5 tipov na lievance z Ameriky. Prekvapte svoju rodinu luxusnými raňajkami!

Sú malé, nadýchané a ľahko sa vyprážajú.

Môžete ich servírovať na sladko, ale aj na slano ako luxusný výdatný brunch.

Už viete o čom je reč?

Prinášame vám lahodné recepty na americké lievance 5x inak!

Užite si ich s celou svojou rodinou.

Lievance s granátovým jablkom a čučoriedkami

Americké lievančeky s granátovým jablkom a čučoriedkami sú perfektnou pochúťkou, ktorú si môžu dopriať aj ľudia s intoleranciou na laktózu, pretože žiadnu neobsahujú!

Ingrediencie:

Na ozdobenie:

  • čučoriedky
  • 1 granátové jablko

Na lievance:

  • 125 g samokypriacej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 250 ml sójového mlieka
  • 2 lyžice Flory

Postup

  1. Polovicu čučoriedok a polovicu semien granátového jablka vyklopte na panvicu a jemne zohrejte.
  2. Pomocou vidličky alebo šťouchadla na zemiaky ovocie trochu roztlačte a nechajte šťavu vytiecť z bobúľ.
  3. V tejto fáze môžete pridať trochu cukru alebo medu, ak ste na sladké.
  4. Všetky suché prísady na lievance preosejte dohromady do veľkej misy.
  5. Vložte mokré prísady do džbánu a premiešajte.
  6. Nalejte do suchých prísad mokré prísady a miešajte, kým sa neobjavia suché kúsky múky – bude to vyzerať celkom hrudkovito, ale je to v poriadku.
  7. Zahrejte panvicu a dajte na ňu trochu Flory.
  8. Akonáhle je olej horúci, nalejte naň naberačku cesta, zarovnajte do guľata a nechajte smažiť asi 2 minúty, alebo kým sa hore neobjavia bubliny a okraje nebudú suché.
  9. Otočte a nechajte druhú stranu smažiť ešte asi 2 minúty.
  10. Lievance naskladajte na teplé taniere.
  11. Vmiešajte čerstvé bobule do uvarených bobúľ a poriadne zmesou lievance zalejte.
Lívanečky naukladané na seba a zaliate zmesou z granátového jablka a čučoriedok.
www.hedgecombers.com

Lievanečky s jablkami a slaným karamelom

Výdatné lievance zaliate omáčkou zo slaného karamelu, servírované s jablkami a nasekanými pekanovými orechmi, vaša rodina rozhodne ocenia a už nikdy nebude chcieť na raňajky nič iné!

Ingrediencie:

  • 175 g hladkej múky
  • 1,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 1 veľké vajcia
  • 175 ml mlieka
  • 75 g masla
  • 120 g slaného karamelu (kúpte si pre zjednodušenie už hotovú omáčku)
  • 1 veľké jablko
  • 50 g pekanových orechov

Postup

  1. Jablko olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
  2. Pekanové orechy nahrubo nasekajte.
  3. Múku a prášok do pečiva preosejte do misy a vmiešajte cukor.
  4. Rozšľahajte vajcia a mlieko.
  5. Mokré prísady postupne zašľahávajte do suchých a odstraňujte hrudky.
  6. Rozpustite 2 lyžice masla a vmiešajte do zmesi.
  7. Vo veľkej nepriľnavej panvici rozohrejte trochu zvyšného masla.
  8. Do panvice nalejte 4 polievkové lyžice cesta a vytvorte 4 lievance.
  9. Vymažte na strednom ohni 2–3 minúty.
  10. Otočte ich a smažte ďalšie 2 minúty, potom stiahnite z ohňa a udržujte v teple.
  11. Opakujte, kým nevytvoríte 12 lievancov.
  12. Zahrejte karamelovú omáčku podľa pokynov na pohár.
  13. Na každý servírovací tanier naskladajte 3 lievance a posypte plátkami jablka.
  14. Lyžicou naložte karamelovú omáčku a posypte pekanovými orechmi.
Lievance naukladané na seba na tanieriku, zaliate omáčkou zo slaného karamelu a ozdobené jablkami.
www.cookwithmands.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na lievanečky kysnuté aj nekysnuté ako rýchle jedlo v akomkoľvek z chodov.

Syrové lievance so slaninou a vajcami

Lívanečky nemusia byť len sladké! Pripravte si s nami perfektný brunch alebo aj výdatnú večeru v podobe syrových lievancov servírovaných s guacamole, slaninou, jarnou cibuľkou a sadenými vajcami.

Ingrediencie:

  • 200 g samokypriacej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 150 ml kyslej smotany
  • 7 veľkých vajec
  • 4 jarné cibuľky
  • 125 g zrelého čedaru
  • 8 plátkov slaniny
  • 25 g masla
  • 100 g guacamole

