Naše recepty na Išelske pečivo sú kráľovskou disciplínou v pečení pečiva. Máte odvahu?

Ak milujete Vianoce, tradície a čokoládu, potom vám naše recepty na vianočné išelské pečivo nesmie utiecť!

Tortičky pochádzajú z Rakúska a patria medzi tie veľmi tradičné a obľúbené recepty!

Vyskúšajte naše tipy a pochopíte, prečo je niekedy nazývané kráľovskými cukrovinkami!

Klasické išelské tortičky

Vyskúšajte lahodné tradičné rakúske išelské pečivo, ktoré omámi vaše zmysly!

Čo budeme potrebovať

Na krém

  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 40 g masla
  • 85 g cukru kryštálu
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 dcl mlieka
  • 1 lyžica vanilkového pudingového prášku
  • 1 žĺtok

Na cesto

  • 1 žĺtok
  • 0,5 balíčka vanilkového cukru
  • 0,5 citróna
  • 225 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 75 g práškového cukru

Na dokončenie

  • 50 g marhuľovej marmelády
  • 250 g fondánu či čokoládovej polevy
  • 100 g kakaa
  • 3 lyžice nasekaných pistácií
  • soľ

Postup

  • Najprv si pripravte náplň.
  • Smotanu s maslom a 60 gramami cukru priveďte do varu. Potom vmiešajte čokoládu a nechajte rozpustiť.
  • Zmes odstavte z ohňa, hrniec vložte do studeného vodného kúpeľa a za stáleho miešania schlaďte.
  • Až bude vlahá, môžete ju z kúpeľa vybrať, ale aj potom občas zamiešajte, inak po úplnom vychladnutí nebude jednoliata.
  • Potom dajte aspoň na 4 hodiny do chladničky.
  • Zhruba 2 lyžice mlieka zmiešajte s pudingovým práškom a žĺtkom a miešajte do hladka. Zvyšné mlieko a cukor (25 g) priveďte do varu a potom za stáleho miešania prilievajte zmes s pudingovým práškom a znovu priveďte do varu.
  • Takto vzniknutý krém dajte do misy, pretiahnite potravinárskou fóliou a nechajte v chladničke vychladiť.
  • Na cesto najprv zmiešajte žĺtok a vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z citróna a vmiešajte štipku soli.
  • Pridajte múku a na kúsky nakrájané maslo a vypracujte na hladké cesto.
  • Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky na aspoň 2 hodiny.
  • Rúru predhrejte na 170 °C a vyložte plech papierom na pečenie.
  • Cesto položte medzi dva kusy potravinárskej fólie a vyvaľkajte na zhruba 2 mm hrubý plát.
  • Vykrajujte kolieska s priemerom zhruba 6 cm a pečte po dobu cca. 12 minút.
  • Čokoládový krém vyšľahajte ako šľahačku. Potom premiešajte vanilkový krém a na záver oba krémy opatrne zmiešajte.
  • Vzniknutým krémom naplňte cukrárske vrecko. Na každé koliesko naneste krém a prilepte ďalším kolieskom. Vrstva krému by mala byť zhruba 1 cm vysoká.
  • Zlepené tortičky nechajte zhruba hodinu vychladiť.
  • Potom priveďte marmeládu do varu a nanášajte ju na tortičky – najlepšie štetcom.
  • Ďalej rozpustite vo vodnom kúpeli fondán s kakaom a pokryte ním hotové tortičky.
  • Na záver dozdobte sekanými pistáciami.

Išelské pečivo môžete plniť len marmeládou, nemusí mať nutne aj náplň. V prípade, že sa rozhodnete lepiť marmeládou, nanášajte ju na ešte teplé kolieska. Naopak, pokiaľ zachováte pôvodný tradičný recept a budete spájať krémom, kolieska nechajte riadne vychladnúť, než začnete krém nanášať.
V prípade, že Vás tieto recepty pôvodom z Rakúska zaujali, vyskúšať môžete aj ďalšiu tradičnú rakúsku záležitosť – vianočné štôlne!

Krehké pečivo naplnené marmeládou a poliate čokoládou.
Zdroj: fahejesfeta.blogspot.com

Ako môžu vyzerať išelské tortičky a ako na ne, môžete vidieť aj na tomto videu:

Išlské dortíčky - Roman Paulus - Kulinářská Akademie Lidlu
Zdroj: Kuchyňa Lidlu

Išeľské pečivo ako od babičky

Pamätáte si na tú vôňu, ktorá sa linula z kuchyne v predvianočnom čase, keď je babička pekla? Poďte si s naším receptom na išelské vianočné tortičky, tú vôňu a chuť pripomenúť!

Čo budeme potrebovať

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g cukru
  • 180 g masla či margarínu
  • štipka soli
  • 200 g marhuľovej marmelády
  • 200 g horkej čokolády
  • 40 g nasekaných pistácií

Postup

  • Pridajte maslo nakrájané na kúsky a postupne spracujte na hladké cesto.
  • Hotové cesto zabaľte do fólie a dajte aspoň na hodinu vychladiť do chladničky.
  • Vál posypte trochou múky a cesto vyvaľkajte v tenký plát.
  • Z plátu vykrajujte kolieska a pečte v predhriatej rúre na 175 °C zhruba 10 minút.
  • Potom nechajte vychladnúť.
  • Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a polovicu upečených koliesok v nej namáčajte a zdobte pistáciami.
  • Teraz zostáva už len zlepiť s kolieskami bez čokolády, a to lyžičkou marhuľovej marmelády.

