Máte radi rybie nátierky? Tak ste tu správne.
Prinášame vám tie najlepšie recepty na lososovú nátierku, ktorá je ideálna na desiatu, večeru alebo na slávnostnú tabuľu ako občerstvenie pre hostí.
Máme varianty z čerstvého lososa aj z toho z plechovky.
Presvedčte sa sami!
Lahodná nátierka z čerstvého lososa
Máte v mrazničke filety lososa? Tak ich využite napríklad na túto lososovú nátierku! Je naozaj výborná a hodí sa na všetky príležitosti.
Ingrediencie
- 1ks filetu lososa
- 1ks lúčiny (kocka)
- 1 lyžica tvarohu (prípadne kyslej smotany)
- Citrónová šťava
- Soľ a mleté korenie
Postup
- Najprv rozmrazte lososa. Potom ho uvarte na pare po dobu cca 8 minút.
- Ešte teplého lososa osoľte, okoreňte a pokvapkajte citrónovou šťavou.
- Potom, čo ryba vychladne ju rozdrvte pomocou vidličky a pridajte lučinu s tvarohom.
- Premiešajte, ochutnajte a prípadne dochuťte soľou, čiernym korením alebo citrónovou šťavou.
- Podávajte s obľúbeným čerstvým pečivom. Hodí sa skvele s kyslou uhorkou.

Čerstvého lososa môžete aj zapekať. Vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na pečeného lososa , z ktorých si určite vyberiete svojho favorita!
Nátierka ala losos z konzervy
Výborná je aj nátierka z lososa nakladaného v oleji. V tomto recepte použijeme aljašskú tresku ala losos. Inšpirujte sa!
Ingrediencie
- 1 balenie tresky ala losos v oleji
- 1 menšia cibuľa (môže byť jarná)
- 2 trojuholníčky taveného syra
- 3 lyžice nátierkového masla
- 1 lyžica horčice
- 3 lyžice majonézy
- Mleté korenie (prípadne aj soľ)
Postup
- Z tresky ala losos najprv zlejte olej.
- Cibuľu nasekajte najemno a spoločne so zliatym lososom rozmixujte v robote (prípadne pomeľte v mlynčeku na mäso).
- Pridajte tavený syr, nátierkové maslo, majonézu a horčicu.
- Premiešajte, ochutnajte a prípadne dochuťte čiernym korením či soľou. Soľ by nemala byť nutná, pretože ryba samotná slaná je dosť.
- Hotovú nátierku môžete nechať odležať v chladničke alebo ihneď podávajte s čerstvým pečivom.

Nátierka z údeného lososa
Máte poruke údeného lososa? Paráda. Vykúzlite s ním výbornú lososovú nátierku, po ktorej sa vám budú robiť hrče za ušami!
Ingrediencie
- 120g údeného lososa
- 250g lučiny
- Smotana na zjemnenie (podľa potreby)
- Soľ a mleté korenie
- Šťava z citróna
Postup
- Najprv v mise zmiešajte údeného lososa s lučinou.
- Prilejte trochu smotany na získanie požadovanej hustoty. Ak chcete nátierku nadýchanú, tak smotanu ešte pred tým vyšľahajte dotuha.
- Všetko premiešajte, ochutnajte a potom dochuťte soľou a čiernym korením. Prípadne citrónovou šťavou.
- Hotovú nátierku nechajte v chladničke aspoň pol hodiny odležať. Potom podávajte tak, ako ju máte radi.

Objavte podobné tipy
Tvarohová nátierka s lososom
Túto nátierku si zamilujete. Vďaka tvarohu obsahuje ešte viac bielkovín.
Ingrediencie
- 100-125g údeného lososa (alebo normálneho)
- 250g tvarohu
- 1/2 limetky (alebo menšieho citróna)
- Zväzok kôpru
- 1ks jarnej cibuľky
- Soľ a mleté korenie
Postup
- Lososa rozdrobte vidličkou a zmiešajte s tvarohom.
- Pokvapkajte šťavou z 1/2 limetky alebo citróna. Pridajte nasekaný kôpor.
- Jarnú cibuľku nasekajte najemno a pridajte k ostatným surovinám.
- Premiešajte, ochutnajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
- Podávajte s obľúbeným pečivom. Uchovávajte v chlade.

