3 luxusné recepty na pravé babičkine laskonky v českom kabátiku! Vyskúšajte túto klasiku

Francúzske pečivo a dezerty patria medzi svetovú špičku.

A to platí aj o týchto receptoch na laskonky, ktoré sú inšpirované práve v tejto európskej krajine. Preto nemôže byť jediný pochýb o tom, že ich chuť bude úplne fantastická!

Vrelo vám odporúčame vyskúšať jednu z našich špeciálnych náplní, ktorá tejto laskomine dodá úplne iný rozmer a chuť! Pozrite sa na koniec článku a čerpajte inšpiráciu.

Laskonky s karamelovým krémom

Tieto chrumkavé francúzske makrónky, sú tak nadýchané a chutné. Ale nenechajte sa zmiasť vzhľadom, nie jeden kuchár a cukrár sa na nich spálil. Vám sa to ale nemôže stať! Prečo? Pretože keď budete nasledovať náš postup, tak bude cesta k makrónkam prechádzka ružovou záhradou.

Čo budeme potrebovať

Na laskonky

  1. 150 g kryštálového cukru
  2. 60 ml vody
  3. 60 ml vaječných bielkov (asi 2 veľké bielky)
  4. 150 g mletých mandlí (alebo mandľovej múky)
  5. 150 g práškového cukru
  6. 60 ml vaječných bielkov (asi 2 veľké bielky)
  7. Niekoľko kvapiek žltého potravinárskeho farbiva (voliteľné)

Na karamelovú náplň

  1. 175 g kryštálového cukru
  2. 60 ml vody
  3. 120 ml hustej smotany na šľahanie
  4. 175 g masla (nakrájaného na kocky)
  5. ½ lyžičky soli

Postup

  1. V stredne veľkom hrnci zmiešame cukor a vodu
  2. Zahrievame ich na miernom ohni, miešame, kým sa cukor nerozpustí
  3. Akonáhle sa cukor rozpustí, zvýšime teplotu na stredne vysokú a necháme sirup variť
  4. Medzitým pridáme prvých 60 ml bielkov do stredne veľkej, žiaruvzdornej misy a mixujeme, kým nám nevznikne hustý a pevný sneh
  5. Akonáhle sa sirup varí, varíme ďalšie 2-3 minúty, a potom hrniec stiahneme z platne a horúci sirup pomaly prilievame do misy s vyšľahanými bielkami a neustále miešame, aby sa bielky nezrazili
  6. Akonáhle pridáme všetok sirup, pokračujeme v miešaní, kým nebude dno misy na dotyk chladné a sneh nevychladne na izbovú teplotu
  7. Pokiaľ používame potravinárske farbivo, pridáme ho do zmesi a krátko premiešame, kým sneh nezíska jednotnú farbu
  8. Veľké plechy vyložíme papierom na pečenie
  9. Rúru predhrejeme na rúru na 140 stupňov
  10. Vo veľkej mise zmiešame mleté ​​mandle, práškový cukor a zvyšné bielky, kým nevznikne pasta
  11. Pomocou gumovej stierky vmiešame jednu tretinu snehu do mandľovej pasty
  12. Akonáhle je tretina zamiešaná, opatrne vmiešame zvyšné dve tretiny snehu
  13. Cesto nalejeme do cukrárskeho vrecka s veľkou špičkou s priemerom 1,5 cm
  14. Vreckom tvoríme snehové laskonky
  15. Akonáhle sú všetky laskonky hotové, nechajte ich na plechu 45 – 60 minút pri izbovej teplote odpočívať
  16. Akonáhle sú laskonky odpočinuté, vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme po dobu 20 minút, alebo kým laskonku z papiera na pečenie ľahko nezložíme
  17. Pred plnením necháme laskonky vychladnúť na izbovú teplotu
  18. Keď laskonky odpočívajú alebo chladnú, pripravíme si karamelovú náplň
  19. V stredne veľkej panvici zmiešajte cukor a vodu.
  20. Zahrievame ich na miernu teplotu a miešame, kým sa cukor nerozpustí, a potom zvýšte teplotu a zmes necháme prejsť varom, cukrový sirup varíme, kým sa nezmení na karamel
  21. Medzitým si pridáme smotanu do malého kastrólika a na miernu teplotu zahrievame, kým sa smotana nezačne variť
  22. Akonáhle budeme s farbou karamelu spokojní, zložíme ho z ohňa a ihneď zašľaháme horúcu smotanu
  23. Pridáme polovicu masla a šľaháme, kým sa nezapracuje
  24. Potom ponoríme dno panvice do studeného vodného kúpeľa, pridáme zvyšné maslo a šľaháme, kým karamel nezhustne
  25. Karamel dáme vychladiť do chladničky alebo mrazničky
  26. Po vychladnutí ho vyšľaháme pomocou mixéra, kým nezdvojnásobí objem a zosvetlí farbu
  27. Potom vmiešame soľ
  28. Laskonky škárujeme podľa veľkosti a každý pár naplníme lyžičkou náplne zo slaného karamelu

