Už je to niekoľko rokov, čo zažili boom v podobe müsli a kaše.
Vyskúšajte ďalšie zdravé a chutné recepty z ovsených vločiek!
Na raňajky aj desiatu je možné ľahko konzumovať aj vo forme lievancov, palaciniek, muffinov, koláčov či pudingu!
Všetky vločkové pochúťky sú veľmi jednoduché na prípravu a ponúkajú celý rad spôsobov, ako ich ozvláštniť či ozdobiť.
Ktorý recept vyskúšate ako prvý?
Zdravé lievance z ovsených vločiek a banánov
Máte radi sladké raňajky? Skúste túto zdravšiu alternatívu obľúbeného pokrmu, na ktoré si určite pochutnáte.
Ingrediencie:
- 2 zrelé banány (najlepšie, keď majú veľa hnedých škvŕn)
- 1 a 1/2 šálky ovsených vločiek
- 2 vajcia
- 1/2 šálky nesladeného mandľového mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- olivový olej
Postup:
- Všetky ingrediencie, teda ovsené vločky, banány, mlieko, vajcia, prášok do pečiva a korenia, vložte do mixéra a mixujte na najvyšší výkon, pokiaľ nebude zmes úplne hladká.
- Lívanečníkovú panvicu zľahka vymažte olivovým olejom a rozohrejte.
- Akonáhle je panvica rozpálená, pridajte cesto a smažte približne 2-3 minúty, kým sa lievance mierne nenafúknu a na okrajoch sa neobjaví niekoľko bubliniek.
- Lievance obráťte a smažte, kým nie sú aj z druhej strany zlatisto hnedé.
- Postup opakujte aj so zvyšným cestom.
- Hotové lievance môžete ozdobiť čerstvým ovocím, orieškami či javorovým sirupom.

Recepty na ovsené vločky v podobe lievancov nie sú jedinou možnosťou pre zdravé ovsené raňajky. Inšpirujte sa aj receptami na chutné ovsené kaše .
Ovsené vločky v podobe palaciniek
Okrem lievancov si z vločiek môžete pripraviť aj palacinky. Vyskúšajte tento vegánsky variant!
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1/4 šálky bezlepkovej múky
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 šálky jablčného pyré
- 1 a 1/4 šálky mandľového mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1 PL kokosového oleja
Postup:
- Ovsené vločky vložte do kuchynského robota alebo mixéra. Mixujte, kým nevznikne jemná múka.
- Pridajte bezlepkovú múku a mixujte, kým sa nespoja.
- Ďalej do mixéra vložte ostatné ingrediencie a rozmixujte do hladka.
- Následne dajte cesto na 20 minút vychladiť do chladničky.
- Rozohrejte si panvicu s olejom.
- Naberte 1/4 až 1/2 šálky cesta a opatrne ho vlejte na panvicu.
- Následne panvicou pohybujte krúživými pohybmi, aby sa cesto rovnomerne rozprestrelo.
- Vymažte približne 1-2 minúty a potom opatrne obráťte na druhú stranu.
- Postup opakujte aj so zvyšným cestom
- Potom palacinky ozdobte jogurtom, čerstvým ovocím, marmeládou či tvarohom podľa vašich predstáv.

