Vyskúšajte na Vianoce tieto recepty na pečivo z medu a prevoňajte ním celý dom!

Vianoce bez lineckého, perníčkov alebo iného pečiva nie sú Vianoce.

Chystáte sa v tomto roku napiecť viac druhov?

Potom nezabudnite vyskúšať aj naše recepty na medové pečivo!

Máme pre vás napríklad medové trubičky, kornútky, ale pokojne aj medovo-rumové guličky.

Užite si to!

Neapolské medové pečivo

Počuli ste niekedy o cukroví zvanom struffoli? Jedná sa o vianočný dezert, ktorý nájdete v takmer každej talianskej domácnosti. Aj vy si zamilujete toto vianočné pečivo. Medové gule sú vyprážané a pripomínajú pusinky zaliate medovým sirupom. Sú to trochu iné gule, než ktoré poznáte z našich končín.

INGREDIENCIA

  • 400 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 2 lyžice cukru
  • 25 g masla
  • 1 pohár anízu
  • kôra z polovice citróna
  • kôra z polovice pomaranča
  • štipka soli
  • masť alebo olej na vyprážanie

Na zdobenie:

  • 400 g medu
  • farebné konfety
  • škoricové konfety
  • 100 g kandizovaného pomaranča
  • 100 g kandizovaného citróna
  • 50 g kandizované tekvice

POSTUP

  1. Všetky ingrediencie na cesto zmiešajte dohromady a vypracujte z nich cesto.
  2. Cesto nechajte niekoľko hodín odpočívať v miske zakrytej utierkou.
  3. Vezmite kúsok cesta a vyvaľkajte z neho valček (ako by ste robili gnocchi).
  4. Valček potom rozrežte na rovnako veľké časti veľkosti lieskových orieškov a pečivo dajte na dobre pomúčenú doštičku zaprášenú múkou.
  5. Ideálne je smažiť cukroví na masti.
  6. Rozohrejte si teda masť na panvici.
  7. Predtým, než gule vložíte na panvicu, ich dajte do sitka a pretrepte, aby ste sa zbavili prebytočnej múky.
  8. Smažte struffoli do zlatista a po usmažení ich položte na obrúsok, ktorý z guličiek vytiahne prebytočnú mastnotu.
  9. Vo veľkom hrnci si na miernom ohni rozohrejte med.
  10. Potom nalejte medovú zmes na struffoli a premiešajte ich tak, aby boli všetky guličky obalené medom.
  11. Potom pridajte tretinu konfiet a kandizované ovocie, ktoré si nakrájate na malé kúsky.
  12. Všetko jemne premiešajte.
  13. Vezmite tanier, dajte do stredu prázdny pohár a okolo neho skladajte struffoli.
  14. Potom nakoniec vezmite zvyšné konfety a kandizované ovocie a ozdobte ním chrastie.
Medové struffoli, ozdobené farebnými guličkami.
www.cook-italian.com

Nezabudnite sa pozrieť aj na našich 5 najlepších receptov na medové pokrmy . Sladké aj slané varianty!

Rumové gule s medom

Pokiaľ sa vám vyššie uvedený recept na talianske netradičné gule nepozdávajú, urobte si klasické rumové gule s medom. Pravdepodobne sa pýtate, kedy robiť rumové guličky. Ideálne je začať tri týždne pred Vianocami, aby sa gule dobre odležali.

INGREDIENCIA

  • 2 a 1/2 hrnčeka drvených vanilkových oblátkov
  • 1 mleté ​​pekanové orechy
  • 1 hrnček cukru
  • 2 lyžice kakaa
  • 1/4 hrnčeka rumu
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice vody

POSTUP

  1. Zmiešajte oblátky, pekanové orechy, cukor a kakao.
  2. V miske zvlášť zmiešajte rum, med a vodu, a potom tieto mokré suroviny pridajte medzi oblátky, pekanové orechy, cukor a kakao.
  3. Vypracujte pevné cesto, z ktorého potom robte menšie guličky.
  4. Rumové gule obaľte v cukre, kokose či kakau.
  5. Nechajte toto medové vianočné pečivo odležať aspoň tie tri týždne, aby dostalo tú správnu chuť.
Škatuľa medových guličiek s rumom.
www.tasteofhome.com

Medové kolieska s čokoládovou polevou

Toto pečivo je tak dobré az tanierov vám zmizne medzi prvými. Pokiaľ si ho pripravíte podľa nášho receptu, malo by vám vyjsť asi 52 koliesok s priemerom 4 cm, takže si možno rovno urobte dvojtú dávku!

