Zemiaky ako prílohu môžeme podávať v najrôznejších úpravách a to od prostých varených zemiakov, zemiakovej kaše, pečených zemiakov až po rôzne ochutené šaláty.
My pre vás tentoraz máme vynikajúce recepty na vyprážané zemiaky v 6 rôznych verziách.
Predstavíme vám nielen klasické hranolky, ale aj luxusné krokety so slaninou a syrom alebo vyprážanú zemiakovú kašu.
Nechajte si chutiť!
Vyprážané zemiakové placky
Pripravte si túto jednoduchú chutnú prílohu, ktorá môže byť aj skvelým hlavným chodom. Stačí vám na ňu iba zemiaky a iba ďalších pár ingrediencií.
INGREDIENCIA
- 1kg múčných zemiakov
- 2 vajcia
- 4 – 6 lyžíc hladkej múky
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušenej majoránky
- soľ a korenie na dochutenie
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Zemiaky starostlivo olúpte, umyjeme, osušíme a potom do väčšej misy postrúhame polovicu zemiakov na jemnom a polovicu na hrubom strúhadle.
- Nastrúhané zemiaky pretlačíme rukou, aby pustili vodu so škrobom a tú odlejeme.
- Osolíme ich a pokvapkáme trochou mlieka, aby nezhnedli.
- Vmiešame vajíčko, majorán, cesnak, podľa chuti soľ a korenie a hladkú múku.
- Zmes dôkladne premiešame na stredne husté cesto.
- Do panvice nalejeme veľa oleja, necháme ho rozpáliť a potom naberačkou dávame do panvice malé dávky na zemiakový plameň.
- Každý vonkajšou stranou naberačkou sploštíme.
- Pečieme dozlatista na oboch stranách.
- Pečené zemiakové placky prekladáme kuchynským papierom, aby nasiakol prebytočný tuk.
- K zemiakom najviac chutí pivo, ale výborne chutí o kyslé mlieko alebo zákys.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na vyprážané placky zo zemiakov v šiestich najobľúbenejších podobách. Sú delikátne!
Domáce hranolky
Pripravte si svoje vlastné domáce vyprážané zemiakové hranolky, ktoré sú oveľa lepšie ako tie mrazené z obchodu. Navyše je to hračka, ktorú zvládnete aj vy!
Ingrediencie
- 4 stredné zemiaky na osobu
- rastlinný olej na vyprážanie
- soľ podľa chuti
Postup
- Olúpeme a umyjeme zemiaky.
- Nakrájame ich pozdĺžne na štyri alebo päť zvislých kúskov a potom každý kúsok nakrájame na tyčinky.
- Zemiaky dáme do veľkej misy a zalejeme ich studenou vodou.
- Zemiaky necháme vo vode 25-30 minút, pustí tak škrob.
- Až budete pripravení začať smažiť, zlejeme vodu a položíme hranolčeky na dva plechy vyložené čistými uteráky alebo papierovými utierkami.
- Medzitým zahrejeme niekoľko cm oleja v ťažkom hrnci na 175 stupňov Celzia.
- Použijeme teplomer.
- Zemiaky osmažíme v niekoľkých dávkach a snažíme sa, aby zemiaky v hrnci neboli natestné na seba.
- Vyberieme z oleja a necháme odkvapkať na papierovej utierke.
- Každú várku posypeme soľou, akonáhle ich vyberieme z hrnca.
- Dobrú chuť!

