Vanilkové rohlíčky, mandľové rohlíčky, rohlíčky s vlašskými orechmi alebo vanilkové rohlíčky polomáčané v čokoláde.
Delikátne drobivé, maslové s vanilkovým nádychom.
Taký pocit nastane vo vašich ústach, až sa do vášho rožku zahryznete.
Poďme si predstaviť najrôznejšie jednoduché recepty na toto vianočné pečivo.
Klasické vanilkové rožteky s vajcami
Napriek tomu, že nájdete recepty, ktoré obsahujú vajcia, tradične táto prísada nie je zahrnutá. Pridaním vajec si uľahčíte prácu s cestom, ktoré bude vláčnejšie a pôjde lepšie tvarovať do už spomínaných mesiačikov.
Ingrediencie
- Hladkú múku 150g
- Maslo 100g
- Lúpané mandle alebo vlašské orechy 60g
- Vanilkový cukor 2 vrecká
- Žĺtky 2ks
- Múčkový cukor na posyp/obalenie
- Štipka soli
Postup
- Vložte maslo a múku do misy, kde ich riadne zmiešajte.
- Potom pridajte mleté/drvené orechy, vanilkový cukor, soľ a žĺtky a robotom, alebo rukami vypracujte cesto.
- Cesto rozdeľte na 4 kusy, ktoré vytvarujete do valčekov, ktoré zabaľte do potravinárskej fólie.
- Vložte aspoň na hodinu, najdlhšie však na dva dni, do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 180 ° C, vyberte valčeky cesta z chladničky.
- Valčeky nakrájajte na menšie kúsky, tvarujte do polmesiačikov-rohlíčkov, ktorými vykladáte papier na pečenie.
- Rožky pečte približne 11-12 minút, kým nezozlátnu.
- Po upečení nechajte rožky 2-3 minúty chladnúť a medzitým si pripravte práškový cukor na obalenie.
- Ešte teplé rožteky obaľte v cukre a máme hotovo.
- Vychladnuté rožteky skladujte v chladnom prostredí, kde vydržia až niekoľko týždňov.
Bezvaječné rožky s vlašskými orechmi
Druh tohto pečiva vďačí za dvoch krehkosť práve obsahu masla a neprítomnosti vajíčka. Jedná sa o tzv. sušienku s orechmi a vanilkovým cukrom, ktorý si môžete buď kúpiť v obchode, alebo jednoducho pripraviť sami (viac sa dozviete nižšie).
Ingrediencie
- Hladkú múku 280g
- Múčkový cukor 40g
- Mleté vlašské orechy 80g
- Maslo 200g
- Vanilkový cukor 2 vrecká
- Citrónovú kôru
- Múčkový cukor na posyp/obalenie
Post u p
- Vložte všetky ingrediencie do veľkej misy a zmiešajte tak, aby sa všetky dobre prepojili.
- Malo by vám vzniknúť hladké cesto.
- Toto cesto potom vytvarujte do tvaru valčeka s priemerom asi 3-4 cm a zabaľte do plastovej potravinárskej fólie.
- Nechajte oddýchnuť v chladničke aspoň na hodinu, či dve.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Valček cesta nakrájajte na malé kúsky, z ktorých vytvarujte malé rožky.
- Rožky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Jednotlivé várky vanilkových rožkov pečte 12-15 minút (v závislosti od veľkosti rožkov), alebo než začnú zlátnuť.
- V čase pečenia si zmiešajte práškový cukor s vanilkovým cukrom (návod na vlastný vanilkový cukor nižšie).
- Hotové a ešte teplé rožky, dve minúty po vybratí z rúry, obaľte v nami zmiešanej cukrovej zmesi.
- Obalené rožteky nechajte ešte úplne vychladnúť a potom sú pripravené na servírovanie.
- A čo je super – v chladnom prostredí vydrží čerstvé niekoľko týždňov.
Vianočné rožky so škoricou
Dodajte svojmu cukroví príjemnú vôňu a korene sladkastú chuť. Upečte si vanilkové rožky so škoricou, s ktorými sa určite odlíšite od zabehnutej klasiky.
