Ryby by sme mali všetci zaradiť do svojho jedálnička a to na pravidelnej báze.
Čo skúsiť napríklad makrelu?
Nielen že skvele chutí, ale ponúka aj množstvom zdravotných výhod.
My sme si pre vás dnes pripravili úžasné recepty na makrelu na grile, ktorými ohromíte svojich hostí nielen na letných grilovačkách.
Tak poďme na to!
Makrela z grilu s korenenou krustou
Grilovaná celá makrela s krustičkou z cesnaku, rasce a koriandra je jeden z najlepších spôsobov, ako pripraviť rybu. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
- 2 malé celé makrely, vypitvané a orezané
- olivový olej
- soľ a čierne korenie
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžičky rasce
- 2 lyžičky koriandra
- pol citróna, na podávanie
Postup
- Opláchnite a osušte makrely a ostrým nožom urobte 3-4 zárezy na každej strane každej ryby.
- Bohato osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a všetko votrite do rýb.
- Strúčik cesnaku olúpte a nasekajte nadrobno.
- Koriander a rascu ľahko rozdrvte v mažiari a vmiešajte nasekaný cesnak.
- Predhrejte gril na maximum.
- Umiestnite makrely na grilovací rošt a pod neho dajte tácku.
- Makrely grilujte 3 minúty z jednej strany, opatrne ich obráťte a grilujte 3 minúty z druhej strany.
- Každú rybu posypte zmesou korenia a vráťte na 1–2 minúty pod gril, kým korenie nebude voňavé a ľahko pripálené.
- Makrely servírujte s klinmi citróna.

Máme pre vás aj 7 skvelých receptov na nátierky s údenou makrelou , ktoré je radosť ochutnať!
Grilovaná makrela po thajsku
Aromatické a jemné rybie karí podávané s ľahkým a osviežujúcim šalátom z uhorky, cherry paradajok a mäty vás dostane! Táto netradičná príprava makrely zožne u vašej rodiny i priateľov zaslúžený úspech a vy im pokrm budete musieť pripravovať znova a znova.
Čo budete potrebovať
- 4 čerstvé makrely, každá s hmotnosťou cca 300 g
- 2 lyžice thajskej červenej kari pasty
- 1 lyžička práškového cukru
- 2 lyžice kokosového mlieka
- 2 uhorky, olúpané
- 12 cherry paradajok, nakrájaných
- 2 lyžice lístkov mäty
- trocha rybej omáčky
- trocha limetkovej šťavy
- rozpolené limetky, na podávanie
Postup
- Predhrejte gril na vysokú teplotu.
- Veľký plech vhodný na grilovanie zľahka naolejujte.
- Ryby umyte a osušte papierovou utierkou.
- V miske zmiešajte červenú karí pastu, cukor, kokosové mlieko, morskú soľ a korenie.
- Na plech položte makrely a potrite ich karí zmesou.
- Plech umiestnite na 5 minút pod rozpálený gril a potom ryby opatrne otočte.
- Grilujte ďalších 6–10 minút, alebo kým koža makrely nezačne praskať a pripaľovať sa a mäso sa neprepečie.
- Medzitým si škrabkou na zeleninu nakrájajte uhorku na dlhé prúžky a prúžky nakrájajte na tyčinky.
- Uhorku, paradajku a mätu premiešajte s rybou omáčkou, limetkovou šťavou, soľou a korením.
- Makrelu podávajte s uhorkovým šalátom a limetkou.