Postup

  1. Predhrejte rúru na 130°C.
  2. Do veľkej misy dajte múku a vmiešajte prášok do pečiva a štipku soli.
  3. Uprostred urobte jamku.
  4. V samostatnej nádobe zmiešajte kyslú smotanu, 3 vajcia a 100 ml vody.
  5. Túto zmes postupne zašľahávajte do misy s múkou, aby vzniklo hladké cesto.
  6. Vmiešajte polovicu jarnej cibuľky a 75 g čedaru.
  7. Rozohrejte veľkú panvicu na stredne vysokom ohni.
  8. Smažte slaninu 5-7 minút, raz otočte, kým nebude chrumkavá a zlatá.
  9. Preložte na plech a udržujte teplé v rúre.
  10. Panvicu opatrne vytrite kuchynským papierom.
  11. Vráťte na strednú teplotu a pridajte 1 lyžicu masla, aby sa rozpustilo.
  12. Na panvicu pridajte pol naberačky cesta, medzi lievančekmi ponechajte medzeru.
  13. Vymažte niekoľko minút, kým sa na povrchu neobjavia bubliny.
  14. Otočte a smažte ďalšie 1–2 minúty, kým nebudú lievance nafúknuté a ľahko zlaté.
  15. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte do vyhriatej rúry.
  16. Pokračujte so zvyšným maslom a cestom, aby ste vytvorili ďalšie lievance (malo by vám ich vyjsť 12).
  17. Zatiaľ čo vyprážate lievance, uvarte si vajcia.
  18. Priveďte do varu vodu v strednom hrnci.
  19. Rozbite vajcia do kávovej šálky.
  20. Roztočte vodu a opatrne do nej vložte vajíčko zo šálky.
  21. Opakujte s ďalším vajcom.
  22. Varte 3–4 minúty, kým bielky nestuhnú a žĺtok nezmäkne (nadvihnite vajíčko štrbinovou lyžičkou a jemne prevarte).
  23. Preložte do plytkej misky s teplou vodou.
  24. Opakujte so zvyšnými vajcami.
  25. Na servírovanie navrstvite na každý tanier tri lievance so zvyšnou jarnou cibuľkou a syrom.
  26. Ozdobte guacamole, slaninou a sadeným vajcom.
Lívanečky zo syra, servírované s vajcami, slaninou a guacamole, naukladané na tanieriku s vidličkou.
www.goodhousekeeping.com

Nadýchané americké lievančeky

Tieto ľahké a nadýchané lievance sú skvelou voľbou na víkendový brunch. Skúste do cesta pridať veľkú hrsť čerstvých čučoriedok, aby ste docielili dokonalosť!

Ingrediencie:

  • 135 g hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 130 ml mlieka
  • 1 veľké vajcia, ľahko rozšľahané
  • 2 polievkové lyžice rozpusteného masla (nechajte mierne vychladnúť) alebo olivového oleja plus navyše na vyprážanie

Na servírovanie:

  • javorový sirup
  • maslo

Postup

  1. Do veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, soľ a cukor.
  2. V samostatnej miske alebo džbáne zľahka prešľahajte mlieko s vajcom a potom zašľahajte rozpustené maslo.
  3. Nalejte mliečnu zmes do múčnej zmesi a pomocou vidličky šľahajte, kým nebudete mať hladké cesto.
  4. Akékoľvek hrudky čoskoro zmiznú s trochou miešania.
  5. Cesto nechajte pár minút odstáť.
  6. Rozohrejte nepriľnavú panvicu na strednom plameni a pridajte kúsok masla.
  7. Keď je rozpustené, pridajte naberačku cesta (alebo dve, ak je vaša panvica dostatočne veľká, aby sa na nej dali smažiť dva lievance súčasne).
  8. Počkajte, až horná časť lievance začne bublať, potom ho otočte a smažte, kým nebudú obe strany dozlatista hnedé a kým lievance nevyrastie zhruba na 1 cm.
  9. Opakujte, kým nespotrebujete celé cesto.
  10. Podávajte s trochou javorového sirupu a maslom.
Lívanečky naukladané na sebe na tanieriku, zaliate javorovým sirupom.
www.bbc.co.uk

Pokiaľ milujete rôzne sladké pokrmy, rozhodne vyskúšajte recepty na vafle . Dajú sa pripraviť na množstvo spôsobov a vy tak môžete potešiť nielen svojich blízkych, ale aj priatelia či kolegov.

Lievance z tvarohového syra

Tieto nadýchané americké lievančeky sa ľahko pripravujú a skvele sa hodia na raňajky či brunch. Podávajte s čerstvým ovocím a javorovým sirupom. Mňam!

Ingrediencie:

  • 150 g samokypriacej múky
  • 150 ml odtučneného mlieka
  • 120 g gervais alebo ricotty
  • 2 vajcia
  • 3 lyžičky sladidla podľa výberu
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli
  • 1/2 lyžičky kokosového alebo vanilkového extraktu alebo 1 lyžička citrónovej kôry (voliteľne)
  • na podávanie javorový sirup a čerstvé bobule
  • rastlinný olej na vyprážanie

Postup

  1. Do veľkej misy dajte vajcia, mlieko, syr a štipku soli.
  2. Všetko dobre premiešajte.
  3. Ak chcete, pridajte vanilkový extrakt alebo citrónovú kôru.
  4. Do misky preosejte múku, jedlú sódu a sladidlo.
  5. Dobre premiešajte a odložte na 5 minút.
  6. Veľkú panvicu potrite olejom.
  7. Panvicu rozhrejte a potom na ňu nalejte cesto (alebo použite veľkú lyžicu – na 1 lievanček asi 2 polievkové lyžice cesta).
  8. Medzi lievanci ponechajte dostatočný priestor, aby ste ich mohli otočiť.
  9. Vymažte na strednom plameni niekoľko minút a opatrne preklopte, akonáhle sa na povrchu lievancov objavia bubliny.
  10. Zmažte ešte minútu z druhej strany dozlatista.
  11. Pokračujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
  12. Podávajte teplé s čerstvým ovocím a javorovým sirupom.
Syrové lievančeky naskladané na sebe na tanieriku, servírované s čerstvým bobuľovitým ovocím a sirupom.
www.supergoldenbakes.com

A aký variant najviac chutil vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.