Krehké išelské pečivo môžete naplniť spolu s marmeládou aj krémom. Recept nájdete pri ostatných receptoch na tejto stránke alebo na konci článku.
Ak, ale hľadáte jednoduchší variant vianočných cukroviniek pripravte si tieto kokosové guličky s tyčinkou Margot ! Nesklamú vás!

Krehké tortičky s bielou čokoládou a pistáciami.
Zdroj: streetkitchen.hu

Bezlepkové išelské pečivo

Túto variantu ocenia všetci, ktorí musia alebo chcú dodržiavať bezlepkovú diétu!

Čo budeme potrebovať

Na cesto

  • 100 g mandľovej múky
  • 10 g ľanovej múky
  • 150 g zmäknutého masla
  • 100 g mletých mandlí
  • 80 g trstinového cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy

Na krém

  • 70 g čokolády s vysokým percentom kakaa
  • 30 g trstinového cukru
  • 160 g masla
  • 1 lyžica rumu

Na dokončenie

  • 80 g jahodovej marmelády
  • 1 lyžica rumu
  • 300 g čokolády s vysokým percentom kakaa

Postup

  • Začnite prípravou marmelády, ktorú budete potrebovať až na dokončenie.
  • Marmeládu nahrejte, pridajte rum, prípadne cukor podľa chuti.
  • Na záver tyčovým mixérom vyšľahajte v jemnej pyré. Potom nechajte vychladiť.
  • Teraz sa pustite do prípravy cesta. Všetky suroviny na cesto zmiešajte a prepracujte na hladké cesto.
  • Potom zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na minimálne 30 minút vychladiť do chladničky.
  • Predhrejte rúru na 170 °C.
  • Cesto vyvaľkajte na zhruba 3 mm hrubý plát, z ktorého vykrajujte kolieska.
  • Pečte na papieri na pečenie vyloženom plechu na 170 °C po dobu 7 – 8 minút. Potom nechajte vychladnúť.
  • Pripravte si maslový krém. Rozpustite 70 g čokolády a vyšľahajte spoločne so 160 g zmäknutého masla, rumom a 30 g trstinového cukru.
  • Teraz už môžete dokončiť. Na polovicu upečených koliesok naneste zhruba pol lyžičky marmelády a zhruba lyžičku maslového krému. Krém nanášajte pomocou zdobiaceho cukrárskeho vrecka.
  • Potom prilepte zvyšné kolieska.
  • Teraz rozpustite 300 g čokolády a prelejte ňou zlepené kolieska.
  • Môžete ozdobiť plátkami mandlí.

Tento recept na bezlepkové išelské pečivo bude chutiť všetkým stravníkom – nikoho ani nenapadne, že je pečivo bez lepku! Ďalšie varianty na bezlepkové pečivo nájdete u nás!
Kde najlepšie a najrýchlejšie rozpustiť čokoládu? No predsa na tejnajlepšej kuchynskej indukčnej doske ! Pozrite sa na našu recenziu a vyberte si tu vám najbližšiu!

Nadýchané vianočné pečivo zlepené krémom obalené v čokoláde a posypané orechy.
Zdroj: chefnicolaietomescu.ro

Krém na išelské pečivo

Pravý krém na išelské pečivo vznikne spojením vanilkového a parížskeho krému. Hoci to vyzerá zložito, príprava nie je vôbec náročná a ingrediencie máte aj určite doma. Poďte to skúsiť!

Čo budeme potrebovať

Na vanilkový krém

  • ½ l mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 60 g masla
  • 50 g vanilkového pudingového prášku

Na parížsky krém

  • ¼ l smotany na šľahanie
  • 125 g kryštálového cukru
  • 75 g masla
  • 225 g horkej čokolády alebo čokolády na varenie

Postup

  • Začnite prípravou vanilkového krému. Najprv priveďte do varu ⅔ mlieka s cukrom.
  • Zvyšné mlieko zmiešajte so žĺtkami a pudingovým práškom.
  • Zmes prelejte do vriaceho mlieka a stálym miešaním vytvorte krém a stiahnite z ohňa.
  • Ešte horúci krém prekryte potravinárskou fóliou, aby sa nevytvoril škralúp.
  • Dajte do chladničky a chlaďte cez noc.
  • Teraz pripravte parížsky krém. Smotanu na šľahanie, kryštálový cukor a maslo priveďte do varu. Postupne do tejto zmesi nalámte čokoládu a občas premiešajte.
  • Po rozpustení stiahnite z ohňa a dajte vychladiť, ideálne cez noc.
  • Zostáva oba krémy spojiť.
  • Vanilkový krém metličkou premiešajte do hladka.
  • Vychladený parížsky krém mierne nahrejte a vyšľahajte. Potom opatrne premiešajte s vanilkovým krémom.
  • Potom už môže naplniť zdobiace cukrárske vrecko a pustiť sa do plnenia cukroviniek.

Nenechajte sa odradiť na prvý pohľad zložito vyzerajúcou prípravou. Výsledok stojí za to!
Tento recept sa Vám bude hodiť aj na iné príležitosti počas roka. Oba krémy – parížsky aj čokoládový môžete použiť zvlášť do ľahkých tort, lineckých košíčkov, rolád a pod.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.