Ingrediencie
- 4 hrnčeky hladkej múky
- ¾ hrnčeka chladeného masla
- 1 hrnček kyslej smotany
- 3 žĺtky z väčších vajec
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 2 bielky z väčších vajec
- 2 lyžice vody
- 1 hrnček cukru
- 3 čajové lyžičky mletej škorice
Postup
- Vo väčšej mise zmiešajte múku s maslom do hrudkovitej zmesi.
- V malej mise rozšľahajte kyslú smotanu, žĺtky a vanilkový extrakt.
- Vzniknutú zmes pridajte do hrudkovitej zmesi a miešajte, kým cesto tvorí guľu.
- Vzniknutú guľu cesta zabaľte do potravinárskej fólie a dajte vychladiť na 4 hodiny (najlepšie cez noc) do chladničky.
- Cesto rozdeľte na štvrtiny a utvorte z nich valčeky, ktoré rozdeľte na malé kúsky, z ktorých tvarujte malé rožky.
- V miske si rozšľahajte bielky s vodou, ktorými budete rožky potierať.
- V ďalšej miske si zmiešajte cukor so škoricou, čím potreté rožky následne posypete.
- Potreté a posypané rožky, vyskladané na papieri na pečenie, dajte piecť na 180°C po dobu 15-17 minút alebo dozlatista.
- Upečené, vychladnuté rožteky skladujte na chladnom mieste.
Objavte podobné tipy
Mandľové rožteky
Tradične sa vanilkové rožteky vyrábajú z mletých vlašských orechov, ktoré sú príčinou vlhkej a lahodne rozpadajúcej sa textúry. Je však možné použiť aj mleté mandle. Práve mandľové vanilkové rožteky sú svetlejšie so zamatovejšou chuťou.
Ingrediencie
- 1 hrnček masla, izbové teploty
- 2/3 hrnčeka cukru
- 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 1 čajovú lyžičku mandľového extraktu
- 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček mandľovej múky (možno použiť mleté mandle)
- ¼ hrnčeka práškového cukru na posyp/obalenie
Postup
- Zmiešajte maslo s cukrom, pridajte extrakt z vanilky, extrakt z mandlí a premiešajte.
- Potom pridajte hladkú múku s mandľovou múkou/mandľami.
- Zmiešanú zmes vytvarujte do valčeka, ktorý zabaľte do potravinárskej fólie.
- Dajte odpočinúť do chladničky na aspoň 2 hodiny.
- Uležané cesto nakrájajte na malé kúsky, z ktorých následne tvarujte rožky.
- Rožky pokladajte na papier na pečenie a potom pečte na 180 °C po dobu 15-20 minút, alebo dozlatista.
- Rožky vyberte z rúry a nechajte 2-3 minúty odležať.
- Ešte teplé obaľte v cukre a hotové skladujte v chladnom prostredí.
Polomáčané mandľovo-vanilkové rožteky
Populárnym receptom v mnohých európskych krajinách sú práve vanilkové rožky, ktoré majú mnoho variantov. V Nemecku sú rožky, známe ako „Vanillekipferl“, pečené s mletými mandľami a nakoniec polomáčané v čokoláde. A my si ich teraz tiež skúsime.
Ingrediencie
- 1 hrnček (250 ml) masla izbovej teploty
- ¾ hrnčeka (180 ml) práškového cukru
- ¼ hrnčeka (60 ml) kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička (5 ml) mandľového alebo vanilkového extraktu
- 1 a ½ (375 ml) hladkej múky
- ¾ hrnčeka (180 ml) mandľovej múky
- ¼ čajovej lyžičky soli
- 300g mliečnej čokolády
Postup
- Zmiešajte maslo, ¼ šálky (60 ml) práškového cukru, kryštálový cukor a mandľový alebo vanilkový extrakt.
- V ďalšej miske rozšľahajte múku a soľ, pridajte zmes múky do zmesi masla.
- Miešajte, kým nevznikne cesto.
