Francúzske pečivo a dezerty patria medzi svetovú špičku.
A to platí aj o týchto receptoch na laskonky, ktoré sú inšpirované práve v tejto európskej krajine. Preto nemôže byť jediný pochýb o tom, že ich chuť bude úplne fantastická!
Vrelo vám odporúčame vyskúšať jednu z našich špeciálnych náplní, ktorá tejto laskomine dodá úplne iný rozmer a chuť! Pozrite sa na koniec článku a čerpajte inšpiráciu.
Laskonky s karamelovým krémom
Tieto chrumkavé francúzske makrónky, sú tak nadýchané a chutné. Ale nenechajte sa zmiasť vzhľadom, nie jeden kuchár a cukrár sa na nich spálil. Vám sa to ale nemôže stať! Prečo? Pretože keď budete nasledovať náš postup, tak bude cesta k makrónkam prechádzka ružovou záhradou.
Čo budeme potrebovať
Na laskonky
- 150 g kryštálového cukru
- 60 ml vody
- 60 ml vaječných bielkov (asi 2 veľké bielky)
- 150 g mletých mandlí (alebo mandľovej múky)
- 150 g práškového cukru
- 60 ml vaječných bielkov (asi 2 veľké bielky)
- Niekoľko kvapiek žltého potravinárskeho farbiva (voliteľné)
Na karamelovú náplň
- 175 g kryštálového cukru
- 60 ml vody
- 120 ml hustej smotany na šľahanie
- 175 g masla (nakrájaného na kocky)
- ½ lyžičky soli
Postup
- V stredne veľkom hrnci zmiešame cukor a vodu
- Zahrievame ich na miernom ohni, miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Akonáhle sa cukor rozpustí, zvýšime teplotu na stredne vysokú a necháme sirup variť
- Medzitým pridáme prvých 60 ml bielkov do stredne veľkej, žiaruvzdornej misy a mixujeme, kým nám nevznikne hustý a pevný sneh
- Akonáhle sa sirup varí, varíme ďalšie 2-3 minúty, a potom hrniec stiahneme z platne a horúci sirup pomaly prilievame do misy s vyšľahanými bielkami a neustále miešame, aby sa bielky nezrazili
- Akonáhle pridáme všetok sirup, pokračujeme v miešaní, kým nebude dno misy na dotyk chladné a sneh nevychladne na izbovú teplotu
- Pokiaľ používame potravinárske farbivo, pridáme ho do zmesi a krátko premiešame, kým sneh nezíska jednotnú farbu
- Veľké plechy vyložíme papierom na pečenie
- Rúru predhrejeme na rúru na 140 stupňov
- Vo veľkej mise zmiešame mleté mandle, práškový cukor a zvyšné bielky, kým nevznikne pasta
- Pomocou gumovej stierky vmiešame jednu tretinu snehu do mandľovej pasty
- Akonáhle je tretina zamiešaná, opatrne vmiešame zvyšné dve tretiny snehu
- Cesto nalejeme do cukrárskeho vrecka s veľkou špičkou s priemerom 1,5 cm
- Vreckom tvoríme snehové laskonky
- Akonáhle sú všetky laskonky hotové, nechajte ich na plechu 45 – 60 minút pri izbovej teplote odpočívať
- Akonáhle sú laskonky odpočinuté, vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme po dobu 20 minút, alebo kým laskonku z papiera na pečenie ľahko nezložíme
- Pred plnením necháme laskonky vychladnúť na izbovú teplotu
- Keď laskonky odpočívajú alebo chladnú, pripravíme si karamelovú náplň
- V stredne veľkej panvici zmiešajte cukor a vodu.
- Zahrievame ich na miernu teplotu a miešame, kým sa cukor nerozpustí, a potom zvýšte teplotu a zmes necháme prejsť varom, cukrový sirup varíme, kým sa nezmení na karamel
- Medzitým si pridáme smotanu do malého kastrólika a na miernu teplotu zahrievame, kým sa smotana nezačne variť
- Akonáhle budeme s farbou karamelu spokojní, zložíme ho z ohňa a ihneď zašľaháme horúcu smotanu
- Pridáme polovicu masla a šľaháme, kým sa nezapracuje
- Potom ponoríme dno panvice do studeného vodného kúpeľa, pridáme zvyšné maslo a šľaháme, kým karamel nezhustne
- Karamel dáme vychladiť do chladničky alebo mrazničky
- Po vychladnutí ho vyšľaháme pomocou mixéra, kým nezdvojnásobí objem a zosvetlí farbu
- Potom vmiešame soľ
- Laskonky škárujeme podľa veľkosti a každý pár naplníme lyžičkou náplne zo slaného karamelu
Laskonky skladujte vo vzduchotesnej nádobe aj v chladničke, ale vždy ich podávajte ohriate na izbovú teplotu. Laskonky sú ďalší deň ešte lepšie!
