Sú malé, nadýchané a ľahko sa vyprážajú.
Môžete ich servírovať na sladko, ale aj na slano ako luxusný výdatný brunch.
Už viete o čom je reč?
Prinášame vám lahodné recepty na americké lievance 5x inak!
Užite si ich s celou svojou rodinou.
Lievance s granátovým jablkom a čučoriedkami
Americké lievančeky s granátovým jablkom a čučoriedkami sú perfektnou pochúťkou, ktorú si môžu dopriať aj ľudia s intoleranciou na laktózu, pretože žiadnu neobsahujú!
Ingrediencie:
Na ozdobenie:
- čučoriedky
- 1 granátové jablko
Na lievance:
- 125 g samokypriacej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 1 vajce
- 250 ml sójového mlieka
- 2 lyžice Flory
Postup
- Polovicu čučoriedok a polovicu semien granátového jablka vyklopte na panvicu a jemne zohrejte.
- Pomocou vidličky alebo šťouchadla na zemiaky ovocie trochu roztlačte a nechajte šťavu vytiecť z bobúľ.
- V tejto fáze môžete pridať trochu cukru alebo medu, ak ste na sladké.
- Všetky suché prísady na lievance preosejte dohromady do veľkej misy.
- Vložte mokré prísady do džbánu a premiešajte.
- Nalejte do suchých prísad mokré prísady a miešajte, kým sa neobjavia suché kúsky múky – bude to vyzerať celkom hrudkovito, ale je to v poriadku.
- Zahrejte panvicu a dajte na ňu trochu Flory.
- Akonáhle je olej horúci, nalejte naň naberačku cesta, zarovnajte do guľata a nechajte smažiť asi 2 minúty, alebo kým sa hore neobjavia bubliny a okraje nebudú suché.
- Otočte a nechajte druhú stranu smažiť ešte asi 2 minúty.
- Lievance naskladajte na teplé taniere.
- Vmiešajte čerstvé bobule do uvarených bobúľ a poriadne zmesou lievance zalejte.

Lievanečky s jablkami a slaným karamelom
Výdatné lievance zaliate omáčkou zo slaného karamelu, servírované s jablkami a nasekanými pekanovými orechmi, vaša rodina rozhodne ocenia a už nikdy nebude chcieť na raňajky nič iné!
Ingrediencie:
- 175 g hladkej múky
- 1,5 lyžičky prášku do pečiva
- 1 lyžička práškového cukru
- 1 veľké vajcia
- 175 ml mlieka
- 75 g masla
- 120 g slaného karamelu (kúpte si pre zjednodušenie už hotovú omáčku)
- 1 veľké jablko
- 50 g pekanových orechov
Postup
- Jablko olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Pekanové orechy nahrubo nasekajte.
- Múku a prášok do pečiva preosejte do misy a vmiešajte cukor.
- Rozšľahajte vajcia a mlieko.
- Mokré prísady postupne zašľahávajte do suchých a odstraňujte hrudky.
- Rozpustite 2 lyžice masla a vmiešajte do zmesi.
- Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejte trochu zvyšného masla.
- Do panvice nalejte 4 polievkové lyžice cesta a vytvorte 4 lievance.
- Vymažte na strednom ohni 2–3 minúty.
- Otočte ich a smažte ďalšie 2 minúty, potom stiahnite z ohňa a udržujte v teple.
- Opakujte, kým nevytvoríte 12 lievancov.
- Zahrejte karamelovú omáčku podľa pokynov na pohár.
- Na každý servírovací tanier naskladajte 3 lievance a posypte plátkami jablka.
- Lyžicou naložte karamelovú omáčku a posypte pekanovými orechmi.