INGREDIENCIA

Na cesto:

  • 200 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 100 g masla
  • 450 g hladkej múky

Na náplň:

  • 400 ml mlieka
  • 2 lyžice hrubej múky
  • 4 balíčky vanilkového cukru
  • 200 g masla
  • podľa chuti práškový cukor
  • čokoláda na namáčanie

POSTUP

  • Všetky suroviny na cesto dajte do misky a mixérom vypracujte jednotné cesto, ktoré nechajte chvíľu odstáť na linke.
  • Po chvíľke cesto rozvaľkajte na tenší plát, z ktorého vykrojte kolieska.
  • Kolieska ukladajte na papierom vyložený plech a pečte pri teplote 180 stupňov Celzia 7 minút.
  • Po upečení kolieska stiahnite z papiera a nechajte vychladnúť.
  • V mlieku rozmiešajte hrubú múku a 4 balíčky vanilkového cukru.
  • Uvarte hustú kašu, ktorú nechajte vychladnúť.
  • Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do peny, postupne pridávajte vychladnutú kašu a vyšľahajte hladký krém, ktorý preložte do cukrárskeho vrecka a nastriekajte na kolieska.
  • Zlepte a nechajte v chlade stuhnúť.
  • Po stuhnutí namočte do čokoládovej polevy.
  • Môžete tiež počkať, až čokoláda zaschne a potom ešte cukrárskym vreckom s maličkou dierkou urobiť nejaké zaujímavé vzory.
Kolieska z medu, zaliate čokoládovou polevou.
www.najrecept.sk

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?

Medové linecké pečivo

Linecké pečivo je bezpochyby najobľúbenejšie vianočné pečivo vôbec. Pripraviť si môžete linecké podľa mnohých receptov . Chcete ho obohatiť medom? Postupujte podľa tohto receptu.

INGREDIENCIA

  • 2 plátky masla izbovej teploty
  • 3/4 hrnčeka cukru
  • 1/4 hrnčeka medu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1/2 lyžice kukuričného škrobu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky prášku do pečiva

POSTUP

  1. V jednej miske utrite maslo s cukrom.
  2. Do cukru s maslom primiešajte vanilkový extrakt, med, vajcia a žĺtok.
  3. Cesto miešajte dovtedy, kým sa všetky suroviny dokonale nespoja.
  4. V ďalšej miske si pripravte múku, kukuričný škrob, soľ a prášok do pečiva.
  5. Zmiešajte mokré suroviny so suchými a vypracujte cesto.
  6. Cesto dajte ideálne na niekoľko dní do chladničky, aby sa odležalo, ale nie je to nutné.
  7. Vyvaľkajte si z cesta plát a vyrežte z neho napríklad kolieska, kvietky alebo pokojne aj hviezdičky.
  8. Medové linecké pečivo dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  9. Rozohrejte si rúru na 180 ° C a pečte cukroví zhruba 8 až 11 minút.
  10. Cukroví nechajte zhládnout, a potom ho natrite marmeládou a zlepte dohromady tak, ako je u lineckého zvykom.

TIP: Väčšinou sa na oprášenie pracovnej dosky odporúča múka, aby sa cesto nelepilo k pracovnému povrchu. Vyskúšajte namiesto múky práškový cukor.

Linecké pečivo s medom v ruke.
www.yammiesnoshery.com

Orechové sušienky s medom

Raňajkáte na Štedrý deň vianočku? Skúste tento rok zmeniť tradíciu a dajte si namiesto vianočky orechové pečivo s medom a ovsenými vločkami. Chutné medové sušienky sú upečené tak rýchlo, že ich zvládnete aj večer pred Štedrým dňom.