Inšpirujte sa našimi skvelými receptami na mäsové nátierky . Nech majú hostia z čoho vyberať. 🙂
Lososovka s majonézou a vajcami
Vynikajúca lososová nátierka s vajcami na jednohubky alebo chlebíčky. Okrem vegetariánov sa trafíte do chuti určite každému!
Ingrediencie
- 100g údeného lososa v oleji
- 100g majonézy
- 4ks vajíčka natvrdo
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 50g cibuľa
- 1 lyžička šťavy z citróna
- Soľ a mleté korenie (štipky)
Postup
- V mise vidličkou roztlačte lososa. Primiešajte majonézu a biely jogurt.
- Vajcia uvarené natvrdo (12-15 minút) nastrúhajte nahrubo. Cibuľku nakrájajte najemno.
- Vajcia s cibuľkou pridajte do misy k lososu a pokvapkajte citrónom.
- Nakoniec osoľte a okoreňte podľa chuti a premiešajte.
- Nechajte odležať asi pol hodiny v chladničke a potom podávajte.

Nátierka z lososa s maslom
Báječná nátierka na chlebíčky, jednohubky, k čerstvému pečivu a skrátka na všetky oslavy a návštevy. Navyše veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu.
Ingrediencie
- 50-80g údeného lososa
- 3ks vajec natvrdo
- 100g masla
- 1ks menšia cibuľa
- 2 lyžice mlieka
- Šťava z citróna
- Soľ, mleté korenie
Postup
- Najprv utrite maslo do peny. Vajcia uvarte natvrdo (12-15 minút) a potom ich nastrúhajte. Zmiešajte s maslom.
- Pridajte lososa a vidličkou roztlačte. Potom do misy pridajte nasekanú cibuľu a 2 lyžice mlieka.
- Pokvapkajte citrónovou šťavou a premiešajte.
- Ochutnajte a prípadne dochuťte soľou a mletým čiernym korením.
- Podávajte na jednohubkách, chlebíčkoch alebo len tak s čerstvým pečivom.

Blahodarné účinky lososa na naše zdravie
Losos obsahuje množstvo omega-3 mastných kyselín , pričom patrí medzi tie najlepšie zdroje. Na rozdiel od iných tukov, tieto mastné kyseliny sú esenciálne, čo znamená, že si ich naše telo nedokáže vytvárať z vlastných zdrojov a musíme si ich teda nahrádzať potravou.
Obsahuje vysoko kvalitné bielkoviny , ktoré v našom tele plnia dôležité funkcie – hoja rany, chránia zdravie a stav kostí, udržujú svalovú hmotu pri diétach, teda pri chudnutí a tiež pri starnutí.
Je veľmi bohatý na vitamíny skupiny B – B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (niacín), B5 (pantothenic acid), B6, B9 (kyselina listová), B12. Tieto vitamíny plnia dôležitú úlohu v našom tele, pretože pomáhajú získavať energiu z potravín, ktoré prijímame, opravujú a tvoria DNA a pomáhajú proti zápalom.
Ďalej obsahuje množstvo draslíka, selénu, antioxidantov. Znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, pomáha pri chudnutí, pomáha zmierňovať zápaly a ochraňuje zdravie mozgu.
Je teda dobré si pamätať, že by sme mali lososa konzumovať aspoň dvakrát týždenne , čo nám zaistí dostatok omega-3 mastných kyselín aj ďalších dôležitých živín pre naše telo.
A aby ste mali stále dostatok nápadov, ako si lososa pripraviť, máme tu pre vás tie najlepšie recepty s lososom ! Rýchle, zdravé a výživné pokrmy.