6 najlepších receptov na vanilkové rožteky: okúste vanilkové pokušenie

Vanilkové rohlíčky, mandľové rohlíčky, rohlíčky s vlašskými orechmi alebo vanilkové rohlíčky polomáčané v čokoláde.

Delikátne drobivé, maslové s vanilkovým nádychom.

Taký pocit nastane vo vašich ústach, až sa do vášho rožku zahryznete.

Poďme si predstaviť najrôznejšie jednoduché recepty na toto vianočné pečivo.

Klasické vanilkové rožteky s vajcami

Napriek tomu, že nájdete recepty, ktoré obsahujú vajcia, tradične táto prísada nie je zahrnutá. Pridaním vajec si uľahčíte prácu s cestom, ktoré bude vláčnejšie a pôjde lepšie tvarovať do už spomínaných mesiačikov.

Ingrediencie

  • Hladkú múku 150g
  • Maslo 100g
  • Lúpané mandle alebo vlašské orechy 60g
  • Vanilkový cukor 2 vrecká
  • Žĺtky 2ks
  • Múčkový cukor na posyp/obalenie
  • Štipka soli

Postup

  • Vložte maslo a múku do misy, kde ich riadne zmiešajte.
  • Potom pridajte mleté/drvené orechy, vanilkový cukor, soľ a žĺtky a robotom, alebo rukami vypracujte cesto.
  • Cesto rozdeľte na 4 kusy, ktoré vytvarujete do valčekov, ktoré zabaľte do potravinárskej fólie.
  • Vložte aspoň na hodinu, najdlhšie však na dva dni, do chladničky.
  • Predhrejte si rúru na 180 ° C, vyberte valčeky cesta z chladničky.
  • Valčeky nakrájajte na menšie kúsky, tvarujte do polmesiačikov-rohlíčkov, ktorými vykladáte papier na pečenie.
  • Rožky pečte približne 11-12 minút, kým nezozlátnu.
  • Po upečení nechajte rožky 2-3 minúty chladnúť a medzitým si pripravte práškový cukor na obalenie.
  • Ešte teplé rožteky obaľte v cukre a máme hotovo.
  • Vychladnuté rožteky skladujte v chladnom prostredí, kde vydržia až niekoľko týždňov.
Rožky posypané cukrom
Zdroj: pixabay.com

Bezvaječné rožky s vlašskými orechmi

Druh tohto pečiva vďačí za dvoch krehkosť práve obsahu masla a neprítomnosti vajíčka. Jedná sa o tzv. sušienku s orechmi a vanilkovým cukrom, ktorý si môžete buď kúpiť v obchode, alebo jednoducho pripraviť sami (viac sa dozviete nižšie).

Ingrediencie

  • Hladkú múku 280g
  • Múčkový cukor 40g
  • Mleté vlašské orechy 80g
  • Maslo 200g
  • Vanilkový cukor 2 vrecká
  • Citrónovú kôru
  • Múčkový cukor na posyp/obalenie

Post u p

  • Vložte všetky ingrediencie do veľkej misy a zmiešajte tak, aby sa všetky dobre prepojili.
  • Malo by vám vzniknúť hladké cesto.
  • Toto cesto potom vytvarujte do tvaru valčeka s priemerom asi 3-4 cm a zabaľte do plastovej potravinárskej fólie.
  • Nechajte oddýchnuť v chladničke aspoň na hodinu, či dve.
  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Valček cesta nakrájajte na malé kúsky, z ktorých vytvarujte malé rožky.
  • Rožky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Jednotlivé várky vanilkových rožkov pečte 12-15 minút (v závislosti od veľkosti rožkov), alebo než začnú zlátnuť.
  • V čase pečenia si zmiešajte práškový cukor s vanilkovým cukrom (návod na vlastný vanilkový cukor nižšie).
  • Hotové a ešte teplé rožky, dve minúty po vybratí z rúry, obaľte v nami zmiešanej cukrovej zmesi.
  • Obalené rožteky nechajte ešte úplne vychladnúť a potom sú pripravené na servírovanie.
  • A čo je super – v chladnom prostredí vydrží čerstvé niekoľko týždňov.
Vianočné rohlíčky v cukre
Zdroj: pixabay.com

Vianočné rožky so škoricou

Dodajte svojmu cukroví príjemnú vôňu a korene sladkastú chuť. Upečte si vanilkové rožky so škoricou, s ktorými sa určite odlíšite od zabehnutej klasiky.