INGREDIENCIA

  • 110 g masla
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 100 g ovsených vločiek
  • 110 g cukru
  • 2 lyžice medu
  • 110 g hladkej múky
  • 55 g nasekaných vlašských orechov

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Plech vyložte papierom na pečenie.
  3. V hrnci na miernom ohni roztavte maslo a med.
  4. Hrniec dajte bokom a pridajte do neho jedlú sódu.
  5. V miske zmiešajte múku, ovsené vločky, vlašské orechy a cukor.
  6. Suché suroviny zamiešajte, a potom ich pomaly vmiešajte do rozohriateho medu.
  7. Cesto nechajte vychladnúť.
  8. Potom na plech urobte z cesta 12 veľkých kôpok.
  9. Trochu ich roztlačte na placky, ale nie veľa, ešte sa počas pečenia roztečú.
  10. Sušienky pečte 10 až 15 minút.
Hotové sušienky s orieškami poliate medom.
www.finedininglovers.com

Inšpirovať sa môžete aj ďalšími našimi receptami na raňajky a desiaty z ovsených vločiek .

Medové perníčky

Perníčky bývajú súčasťou takmer každej vianočnej tabule. Pripravte si ich tentoraz podľa nášho receptu a nebudete ľutovať! Tvary a zdobenie sú čisto vo vašej réžii, môžete tvoriť podľa ľúbosť J

INGREDIENCIA

  • 5 a 1/2 šálok hladkej múky plus ďalšie na povrch a papier na pečenie
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 4 lyžičky sušeného zázvoru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 1/2 lyžičky mletého klinčeka
  • 2 tyčinky masla, zmäknutého
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 šálka medu
  • 1/2 šálky trstinovej melasy
  • kráľovská glazúra
  • práškový cukor

POSTUP

  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, soľ, jedlú sódu a korenie.
  • Maslo a kryštálový cukor vyšľahajte mixérom do bledej a nadýchanej hmoty.
  • Po jednom zašľahajte vajcia, potom med a melasu.
  • Znížte rýchlosť na nízku a postupne pridávajte zmes múky, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Cesto rozdeľte na tretiny a každú zabaľte do plastovej fólie.
  • Nechajte v chlade, kým nebude pevné, ale stále pružné, asi 1 hodinu.
  • Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Naraz pracujte s tretinou cesta a na pomúčenom papieri na pečenie cesto rozvaľkajte na hrúbku asi pol centimetra.
  • Očistite prebytočnú múku, cesto preneste na papier na pečenie na plech a dajte do mrazničky asi na 15 minút.
  • Vykrajovačom na pečivo vykrajute tvary, podľa potreby zvyšky vyvaľkajte.
  • Medovníčky preložte na plechy vyložené papierom na pečenie a dajte do mrazničky, kým nebudú pevné, asi na 15 minút.
  • Pečte, kým okraje nezozlátnu, asi 15 minút, raz otočte av polovici pečenia na plech pevne poklepte, aby sa prípadné bublinky v perníčkach vyrovnali.
  • Perníčky nechajte úplne vychladnúť na plechu na mriežke.
  • Glazúru dajte do cukrárskeho vrecka s malou hladkou okrúhlou špičkou a zdobte.
  • Ozdobené perníčky ihneď posypte práškovým cukrom a prebytočný cukor oklepte.
  • Nechajte úplne stuhnúť, nezakryté, pri izbovej teplote, aspoň 4 hodiny alebo (ideálne) cez noc.
Perníčky rôznych tvarov.
www.marthastewart.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na mäkké perníčky s medom v piatich variantoch. Ideálne nielen na Vianoce!

Vianočné škoricovo-mandľové hviezdičky s medom

Neuveriteľne jednoduché pečivo, ktoré je navyše nenáročné na suroviny. Čo viac si priať? S naším receptom ho navyše zvládne úplne každý!

