Skvelé recepty na šaláty z cestovín, ktoré sú ideálne na ľahký obed či rýchlu večeru. Inšpirujte sa!

Milujete jednoduché a rýchlo pripravené jedlá, ktoré sa hodia na každú príležitosť? Potom vyskúšajte recepty na cestovinový šalát.

Je to ideálny pokrm na záhradný večierok, letnú slávnosť, posedenie s priateľmi, ale aj ako desiata, obed alebo večera.

Inšpirujte sa v našom článku a vyskúšajte niektorý zo starostlivo pozbieraných receptov, čo poteší vaše chuťové poháriky.

Chcete radšej ľahší variant v studenej forme, teplý šalát či niečo nákladnejšie? Ochutnajte jeden po druhom a uvidíte, ktorý si zamilujete najviac.

Rýchly cestovinový šalát

Určite uvítate rýchlu a jednoduchú prípravu tohto receptu plného chrumkavej zeleniny a čerstvej mozzarelly. Keď k tomu ešte pripíšeme jednoduchý domáci dresing, máme o chutný pokrm postarané.

Môže to byť skvelá príloha napríklad k bravčovému mäsu, prípadne si k tomu skúste pripraviť recepty na pečené kura .

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 600 g cestovín (ideálne fusilli alebo penne)
  • 1 nakrájaná červená paprika
  • 1/2 tenko nakrájané cukety
  • 250 g rozpolených cherry paradajok
  • 5 najemno nakrájaných šalotiek
  • 1 nakrájaná banánová paprika
  • 50 g zelených olív
  • 50 g čiernych olív
  • 80 g strúhaného parmezánu (ak nemáme, použijeme akýkoľvek tvrdý syr)
  • 175 g nakrájaných čerstvých mozzarellových guličiek
  • 1 hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Na zálievku:

  • 50 ml octu z bieleho vína
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 100 ml extra panenského olivového oleja

Postup:

  • Privedieme do varu veľký hrnček osolenej vody a uvaríme v ňom cestoviny presne podľa návodu na obale. Precedíme, prepláchneme studenú vodu a necháme na cedníku odkvapkať.
  • Medzitým si pripravíme zálievku, aby chvíľku odležala.
  • Do misky dáme ocot z bieleho vína, morskú soľ, mleté čierne korenie, oregano, olivový olej a ručnou metlou šľaháme, kým sa všetko nespojí.
  • Necháme asi 15 minút odstáť a potom prisypeme odkvapkané cestoviny. Dôkladne premiešame, aby sa zálievka dostala naozaj všade.
  • Vmiešame papriku, cuketu, paradajky, šalotky, olivy, parmezán, mozzarellu a petržlenovú vňať.
  • Naposledy premiešame a môžeme servírovať.
Jednoduchý šalát plný ostrej zeleniny, čerstvej mozzarelly a cestovín.
Zdroj: https://www.inspiredtaste.net/

Zeleninová zmes

Čakáte hostí a premýšľate, čo pripraviť na obed bez toho, aby to bolo niečo zložité či časovo náročné?

Potom je najvhodnejšou voľbou nejaký cestovinový šalát, ako je napríklad práve tento recept. Chutí skvele, a pritom nie je vôbec zložitý.

Ingrediencie:

  • 500 g trojfarebných špirálových cestovín
  • 6 polievkových lyžíc koreniacej šalátovej zmesi
  • 1 fľaša šalátového dresingu v talianskom štýle
  • 250 g cherry paradajok
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 plechovka nakrájaných čiernych olív

Postup:

  • Paradajky, žltú aj červenú papriku nakrájame na kocky a dáme do misky.
  • Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu, osolíme a podľa návodu uvaríme cestoviny, aby boli tzv. al dente. Precedíme a necháme odkvapkať.
  • Zmes šalátového korenia zmiešame s talianskym dresingom v malej miske a zatiaľ odložíme.
  • Do veľkej misy nasypeme cestoviny, pridáme cherry paradajky, oba druhy papriky a olivy.
  • Premiešame, a nakoniec prelejeme pripravenou zálievkou.
  • Takto pripravený šalát uložíme do chladničky a dáme cez noc vychladiť do chladničky.
Cestovinový šalát s paradajkami, olivami a paprikami troch farieb.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/

Cestovinový tuniakový šalát

Tento recept si zamilujú všetci, ktorí majú radi ryby a iné vodné pochúťky. S cestovinami a zeleninou tvorí vynikajúci pokrm plný zdraviu prospešných surovín.