Laskonky skladujte vo vzduchotesnej nádobe aj v chladničke, ale vždy ich podávajte ohriate na izbovú teplotu. Laskonky sú ďalší deň ešte lepšie!

Úžasné sladké a jemné francúzske pečivo plné jemného krému zo slaného karamelu.
Zdroj: everythingmarina.com

Laskonky s griliášovým krémom

Vychutnajte si tento perfektný recept inšpirovaný popredným francúzskym cukrárom. Jeho postup je úplne precízny a nedovolí vám urobiť jedinú chybu na ceste za vašimi vysnívanými makrónkami. Po jednom súste upadnete do francúzskej kómy!

Na pralinkový krém

  1. 300 g lieskových orechov
  2. 150 g cukru
  3. 50 ml vody

Na orieškový krém

  1. 40 g krupicového cukru
  2. 40 g krupicového cukru
  3. 60 ml vaječných žĺtkov
  4. 20 g pralinkového krému (toho, ktorý si vyrobíme)
  5. 75 ml plnotučného mlieka
  6. 250 g masla (nakrájaného na kocky, pri izbovej teplote)

Na laskonky

  1. 215 g mandľovej múky
  2. 215 g práškového cukru
  3. 20 g pralinkového krému (toho, ktorý si vyrobíme)
  4. 80 ml vaječných bielkov
  5. 90 ml vaječných bielkov
  6. 240 g krupicového cukru
  7. 160 ml vody

Postup

  1. Pre pralinkový krém si predhrejeme rúru na 150 stupňov
  2. Plech vyložíme papierom na pečenie a naň rozprestrieme rovnomerne lieskové orechy
  3. Orechy pečieme asi 5 až 6 minút, kým nebudú voňavé a šupky tmavo hnedé
  4. Vyberieme a necháme vychladnúť, potom odstránime šupky (pred krokom 8 lieskové orechy zľahka prehrejeme v rúre, aby sa karamel nezdrhol)
  5. Plech opäť vyložíme papierom na pečenie
  6. V malom hrnci zmiešame cukor a vodu, miešame, kým sa cukor nerozpustí
  7. Potom zvýšime teplotu a necháme cukor skaramelizovať
  8. Jamile cukor skaramelizuje, ihneď pridáme teplé lieskové orechy a rýchlo miešame, aby sa orechy v karameli obalili
  9. Orechy v karameli rozotrieme na plech a necháme ich úplne vychladnúť
  10. Pomocou mixéra alebo kuchynského robota rozdrvte karamelizované orechy na krém
  11. Potom pripravíme orieškový krém, kedy v stredne veľkej mise ušľaháme 40 gramov cukru a žĺtky
  12. Zmiešame mlieko a pralinkový krém a začneme variť
  13. Keď je mlieko tesne pod bodom varu, hrniec zložíme z platne a za stáleho šľahania mlieko vlejeme do vaječnej zmesi
  14. Zmes vrátime do hrnca a začneme na strednú teplotu variť, za stáleho šľahania zmes privedieme k miernemu varu a varíme asi 1 minútu
  15. Zmes pridáme do misy a budeme asi 8 minút šľahať, potom postupne pridáme maslo a zašľahávame do krémovej konzistencie
  16. Na laskonky si predhrejeme rúru na 180 stupňov
  17. Mandľovú múku a práškový cukor preosejeme do veľkej misy a premiešame
  18. Uprostred urobíme jamku a vlejeme 80 ml vaječných bielkov a dôkladne zmiešame, potom vmiešame pralinkový krém a znova dôkladne premiešame
  19. Zvyšných 90 ml vaječných bielkov zmiešame s 240 g cukru a vodou v malej panvici, ktorú zahrievame na stredne vysokú teplotu
  20. Bielky necháme variť a pridáme štipku cukru, bielky potom ihneď zložíme z platne a vyšľaháme do tuhého snehu
  21. Tretinu snehu vmiešame do mandľovej zmesi, dôkladne zamiešame, a potom pridáme aj zvyšok
  22. Sneh preložíme do cukrárskeho vrecka a na papieri na pečenie začneme kresliť laskonky
  23. Plech s laskonkami vložíme do rúry a okamžite znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ich 9 až 12 minút, kým nebudú vršky lesklé a chrumkavé
  24. Upečené laskonky necháme úplne vychladnúť
  25. Orieškový krém preložíme do cukrárskeho vrecka a ½ laskoniek ním ozdobíme a priklopíme ich druhú polovicu

