Luxusné recepty na špagety s paradajkovou omáčkou a mletým mäsom! Inšpirujte sa

Hľadáte inšpiráciu pre rýchlu, lacnú a napriek tomu výbornú večeru, ktorú bude milovať každý člen vašej rodiny?

Nehľadajte ďalej a pripravte si milánske špagety s našimi receptami! Celé varenie vám nezaberie viac ako 30 minút!

Lahodná chuť talianskych byliniek a mletého mäsa váš dostane do kolien!

A čo viac, s nami si môžete pripraviť aj bezmäsú variantu alebo dokonca si túto taliansku pochúťku vychutnať s kuracím mäsom!

Milánske špagety s mletým mäsom

Vždy je dobré mať po ruke základný a jednoduchý recept na tradičnú omáčku na špagety, ktorá skvele chutí, a to pri akejkoľvek príležitosti. Vychutnajte si veľmi pomaly a poctivo varenú omáčku z paradajok, ktorá robí tento recept tým pravým orechovým.

Čo budeme potrebovať

  1. 2 lyžice olivového oleja
  2. 400 g hovädzieho mletého mäsa
  3. Cibuľa (nakrájaná na kocky)
  4. 2 strúčiky cesnaku (prelisované)
  5. 100 g nastrúhanej mrkvy
  6. 800 g konzervovaných nakrájaných paradajok
  7. 400 ml vývaru
  8. 400 g špaget
  9. Soľ
  10. Korenie

Postup

  1. Na platni si na strednú teplotu zahrejeme veľký hrniec
  2. Pridáme lyžicu olivového oleja
  3. Keď sa olej ohreje, pridáme mleté ​​hovädzie mäso a štipku soli a korenia
  4. Mleté mäso varíme na stredne vysokej teplote, kým nezhnedne
  5. Akonáhle zhnedne, preložíme ho do misky a dáme bokom
  6. Do rovnakého hrnca pridáme ďalšiu lyžicu oleja do hrnca a znížime teplotu
  7. Pridáme cibuľu a štipku soli a zľahka ju opekáme, približne 5–6 minút, kým nezmäkne a nezosklovatí
  8. Vhodíme cesnak a varíme ďalšie 2 minúty
  9. Pridáme nastrúhanú mrkvu a potom do hrnca vhodíme späť mleté ​​mäso, spoločne so šťavou, ktorú uvoľnilo
  10. Pridáme paradajky a dobre premiešame
  11. Nakoniec všetko zalejeme vývarom a privedieme do varu
  12. Akonáhle sa omáčka začne variť, teplotu znížime a pokračujeme vo varení ďalších 45 minút, a pokiaľ nie je omáčka hustá
  13. Omáčku ochutnáme a podľa potreby dochutíme
  14. Špagety si uvaríme vo veľkom hrnci s osolenou vodou podľa návodu na obale
  15. Akonáhle sú špagety uvarené, scedíme ich a pridáme do panvice s bolonskou omáčkou
  16. Všetko spoločne premiešame, aby sa cestoviny úplne obalili, a podávame
Cestoviny s paradajkovou omáčkou a zeleninu, posypané syrom.
Zdroj: aheadofthyme.com

Špagety so syrovo mäsovými guľami

Tento recept na špagety po milánsku sa stane jedným z vašich najobľúbenejších vôbec! A to nielen kvôli jeho lahodnej chuti, ale aj vďaka cenovej dostupnosti, časovej (ne)náročnosti a hlavne tí najmenší stravníci ho budú priam milovať!

Čo budeme potrebovať

  1. 500 g mletého bravčového mäsa
  2. Vajcia (ľahko rozšľahané)
  3. 500 g nastrúhaného tvrdého syra (napr. Eidam)
  4. Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  5. 30 g nasekanej bazalky
  6. Lyžica olivového oleja
  7. 600 ml konzervovaných paradajok s bazalkou a cibuľou
  8. 400 g špaget
  9. Bazalka (na ozdobu)

Postup

  1. Vo veľkej mise si zmiešame mleté ​​mäso, vajcia, syr, cibuľu a bazalku
  2. Okoreníme čiernym korením a soľou a vyvaľkáme guličky
  3. Na nepriľnavej panvici rozohrejeme olej
  4. Vložíme polovicu mäsových guličiek a zo všetkých strán ich opekáme približne 4–5 minút
  5. Opakujeme aj s druhou polovicou guličiek
  6. Všetky mäsové guličky vrátime do panvice a prilejeme ochutenou paradajkovou omáčkou
  7. Panvicu prikryjeme a varíme na strednú teplotu 20 minút, kým sa neprehreje
  8. Špagety uvaríme vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou podľa návodu na obale
  9. Scedíme a rozdelíme do servírovacích misiek
  10. Prelejeme ich hotovú milánskou omáčkou spoločne s guličkami a ozdobíme lístkami bazalky
Bolonské špagety s mäsovými guľami zo syra a hovädzieho mäsa.
Zdroj: s-kueche.com

