Výborné recepty na lososa s maslom ako dokonalá voľba pre každý obed aj večeru

Recepty na lososa na masle sú jedinečné a neprekonateľné.

Krehké mäso je dochutené lahodnou kombináciou prísad, ktorým nemožno odolať.

Vyskúšajte našu jednoduchú prípravu a naservírujte svojej rodine jedinečný gurmánsky zážitok.

Losos na masle s cesnakom, citrónom a špenátom

Uvarte našu 20 minútovú večeru s lososom pre dvoch a podávajte ho s týmito hranolčekmi zo sladkých zemiakov . Na výrobu stačí len hŕstka ingrediencií a napriek tomu z nich vykúzlite maximálny chuťový zážitok.

Čo budeme potrebovať

  • 30 g masla
  • 2 filety lososa (zbavenej kože)
  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájané na tenké plátky)
  • 170 g baby špenátu
  • 1 citrón (olúpaný a ½ odšťavená, ½ nakrájaná na tenké plátky)
  • 75 g mascarpone

Postup

  • Rozohrejte rúru na 180 stupňov.
  • Na panvici rozohrejte polovicu masla a lososa z oboch strán zľahka opečte. Lososa preložíme na tanier.
  • V panvici rozohrejte zvyšné maslo. Cesnak varte 30 sekúnd, potom pridajte špenát, citrónovú kôru a šťavu a trochu korenia.
  • Vmiešajte mascarpone a 2 lyžice mlieka a varte, kým špenát nezvädne.
  • Špenátovú zmes preložte do zapekacej misy a položte plátky citróna a filety lososa.
  • Pečte 5-8 minút, kým nie je losos prepečený.
Krehké kúsky lososa so zeleninou, cesnakom a maslom.
Zdroj: diethood.com

Maslový losos s rozmarínom na panvici

Tento recept na lososa na masle upravený na panvici je skvele dochutený rozmarínom, ktorý skvele dokresľuje celý gurmánsky zážitok, hlavne keď k nemu naservírujete aj tieto krémové savojské zemiaky .

Čo budeme potrebovať

  • 750 g lososa s kožou
  • 2 lyžice slaného masla
  • štipka morskej soli
  • štipka čierneho korenia

Na bylinkovú omáčku

  • 60 g slaného masla
  • ½ lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 2 lyžice rozmarínu čerstvého (jemne nasekaného)
  • štipka morskej soli
  • štipka čierneho korenia

Postup

  • Mäsitú stranu steakov z lososa posypte štipkou soli a korenia.
  • Zahrejte jednu alebo dve lyžice masla na dobrej nepriľnavej panvici na stredne vysokú teplotu.
  • Keď je panvica rozpálená a maslo začne peniť, vložte lososa do panvice kožou dole.
  • Opekajte 5-7 minút. Nehýbte s ním.
  • Opatrne otočte lososa a opekajte ďalšie 3 minúty. Preložte na tanier, prikryte a udržujte v teple pri príprave maslovej omáčky.
  • V rovnakej panvici rozpustite na nízku teplotu maslo, kým nie je ľahko zlaté a nezačne peniť.
  • Všľahajte čerstvú citrónovú šťavu, rozmarín, soľ a korenie.
  • Premiešajte a varte na nízku teplotu 4 – 5 minút, kým maslo nezezlátne.
  • Pokvapkajte s ňou pripraveného lososa.

Lososa s maslom si pripravíte jedine na kvalitnej panvici. Preto sa pozrite na našu recenziu na grilovacie panvice , ktoré vám pomôžu tento recept dotiahnuť k dokonalosti!

Lahodný losos obalený v lepkavej medovej omáčke s cibuľkou.
Zdroj: recipetineats.com

Pečený losos s maslom a medom v rúre

Losos na masle s cesnakom a medom je originálny recept, ktorý má extra zlatú, chrumkavú a karamelizovanú krustu. S medom je sranda, pripravte s ním ďalšie medové recepty , ako na mäso tak na sladké dezerty.

Čo budeme potrebovať

  • 60 g masla
  • 60 g medu
  • 2-3 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1-2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 4 filety lososa (bez kože)
  • mesiačiky citróna (na podávanie)
  • soľ

Postup

  • Predhrejte rúru na režim grilovania.
  • Vložte maslo do liatinovej panvice.
  • Varte na strednú teplotu za občasného miešania, kým maslo nezačne meniť farbu na zlatohnedú a má orieškovú vôňu.
  • Zalejte maslo medom a nechajte ho rozpustiť v masle.
  • Potom pridajte cesnak a restujte asi 1 minútu, kým nebude voňavý.
  • Pridajte citrónovú šťavu a dobre premiešajte, aby sa všetky chute spojili.
  • Pridajte steaky z lososa do panvice; varte každý filet 3-4 minúty alebo dozlatista, pričom vrchnú časť lososa polievajte šťavou z panvice.
  • Dochuťte soľou a korením, podľa chuti.
  • Okolo lososa pridajte kolieska citróna. Preneste panvicu do rúry na ďalších 5-6 minút, alebo pokiaľ nebudú vršky lososa pekne skaramelizované.
  • Podávajte s dusenou zeleninou, s ryžou alebo so šalátom.
Tanier plný dokonale upečeného lososa v rúre so sladko pálivou omáčkou.
Zdroj: gimmesomeoven.com

Losos na masle s vínom a bylinkami

Šťavnatý, jemný losos panvici s lahodnou cesnakovou omáčkou z bieleho vína je perfektným receptom na večeru ak ho podávame s touto grilovanou zeleninou .