Laskonky sú najlepšie, keď sú jednotlivo zabalené v niekoľkých vrstvách potravinárskej fólie a mrazené aspoň na 24 hodín alebo až 2 týždne.
Laskonky potom rozmrazujte v chladničke po dobu 3 hodín, a pred samotným podávaním nechajte ohriať na izbovú teplotu.
Laskonky môžete servírovať v deň výroby alebo skladovať v zakrytej nádobe v chladničke až 2 dni.

Krehké pečivo plné jemného orieškového krému z lieskových orieškov.
Zdroj: sweetandsavorybyshinee.com

Čokoládové laskonky

Čokoládové makrónky mám snáď zo všetkých receptov najradšej. Sú plné bohatej čokoládovej chuti a pri jedinom súste sa vám začnú rozpadať, ako v ústach tak pod rukami, až tak sú krehké.

Čo budeme potrebovať

Na laskonky

  1. 120 g práškového cukru
  2. 60 g mandľovej múky
  3. 2 bielky izbovej teploty
  4. 3 lyžice kakaového prášku
  5. 5 lyžíc kryštálového cukru

Na krém

  1. 115 g čokolády (nakrájané na malé kúsky)
  2. 3 lyžice masla
  3. 200 ml smotany na šľahanie

Postup

  1. V mise si ušľaháme bielky s krupicovým cukrom, kým nám nevznikne tuhý sneh
  2. Múčkový cukor, kakao a mandľovú múku, preosejme do misy, aby sme sa zbavili hrudiek
  3. Do bielkov vmiešame suché ingrediencie a zľahka premiešame
  4. Čokoládový sneh nalejeme do cukrárskeho vrecka
  5. Plech si vyložíme papierom na pečenie
  6. Na plech pomocou vrecka nakreslíme laskonky
  7. S plechom aspoň 3x poklepeme, aby sme sa zbavili vzduchových bublín
  8. Laskonky necháme asi 20 minút odpočívať pri izbovej teplote
  9. Laskonky pečieme pri 150 stupňoch po dobu 13-15 minút
  10. Keď sú laskonky upečené, vyberieme ich a necháme ich úplne vychladnúť
  11. Medzitým si pripravíme náplň do laskoniek
  12. Do sklenenej misy dáme maslo spolu s kúskami čokolády
  13. Čokoládu si rozpustíme v mikrovlnnej rúre
  14. Zahrievame ju v 30 sekundových intervaloch a zakaždým ju premiešame
  15. Zmes necháme vychladnúť na izbovú teplotu
  16. Potom pridáme šľahačku a zmes vyšľaháme do hustého krému
  17. Čokoládový krém vrstvíme na ½ laskoniek a druhou polovicou ich prikryjeme

Laskonky ako z cukrárne už máme, ale čo tak vyskúšať ďalšiu nadýchanú dobrotu, ktorá sa vám rozplynie na jazyku? Upečte si tieto anjelské torty a dozviete sa ako chutí božská mana!

