Med je skvelým sladidlom do čaju.
Ale viete, ako inak sa dá v kuchyni použiť?
Máme pre vás tie najlepšie recepty s medom v 5 rôznych variantoch.
Ochutnajte luxusné kačacie prsia, talianske guličky aj obľúbené perníčky.
Tak poďme na to!
Kuracie krídla na mede s chilli a cesnakom
Tieto krídielka marinované v mede, cesnaku, chilli a sójovej omáčke sa budú perfektne vynímať nielen na vašej letnej grilovačke.
INGREDIENCIA
- 1/2 kg kuracích krídielok
- 4 strúčiky cesnaku
- 5 lyžíc medu
- chilli
- korenie
- soľ
- bazalka
- 2 lyžice sójovej omáčky
POSTUP
- Všetky ingrediencie vymiešajte v hladkú marinádu, cesnak dôkladne utrite so soľou.
- Marinujte cez noc a na druhý deň pečte alebo grilujte.
- Krídielka sú lahodne pikantné, podávajte s ryžou alebo zemiakovou kašou.

Vyskúšajte aj našich ďalších 6 najlepších receptov na krehké kuracie krídelká . Hlavné jedlo, ale aj chuťovka na párty!
Talianske guličky Struffoli
Vyskúšajte tento vynikajúci sviatočný dezert! Jedná sa o malé chrumkavé guličky s medovou polevou, posypané dúhovými guličkami.
INGREDIENCIA
- 4 vajcia
- 2 a ¼ šálky hladkej múky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- ¼ lyžičky hrubej soli
- kôra z 1 citróna
- kôra z 1 pomaranča
- repkový olej, na vyprážanie
- 1 šálka medu
- ½ až ¾ šálky dúhových guličiek, na posypanie
POSTUP
- Do veľkej misy pridajte vajcia, múku, ½ lyžičky vanilkového extraktu, soľ a citrusovú kôru.
- Rukami premiešajte, kým nevznikne lepivé cesto.
- Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú plochu a cesto hneťte 2 až 3 minúty.
- Cesto rozdeľte na tri rovnako veľké časti.
- Jednotlivé kusy zrolujte do dlhých povrazov s hrúbkou asi 1,5 cm.
- Nakrájajte povrazy na kúsky o veľkosti 0,5 až 1,5 cm a každý kus zrolujte do tvaru malej gule.
- Nepravidelné veľkosti sú normálne a fungujú dobre.
- Nalejte olej do veľkej panvice s ťažkým dnom tak, aby bola naplnená asi do veľkosti tretiny guličiek.
- Zahrejte olej na 175 stupňov Celzia.
- Potom si pripravte tácku vyloženú papierovými utierkami, aby po vyprážaní absorboval prebytočný olej.
- Keď olej dosiahne požadovanú teplotu, opatrne do neho vhadzujte guličky cesta po malých dávkach a smažte, kým sa nenafúknu a zo všetkých strán nezozlátnu.
- Pomocou kovového sitka vyberte usmažené guličky a preložte na plech vyložený papierovou utierkou, aby odkvapkali.
- Pokračujte, kým nie sú všetky guličky cesta vyprážané.
- Zatiaľ čo sa cesto smaží, pridajte do malého hrnca med a ½ lyžičky vanilky.
- Nastavte na strednú teplotu.
- Občas premiešajte a odstavte z ohňa, akonáhle zmes dosiahne konzistenciu podobnú sirupu, to potrvá asi 5 minút.
- Ešte teplé osmažené guličky pridajte do veľkej misy.
- Nalejte na ne horúcu medovú zmes a do misy pridajte aj dúhové guličky.
- Miešajte, kým guličky nebudú v posypkách a medovej zmesi plne obalené.
- Ihneď podávajte alebo skladujte vo vzduchotesnej nádobe až 2 dni.

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , v ktorých vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely.
Objavte podobné tipy
Medové rezy
Jednoduchý múčnik, na ktorý potrebujete ingrediencie, ktoré väčšinou máte schované doma v špajze: kokos, kukuričné lupienky, ovsené vločky, cukor, maslo a samozrejme med. A navyše deti tento dezert úplne milujú!
INGREDIENCIA
- 45 g kukuričných lupienkov
- 120 g ovsených vločiek
- 120 g sušeného kokosu
- 165 g práškového cukru
- 125 g masla alebo margarínu
- 2 lyžice medu
POSTUP
- Predhrejte rúru na 160 °C.
- Plech na pečenie s rozmermi 30×20 cm bohato vymažte maslom/margarínom.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej miske jemne rozdrvte kukuričné lupienky zadnou stranou lyžice – buďte opatrní, aby ste ich nerozdrvili príliš, pretože stále chcete, aby rezom dodali trochu textúry a chrumkavosti.
- Do kukuričných lupienkov pridajte ovsené vločky, kokos a práškový cukor.
- Suché ingrediencie miešajte, kým sa nespoja.
- V malom hrnci rozpustite na miernom ohni maslo/margarín a med.
- Nalejte zmes masla/margarínu a medu do suchých prísad a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Zmes preložte do vopred vymastenej formy.
- Zadnou stranou lyžice zatlačte zmes do rohov a rovnomerne ju vyrovnajte do formy.
- Pečte v predhriatej rúre 10–15 minút, kým buchta nezíska teplú zlatú farbu.
- Pred vyklopením na doštičku a nakrájaním na plátky alebo štvorce nechajte úplne vychladnúť.