INGREDIENCIA

  • 500 g nelúpaných mandlí
  • 300 g práškového cukru
  • bielky z 2 vajec
  • 2 lyžičky medu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička citrónovej kôry

Na polevu:

  • bielok z 1 vajcia
  • 120 g práškového cukru

POSTUP

  • Mandle pomeľte, pridajte práškový cukor, bielky, med, škoricu, citrónovú kôru a vypracujte cesto.
  • Cesto rozvaľkajte na pocukrovanej doske pomocou alobalu a vykrajujte z neho hviezdičky, prípadne iné tvary.
  • Uložte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Na polevu si utrite bielky s práškovým cukrom.
  • Bielkovou polevou ozdobte hviezdičky, vložte ich do rúry a pri teplote 130 ° C pečte cca 10 minút.
Medové hviezdičky s polevou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Medové kornútiky a trubičky

Z jedného a toho istého cesta môžete urobiť rôzne vianočné pečivo. Medové trubičky a pokojne aj medové kornútky. Potom ešte stačí naplniť vianočné pečivo. Medové kornútiky aj trubičky sa dajú naplniť napríklad maslovým krémom.

INGREDIENCIA

  • 200 g hladkej múky
  • 165 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 50 g medu
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy

POSTUP

  1. Zo všetkých surovín vypracujte cesto a nechajte ho na pol hodiny odpočinúť v chladničke.
  2. Z cesta si rozvaľkajte tenký plát a vykrajujte kolieska s priemerom 5 až 6 centimetrov.
  3. Rozohrejte si rúru na 160 °C a plech si vyložte papierom na pečenie.
  4. Potom si na plech dajte len tri kolieska a dajte ich na pár minút piecť.
  5. Po jednom kolieska vyťahujte a tvarujte z nich buď kornútky, alebo namotávajte na druhý koniec varešky pre vytvorenie trubičiek.
  6. Jednu stranu kornútov a trubičiek namočte do čokolády a nechajte stuhnúť.
  7. Potom naplňte trubičky či kornúty karamelovým, maslovým či akýmkoľvek iným krémom.
  8. Pokiaľ chcete kornútky a trubičky naplniť karamelovým krémom, potrebujete jednu plechovku kondenzovaného sladeného mlieka, ktorú varte v hrnci aspoň dve hodiny.
  9. Po vychladení kondenzovaného mlieka ho zmiešajte s 300 g masla.
  10. Karamelový krém máte hotový.
Sladké kornútiky v čokoláde plnené karamelovým krémom.
www.somzena.sk

Kedy začať s pečením vianočných cukroviniek?

Vianočné pečivo (nemusí ísť len o medové pečivo) sa pečie väčšinou v predstihu, avšak niektoré druhy je lepšie piecť až na poslednú chvíľu, teda pár dní pred vypuknutím vianočných sviatkov.

Rovnako tak sa nájde vianočné pečivo z medu, ktoré si môžete upiecť dopredu, ale naplníte ho až tesne pred Štedrým dňom. Ukážkovým príkladom sú napríklad kornútky a trubičky.

1. adventný víkend

Ako prvé si zarobte cesto na perníčky. Čím viac sú perníčky odležané, tým sú lepšie, chutnejšie a mäkšie.

Pusťte sa tiež pokojne do receptov na vanilkových rožkov a ďalších suchých druhov cukroviniek, rovnako tak aj do lineckého. Plnenie marmeládou však nechajte až na ďalší víkend.

2. adventný víkend

Pečte to, čo ste nestihli prvý adventný víkend, teda ešte suché pečivo. Skúste naše recepty na išeličky či pečivo tlačené strojčekom.

3. adventný víkend

Vianoce klopú na dvere, a tak je na čase začať s maslovými krémami a naplniť nimi pečivo.

Cukroví potom schovajte na chladné miesto, aby sa krém nepokazil. Ak nemáte miesto v chladničke, tak zaneste krabice s vianočnými cukrovinkami do pivnice.

A ako sa vám naše recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.