Chrumkavé ale krehké francúzske sladké pečivo z čokolády plnené čokoládovým krémom.
Zdroj: confessionsofaconfectionista.com

Tipy na krém do laskoniek

Oživte tieto recepty na laskonky originálnymi náplňami, ktoré len tak niekde neochutnáte. Dajte im nádych sladkých malín, alebo jemnej vanilkovej arómy. Skúste ich všetky a vyberte si svojho favorita číslo JEDNA!

Orechový krém

  1. 100 g vylúpaných pekanových orechov
  2. 60 g masla
  3. 65 g práškového cukru
  4. ¼ lyžičky vanilkového extraktu
  5. Plechovka kondenzovaného mlieka

Postup

  1. Pekanové orechy spracujeme v kuchynskom robote, kým nebudú jemne mleté
  2. Maslo šľaháme v elektrickom mixéri po dobu 1 minúty
  3. Preosejeme práškový cukor a pridáme ho do mixéra
  4. Pridáme tiež jemne mleté ​​pekanové orechy a miešame, kým sa všetko nespojí
  5. Pridáme vanilku a miešame, kým nevznikne jemný krém
  6. Uzavretú dáme do hrnca s teplou vodou, tak aby bola celá ponorená
  7. Vodu privedieme do varu a varíme asi 1 hodinu
  8. Pred otvorením plechovky ju necháme úplne vychladnúť.
  9. Keď plechovku otvoríme, bude vo vnútri hustý stmavnutý karamel, ktorý prilejeme k orechovému krému a dôkladne spolu všetko premiešame

Malinová náplň

  1. 120 g mäkkého masla
  2. 250 g práškového cukru
  3. 4 lyžice malinového džemu
  4. Lyžica smotany
  5. Lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Zmiešame maslo a polovicu cukru
  2. Pridáme džem, smotanu a vanilkový extrakt
  3. Postupne pridávame zvyšok cukru, pokiaľ nie je zmes dostatočne jemná

Vanilkový krém

  1. 90 g mäkkého masla
  2. Lyžička vanilkového extraktu
  3. Lyžica mlieka
  4. 250 g cukrárskeho cukru

Postup

  1. Vyšľaháme všetky ingrediencie dohromady, pokiaľ nebude zmes mäkká a krémová, ale dostatočne tuhá, aby ste ju mohli použiť na spájanie laskoniek

Citrónová náplň

  • 200 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • 4 citróny (kôra a šťava)
  • 3 vajcia
  • Žĺtok
  • Lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Do žiaruvzdornej misy dáme cukor, maslo, vanilkový extrakt a citrónovú kôru a šťavu
  2. Umiestnime misku nad vodný kúpeľ a zahrievame
  3. Zmes dobre miešame, kým sa maslo nerozpustí
  4. Do citrónovej zmesi vmiešame ľahko rozšľahané vajcia a žĺtok a šľaháme, kým sa všetko dobre nespojí
  5. Za občasného miešania varíme 10-12 minút, kým zmes nezhustne
  6. Misu zložíme z tepla a necháme vychladnúť
  7. Pokiaľ zistíme, že krém nie je dostatočne hustý na to, aby spojil laskonky, použijeme na zahustenie trochu kukuričného škrobu

Mangový krém

  1. Zrelé mango (nakrájané)
  2. 150 g bielej čokolády (rozpustené)

Postup

  1. Nakrájané mango rozmixujeme dohladka
  2. Pyré pridáme do hrnca a zahrievame
  3. Pridáme rozpustenú čokoládu a miešame do hladkej a krémovej zmesi
  4. Misku s krémom vložíme do chladničky a chladíme, kým nebude dostatočne tuhá, aby sme s ňou mohli zlepovať laskonky

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.