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 250 g celozrnných cestovín penne
  • 3 stonky stopkového zeleru
  • 1 šálka mrazeného zeleného hrášku
  • 190 g tuniaka z konzervy (v olivovom oleji)
  • 1 malá červená cibuľa alebo 1/2 väčšia

Na krémovú omáčku:

  • 1 zrelé avokádo (v obchodoch je označené ako Ready to eat)
  • 1 téglik gréckeho jogurtu
  • 3 vetvičky nakrájaného kôpru
  • Šťava z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 1 lyžička chilli vločiek
  • Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  • Stopkový zeler nakrájame na tenké plátky. Hrášok musíme pred použitím rozmraziť.
  • Cibuľu očistíme a rozkrájame na tenké plátky.
  • Cestoviny uvaríme podľa pokynov, ktoré sú vždy uvedené na obale, potom precedíme a necháme vychladnúť.
  • Do nádoby kuchynského robota dáme všetky suroviny na omáčku/dresing a mixujeme tak dlho, pokiaľ nie sú hladké a dobre premiešané.
  • Ochutnáme a podľa potreby ešte osolíme, prípadne môžeme pridať aj korenie alebo chilli, záleží, ako máme radi korenené.
  • Vychladnuté cestoviny presypeme z cedníka do veľkej misy, zalejeme dresingom a dôkladne premiešame, aby sa omáčka dostala naozaj všade.
  • Potom už iba stačí rozdeliť do misiek a môžeme servírovať.
Šalát s tuniakom, hráškom a celozrnnými cestovinami ako chutná večera.
Zdroj: https://healthyfitnessmeals.com/

Šalát s kuraťom

Táto pochúťka na grécky spôsob je nadupaná čerstvou zeleninou, syrom feta a vynikajúcim domácim dresingom. Perfektne sa hodí na rodinný piknik, grilovanie alebo napríklad stretnutie s priateľmi.

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 500 g celozrnných cestovín
  • 1 šalátová uhorka
  • 250 g varených kuracích pŕs
  • 1 malá červená cibuľa
  • 300 g cherry paradajok
  • 10 čiernych olív
  • Hrsť listov čerstvej bazalky
  • 60 syra Feta

Na zálievku:

  • 1/2 hrnčeka vínneho octu z červeného vína
  • 1/3 hrnčeka extra panenského olivového oleja
  • Šťava z 1 veľkého chemicky neošetreného citróna
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 lyžičky morskej soli
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky sušenej bazalky

Postup:

  • Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké plátky. Kuracie prsia zbavíme kostí a nakrájame na stredne veľké kúsky.
  • Uhorku nakrájame na kocky, čierne olivy na plátky a cherry paradajky prepolíme.
  • Uvaríme si cestoviny tak, ako je uvedené na obale a potom precedíme, prepláchneme studenou vodou a dáme bokom odkvapkať na sitku.
  • Najskôr si urobíme zálievku. Všetky suroviny dáme do misky a pomocou ručného šľahača mixujeme tak dlho, pokiaľ nie sú všetky suroviny dostatočne premiešané.
  • Cestoviny nasypeme do misy, pridáme nakrájané kura, uhorky, cibuľu, paradajky, olivy aj bazalku.
  • Osolíme a okoreníme podľa chuti. Prilejeme hotový dresing a dôkladne zamiešame.
  • Dáme odležať do chladničky minimálne na 1 hodinu, aby sa chute prepojili.
  • Pri servírovaní ozdobíme drveným syrom Feta.
Luxusná cestovinová zmes z kuracieho mäsa a lahodnej zeleniny na grécky spôsob.
Zdroj: https://thepounddropper.com/

Kukurica s cestovinami a zeleninou

Tento paradajkový šalát s kukuricou je ideálny pre letné mesiace, kedy sú k dispozícii sezónne druhy zeleniny v tej najlepšej kvalite. Limetková šťava v kombinácii s medom zaistí vynikajúcu chuť.

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 1 vrecko cestovín (ideálne malá kolienka)
  • 1 hrnček delených cherry paradajok
  • 1 hrnček na kocky nakrájané cukety
  • 3/4 hrnčeka čerstvej kukurice (môže byť aj rozmrazená)
  • 2 jarné cibuľky nakrájané na tenké plátky
  • 1 paprička jalapenos bez semienok nakrájaná najemno
  • 1 hrnček rozdrobeného balkánskeho syra
  • 1/4 hrnčeka nakrájaného čerstvého koriandra
  • Soľ podľa chuti
  • 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia

Na zálievku:

  • 1/4 hrnčeka čerstvej limetkovej šťavy
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžička sušeného chilli
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1/4 lyžičky cesnakového prášku

Postup:

  • Cestoviny uvaríme podľa návodu na obale, potom precedíme a prepláchneme pod tečúcou studenou vodou. Dáme odkvapkať.
  • Vo veľkej servírovacej mise premiešame paradajky, kukuricu, cuketu, jarnú cibuľku, jalapenos, koriander a premiešame.
  • Pridáme vychladnuté cestoviny, rozdrobený balkánsky syr a znova zamiešame.
  • Osolíme a okoreníme. Potom zmiešame všetky suroviny na zálievku a prilejeme do misy.
  • Dôkladne miešame, kým sa všetko pekne nespojí.
  • Podľa potreby ešte dochutíme soľou či čiernym korením a dáme aspoň na 2 hodiny vychladiť.
  • Servírujeme vždy vychladené.
Cestovinový šalát s kukuricou, cuketou a cherry paradajkami.
Zdroj: https://reciperunner.com/

Špenátová miska s hermelínom a cesnakovými toastami

Tak pokiaľ ide o tento cestovinový šalát, pripravíte ho rýchlosťou blesku a pritom si všetci pochutnajú rovnako, ako keby vám trval trebárs hodinu. Perfektne skombinované suroviny zaistia vynikajúcu chuť a spokojné bruško.

Ingrediencie:

Na šalát:

  • 20 g nesoleného čerstvého masla
  • 2 a 1/2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 červené jablká bez jadrovníka
  • 1 malá bageta
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 200 g hermelínu nakrájaného na kliny
  • 4 hrnčeky listov baby špenátu

Na zálievku:

  • 2 polievkové lyžice jablčného octu
  • 2 lyžičky medu
  • 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja

Postup:

  • Najskôr začneme tým, že si predhrejeme gril.
  • Jablká nakrájame na rovnako veľké kliny. Bagetu rozkrájame na plátky s hrúbkou 1 x 1 cm. Cesnak len prepolíme.
  • Maslo a 2 lyžičky oleja dáme do veľkej panvice a na stredne veľkom ohni rozohrejeme.
  • Prihodíme kliny jabĺk a varíme po dobu 5 minút, až začnú ľahko karamelizovať.
  • Jednotlivé plátky bagety potrieme cesnakom a naukladáme vedľa seba na doštičku.
  • Všetky pokvapkáme zvyšným olivovým olejom a dáme na rozpálený gril opiecť z oboch strán do zlatohneda a potom ich rozkrájame na kúsky o veľkosti 1 x 1 cm.
  • Medzitým zmiešame všetky suroviny na zálievku a odložíme.
  • Jablká preložíme do misky, prihodíme nakrájané cesnakové toasty, hermelín, listy špenátu a všetko prelejeme zálievkou.
  • Dôkladne premiešame a môžeme servírovať.
Rýchly a jednoduchý cestovinový šalát s hermelínom a špenátom.
Zdroj: https://www.delicious.com.au/

Cestoviny s lososom

Jednoduchý, a napriek tomu maximálne chutný. Presne taký je tento šalát, ktorého príprava nezaberie viac ako 20 minút. Vynikajúca chuť ide ruka v ruke s dokonalou chrumkavosťou.

Ingrediencie:

  • 240 g čerstvého lososa (2 filety)
  • 150 g celozrnných cestovín
  • 100 g nasekanej špargle
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 50 g nasekaného čerstvého špenátu
  • 40 g nakrájaného rímskeho šalátu
  • 2 paradajky na kocky
  • 50 g nasekaných sušených paradajok
  • 2 lyžice nakrájané čerstvé bazalky
  • Citrónová šťava z 1 chemicky neošetreného citróna

Postup:

  • Cestoviny dáme uvariť presne podľa návodu (väčšinou tak na 10 – 12 minút) a 3 minúty predtým, ako sú hotové, pridáme špargľu.
  • Lososa dáme na rozpálený gril alebo na plech do rúry a pečieme cca 10 – 12 minút.
  • Medzitým dáme všetku zeleninu do veľkej misy, pridáme balzamikový ocot, dijonskú horčicu, extra panenský olivový olej a citrónovú šťavu.
  • Cestoviny so špargľou precedíme a pridáme do misy k zelenine.
  • Dôkladne premiešame a môžeme podávať.
Jednoduchý cestovinový šalát s lososom a zeleninou.
Zdroj: https://www.hungryhealthyhappy.com/

Zaujímavosti na záver

Cestoviny sú obľúbené snáď po celom svete. Môže to byť príloha ku gulášu, k rôznym sosám, ale aj do šalátov, ako ste sa v tomto článku mohli presvedčiť. Ako sa vyrába? Na to sa pozrite v nasledujúcich videách.

How It's Made - Pasta
How The World’s Biggest Pasta Factory Produces 1,400 Tons Of Pasta Per Day

Neváhajte mrknúť aj na výrobné zariadenie, s ktorého pomocou sú tvorené rôzne druhy cestovín.

Pasta Makers | How It's Made

Veľmi zaujímavé je aj video, ako sa zberá čerstvý špenát na juhozápade Texasu. Je to obľúbená ingrediencia nielen do cestovinových šalátov, ale do mnohých rôznych pokrmov.

Strong to the Finish | Spinach Harvest

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.