Špagety s milánskou omáčkou z červeného vína

Tento recept s omáčkou z červeného vína a šampiňónov svojou chuťou pripomína sladkú marmeládu, ktorá sa vám priamo rozplynie na jazyku. Je to veľmi ľahký nápad na rýchlu večeru, ktorý vyžaduje iba osem základných surovín a vaše obľúbené cestoviny!

Čo budeme potrebovať

  1. 500 gramov mletého hovädzieho mäsa
  2. 300 gramov húb (nakrájaných na plátky)
  3. Cibuľa (nadrobno nakrájaná)
  4. Červená paprika
  5. 2-3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  6. Lyžica sušených talianskych byliniek
  7. 60 ml červeného vína (ľubovoľného)
  8. 600 ml drvených paradajok
  9. Olivový olej
  10. Soľ
  11. Korenie
  12. 500 g špaget

Postup

  1. Nakrájame si huby, červenú papriku a cibuľu
  2. Cesnak olúpeme a prelisujeme, poprípade nakrájame na veľmi drobné kúsky
  3. Na sporáku si rozpálime veľkú panvicu a pridáme 2 lyžice olivového oleja
  4. Vhodíme cibuľu a červenú papriku
  5. Varíme 2-3 minúty, kým zelenina nezmäkne
  6. Pridáme mleté ​​mäso, cesnak a bylinkovú zmes
  7. Pokračujeme vo varení ďalšie 2-3 minúty, kým mleté ​​mäso nezhnedne
  8. Nakoniec pridáme nakrájané huby a znova varíme 2-3 minúty, kým huby nezmäknú
  9. Akonáhle je všetko takmer uvarené, zmes v panvici zalejeme červeným vínom a necháme 1-2 minúty prebublávať na vysokú teplotu
  10. Potom vlejeme drvené paradajky a všetko dôkladne premiešame
  11. Znížime teplotu, aby sa omáčka len mierne varila
  12. Takto necháme omáčku 10–15 minút, za občasného miešania variť
  13. Omáčka trochu zhustne – pokiaľ bude príliš hustá, pridáme trochu vody
  14. Podľa chuti dochutíme soľou a korením
  15. Zatiaľ čo sa omáčka varí, uvaríme si cestoviny
  16. Cestoviny dáme variť do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme ich podľa návodu, pokiaľ nie sú dobré na skus
  17. Špagety scedíme a vmiešame ich do hotovej omáčky
  18. Ihneď servírujeme
Lahodné špagety s paradajkovou omáčkou s omáčkou z červeného vína.
Zdroj: jamieoliver.com

Milánske špagety s kuracím mäsom

Kto hovorí, že tento recept s cestovinami musí pripravovať len a iba z mletého mäsa? Tento super rýchly a super jednoduchý postup na tento taliansky pokrm vás presvedčí o tom, že je možné ho pripraviť aj so šťavnatým kuracím mäsom.

Čo budeme potrebovať

  1. Lyžica olivového oleja
  2. Cibuľa (nakrájaná na kocky)
  3. 100 g slaniny (nakrájané na kocky)
  4. 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  5. 500 g kuracích stehien
  6. 400 g nakrájaných paradajok v konzerve
  7. 200 ml kuracieho vývaru
  8. 2 bobkové listy (voliteľne)
  9. Vetvička tymiánu (voliteľne)
  10. Soľ
  11. Korenie

Postup

  1. Do veľkého hrnca pridáme olej a na kocky nakrájanú cibuľu
  2. Hrniec prikryjeme pokrievkou a na nízku teplotu, za občasného miešania začneme variť, aby cibuľa zmäkla
  3. Zvýšime teplotu a pridáme slaninu
  4. Smažíme 2 minúty za pravidelného miešania, kým slanina a cibuľa ľahko nezhnednú
  5. Teplotu znížime a pridáme cesnak
  6. Cesnak za občasného miešania minútu vyprážame
  7. Pridáme kura, paradajky, vývar a bylinky
  8. Podľa chuti osolíme a okoreníme a prikryjeme pokrievkou
  9. Zmes privedieme do varu
  10. Akonáhle sa začne omáčka variť, stlmíme teplotu a pokračujeme vo varení ďalších 20 minút bez pokrievky, pokiaľ kura nezmäkne a omáčka sa nezredukuje
  11. Kurča potom vyberieme a naporciujeme
  12. Vrátime ho do omáčky a pokračujeme vo varení ďalších 5-10 minút
  13. Medzitým si pripravíme cestoviny podľa návodu na obale
  14. Keď sú cestoviny hotové, scedíme ich a pridáme do omáčky
  15. Všetko spoločne dôkladne premiešame a cestoviny podávame posypané parmezánom
Bolonské špagety s paradajkovou omáčkou s talianskymi bylinkami a kuracím mäsom.
Zdroj: cookingforkeeps.com

