Recepty na tatársky biftek nielen z mäsa ako výživná chuťovka pre maškrtné jazýčky

Tatarák je veľmi známou krčmovou pochúťkou, nad ktorou sa začnú olizovať nielen chlapi.

Ako pripraviť túto dobrotu aj v bezmästom variante?

Pozrieme sa aj na zub vyváženému dochucovaniu.

Tatarák z lososa

Ako prvý tu máme recept na tatarák zo surového lososa. Avšak nebude nijako na vine ani zámena surového za údeného.

INGREDIENCIA:

  • 220 g čerstvého lososa
  • ¼ hrnčeka najemno nakrájané šalátové uhorky bez semienok
  • 1 lyžica limetkovej šťavy
  • 1 a ½ lyžice najemno nakrájané pažítky
  • 1 a ½ lyžice najemno nasekaného koriandra
  • 1 a ½ lyžičky najemno nasekaných papričiek jalapeno
  • 1 a ½ lyžičky nasekané šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ¾ lyžičky nastrúhaného zázvoru
  • ¼ lyžičky limetkovej kôry
  • 2 lyžičky sezamového oleja
  • ½ lyžičky sójovej omáčky
  • soľ
  • korenie

POSTUP:

  • Lososa si dajte aspoň na pol hodiny do mrazničky, pôjde potom lepšie nakrájať.
  • Medzitým si zmiešame ingrediencie na zálievku.
  • Limetkovú šťavu zmiešame s kôrou, bylinkami, papričkami, zázvorom, olejom, sójovou omáčkou, cesnakom a šalotkou.
  • Lososa si nakrájame na malé kúsky a zmiešame so zálievkou, dosolíme a dokoreníme.
Lososový tatarák z čerstvého lososa so šalátovou uhorkou.
cookidoo.co.uk

Môžete žmurknúť aj na viodeorecept:

Sushi Bar Style Salmon Tartare - Superfoods

Tvaružkový tatarák

Najlepšie chutí na vyprážané hrianke potreté cesnakom. Zdobiť môžete nakladanou kapiou, kyslou uhorkou a čerstvou cibuľou.

INGREDIENCIA:

  • 300 tvarôžkov
  • 100 g masla
  • 1 šalotka
  • 1 lyžička horčica
  • 1 lyžička kečupu
  • štipka chilli
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžička worcestru
  • 1 lyžička nasekanej pažítky
  • 2 lyžice majonézy

POSTUP:

  • Tvarôžky si nastrúhajte na hrubom strúhadle.
  • Maslo si utrite s cesnakom, pridajte horčicu, kečup, papriku, chilli, pažítku, majonézu, worcester, najemno nakrájanú šalotku a syrečky.
  • Všetko zmiešajte.
Výborný tatarák s olomouckými tvarôžkami.
pinterest.com

Milujete syrečky? Ďalšie prima recepty z tvarôžkov nájdete tu.

Hovädzí tatársky biftek

K tomuto tataráčiku sa hodí biele víno. Pre pivára určite pivo.

INGREDIENCIA:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice celozrnnej horčice
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • 1 lyžica nasekaných kaparov
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • štipka chilli
  • 400 g hovädzej panenskej sviečkovej alebo hovädzieho zadného
  • 1 šalotka
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

POSTUP:

  • Ako prvé si prichystáme zálievku zmiešaním olivového oleja, oboch druhov horčice, vínneho octu a kaparov.
  • Mäso necháme pred prípravou aspoň 30 minút pri izbovej teplote.
  • Ak máte sviečkovú mäso nesekajte najemno, ide to ľahko. Pokiaľ máte naopak zadné, mäso dajte do mlynčeka na mäso.
  • Rozomleté mäso pridáme k zálievke, dosolíme, dokoreníme, pridáme šalotku a žĺtky.
gran.lucito.com

Tip: Ak si chcete tatarák vymiešať sami, alebo to nachystať pre návštevu, naservírujte na tanieriku kôpku mäsa. Doprostred urobte jamku, do nej dajte žĺtok. K tomu potom pridajte zvyšok ingrediencií a bavte sa dochucovaním. Až dokonale ochutený tatarák si doprajte na kúsku chrumkavého toastu, chlebu alebo hrianky potretej cesnakom.

Úžasný hubový tatarák

Je takmer na nerozoznanie od receptu na tatarák z hovädzieho. Využite pochúťky z lesa.

