónovú šťavu a dobre premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
- Pridajte steaky z lososa do panvice; varte každý filet 3-4 minúty alebo dozlatista, pričom vrchnú časť lososa polievajte šťavou z panvice.
- Dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
- Okolo lososa pridajte kolieska citróna. Preneste panvicu do rúry na ďalších 5-6 minút, alebo pokiaľ nebudú vršky lososa pekne skaramelizované.
- Podávajte s dusenou zeleninou, s ryžou alebo so šalátom.

Objavte podobné tipy
Losos na masle s vínom a bylinkami
Šťavnatý, jemný losos panvici s lahodnou cesnakovou omáčkou z bieleho vína je perfektným receptom na večeru ak ho podávame s touto grilovanou zeleninou .
Čo budeme potrebovať
- 4 x 150 g filety lososa s kožou
- 30 g masla
- 3-4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 1 lyžička provensálskeho korenia
- štipka sušeného kôpru
- 240 ml suchého bieleho vína
- 1-2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Rozpáľte veľkú panvicu na vysokú teplotu a pridajte kvapku oleja.
- Filety lososa osušíme papierovou utierkou a bohato osolíme.
- Opatrne vložte lososa do rozpálenej panvice kožou dole a stlmte teplotu na stredne vysokú.
- Lososa varte 3–4 minúty, kým nie je koža zlatisto hnedá a chrumkavá, a potom otočte.
- Varte ďalšie 1-2 minúty, pokiaľ nebude losos prepečený. Vyberte z panvice a dajte bokom.
- Na panvici rozpustíme maslo a pridáme cesnak. Smažte, kým nebude voňavý, potom pridajte víno, korenie a citrónovú šťavu.
- Nechajte prevariť a redukovať 4-5 minút, potom pridajte petržlenovú vňať.
- Pridajte lososa späť do panvice a prelejte omáčkou, aby sa losos znovu zahrial.
- Podávajte s plátkami citróna.

Losos s maslom a citrónom v alobale
Krehký losos zaliaty cesnakovým maslom je, popravde povedané, to najlepšie, čo môžete uvariť. Je to presne to, čo potrebujete, aby ste prerušili nudný cyklus hamburgerov, kuracieho mäsa a párkov v rožku, a je to zďaleka najjednoduchší spôsob, ako lososa servírovať. Alebo si pripravte iné variácie receptov pripravených v alobale .
Čo budeme potrebovať
- 500 ml studenej vody
- 1 lyžica soli
- 1 kg lososa
- 6 strúčikov cesnaku
- 4 jarné cibuľky (nakrájaná na tenké plátky)
- 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 stredný citrón (nakrájaný na tenké plátky)
- 60 g masla
Postup
- Lososa namočte na 1 hodinu do slanej vody kožou nahor do slaného nálevu.
- Prikryte a dajte na 1 hodinu do chladničky.
- Pripravte si veľký kus alobalu.
- Lososa vyberte z nálevu a osušte papierovou utierkou. Položte na fóliu kožou dole.
- Rovnomerne posypeme cesnakom a jarnou cibuľkou. Lososa pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Na lososa navrstvíme maslo nakrájané na kocky a citrón.
- Prehnite protiľahlé strany fólie cez stred, potom ich zovrite a pevne zrolujte, aby sa alobal utesnil.
- Položte na plech a vložte do rúry rozohriatej na stredne vysokú teplotu v režime grilu.
- Pečte 15 minút, kým losos nezružovie. Pred podávaním nechajte 5 minút odpočinúť.

Aké víno servírovať s lososom?
Losos je veľmi všestranná ryba, napriek tomu párovanie vín do značnej miery závisí od spôsobu prípravy lososa a od príloh.
Absolútnym NIE je párovať plné červené víno s lososom, pretože to zabije ako víno, tak aj chuť ryby.
Pre restovaného lososa je samozrejmou voľbou chladený Pinot Noir.
Čo piť s lososom s bylinkami a smotanovými omáčkami. Nikdy neurobíte chyby, keď si vyberiete víno, ako je Sauvignon Blanc, pokiaľ je váš losos pripravený s jemnými bylinkami a citrusmi.
Pokiaľ vaším hlavným chodom je losos na masle alebo omáčkou zo smotany, mali by ste skôr podávať Chardonnay s trochou dubovej arómy.
Pokiaľ lososa upravujeme na thajský, čínsky alebo japonský spôsob, teda pikantné, zvoľte víno ako je Rizling rýnsky alebo Rulandské šedé.
Ak podávate údeného lososa zvoľte k nemu Rizling rýnsky alebo Chardonnay Champagne.