V čase Vianoc môžete ovsené vločky na váš stôl ľahko dostať v podobe zdravého ovseného pečiva !
Lahodná jablčná buchta s ovsenými vločkami
Kombinácia jabĺk, škorice a vločiek robí z tejto pochúťky skutočnú delikatesu. Vyskúšajte, uvidíte, že bude chutiť nielen vám, ale aj všetkým vašim návštevám.
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 3/4 šálky hnedého cukru
- 1/2 šálky cmaru
- 1/4 šálky masla
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/8 čajovej lyžičky soli
- 1/8 čajovej lyžičky mletého klinčeka
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Zdobenie
- 3-4 olúpané jablká, nakrájané na plátky
- 1/2 šálky ovsených vločiek
- 1/4 šálky masla
- 3/4 čajovej lyžičky mletej škorice
Postup:
- Do stredne veľkej misy preosejte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ, cukor, klinčeky a muškátový oriešok.
- Rozpustené maslo, vajcia a vanilku šľahajte tak dlho, kým sa dobre nespoja.
- Zmes vlejte do múčnej zmesi a dôkladne premiešajte.
- Predhrejte rúru na 170°C.
- Do pekáča, formy na tortu alebo hlbšieho plechu vložte štvrť šálky masla.
- Vložte do rúry a počkajte, až sa maslo úplne rozpustí.
- Pomocou štetca vymažte steny a na dno pekáča dajte tretinu jabĺk.
- Navrch nalejte cesto.
- Na vrchnú časť cesta dajte zvyšné jablká.
- V mise zmiešajte ovsené vločky, cukor a škoricu.
- Touto zmesou na záver posypte jablká.
- Vložte do rúry a pečte približne 45-50 minút.
Ovsené vločky, cukor a škoricu možno skombinovať aj s nasekanými mandľami či orechmi.

Recepty z ovsených vločiek ide ozvláštniť či dochutiť aj za pomoci domácich marmelád . Inšpirujte sa!
Objavte podobné tipy
Ovsené muffiny s čučoriedkami
Jednoduchá a zdravá pochúťka, ktorú si zamilujú na desiatu či raňajky nielen deti.
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 šálka mlieka
- 1 a 1/4 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky medu
- 1 vajce
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
- 1 šálka čerstvých alebo mrazených čučoriedok
Postup:
- Zmiešajte mlieko a ovsené vločky.
- Nechajte odstáť približne 20 minút, aby ovsené vločky napučali a nasiakli vlhkosť.
- Predhrejte si rúru na 200 °C.
- V mise zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu a soľ.
- Rozpustené maslo, med, vajcia a vanilkový extrakt vyšľahajte v menšej mise, kým sa nespoja.
- Mokré ingrediencie pomaly vlejte do suchých, premiešajte a potom pridajte namočené ovsené vločky, vrátane mlieka, a čučoriedky.
- Všetko opatrne zmiešajte a vytvorte cesto.
- Lyžicou dávajte cesto do formy na muffiny, ktorú ste predtým vyložili košíčkami.
- Jednotlivé formičky naplňte až po okraj.
- Na záver všetko posypte ovsenými vločkami a podľa potreby zľahka posypte kokosovým cukrom.
- Pečte 5 minút pri teplote 200 °C a potom znížte teplotu na 170 °C a pečte ďalších približne 15 minút.
- Muffiny nechajte 5 minút vychladnúť vo forme a potom ich preložte na drôtenú mriežku.

Ovsené vločky môžete použiť nielen na prípravu muffinov, ale aj sušienok. Inšpirujte sa pestrou paletou našich ovsených sušienok !
Slané palacinky z ovsených vločiek
Vločky nemusíte vždy konzumovať iba v sladkej podobe s ovocím či orieškami. Pripravte si z nich tieto lahodné palacinky naslané! Hodí sa aj ako zdravá desiata pre deti do školy.
Ingrediencie:
- 150 g rozmixovaných ovsených vločiek
- 270 ml mlieka
- 2 vajcia
- soľ
- olej
Náplň
- 4 vajcia
- 1/3 šálky jemne nakrájanej červenej papriky
- 1/3 šálky jemne nakrájanej zelenej papriky
- 1 nakrájaná paradajka
- 2 PL nakrájanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/3 šálky nakrájanej mozzarelly
- olej
- soľ, korenie
Postup:
- Zmiešajte si ovsené vločky s mliekom, vajcom a soľou.
- Zmes dobre vyšľahajte a nechajte chvíľu odležať.
- V medziobdobí si pripravte náplň.
- Na panvicu dajte lyžicu oleja, nakrájanú papriku, paradajku a restujte do zmäknutia.
- Potom pridajte rozšľahané vajcia a mozzarellu, premiešajte.
- Na záver pridajte petržlenovú vňať, soľ a korenie.
- Náplň z panvice odstráňte.
- Následne na rozpálenej panvici s trochou oleja osmažte z oboch strán palacinky.
- Potom každú palacinku naplňte pripravenou náplňou.