Bezmäsé špagety so zeleninou

Recept na milánske špagety, tak trochu inak. Nebojte sa vychutnať si túto výbornú bezmäsú variantu talianskych cestovín! Že v recepte chýba mäso, vďaka vyváženej chuti korenia a pestrej kombinácii zeleniny ani nespoznáte!

Čo budeme potrebovať

  1. 200 ml vriacej vody
  2. 140 g sušených hríbikov
  3. Lyžica oleja
  4. 180 g nakrájanej cibule
  5. 100 g jemne nakrájanej mrkvy
  6. 80 g jemne nakrájaného zeleru
  7. 230 g jemne nasekaných šampiňónov
  8. 6 strúčikov cesnaku prelisovaných
  9. 3 lyžice paradajkového pretlaku
  10. Lyžička sušeného oregana
  11. ¾ lyžičky soli
  12. Lyžička červenej papriky
  13. 250 ml paradajkovej omáčky
  14. 340 lúpané maslové tekvice
  15. 120 g celozrnných špaget
  16. 40 g jemne nasekaných vlašských orechov (opražených)
  17. 30 g nastrúhaného parmezánu

Postup

  1. Hríbiky v malej miske zalejeme vriacou vodou a necháme ich asi 15 minút odstáť
  2. Hríbiky vyberieme a nadrobno ich nakrájame a znovu ich vrátime do vody
  3. Medzitým si rozpálime veľkú panvicu na strednú teplotu
  4. Pridáme olej
  5. Keď je olej prehriaty, pridáme cibuľu, mrkvu a zeler
  6. Za občasného miešania varíme asi 5 minút
  7. Pridáme šampiňóny a cesnak a pokračujeme ďalších 6 minút vo varení, kým sa tekutina z húb neodparí
  8. Pridáme hovädzie mäso a za občasného miešania varíme ďalšie 3 minúty
  9. Vmiešame paradajkový pretlak a varíme ďalšiu minútu
  10. Do panvice vhodíme hríbiky vrátane vody, oregano, soľ, korenie a paradajkovú omáčku
  11. Celú zmes v panvici privedieme do varu
  12. Potom znížime teplotu a pokračujeme vo varení na odrytej panvici ďalších 12 minút, kým omáčka nezhustne
  13. Pomocou škrabky z maslovej tekvice vytvoríme rezance a dáme ich bokom
  14. Cestoviny si uvaríme podľa návodu na obale
  15. V posledných 2 minútach varenia vhodíme do hrnca so špagetami rezance z maslovej tekvice
  16. Scedíme a dáme bokom
  17. Do omáčky vmiešame vlašské orechy do omáčky
  18. Cestoviny naložíme na tanier, pridáme bolonskú omáčku a posypeme syrom
Bolonské špagety bez mäsa a len horou zeleniny, s tekvicovými špagetami.
Zdroj: keepingitsimpleblog.com

Pikantná milánska omáčka so špagetami

Recept na pikantné cestoviny po milánsku, sa pripravuje s pečenou slaninou, mletým mäsom a bylinkovou paradajkovou omáčkou. Čerstvá domáca paradajková omáčka zmiešaná s obľúbenými cestovinami a čerstvými bylinkami, robí toto jedlo priam nezabudnuteľným!