Laskonky s griliášovým krémom
Vychutnajte si tento perfektný recept inšpirovaný popredným francúzskym cukrárom. Jeho postup je úplne precízny a nedovolí vám urobiť jedinú chybu na ceste za vašimi vysnívanými makrónkami. Po jednom súste upadnete do francúzskej kómy!
Na pralinkový krém
- 300 g lieskových orechov
- 150 g cukru
- 50 ml vody
Na orieškový krém
- 40 g krupicového cukru
- 40 g krupicového cukru
- 60 ml vaječných žĺtkov
- 20 g pralinkového krému (toho, ktorý si vyrobíme)
- 75 ml plnotučného mlieka
- 250 g masla (nakrájaného na kocky, pri izbovej teplote)
Na laskonky
- 215 g mandľovej múky
- 215 g práškového cukru
- 20 g pralinkového krému (toho, ktorý si vyrobíme)
- 80 ml vaječných bielkov
- 90 ml vaječných bielkov
- 240 g krupicového cukru
- 160 ml vody
Postup
- Pre pralinkový krém si predhrejeme rúru na 150 stupňov
- Plech vyložíme papierom na pečenie a naň rozprestrieme rovnomerne lieskové orechy
- Orechy pečieme asi 5 až 6 minút, kým nebudú voňavé a šupky tmavo hnedé
- Vyberieme a necháme vychladnúť, potom odstránime šupky (pred krokom 8 lieskové orechy zľahka prehrejeme v rúre, aby sa karamel nezdrhol)
- Plech opäť vyložíme papierom na pečenie
- V malom hrnci zmiešame cukor a vodu, miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Potom zvýšime teplotu a necháme cukor skaramelizovať
- Jamile cukor skaramelizuje, ihneď pridáme teplé lieskové orechy a rýchlo miešame, aby sa orechy v karameli obalili
- Orechy v karameli rozotrieme na plech a necháme ich úplne vychladnúť
- Pomocou mixéra alebo kuchynského robota rozdrvte karamelizované orechy na krém
- Potom pripravíme orieškový krém, kedy v stredne veľkej mise ušľaháme 40 gramov cukru a žĺtky
- Zmiešame mlieko a pralinkový krém a začneme variť
- Keď je mlieko tesne pod bodom varu, hrniec zložíme z platne a za stáleho šľahania mlieko vlejeme do vaječnej zmesi
- Zmes vrátime do hrnca a začneme na strednú teplotu variť, za stáleho šľahania zmes privedieme k miernemu varu a varíme asi 1 minútu
- Zmes pridáme do misy a budeme asi 8 minút šľahať, potom postupne pridáme maslo a zašľahávame do krémovej konzistencie
- Na laskonky si predhrejeme rúru na 180 stupňov
- Mandľovú múku a práškový cukor preosejeme do veľkej misy a premiešame
- Uprostred urobíme jamku a vlejeme 80 ml vaječných bielkov a dôkladne zmiešame, potom vmiešame pralinkový krém a znova dôkladne premiešame
- Zvyšných 90 ml vaječných bielkov zmiešame s 240 g cukru a vodou v malej panvici, ktorú zahrievame na stredne vysokú teplotu
- Bielky necháme variť a pridáme štipku cukru, bielky potom ihneď zložíme z platne a vyšľaháme do tuhého snehu
- Tretinu snehu vmiešame do mandľovej zmesi, dôkladne zamiešame, a potom pridáme aj zvyšok
- Sneh preložíme do cukrárskeho vrecka a na papieri na pečenie začneme kresliť laskonky
- Plech s laskonkami vložíme do rúry a okamžite znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ich 9 až 12 minút, kým nebudú vršky lesklé a chrumkavé
- Upečené laskonky necháme úplne vychladnúť
- Orieškový krém preložíme do cukrárskeho vrecka a ½ laskoniek ním ozdobíme a priklopíme ich druhú polovicu
Laskonky sú najlepšie, keď sú jednotlivo zabalené v niekoľkých vrstvách potravinárskej fólie a mrazené aspoň na 24 hodín alebo až 2 týždne.
Laskonky potom rozmrazujte v chladničke po dobu 3 hodín, a pred samotným podávaním nechajte ohriať na izbovú teplotu.
Laskonky môžete servírovať v deň výroby alebo skladovať v zakrytej nádobe v chladničke až 2 dni.
Objavte podobné tipy
Čokoládové laskonky
Čokoládové makrónky mám snáď zo všetkých receptov najradšej. Sú plné bohatej čokoládovej chuti a pri jedinom súste sa vám začnú rozpadať, ako v ústach tak pod rukami, až tak sú krehké.