Koláč z ovsených vločiek, kokosu a orechov
Okrem jabĺk a škorice je veľmi obľúbená aj kombinácia vločiek s orechmi a kokosom. Vyskúšajte ju prostredníctvom tohto jednoduchého receptu.
Ingrediencie:
- 1 a 1/4 šálky vriacej vody
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 a 1/3 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky masla
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Poleva
- 1/4 šálky masla
- 3 PL mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1 šálka strúhaného kokosu
- 1/3 šálky nasekaných vlašských orechov
Postup:
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Do väčšej misy nasypte ovsené vločky, zalejte ich vriacou vodou a nechajte namočené, kým voda nevychladne.
- Medzitým vo veľkej mise pomocou elektrického ručného mixéra vyšľahajte maslo, hnedý cukor a kryštálový cukor do svetlej a nadýchanej konzistencie.
- Vmiešajte vajcia, vanilku, škoricu a muškátový oriešok a potom vmiešajte aj vychladnutú ovsenú zmes.
- Pridajte jedlú sódu a sol, potom tiež múku.
- Dôkladne premiešajte a vypracujte na cesto.
- Cesto nalejte do vymasteného pekáča alebo zapekacej misky.
- Pečte v predhriatej rúre približne 30 minút.
- Medzitým v mise zmiešajte rozpustené maslo, mlieko, vanilku, hnedý cukor, kokos a pekanové orechy.
- Po upečení vyberte koláč z rúry a pripravenú zmes rovnomerne rozotrite po povrchu.
- Potom koláč vráťte na niekoľko minút do rúry, kým kúsky kokosu nezačnú ľahko hnednúť.

Ovsené vločky vo forme krémového pudingu
Máte radi vločky v podobe kaše? Vyskúšajte ich rovnako ako puding! Uvidíte, že budete milo prekvapení a energia vám vydrží po celé dopoludnie!
Ingrediencie:
- 1 šálka ovsených vločiek
- 1 šálka mandľového mlieka
- 2-3 prezreté banány
- 2 PL strúhaného kokosu
- 1 PL chia semienok
- štipka morskej soli
Na ozdobu
- 1 banán
- 4 jahody
- 2 PL konopných semienok
- 1 PL plátkov kokosu
Postup:
- Banány rozmixujte so šálkou mandľového mlieka.
- Ovsené vločky dajte do veľkého pohára, pridajte banánové mlieko a ostatné ingrediencie.
- Lyžicou dobre premiešajte a uistite sa, že sú všetky ingrediencie rovnomerne rozložené a nasiaknuté.
- Pohár vložte na dve hodiny alebo cez noc do chladničky.
- Pred podávaním ozdobte nakrájanými banánmi, jahodami, semienkami a kokosom.

Ovsené vločky ako zdravé raňajky i desiata
Ovsené vločky sú už niekoľko rokov obľúbeným variantom zdravých raňajok či desiaty. Okrem veľkého množstva vlákniny v nich nájdeme aj celý rad vitamínov a minerálov. Vzhľadom na svoju neutrálnu chuť je ich výhodou to, že sa ľahko kombinujú so sladkými aj slanými ingredienciami. Naše recepty z ovsených vločiek v podobe dvojakého typu palaciniek sú toho len dôkazom.
Vločky môžete používať ako v celku, tak aj v rozmixovanej podobe. Záleží na type pokrmu aj vašich preferenciách. Či už sa rozhodnete vyskúšať ovsené lievance, palacinky, buchtu, koláč, sušienky, muffiny, puding či pečivo, vaše chuťové poháriky budú vždy milo prekvapené.