Najlepšie recepty na mäkké perníčky s medom v piatich variantoch. Ideálne nielen na Vianoce

Perníčky sú bežne spojené s Vianocami. Snáď každé dieťa rado pomáha vykrajovať a následne zdobiť pečivo.

Inšpirujte sa našimi receptami na medové perníčky a vyberte si tie, ktoré sú vám najbližšie.

A ako na polevu? To sa dozviete na konci článku.

Medové perníčky hneď mäkké

Každá gazdinka chce mať perníčky po upečení mäkké a vláčne. Tento recept vám v tom pomôže.

Ingrediencie:

  • 50 dkg hladkej múky
  • 16 dkg práškového cukru
  • 12,5 dkg Hery
  • 12,5 dkg medu
  • 2 rovné lyžičky mletej škorice
  • 2 rovné lyžičky perníkového korenia
  • 1 rovná lyžička jedlej sódy

Postup

  • Múku s jedlou sódou preosejeme na dosku, pridáme preosiaty práškový cukor, vlažnú rozpustenú Heru, vlažný rozpustený med a korenie.
  • Vypracujeme cesto a necháme ich hodinu odležať v chlade.
  • Potom ich rozvaľkáme na plát s výškou zhruba 5 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary.
  • Zvoľna upečieme.
  • Ešte horúce ich potrieme rozšľahaným vajcom. Nemusíme nechávať uležať, perníčky sú ihneď mäkké.
Upečené ihneď mäkké perníčky s medom.
Zdroj: inkatrinaskitchen.com

U nás nájdete aj tie najlepšie recepty na pečivo s kokosom.

Voňavé medové perníčky s orechmi

Tieto vianočné perníčky s prímesou orieškov vám určite zachutia!

Ingrediencie

  • 50 dkg hladkej múky
  • 20 dkg práškového cukru
  • 10 dkg masla
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice medu
  • 4 lyžice mletých orieškov
  • 1 lyžica rumu
  • 1 lyžica jedlej sódy
  • 1 lyžica perníkového korenia

Postup

  • Z uvedených ingrediencií vypracujeme cesto a ihneď ho vyvaľkáme.
  • Vykrájame ľubovoľné tvary a kladieme ich na vymastený a vysypaný plech alebo na plech, vyložený papierom na pečenie.
  • Na plechu ich necháme odpočinúť do druhého dňa.
  • Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajcom alebo osladeným mliekom a upečieme.
  • Ešte horúce perníčky potrieme rozšľahaným vajcom s trochou vody.
  • Perníčky necháme najmenej 2-3 dni preležať a počas tejto doby ich nezdobíme.
Ozdobené perníčky z orieškového cesta.
Zdroj: gimmesomeoven.com

Ešte doma nemáte starostlivého pomocníka na váženie surovín? V našom teste kuchynských váh sme si o nich povedali viac. Mrknite sa, ako si vybrať.

Zlepované perníčky s lekvárom

Vyskúšajte tento recept na medové perníčky zlepené lekvárom. Namiesto lekváru môžete použiť akýkoľvek krém, marmeládu alebo napríklad čokoládu.

Ingrediencie

  • 120g masla
  • 100g melasy
  • 100g medu
  • 75g trstinového cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica mlieka
  • 450g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • Štipka soli
  • 2 lyžice perníkového korenia
  • Slivkový lekvár či marmeláda

Postup

  • Zmiešajte všetky suché prísady a dajte bokom.
  • Maslo, melasu, med a cukor zohrejte v hrnci na strednom ohni. Akonáhle je maslo rozpustené, vypnite oheň a nechajte 10 minút odpočinúť.
  • Potom do zmesi pridajte žĺtky, vanilkový extrakt a mlieko.
  • Suché prísady zmiešajte s maslovou zmesou a dôkladne zmiešajte.
  • Rukami vypracujte cesto a rozdeľte na dve časti. Každú z nich zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny, najlepšie cez noc.
  • Predhrejte rúru na 180°C.
  • Z cesta vyvaľkajte tenký plát a pomocou vykrajovačov vykrájajte akékoľvek tvary. Avšak aby vám vyšiel počet na zlepovanie.
  • Vykrájané tvary dajte na plech s papierom na pečenie a pečte 8-10 minút.
  • Hotové perníčky nechajte vychladnúť a potom zlepujte primeranou vrstvou lekváru alebo inou ľubovoľnou náplňou.
Vianočné perníčky s lekvárom vo vnútri.
Zdroj: bakedambrosia.com