- Polievkovou lyžicou naberajte po kúskoch cesto a tvarujeme do polmesiačikov – rožkov, pričom konce mierne zužujte.
- Rožky vykladajte plech vyložený papierom na pečenie s rozostupom 1 palca.
- Nechajte chladiť po dobu 45 minút.
- Predhrejte si rúru na 180°C.
- Rožte pečte po dobu 12-14 minút, alebo dozlatista.
- Úplne vychladnuté rohlíčky ponorte z polovice do rozpustenej čokolády a vracajte späť na plech, aby čokoláda stuhla.
- Môžete tiež vložiť na 5 minút do chladničky.
- Nakoniec pomocou sitka posypte práškovým cukrom zvyšnú polovicu rožka.
- Rožky skladujte na chladnom mieste.
Rožky s vanilkou a cream cheese
Chcete zmenu? Alebo len radi skúšate nové veci? Tak práve pre vás je tu recept na vanilkové rožteky, vylepšené o cream cheese alebo „smotanový syr“, vďaka ktorým sa vaše vanilkové rožteky stanú nádherne smotanové.
Ingrediencie
- 3 a ½ hrnčeka hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 hrnček masla
- 8 lyžíc cream cheese
- 2 hrnčeky kryštálového cukru
- 1 veľké vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky mandľového extraktu
TIP: Môžete navyše pridať – drvené mandle, orechy na ozdobu alebo drvenú čokoládu.
Postup
- Zmiešajte múku s práškom do pečiva v jednej mise.
- V mise druhej zmiešajte maslo, smotanový syr, pridajte cukor a miešajte, kým zmes nebude nadýchaná.
- Ďalej pridajte vajcia, vanilkový extrakt a mandľový extrakt.
- Postupne vmiešajte zmes s múkou, až vznikne cesto.
- Cesto dajte vychladiť aspoň na 1 hodinu, aby bolo tuhé.
- Vychladnuté cesto nakrájajte na malé kúsky, ktoré vytvarujte do polmesiačikov a konce zľahka zužte.
- Vzniknuté rožteky vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10 minút alebo dozlatista.
- Hotové rožteky môžete ešte podľa chuti ozdobiť čokoládou, drvenými mandľami alebo podávajte čisto bez zdobenia.
Ako si vyrobiť vlastný vanilkový cukor?
Úplne jednoducho. Stačí vám na to vanilkový struk a kryštálový cukor. Chuť a sila vanilkového cukru závisí od počtu vanilkových strukov a tiež od množstva cukru, ktoré chcete vyrobiť.
TIP: Do 1 kg cukru je ideálne vložiť 1 ks vanilkového struku.
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte a vložte spoločne s cukrom do uzavretej nádoby (najlepšie sklenené). Nechajte takto niekoľko dní. Občas môžete pretrepať.
Po týždni struk vyberte a máte skvelý vanilkový cukor.
Obľúbený favorit vianočných sviatkov
Hoci je tento druh cukroví obľúbený po celej Európe, vznikol vo Viedni v Rakúsku pred zhruba 400 rokmi, keď na oslavu víťazstva nad osmanskými Turkami, Rakúšania vytvorili miestne pečivo v tvare polmesiaca („kipferl“), ktoré sa nachádzalo práve na tureckom prápore.
Keď vojna s Turkami pokračovala, prišli Rakúšania s ďalším polmesačným pečivom, z ktorého najznámejšie sa dostalo do Francúzska, známeho ako Croissant.
Ako už bolo spomenuté vyššie, jedná sa práve o sušienkové pečivo. Napriek tomu, že nájdete recepty, ktoré obsahujú vajcia, tradične táto prísada nie je zahrnutá. Aj keď si pridaním vajec uľahčíte prácu s cestom, odolajte tomuto pokušeniu, pretože tak jedine zistíte, že tradičné bezvaječné vanilkové rožteky sa vďaka svojej krehkosti priamo rozpadajú v ústach.
Inšpirujte sa a skúste si tiež upiecť najlepšie linecké pečivo.
Dobré chutenie!