Osmažené zemiaky s bylinkami
Chrumkavé zvonku a nadýchané a jemné vo vnútri! Už sa vám zbiehajú sliny? Tak vyskúšajte nasledujúci recept na vyprážané zemiaky s čerstvými bylinkami.
Ingrediencie
- 500 g zemiakov
- 1 a 1/2 až 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička soli plus ďalšie podľa potreby
- čerstvo mleté čierne korenie
- jemne nasekané čerstvé bylinky, ako je 1 lyžička tymiánu alebo oregana alebo 1/2 lyžičky rozmarínu
- 1 polievková lyžica masla (voliteľné)
Postup
- Nakrájame zemiaky pozdĺžne a potom nakrájame každý kúsok priečne na 2,5 cm široké kúsky.
- Zahrejeme 2 lyžice rastlinného oleja na liatinovej panvici na strednom plameni, kým sa nezačne trblietať (prípadne použijeme nepriľnavú panvicu a 1 a 1/2 lyžice oleja).
- Pridáme zemiaky, rozprestrieme ich v jednej vrstve reznou stranou dole a dochutíme 1/2 lyžičkou soli.
- Prikryjeme tesne priliehajúcou pokrievkou a varíme, kým zemiaky nezmäknú, asi 20 minút.
- Medzitým si nadrobno nasekáme bylinky podľa vlastného výberu.
- Odkryjeme a otočíme každý kus pomocou klieští na druhú stranu.
- Dochutíme zvyšnou 1/2 lyžičkou soli a niekoľkými trochou čierneho korenia.
- Zvýšime teplotu na stredne vysokú a vyprážame odkryté, kým nie je druhá strana zlatisto hnedá, ďalších 5 až 10 minút, pričom kúsky posúvame podľa potreby, aby sa rovnomerne opekli.
- Pridáme bylinky a 1 lyžicu masla, ak chceme, a vyprážame za občasného premiešania, kým sa maslo nerozpustí a bylinky nebudú voňavé, asi 1 minútu.
- Ochutnáme a podľa potreby dochutíme ešte soľou.

Objavte podobné tipy
Domáce vyprážané zemiakové chipsy
Zabudnite na zemiakové chipsy z obchodu, keď si ich jednoducho môžete urobiť aj doma a to oveľa lepšie! Tento rýchly a jednoduchý recept poteší každého člena vašej rodiny.
INGREDIENCIA
- 4 veľké surové zemiaky
- soľ na dochutenie
- olej na vyprážanie
POSTUP
- Zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky maximálne s hrúbkou 2 mm.
- Zemiakové plátky vždy a bez výnimky osušíme dokonale papierovou utierkou, kým pôjdu do oleja.
- Rozpálime olej vo vyššej rajnici na maximum, ak vyprážame vo fritovacom hrnci, lupienky vyprážame na 140 ° C pozvoľna.
- Potom ich necháme vychladnúť.
- A potom poslednú minútu dosmažíme na 180 °C.
- Solíme ihneď po usmažení a to ideálne lupienkovou (šupinkovou) morskou soľou.