Čo budeme potrebovať

  • 4 x 150 g filety lososa s kožou
  • 30 g masla
  • 3-4 strúčiky cesnaku (prelisované)
  • 1 lyžička provensálskeho korenia
  • štipka sušeného kôpru
  • 240 ml suchého bieleho vína
  • 1-2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup

  • Rozpáľte veľkú panvicu na vysokú teplotu a pridajte kvapku oleja.
  • Filety lososa osušíme papierovou utierkou a bohato osolíme.
  • Opatrne vložte lososa do rozpálenej panvice kožou dole a stlmte teplotu na stredne vysokú.
  • Lososa varte 3–4 minúty, kým nie je koža zlatisto hnedá a chrumkavá, a potom otočte.
  • Varte ďalšie 1-2 minúty, pokiaľ nebude losos prepečený. Vyberte z panvice a dajte bokom.
  • Na panvici rozpustíme maslo a pridáme cesnak. Smažte, kým nebude voňavý, potom pridajte víno, korenie a citrónovú šťavu.
  • Nechajte prevariť a redukovať 4-5 minút, potom pridajte petržlenovú vňať.
  • Pridajte lososa späť do panvice a prelejte omáčkou, aby sa losos znovu zahrial.
  • Podávajte s plátkami citróna.
Kúsky dokonalého lososa v omáčke z vína s kúskami citróna.
Zdroj: simply-delicious-food.com

Losos s maslom a citrónom v alobale

Krehký losos zaliaty cesnakovým maslom je, popravde povedané, to najlepšie, čo môžete uvariť. Je to presne to, čo potrebujete, aby ste prerušili nudný cyklus hamburgerov, kuracieho mäsa a párkov v rožku, a je to zďaleka najjednoduchší spôsob, ako lososa servírovať. Alebo si pripravte iné variácie receptov pripravených v alobale .

Čo budeme potrebovať

  • 500 ml studenej vody
  • 1 lyžica soli
  • 1 kg lososa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 4 jarné cibuľky (nakrájaná na tenké plátky)
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 stredný citrón (nakrájaný na tenké plátky)
  • 60 g masla

Postup

  • Lososa namočte na 1 hodinu do slanej vody kožou nahor do slaného nálevu.
  • Prikryte a dajte na 1 hodinu do chladničky.
  • Pripravte si veľký kus alobalu.
  • Lososa vyberte z nálevu a osušte papierovou utierkou. Položte na fóliu kožou dole.
  • Rovnomerne posypeme cesnakom a jarnou cibuľkou. Lososa pokvapkajte citrónovou šťavou.
  • Na lososa navrstvíme maslo nakrájané na kocky a citrón.
  • Prehnite protiľahlé strany fólie cez stred, potom ich zovrite a pevne zrolujte, aby sa alobal utesnil.
  • Položte na plech a vložte do rúry rozohriatej na stredne vysokú teplotu v režime grilu.
  • Pečte 15 minút, kým losos nezružovie. Pred podávaním nechajte 5 minút odpočinúť.
V alobale upečený veľký filet lososa dochutený bylinkami a citrónom.
Zdroj: primaverakitchen.com

Aké víno servírovať s lososom?

Losos je veľmi všestranná ryba, napriek tomu párovanie vín do značnej miery závisí od spôsobu prípravy lososa a od príloh.

Absolútnym NIE je párovať plné červené víno s lososom, pretože to zabije ako víno, tak aj chuť ryby.

Pre restovaného lososa je samozrejmou voľbou chladený Pinot Noir.

Čo piť s lososom s bylinkami a smotanovými omáčkami. Nikdy neurobíte chyby, keď si vyberiete víno, ako je Sauvignon Blanc, pokiaľ je váš losos pripravený s jemnými bylinkami a citrusmi.

Pokiaľ vaším hlavným chodom je losos na masle alebo omáčkou zo smotany, mali by ste skôr podávať Chardonnay s trochou dubovej arómy.

Pokiaľ lososa upravujeme na thajský, čínsky alebo japonský spôsob, teda pikantné, zvoľte víno ako je Rizling rýnsky alebo Rulandské šedé.

Ak podávate údeného lososa zvoľte k nemu Rizling rýnsky alebo Chardonnay Champagne.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.