INGREDIENCIA:

  • 400 g húb podľa vlastnej voľby a možností (najlepšie sú praváky, ale môže byť aj zmes)
  • 1 väčšia cibuľa
  • maslo
  • olivový olej
  • worcester
  • dijonská horčica
  • kečup
  • cesnak
  • chilli
  • sladká paprika
  • drvená rasca
  • soľ
  • korenie
  • 2 žĺtky

POSTUP:

  • Huby si očistíme a nakrájame na čo najmenšie kúsky.
  • Na troške masla orestujeme najemno nakrájanú cibuľku, potom pridáme huby, posypeme rascou, orestujeme, a potom necháme dusiť za občasného podlievania asi pol hodiny.
  • Podušenú zmes necháme vychladiť, potom pridáme pretlačený cesnak, worcester, horčicu, kečup, chilli, papriku, osolíme, okoreníme, zjemníme olejom, pridáme žĺtky a vymiešame.
Tatarák z húb ako ďalší tip na úpravu tejto lesnej pochúťky.
estalystic.com

Kupujete veľké množstvo minerálok? Možno by vás zaujímalo, či sa oplatí obstaranie Sodastreamu ? Všetky odpovede nájdete v teste týkajúcej sa tejto témy.

Zeleninový tatarák z cukety

Aj cuketa je univerzálnou surovinou, ktorá vo výtvore ala tatarák chutí skvele.

INGREDIENCIA:

  • 1 stredná cuketa
  • 1 šalotka alebo červená cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • kečup
  • dijonská horčica
  • worcester
  • sladká paprika
  • soľ
  • korenie
  • chilli
  • olivový olej
  • troška citrónovej šťavy

POSTUP:

  • Cuketu si nastrúhame na strúhadle na hrubo (ak má veľké semienka, vopred ich vydlabeme).
  • Môžeme si nechať aj šupku, kto chce, olúpe.
  • Osolíme a necháme asi 10 minút vypotiť.
  • Medzitým si na troške oleja opražíme najemno nasekanú cibuľku a pridáme scedenú cuketu.
  • Restujeme do mäkka.
  • Necháme schladiť, a potom doladíme všetkými zvyšnými ingredienciami podľa chuti.
  • Podávame na chrumkavom toustu.
Recept na tatarák z cukety je tiež jednoduchý a chutný.
pinterest.co.kr

Inšpirujte sa našimi tipmi na prípravu chutného baklažánu .

Falošný tatarák zo sladkých zemiakov a repy

Kombinácia hneď troch hlavných surovín, ktoré sú však veľmi zdravé.

INGREDIENCIA:

  • 2 stredne veľké červené repy
  • 1 veľký batát
  • 2 avokáda
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • ½ červenej cibule
  • soľ
  • korenie
  • hrsť klíčkov
  • 1 lyžička dijonskej horčice

POSTUP:

  • Červenú repu a batát si umyjeme a dáme dajte uvariť do mäkka nad parou.
  • Potom oboje nakrájame nadrobno (každú surovinu zvlášť), eventuálne nastrúhame nahrubo, ak repe aj batátom primiešame 2 lyžičky olivového oleja, 1 lyžičku citrónovej šťavy, osmaženú cibuľku, soľ a korenie.
  • Avokáda si vylúpneme nakrájame na kocky, pridáme lyžičku citrónovej šťavy, soľ, korenie.
  • Do malej misky namočenej pod studenou vodou dáme zmes avokáda, naň rozprestrieme batáty a nahor repu.
  • Stlačíme a pokúsime sa vyklopiť.
  • Zdobíme horčice a výhonky.
Trojfarebný zeleninový tataráčik z avokáda, sladkých zemiakov a červenej repy.
cilantroandcitronella.com

Pravý tatársky biftek sa robí z hovädzieho mäsa. Úplne ideálnym kúskom na prípravu tohto lahodného pokrmu je kvalitná hovädzia sviečková. Takmer rovnaký výsledok sa dá docieliť aj za použitia lacnejšieho hovädzieho zadného kusu mäsa, ktoré je však krásne chudé. Prerastené mäso by sa nám naozaj zle žuvalo.

Tatársky biftek sa síce pripravuje naškriabaním, ale pre rýchlu a praktickú prípravu sa odporúča mäso namlieť. Predídeme tak oxidácii svalových farbív mäsa. To by potom na tanieri nevyzeralo príliš lákavo.

Keďže je tatarák tak obľúbený, zaslúžil si ďalšie napodobeniny, ktoré nie sú z mäsa, ale rôznych druhov zeleniny, húb alebo syra.

Na správne dochutenie mäsa alebo akékoľvek iné potraviny docielime postupným ochutnávaním. Pridávame všetko s mierou, aby to nebolo preplácané. V chuti by vždy mala vyznieť hlavné ingrediencie.

Pozor tiež na presolenie alebo prepeprenie. Medzi hlavných strojcov univerzálnych dochucovadiel tatarákov patrí najmä worcester, horčica, kečup, olej, sušená paprika a ďalšie korenie. To pravé orechové na tom všetkom je aj vmiešanie čerstvých žĺtkov.

Na večeru vám môžu prísť vhod aj ďalšie falošné, ale napriek tomu autentické nátierky .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.