Čo budeme potrebovať

  1. 2 lyžice olivového oleja
  2. Červená cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  3. 2 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  4. 4 plátky pancetty (alebo šunky nakrájané nadrobno)
  5. 500 g mletého hovädzieho mäsa
  6. Lyžička sušeného oregana
  7. 2 lyžice paradajkového pretlaku
  8. 250 ml červeného vína
  9. 250 ml hovädzieho vývaru
  10. 60 ml paradajkovej omáčky (kečupu)
  11. Lyžica sladké čili omáčky
  12. 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
  13. 400 g špaget
  14. 2 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate
  15. Nastrúhaný parmezán
  16. Lístky bazalky (na ozdobu)
  1. Vo veľkom hrnci si na strednú teplotu zahrejeme olej
  2. Pridáme cibuľu, cesnak a pancettu a za stáleho miešania varíme po dobu 2–3 minút, kým cibuľa mierne nezmäkne a nezosklovatí
  3. Pridáme hovädzie mäso a za stáleho miešania znova 3–4 minúty varíme, kým mäso nezhnedne
  4. Prisypeme sušené oregano a paradajkový pretlak a varíme ďalšiu minútu
  5. Potom vlejeme červené víno a zmes privedieme do varu
  6. Prilejeme hovädzí vývar a paradajkovú omáčku
  7. Pridáme lyžičku sladkej chilli omáčky a nakrájané paradajky
  8. Potom všetko dochutíme morskou soľou a čerstvo mletým čiernym korením
  9. Nakoniec znížime teplotu na minimum a varíme 30 minút, kým bolonská omáčka nezhustne
  10. Medzitým si v hrnci s vriacou osolenou vodou uvaríme špagety podľa návodu na obale
  11. Do omáčky pridáme scedené cestoviny a nasekanú petržlenovú vňať a dobre premiešame, aby sa cestoviny v omáčke obalili
  12. Cestoviny rozdelíme do misiek a podávame ich posypané parmezánom a bazalkou
Originálne bolonské špagety s pikantnou paradajkovou omáčkou.
Zdroj: eatlittlebird.com

Aké víno k cestovinám?

K dobrému talianskemu jedlo patrí najlepšie aj dobré talianske víno. Otázkou ale je, ako vybrať správne víno, aby dokonale dokreslilo celý pokrm? Pretože nič neprekoná lahodné cestoviny s pohárom vychladeného vína.

Nie ste znalcom párovania vína? Žiadny problém. Tu rozoberieme všetko, čo potrebujete vedieť o párovaní vína a cestovín. Tieto navrhované vína najlepšie zvýraznia chuť každého jedla a preto by mali byť tým najlepším k vášmu pokrmu. Napriek tomu sa nebojte experimentovať a nájdite párovanie, ktoré vám bude najviac chutiť.

Poďte si s nami vyšperkovať svoje cestovinové recepty, ktoré si s nami môžete ľahko a rýchlo uvariť. Vychutnajte si lahodné tuniakové cestoviny s vínom, ktoré párujeme s morskými plodmi alebo najlepšie talianske cestoviny na rôzny spôsob s rôznymi vínami.

Cestoviny s omáčkou na báze paradajok
Vzhľadom na to, že cestoviny s paradajkovou omáčkou sú kyslé, je najlepšie ich spárovať so stredne plným červeným vínom. Víno, ktoré nezodpovedá kyslosti omáčky, spôsobí, že chuť vína bude nevýrazná. Príkladom dokonalého červeného vína pre paradajkovú omáčku môže byť Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Merlot, Sangiovesse alebo Rosso di Montalcino.

Cestoviny s omáčkou báze syra
K syru sa hodí takmer každé víno, takže párovanie s cestovín so syrovou omáčkou je nekonečné. Ale pre lepšiu predstavu, ľahké biele víno, ako je Chardonnay, Pinot Bianco alebo Reisling, podčiarkne krémovú chuť syra. Tiež ľahšie červené vína, ako je Pinot Noir alebo Sangiovese sa dobre hodí k cestovinám so syrom, ako sú špagety carbonara.

Cestoviny s morskými plodmi
Tu hovoríme o cestovinách so mušlemi, krevetami alebo morskými rybami. K týmto druhom pokrmov sa hodia stredne plné biele vína. Aby ste neprebili sviežosť a chuť morských plodov, obvykle by ste svoje jedlo spárovali s ostrým suchým bielym vínom, ako je Pinot Grigio, Blanc, Rosé, Chardonnay Verdicchio, Muscadet alebo Chablis.

Cestoviny s pestom
Ľahké až stredne plné biele vína sa dobre hodia k väčšine jedál s pestom. Hlavným prvkom týchto jedál sú bylinky: petržlen, koriander, mäta, bazalka. Suché vína ako Verdicchio, Soave alebo Gavi preto skvele dopĺňajú zemitú chuť pesta. Pre červené pesto zvoľte stredne plné červené ako Merlot alebo Sangiovese.

Pikantné cestoviny
Nesprávne víno spárované s koreneným jedlom môže pokrm úplne pokaziť a zničiť jeho chuť. Preto treba cestoviny s pikantnými omáčkami ako arrabbiata, Aglio olio e pepperoncino a puttanesca spárovať s ostrým vínom. Môžete sa rozhodnúť pre suché biele ako Reisling, Vouvray alebo Lambrusco alebo červené ako je Zinfandel alebo šumivé víno Asti.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.