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na lievanečky kysnuté aj nekysnuté ako rýchle jedlo v akomkoľvek z chodov.
Objavte podobné tipy
Syrové lievance so slaninou a vajcami
Lívanečky nemusia byť len sladké! Pripravte si s nami perfektný brunch alebo aj výdatnú večeru v podobe syrových lievancov servírovaných s guacamole, slaninou, jarnou cibuľkou a sadenými vajcami.
Ingrediencie:
- 200 g samokypriacej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 150 ml kyslej smotany
- 7 veľkých vajec
- 4 jarné cibuľky
- 125 g zrelého čedaru
- 8 plátkov slaniny
- 25 g masla
- 100 g guacamole
Postup
- Predhrejte rúru na 130°C.
- Do veľkej misy dajte múku a vmiešajte prášok do pečiva a štipku soli.
- Uprostred urobte jamku.
- V samostatnej nádobe zmiešajte kyslú smotanu, 3 vajcia a 100 ml vody.
- Túto zmes postupne zašľahávajte do misy s múkou, aby vzniklo hladké cesto.
- Vmiešajte polovicu jarnej cibuľky a 75 g čedaru.
- Rozohrejte veľkú panvicu na stredne vysokom ohni.
- Smažte slaninu 5-7 minút, raz otočte, kým nebude chrumkavá a zlatá.
- Preložte na plech a udržujte teplé v rúre.
- Panvicu opatrne vytrite kuchynským papierom.
- Vráťte na strednú teplotu a pridajte 1 lyžicu masla, aby sa rozpustilo.
- Na panvicu pridajte pol naberačky cesta, medzi lievančekmi ponechajte medzeru.
- Vymažte niekoľko minút, kým sa na povrchu neobjavia bubliny.
- Otočte a smažte ďalšie 1–2 minúty, kým nebudú lievance nafúknuté a ľahko zlaté.
- Preložte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte do vyhriatej rúry.
- Pokračujte so zvyšným maslom a cestom, aby ste vytvorili ďalšie lievance (malo by vám ich vyjsť 12).
- Zatiaľ čo vyprážate lievance, uvarte si vajcia.
- Priveďte do varu vodu v strednom hrnci.
- Rozbite vajcia do kávovej šálky.
- Roztočte vodu a opatrne do nej vložte vajíčko zo šálky.
- Opakujte s ďalším vajcom.
- Varte 3–4 minúty, kým bielky nestuhnú a žĺtok nezmäkne (nadvihnite vajíčko štrbinovou lyžičkou a jemne prevarte).
- Preložte do plytkej misky s teplou vodou.
- Opakujte so zvyšnými vajcami.
- Na servírovanie navrstvite na každý tanier tri lievance so zvyšnou jarnou cibuľkou a syrom.
- Ozdobte guacamole, slaninou a sadeným vajcom.

Nadýchané americké lievančeky
Tieto ľahké a nadýchané lievance sú skvelou voľbou na víkendový brunch. Skúste do cesta pridať veľkú hrsť čerstvých čučoriedok, aby ste docielili dokonalosť!
Ingrediencie:
- 135 g hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice práškového cukru
- 130 ml mlieka
- 1 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
- 2 polievkové lyžice rozpusteného masla (nechajte mierne vychladnúť) alebo olivového oleja plus navyše na vyprážanie
Na servírovanie:
- javorový sirup
- maslo
Postup
- Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.
- V samostatnej miske alebo džbáne zľahka prešľahajte mlieko s vajcom a potom zašľahajte rozpustené maslo.
- Nalejte mliečnu zmes do múčnej zmesi a pomocou vidličky šľahajte, kým nebudete mať hladké cesto.
- Akékoľvek hrudky čoskoro zmiznú s trochou miešania.
- Cesto nechajte pár minút odstáť.
- Rozohrejte nepriľnavú panvicu na strednom plameni a pridajte kúsok masla.
- Keď je rozpustené, pridajte naberačku cesta (alebo dve, ak je vaša panvica dostatočne veľká, aby sa na nej dali smažiť dva lievance súčasne).
- Počkajte, až horná časť lievance začne bublať, potom ho otočte a smažte, kým nebudú obe strany dozlatista hnedé a kým lievance nevyrastie zhruba na 1 cm.
- Opakujte, kým nespotrebujete celé cesto.
- Podávajte s trochou javorového sirupu a maslom.

Pokiaľ milujete rôzne sladké pokrmy, rozhodne vyskúšajte recepty na vafle . Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov a vy tak môžete potešiť nielen svojich blízkych, ale aj priatelia či kolegov.
Lievance z tvarohového syra
Tieto nadýchané americké lievančeky sa ľahko pripravujú a skvele sa hodia na raňajky či brunch. Podávajte s čerstvým ovocím a javorovým sirupom. Mňam!
Ingrediencie:
- 150 g samokypriacej múky
- 150 ml odtučneného mlieka
- 120 g gervais alebo ricotty
- 2 vajcia
- 3 lyžičky sladidla podľa výberu
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 1/2 lyžičky kokosového alebo vanilkového extraktu alebo 1 lyžička citrónovej kôry (voliteľne)
- na podávanie javorový sirup a čerstvé bobule
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup
- Do veľkej misy dajte vajcia, mlieko, syr a štipku soli.
- Všetko dobre premiešajte.
- Ak chcete, pridajte vanilkový extrakt alebo citrónovú kôru.
- Do misky preosejte múku, jedlú sódu a sladidlo.
- Dobre premiešajte a odložte na 5 minút.
- Veľkú panvicu potrite olejom.
- Panvicu rozhrejte a potom na ňu nalejte cesto (alebo použite veľkú lyžicu – na 1 lievanček asi 2 polievkové lyžice cesta).
- Medzi lievanci ponechajte dostatočný priestor, aby ste ich mohli otočiť.
- Vymažte na strednom plameni niekoľko minút a opatrne preklopte, akonáhle sa na povrchu lievancov objavia bubliny.
- Zmažte ešte minútu z druhej strany dozlatista.
- Pokračujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
- Podávajte teplé s čerstvým ovocím a javorovým sirupom.

A aký variant najviac chutil vám? Napíšte nám do komentárov!