Ingrediencie

  • 4 hrnčeky hladkej múky
  • ¾ hrnčeka chladeného masla
  • 1 hrnček kyslej smotany
  • 3 žĺtky z väčších vajec
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 bielky z väčších vajec
  • 2 lyžice vody
  • 1 hrnček cukru
  • 3 čajové lyžičky mletej škorice

Postup

  • Vo väčšej mise zmiešajte múku s maslom do hrudkovitej zmesi.
  • V malej mise rozšľahajte kyslú smotanu, žĺtky a vanilkový extrakt.
  • Vzniknutú zmes pridajte do hrudkovitej zmesi a miešajte, kým cesto tvorí guľu.
  • Vzniknutú guľu cesta zabaľte do potravinárskej fólie a dajte vychladiť na 4 hodiny (najlepšie cez noc) do chladničky.
  • Cesto rozdeľte na štvrtiny a utvorte z nich valčeky, ktoré rozdeľte na malé kúsky, z ktorých tvarujte malé rožky.
  • V miske si rozšľahajte bielky s vodou, ktorými budete rožky potierať.
  • V ďalšej miske si zmiešajte cukor so škoricou, čím potreté rožky následne posypete.
  • Potreté a posypané rožky, vyskladané na papieri na pečenie, dajte piecť na 180°C po dobu 15-17 minút alebo dozlatista.
  • Upečené, vychladnuté rožteky skladujte na chladnom mieste.
Tanier rožkov so škoricou
Zdroj: pixabay.com

Mandľové rožteky

Tradične sa vanilkové rožteky vyrábajú z mletých vlašských orechov, ktoré sú príčinou vlhkej a lahodne rozpadajúcej sa textúry. Je však možné použiť aj mleté mandle. Práve mandľové vanilkové rožteky sú svetlejšie so zamatovejšou chuťou.

Ingrediencie

  • 1 hrnček masla, izbové teploty
  • 2/3 hrnčeka cukru
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • 1 čajovú lyžičku mandľového extraktu
  • 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček mandľovej múky (možno použiť mleté mandle)
  • ¼ hrnčeka práškového cukru na posyp/obalenie

Postup

  • Zmiešajte maslo s cukrom, pridajte extrakt z vanilky, extrakt z mandlí a premiešajte.
  • Potom pridajte hladkú múku s mandľovou múkou/mandľami.
  • Zmiešanú zmes vytvarujte do valčeka, ktorý zabaľte do potravinárskej fólie.
  • Dajte odpočinúť do chladničky na aspoň 2 hodiny.
  • Uležané cesto nakrájajte na malé kúsky, z ktorých následne tvarujte rožky.
  • Rožky pokladajte na papier na pečenie a potom pečte na 180 °C po dobu 15-20 minút, alebo dozlatista.
  • Rožky vyberte z rúry a nechajte 2-3 minúty odležať.
  • Ešte teplé obaľte v cukre a hotové skladujte v chladnom prostredí.
Vyskladané rožky so škoricou
Zdroj: pixabay.com

Polomáčané mandľovo-vanilkové rožteky

Populárnym receptom v mnohých európskych krajinách sú práve vanilkové rožky, ktoré majú mnoho variantov. V Nemecku sú rožky, známe ako „Vanillekipferl“, pečené s mletými mandľami a nakoniec polomáčané v čokoláde. A my si ich teraz tiež skúsime.

Ingrediencie

  • 1 hrnček (250 ml) masla izbovej teploty
  • ¾ hrnčeka (180 ml) práškového cukru
  • ¼ hrnčeka (60 ml) kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička (5 ml) mandľového alebo vanilkového extraktu
  • 1 a ½ (375 ml) hladkej múky
  • ¾ hrnčeka (180 ml) mandľovej múky
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 300g mliečnej čokolády