Medové perníčky bez cukru

Zdravšia alternatíva klasických perníčkov, v ktorej je namiesto cukru iba med. Pokiaľ chcete, pridajte aj javorový sirup či alulózu. Navyše sú bezlepkové!

Ingrediencie

  • 2,5 hrnčeka mandľovej múky
  • 2 lyžice perníkového korenia
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • Štipka soli
  • 1/2 hrnčeka medu
  • 3 lyžice zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • V mise zmiešajte mandľovú múku s perníkovým korením a práškom do pečiva.
  • V samostatnej mise pomocou mixéra rozšľahajte maslo s medom či sladidlom. Pridajte vajcia a vanilkový extrakt.
  • Potom vmiešajte zmes mandľovej múky a rukou vypracujte cesto.
  • Cesto vytvarujte do tvaru gule, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky aspoň na hodinu, najlepšie cez noc.
  • Predhrejte si rúru na 180°C a plech vyložte papierom na pečenie.
  • Z cesta vyvaľkajte tenký plát a pomocou vykrajovačov vykrajujte ľubovoľné tvary.
  • Vykrájané tvary pokladajte na plech a dajte piecť na 8-10 minút do zlatista. Po upečení nechajte vychladnúť a potom ozdobte podľa vášho gusta.
Zdobené medové perníčky bez obsahu cukru.
Zdroj: glutenfreebaking.com

Aj vegáni majú právo na vianočné maškrtenie! Preto tu pre nich máme tie najlepšie recepty na vegánske pečivo , ktoré nerozoznáte od tradičného.

Medové perníčky z ražnej múky

Ďalším zdravším variantom tradičných perníčkov sú tieto s ražnou múkou. Jednoduchý recept, ktorý zvládne každý.

Ingrediencie

  • 3,5 hrnčeka ražnej múky
  • 3 lyžice kakaa
  • Štipka soli
  • 1/3 lyžičky jedlej sódy
  • 2 lyžice perníkového korenia
  • 1/2 hrnčeka zmäknutého masla
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 100g medu

Postup

  • Do misy preosejte múku, pridajte soľ, sódu a perníkové korenie.
  • V samostatnej mise pomocou tyčového mixéra vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej hmoty.
  • Pridajte vajcia, med a dobre prešľahajte. Postupne pridávajte sypkú zmes s múkou.
  • Rukou vypracujte cesto. Zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky aspoň na hodinu.
  • Predhrejte rúru na 180 ° C a vyvaľkajte cesto na tenký plát.
  • Pomocou vykrajovačov vykrájajte ľubovoľné tvary a pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie po dobu 8-10 minút.
  • Po upečení nechajte úplne vychladnúť a potom ozdobte.
Ražné vianočné perníčky s medom.
Zdroj: mainegrains.com

Poleva na perníčky

K perníčkom samozrejme patrí, že sú krásne nazdobené. A preto prinášame recept na jednoduchú polevu.

Vyšľahajte 2 bielky so štipkou soli do peny. Postupne pridajte 250g práškového cukru, 1 lyžicou vody a 1 lyžicou citrónovej šťavy.

Nielen touto polevou sa dajú perníčky zdobiť. Dajú sa už pred pečením ozdobiť napríklad lúpanými mandľami, kandizovaným ovocím, hrozienkami alebo strúhanými orechmi.

Pre farebnejšie a veselšie perníčky, môžeme polevu na perníčky zafarbiť potravinárskym farbivom.

Ak chcete podrobnejší recept na polevy, vyskúšajte náš článok o krémoch a polevách , kde určite nájdete tú ideálnu pre vaše pečivo.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.