Objavte podobné tipy
Makrela grilovaná v papieri na pečenie
Makrela, ktorá sa griluje zabalená v papieri na pečenie, ktorý následne položíte na panvicu a tú dáte na gril, je úplne vynikajúca, dokonale prepečená a bez silného rybieho zápachu. Toto jednoducho musíte vyskúšať!
Čo budete potrebovať
- 1 ryba čerstvá makrela, filetovaná
- 2 šálky ryžovej vody
- 1 lyžička octu
- 2 lyžičky oleja
- 1 lyžica sójovej omáčky, na podávanie
- 2 plátky citróna, na podávanie
Postup
- Makrelu namočte na 5 minút do ryžovej vody.
- Rybu vyberte z vody a úplne osušte papierovou utierkou.
- Naneste tenkú vrstvu octu na obe strany mäsa a kože makrely.
- Potrite kúsok papiera na pečenie trochou oleja.
- Filet z makrely vložte do papiera na pečenie a preložte ho cez rybu.
- Dvakrát preložte strany papiera, aby ste vytvorili balenie a uzavrite rybu vo vnútri.
- Rozpáľte gril na stredne nízku teplotu a rybu v papieri vložte preloženou stranou dole do veľkej panvice vhodnej na gril.
- Prikryte pokrievkou a grilujte 6–7 minút.
- Otočte rybu v papieri na druhú stranu a zakryte pokrievkou.
- Grilujte ďalších 5-6 minút.
- Balíček otvorte pomocou nožníc a nechajte uniknúť paru.
- Grilovanú makrelu položte na servírovací tanier s kolieskami citróna a sójovou omáčkou na namáčanie.
- Až budete pripravení podávať, vytlačte na rybu citrón.
- Vezmite kúsok ryby a zľahka ju ponorte do sójovej omáčky.
- Podávajte s ryžou.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie kontaktných elektrických grilov . Aký v našom porovnaní vyhral a prečo?
Grilované filety z makrely v medovej marináde so sójovou omáčkou
Vychutnajte si tieto luxusné rybie filety z grilu, ktoré sú marinované v zmesi sójovej omáčky, medu, zázvoru a saké. Pikantný šalát tučnú rybu navyše krásne odľahčuje.
Čo budete potrebovať
- 2 veľké filety z makrely
Na marinádu:
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
- 1 strúčik cesnaku, rozdrvený na kašu
- 1 lyžica saké alebo suchého sherry
- 1 lyžička chilli vločiek
Na šalát:
- 2 lyžičky sezamového oleja
- šťava z ½ limetky
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1 lyžička medu
- 1 lyžička sladkej chilli omáčky
- 80 g zmesi hrachových klíčkov, klíčkov reďkoviek a čerstvého koriandra
Postup
- Zmiešajte všetky ingrediencie na marinádu a potom nalejte na rybu.
- Odložte na 20 minút.
- Na šalát zmiešajte sezamový olej, limetkovú šťavu, sójovú omáčku, med a sladkú chilli omáčku.
- Vzniknutý dresing premiešajte s hrachovými a reďkovkovými klíčkami a s čerstvým koriandrom.
- Marinovanú makrelu grilujte na rozpálenom grile po dobu 5 minút, dvakrát alebo trikrát počas grilovania prelejte rybu prebytočnou marinádou.
- Nakrájajte a podávajte so šalátom.

Makrela na grile so zázvorovou masalou a cibuľovým šalátom
Pripravte si pôsobivú a voňavú masala pastu, ktorá skvele doplní mastnú makrelu. Chrumkavý cibuľový šalát už všetkému dodá len pomyselnú korunu. Tento pokrm sa rozhodne stane hitom vašej tohtoročnej grilovačky!
Čo budete potrebovať
- 4 x 400 g celá makrela, s narezanou kožou viď foto nižšie
Na masale:
- 2 sušené dlhé červené čili papričky namočené v horúcej vode na 20 minút
- 10 cm kúsok zázvoru, olúpaný a nahrubo nakrájaný
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička guličiek čierneho korenia, ľahko nadrveného
- 6 klinčekov
- 1 a ½ lyžice bieleho vínneho octu
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica trstinového cukru
- 2 lyžičky vločiek soli
Na cibuľový šalát:
- 1 biela cibuľa, nakrájaná na jemné krúžky
- 6 vetvička koriandra, listov a jemných stoniek, natrhaných
- 6 vetvička plocholistej petržlenovej vňate (otrhajte iba listy)
- 1 a ½ lyžičky semienok koriandra, ľahko opražených a rozdrvených
- ½ lyžičky vločiek soli
- šťava z 1 limetky
- 2 štipky kajenského korenia
- 1 limetka, nakrájaná na mesiačiky, na ozdobu
Postup
- Všetky ingrediencie na masale rozmixujte v mixéri s 2 lyžicami vody, v ktorej sa namáčalo chilli, aby vznikla mierne mokrá pasta.
- Potom pastu vmasírujte do rýb a marinujte pri izbovej teplote po dobu 1 hodiny.
- Pripravte si šalát.
- Namočte krúžky cibule na 5 minút do ľadovej vody, potom dobre sceďte.
- Medzitým si predhrejte gril alebo grilovaciu panvicu na vysokú teplotu.
- Cibuľu zmiešajte s bylinkami, mletým koriandrom, soľou a limetkovou šťavou.
- Rybu grilujte asi 6 minút z každej strany, potom ju posypte kajenským korením a podávajte so šalátom a mesiačikmi limetky.

Vyskúšajte aj naše ďalšie chutné recepty na ryby na grile 6x inak. Pochutí si naozaj každý!
V kórejskej kuchyni sa čerstvá makrela pred grilovaním často soľou na pridanie chuti a možnosti uchovania ryby na dlhšiu dobu. Jednoducho si pripravte filety z makrely, potom ich posypte veľkým množstvom soli a nechajte 10–15 minút marinovať . Akonáhle budete hotoví, môžete ryby zmraziť až na 3 mesiace alebo ich rovno grilovať.
A ako sa vám naše dnešné recepty na makrele na grile páčili? Napíšte nám do komentárov!