Postup

  • Zmiešajte maslo, ¼ šálky (60 ml) práškového cukru, kryštálový cukor a mandľový alebo vanilkový extrakt.
  • V ďalšej miske rozšľahajte múku a soľ, pridajte zmes múky do zmesi masla.
  • Miešajte, kým nevznikne cesto.
  • Polievkovou lyžicou naberajte po kúskoch cesto a tvarujeme do polmesiačikov – rožkov, pričom konce mierne zužujte.
  • Rožky vykladajte plech vyložený papierom na pečenie s rozostupom 1 palca.
  • Nechajte chladiť po dobu 45 minút.
  • Predhrejte si rúru na 180°C.
  • Rožte pečte po dobu 12-14 minút, alebo dozlatista.
  • Úplne vychladnuté rohlíčky ponorte z polovice do rozpustenej čokolády a vracajte späť na plech, aby čokoláda stuhla.
  • Môžete tiež vložiť na 5 minút do chladničky.
  • Nakoniec pomocou sitka posypte práškovým cukrom zvyšnú polovicu rožka.
  • Rožky skladujte na chladnom mieste.
Polomáčané rožky v debničke
Zdroj: redbook.com

Rožky s vanilkou a cream cheese

Chcete zmenu? Alebo len radi skúšate nové veci? Tak práve pre vás je tu recept na vanilkové rožteky, vylepšené o cream cheese alebo „smotanový syr“, vďaka ktorým sa vaše vanilkové rožteky stanú nádherne smotanové.

Ingrediencie

  • 3 a ½ hrnčeka hladkej múky
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 hrnček masla
  • 8 lyžíc cream cheese
  • 2 hrnčeky kryštálového cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ¼ lyžičky mandľového extraktu

TIP: Môžete navyše pridať – drvené mandle, orechy na ozdobu alebo drvenú čokoládu.

Postup

  • Zmiešajte múku s práškom do pečiva v jednej mise.
  • V mise druhej zmiešajte maslo, smotanový syr, pridajte cukor a miešajte, kým zmes nebude nadýchaná.
  • Ďalej pridajte vajcia, vanilkový extrakt a mandľový extrakt.
  • Postupne vmiešajte zmes s múkou, až vznikne cesto.
  • Cesto dajte vychladiť aspoň na 1 hodinu, aby bolo tuhé.
  • Vychladnuté cesto nakrájajte na malé kúsky, ktoré vytvarujte do polmesiačikov a konce zľahka zužte.
  • Vzniknuté rožteky vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 10 minút alebo dozlatista.
  • Hotové rožteky môžete ešte podľa chuti ozdobiť čokoládou, drvenými mandľami alebo podávajte čisto bez zdobenia.
Rožky s cukrom a ozdobami
Zdroj: pixabay.com

Ako si vyrobiť vlastný vanilkový cukor?

Úplne jednoducho. Stačí vám na to vanilkový struk a kryštálový cukor. Chuť a sila vanilkového cukru závisí od počtu vanilkových strukov a tiež od množstva cukru, ktoré chcete vyrobiť.

TIP: Do 1 kg cukru je ideálne vložiť 1 ks vanilkového struku.

Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte a vložte spoločne s cukrom do uzavretej nádoby (najlepšie sklenené). Nechajte takto niekoľko dní. Občas môžete pretrepať.

Po týždni struk vyberte a máte skvelý vanilkový cukor.

Obľúbený favorit vianočných sviatkov

Hoci je tento druh cukroví obľúbený po celej Európe, vznikol vo Viedni v Rakúsku pred zhruba 400 rokmi, keď na oslavu víťazstva nad osmanskými Turkami, Rakúšania vytvorili miestne pečivo v tvare polmesiaca („kipferl“), ktoré sa nachádzalo práve na tureckom prápore.

Keď vojna s Turkami pokračovala, prišli Rakúšania s ďalším polmesačným pečivom, z ktorého najznámejšie sa dostalo do Francúzska, známeho ako Croissant.

Ako už bolo spomenuté vyššie, jedná sa práve o sušienkové pečivo. Napriek tomu, že nájdete recepty, ktoré obsahujú vajcia, tradične táto prísada nie je zahrnutá. Aj keď si pridaním vajec uľahčíte prácu s cestom, odolajte tomuto pokušeniu, pretože tak jedine zistíte, že tradičné bezvaječné vanilkové rožteky sa vďaka svojej krehkosti priamo rozpadajú v ústach.

Inšpirujte sa a skúste si tiež upiecť najlepšie linecké pečivo.

Dobré chutenie!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.