Zemiakové krokety so slaninou a syrom
Tieto luxusné krokety zo zemiakov, slaniny a dvoch druhov syra sú chrumkavé zvonku, mäkké vo vnútri a zamiluje si ich snáď každý. Presvedčte sa o tom sami! Prinášame vám aj recept na skvelý dip, ktorý krokety krásne doplnia.
Ingrediencie
Na krokety:
- 1,4 kg zemiakov nakrájaných na kocky
- 8 lyžíc masla
- ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
- ¼ lyžičky korenia alebo podľa chuti
- 2 lyžice mlieka
- 1 veľké vajcia
- 6 plátkov nakrájanej slaniny
- ¼ šálky čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
- 110 g čedaru, nakrájaného na kocky
- 110 g syra provolone, nakrájaného na kocky
- 1 šálka hladkej múky
- 3 veľké vajcia rozšľahané
- 1 hrnček strúhanky
- rastlinný olej na vyprážanie
Na dip:
- 1 šálka kyslej smotany
- 2 plátky slaniny, nakrájané
- 2 lyžičky údené papriky
- 2 lyžice čerstvé, nasekané petržlenovej vňate
- ¼ lyžičky soli alebo podľa chuti
- ¼ lyžičky korenia alebo podľa chuti
Postup
- Umiestnime zemiaky do hrnca a naplníme ho studenou vodou tak, aby zemiaky úplne pokryli.
- Do vody pridáme asi 1 lyžičku soli a premiešame.
- Zemiaky privedieme do varu a varíme asi 15 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
- Medzitým opečieme slaninu dochrumkava.
- Pokiaľ robíme aj dip, orestujeme všetku slaninu (celkom 8 plátkov) dohromady a 1/4 z nej si necháme na dip.
- Zemiaky scedíme a pridáme ich do veľkej misy.
- Pridáme maslo, soľ, korenie, mlieko, vajcia a roztlačíme šťouchadlom na zemiaky.
- Vmiešame slaninu a petržlenovú vňať.
- Pripravíme si 3 plytké taniere, jeden s múkou, jeden s rozšľahanými vajcami a jeden so strúhankou.
- Vajcia a múku môžeme ešte dochutiť soľou a korením.
- Pre trochu dymovej chuti môžeme do múky pridať trochu údenej papriky.
- Pomocou malej naberačky na zmrzlinu naberieme toľko zmesi, aby sa dala zrolovať na porciu veľkosti golfovej loptičky.
- Do stredu položíme malú kocku syra čedar a provolone.
- Zemiakovú zmes obalíme okolo syrov a vytvarujeme ju buď do gule alebo do tvaru valca.
- Položíme na tanier a opakujeme so zvyšnými prísadami.
- Krokety najskôr obalíme v múke, potom ich ponoríme do rozšľahaného vajca a nakoniec ich obalíme v strúhanke.
- Odložíme ich na tanier, kým nebudú pripravené na vyprážanie.
- Môžete ich tiež dať asi na hodinu do chladničky, to zaistí, že budú držať tvar.
- Pridáme rastlinný olej do panvice tak, aby sme ho tam mali aspoň niekoľko centimetrov, a zahrejeme ho na stredne vysokú teplotu.
- Vyprážame krokety po dávkach ( iba asi 4 alebo 5 naraz, záleží aj na tom, aký veľký máte hrniec).
- Umiestnime ich na utierkou vyloženú misu, aby trochu vychladli.
- Teraz si pripravíme dip.
- Pridáme všetky ingrediencie na dip do misky a premiešame.
- Krokety podávajte teplé s dipom.

Vyskúšajte aj naše recepty na domáce syrové krokety , ktorými sa môžete inšpirovať a pochutnávať si na nich treba každý deň.
Vyprážaná zemiaková kaša
Premýšľali ste niekedy nad tým, čo so zvyškami zemiakovej kaše? Osmažte ju! Je to skvelé ozvláštnenie pokrmu a potrebujete na to len panvicu a trochu masla.
Ingrediencie
- 1 lyžica masla
- 2 šálky studenej zemiakovej kaše
- soľ
- mleté čierne korenie
- jarná cibuľka, nakrájaná (voliteľne)
- strúhaný parmezán (voliteľne)
Postup
- Zahrejeme maslo na nepriľnavej panvici na stredne nízkom plameni.
- Varíme, kým maslo nezačne hnednúť.
- Do panvice pridáme studenú zemiakovú kašu.
- Rovnomerne ju na panvici rozprestrieme.
- Vyprážame do hneda.
- Zemiakovú kašu občas otočíme.
- Vyprážame do zlatista, asi 10 minút.
- Dochutíme soľou a korením podľa chuti.
- Pred podávaním môžeme posypať jarnou cibuľkou a parmezánom.

Inšpirujte sa našimi skvelými receptami na kašu zo zemiakov tak, ako ju nepoznáte. Vyskúšajte ich všetky!
Pri príprave vyprážaných zemiakových príloh je potrebné dbať na kvalitu surovín a to nielen zemiakov, ale predovšetkým aj oleja .
Vždy by sme mali siahnuť po veľmi kvalitnom oleji na vyprážanie a nezostať iba u klasiky v podobe repkového oleja.
Môžeme použiť aj olej kokosový alebo olej ryžový, ktorý má jeden z najvyšších dymových bodov medzi olejmi dostupnými na slovenskom trhu.
A aká vyprážaná zemiaková príloha je tá vaša NAJ? Napíšte nám do komentárov!