Kačacie prsia na mede
Tento luxusný recept na medové kačacie prsia sa veľmi ľahko pripravuje a jedná sa napríklad o krásne predjedlo, ktoré nadchne všetkých vašich hostí. Pokrm môžete podávať aj s dusenou zeleninou a gratínom a vznikne vám skvelý hlavný chod pre akúkoľvek príležitosť.
INGREDIENCIA
- 4 kačacie prsia
- 2 lyžičky balzamikového octu
- 2 hrsti hrozienok
- 2 nasekané šalotky
- 4 lyžice medu
- škorica
- 200 ml ovocného džúsu (marhuľový, ananásový…)
- tymian, soľ, rasca
POSTUP
- Kačacie prsia na povrchu narezajte.
- Potom ich dajte do hrnca s trochou vody.
- Je nevyhnutné, aby sa kačacia koža dotýkala hrnca.
- Po 10 minútach varenia prsia otočte na druhú stranu a povarte 10 minút.
- Osoľte a okoreňte.
- Kačacie prsia vyberte z hrnca.
- V hrnci poduste 3 minúty šalotku.
- Potom k šalotke pridajte balzamikový ocot, korenie a med.
- Po ďalších 2 minútach do omáčky pridajte hrozienka a ovocný džús.
- Zmes je nutné pravidelne miešať.
- Omáčku 10 minút varte a potom do hrnca pridajte kačacie prsia.
- 5 minút bude stačiť, aby boli prsia plne uvarené a pripravené na podávanie.
- Užite si to!

Medové perníčky
Lahodné perníčky ochutené sladkým medom a korením sú u nás obľúbené nielen na Vianoce. Pripravte si ich podľa nášho jednoduchého návodu!
INGREDIENCIA
- 70 g masla izbovej teploty
- 160 g práškového cukru
- 3 lyžice medu
- 2 celé vajcia izbovej teploty plus jedno ďalšie vajcia na potretie
- 400 g hladkej múky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého badiánu
- 1/4 lyžičky zázvoru
- 1/4 lyžičky klinčeka
- štipka soli
- 2 lyžičky citrónovej kôry (voliteľne)
POSTUP
- Do strednej misy preosejte múku, jedlú sódu, mletú škoricu, mletý badián, zázvor, klinčeky a štipku soli.
- Ušľahajte maslo spolu s práškovým cukrom do nadýchanej hmoty.
- Potom zašľahajte vajcia, jedno po druhom.
- Potom postupne prilievajte med, vanilkový extrakt a citrónovú kôru (voliteľne).
- Misku oškrabajte stierkou a šľahajte asi minútu.
- Znížte stupeň šľahania na nízku rýchlosť a postupne pridávajte múku preosiatu s korením a jedlou sódou.
- Šľahajte, kým sa všetko nespojí.
- Cesto vyklopte na ľahko pomúčenú plochu a minútu hneťte.
- Pokiaľ sa cesto zdá príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
- Zabaľte do plastovej fólie a dajte do chladničky na 4 hodiny alebo cez noc.
- Predhrejte rúru na 176 – 182 stupňov Celzia.
- Vyložte si plechy papierom na pečenie alebo dierovanou podložkou.
- Cesto vyvaľkajte medzi 2 kusmi papiera na pečenie na hrúbku asi 3 – 4 mm.
- V prípade potreby veľmi ľahko pomúčite spodný papier na pečenie.
- Vykrajujte perníčky a preložte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte 6–8 minút, kým nie sú perníčky nafúknuté a zlaté.
- Väčšie perníčky sa môžu piecť trochu dlhšie.
- Menšie tvary a väčšie tvary skúste piecť zvlášť, menšie tvary sa upečú skôr ako väčšie.
- Vyberte z rúry, nechajte pár minút vychladnúť na plechu a potom preložte na chladiacu mriežku.
- Ak chcete mať perníčky pekne lesklé, ušľahajte 1 vajce a potom ho sceďte.
- Perníčky pomažte vajcom hneď po vytiahnutí z rúry, kým sú ešte horúce.
- Uistite sa, že nepridávate príliš veľa rozšľahané vajcia, pretože môže stekať po stranách a pod perníčky.
- Užite si to!

Ak ste fanúšikmi tejto obľúbenej pečiva, nezabudnite sa pozrieť aj na naše ďalšie recepty na mäkké perníčky s medom v piatich variantoch!
Med sa nehodí do každého pečenia. Napríklad piškótové múčniky sú s medom málo kypré. Naopak, ak potrieme s ním mäso pred pečením, vytvára sa chrumkavá krusta peknej zlatistej farby.
Na tieto účely môžeme med ešte miešať s pikantnejšími surovinami, ako je horčica či rôzne druhy korenia.
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!