Perníčky sú bežne spojené s Vianocami. Snáď každé dieťa rado pomáha vykrajovať a následne zdobiť pečivo.
Inšpirujte sa našimi receptami na medové perníčky a vyberte si tie, ktoré sú vám najbližšie.
A ako na polevu? To sa dozviete na konci článku.
Medové perníčky hneď mäkké
Každá gazdinka chce mať perníčky po upečení mäkké a vláčne. Tento recept vám v tom pomôže.
Ingrediencie:
- 50 dkg hladkej múky
- 16 dkg práškového cukru
- 12,5 dkg Hery
- 12,5 dkg medu
- 2 rovné lyžičky mletej škorice
- 2 rovné lyžičky perníkového korenia
- 1 rovná lyžička jedlej sódy
Postup
- Múku s jedlou sódou preosejeme na dosku, pridáme preosiaty práškový cukor, vlažnú rozpustenú Heru, vlažný rozpustený med a korenie.
- Vypracujeme cesto a necháme ich hodinu odležať v chlade.
- Potom ich rozvaľkáme na plát s výškou zhruba 5 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
- Zvoľna upečieme.
- Ešte horúce ich potrieme rozšľahaným vajcom. Nemusíme nechávať uležať, perníčky sú ihneď mäkké.

U nás nájdete aj tie najlepšie recepty na pečivo s kokosom.
Voňavé medové perníčky s orechmi
Tieto vianočné perníčky s prímesou orieškov vám určite zachutia!
Ingrediencie
- 50 dkg hladkej múky
- 20 dkg práškového cukru
- 10 dkg masla
- 2 vajcia
- 4 lyžice medu
- 4 lyžice mletých orieškov
- 1 lyžica rumu
- 1 lyžica jedlej sódy
- 1 lyžica perníkového korenia
Postup
- Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto a ihneď ho vyvaľkáme.
- Vykrájame ľubovoľné tvary a kladieme ich na vymastený a vysypaný plech alebo na plech, vyložený papierom na pečenie.
- Na plechu ich necháme odpočinúť do druhého dňa.
- Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom a upečieme.
- Ešte horúce perníčky potrieme rozšľahaným vajcom s trochou vody.
- Perníčky necháme najmenej 2-3 dni preležať a počas tejto doby ich nezdobíme.

Ešte doma nemáte starostlivého pomocníka na váženie surovín? V našom teste kuchynských váh sme si o nich povedali viac. Mrknite sa, ako si vybrať.
Objavte podobné tipy
Zlepované perníčky s lekvárom
Vyskúšajte tento recept na medové perníčky zlepené lekvárom. Namiesto lekváru môžete použiť akýkoľvek krém, marmeládu alebo napríklad čokoládu.
Ingrediencie
- 120g masla
- 100g melasy
- 100g medu
- 75g trstinového cukru
- 2 žĺtky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica mlieka
- 450g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- Štipka soli
- 2 lyžice perníkového korenia
- Slivkový lekvár či marmeláda
Postup
- Zmiešajte všetky suché prísady a dajte bokom.
- Maslo, melasu, med a cukor zohrejte v hrnci na strednom ohni. Akonáhle je maslo rozpustené, vypnite oheň a nechajte 10 minút odpočinúť.
- Potom do zmesi pridajte žĺtky, vanilkový extrakt a mlieko.
- Suché prísady zmiešajte s maslovou zmesou a dôkladne zmiešajte.
- Rukami vypracujte cesto a rozdeľte na dve časti. Každú z nich zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Z cesta vyvaľkajte tenký plát a pomocou vykrajovačov vykrájajte akékoľvek tvary. Avšak aby vám vyšiel počet na zlepovanie.
- Vykrájané tvary dajte na plech s papierom na pečenie a pečte 8-10 minút.
- Hotové perníčky nechajte vychladnúť a potom zlepujte primeranou vrstvou lekváru alebo inou ľubovoľnou náplňou.

Medové perníčky bez cukru
Zdravšia alternatíva klasických perníčkov, v ktorej je namiesto cukru iba med. Pokiaľ chcete, pridajte aj javorový sirup či alulózu. Navyše sú bezlepkové!
Ingrediencie
- 2,5 hrnčeka mandľovej múky
- 2 lyžice perníkového korenia
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
- 1/2 hrnčeka medu
- 3 lyžice zmäknutého masla
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- V mise zmiešajte mandľovú múku s perníkovým korením a práškom do pečiva.
- V samostatnej mise pomocou mixéra rozšľahajte maslo s medom či sladidlom. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt.
- Potom vmiešajte zmes mandľovej múky a rukou vypracujte cesto.
- Cesto vytvarujte do tvaru gule, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky aspoň na hodinu, najlepšie cez noc.
- Predhrejte si rúru na 180°C a plech vyložte papierom na pečenie.
- Z cesta vyvaľkajte tenký plát a pomocou vykrajovačov vykrajujte ľubovoľné tvary.
- Vykrájané tvary pokladajte na plech a dajte piecť na 8-10 minút do zlatista. Po upečení nechajte vychladnúť a potom ozdobte podľa vášho gusta.

Aj vegáni majú právo na vianočné maškrtenie! Preto tu pre nich máme tie najlepšie recepty na vegánske pečivo , ktoré nerozoznáte od tradičného.
Medové perníčky z ražnej múky
Ďalším zdravším variantom tradičných perníčkov sú tieto s ražnou múkou. Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý.
Ingrediencie
- 3,5 hrnčeka ražnej múky
- 3 lyžice kakaa
- Štipka soli
- 1/3 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžice perníkového korenia
- 1/2 hrnčeka zmäknutého masla
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 2 vajcia
- 100g medu
Postup
- Do misy preosejte múku, pridajte soľ, sódu a perníkové korenie.
- V samostatnej mise pomocou tyčového mixéra vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej hmoty.
- Pridajte vajcia, med a dobre prešľahajte. Postupne pridávajte sypkú zmes s múkou.
- Rukou vypracujte cesto. Zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky aspoň na hodinu.
- Predhrejte rúru na 180 ° C a vyvaľkajte cesto na tenký plát.
- Pomocou vykrajovačov vykrájajte ľubovoľné tvary a pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie po dobu 8-10 minút.
- Po upečení nechajte úplne vychladnúť a potom ozdobte.

Poleva na perníčky
K perníčkom samozrejme patrí, že sú krásne nazdobené. A preto prinášame recept na jednoduchú polevu.
Vyšľahajte 2 bielky so štipkou soli do peny. Postupne pridajte 250g práškového cukru, 1 lyžicou vody a 1 lyžicou citrónovej šťavy.
Nielen touto polevou sa dajú perníčky zdobiť. Dajú sa už pred pečením ozdobiť napríklad lúpanými mandľami, kandizovaným ovocím, hrozienkami alebo strúhanými orechmi.
Pre farebnejšie a veselšie perníčky, môžeme polevu na perníčky zafarbiť potravinárskym farbivom.
Ak chcete podrobnejší recept na polevy, vyskúšajte náš článok o krémoch a polevách , kde určite nájdete tú ideálnu pre vaše pečivo.