Čo budeme potrebovať
Na laskonky
- 120 g práškového cukru
- 60 g mandľovej múky
- 2 bielky izbovej teploty
- 3 lyžice kakaového prášku
- 5 lyžíc kryštálového cukru
Na krém
- 115 g čokolády (nakrájané na malé kúsky)
- 3 lyžice masla
- 200 ml smotany na šľahanie
Postup
- V mise si ušľaháme bielky s krupicovým cukrom, kým nám nevznikne tuhý sneh
- Múčkový cukor, kakao a mandľovú múku, preosejme do misy, aby sme sa zbavili hrudiek
- Do bielkov vmiešame suché ingrediencie a zľahka premiešame
- Čokoládový sneh nalejeme do cukrárskeho vrecka
- Plech si vyložíme papierom na pečenie
- Na plech pomocou vrecka nakreslíme laskonky
- S plechom aspoň 3x poklepeme, aby sme sa zbavili vzduchových bublín
- Laskonky necháme asi 20 minút odpočívať pri izbovej teplote
- Laskonky pečieme pri 150 stupňoch po dobu 13-15 minút
- Keď sú laskonky upečené, vyberieme ich a necháme ich úplne vychladnúť
- Medzitým si pripravíme náplň do laskoniek
- Do sklenenej misy dáme maslo spolu s kúskami čokolády
- Čokoládu si rozpustíme v mikrovlnnej rúre
- Zahrievame ju v 30 sekundových intervaloch a zakaždým ju premiešame
- Zmes necháme vychladnúť na izbovú teplotu
- Potom pridáme šľahačku a zmes vyšľaháme do hustého krému
- Čokoládový krém vrstvíme na ½ laskoniek a druhou polovicou ich prikryjeme
Laskonky ako z cukrárne už máme, ale čo tak vyskúšať ďalšiu nadýchanú dobrotu, ktorá sa vám rozplynie na jazyku? Upečte si tieto anjelské torty a dozviete sa ako chutí božská mana!
Tipy na krém do laskoniek
Oživte tieto recepty na laskonky originálnymi náplňami, ktoré len tak niekde neochutnáte. Dajte im nádych sladkých malín, alebo jemnej vanilkovej arómy. Skúste ich všetky a vyberte si svojho favorita číslo JEDNA!
Orechový krém
- 100 g vylúpaných pekanových orechov
- 60 g masla
- 65 g práškového cukru
- ¼ lyžičky vanilkového extraktu
- Plechovka kondenzovaného mlieka
Postup
- Pekanové orechy spracujeme v kuchynskom robote, kým nebudú jemne mleté
- Maslo šľaháme v elektrickom mixéri po dobu 1 minúty
- Preosejeme práškový cukor a pridáme ho do mixéra
- Pridáme tiež jemne mleté pekanové orechy a miešame, kým sa všetko nespojí
- Pridáme vanilku a miešame, kým nevznikne jemný krém
- Uzavretú dáme do hrnca s teplou vodou, tak aby bola celá ponorená
- Vodu privedieme do varu a varíme asi 1 hodinu
- Pred otvorením plechovky ju necháme úplne vychladnúť.
- Keď plechovku otvoríme, bude vo vnútri hustý stmavnutý karamel, ktorý prilejeme k orechovému krému a dôkladne spolu všetko premiešame
Malinová náplň
- 120 g mäkkého masla
- 250 g práškového cukru
- 4 lyžice malinového džemu
- Lyžica smotany
- Lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Zmiešame maslo a polovicu cukru
- Pridáme džem, smotanu a vanilkový extrakt
- Postupne pridávame zvyšok cukru, pokiaľ nie je zmes dostatočne jemná
Vanilkový krém
- 90 g mäkkého masla
- Lyžička vanilkového extraktu
- Lyžica mlieka
- 250 g cukrárskeho cukru
Postup
- Vyšľaháme všetky ingrediencie dohromady, pokiaľ nebude zmes mäkká a krémová, ale dostatočne tuhá, aby ste ju mohli použiť na spájanie laskoniek
Citrónová náplň
- 200 g práškového cukru
- 100 g masla
- 4 citróny (kôra a šťava)
- 3 vajcia
- Žĺtok
- Lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Do žiaruvzdornej misy dáme cukor, maslo, vanilkový extrakt a citrónovú kôru a šťavu
- Umiestnime misku nad vodný kúpeľ a zahrievame
- Zmes dobre miešame, kým sa maslo nerozpustí
- Do citrónovej zmesi vmiešame ľahko rozšľahané vajcia a žĺtok a šľaháme, kým sa všetko dobre nespojí
- Za občasného miešania varíme 10-12 minút, kým zmes nezhustne
- Misu zložíme z tepla a necháme vychladnúť
- Pokiaľ zistíme, že krém nie je dostatočne hustý na to, aby spojil laskonky, použijeme na zahustenie trochu kukuričného škrobu
Mangový krém
- Zrelé mango (nakrájané)
- 150 g bielej čokolády (rozpustené)
Postup
- Nakrájané mango rozmixujeme dohladka
- Pyré pridáme do hrnca a zahrievame
- Pridáme rozpustenú čokoládu a miešame do hladkej a krémovej zmesi
- Misku s krémom vložíme do chladničky a chladíme, kým nebude dostatočne tuhá, aby sme s ňou mohli zlepovať laskonky