Bez zemiakov by sme sa v našej kuchyni len ťažko obišli.
V súčasnej dobe u nás existuje nespočet receptov zo zemiakov a tie najlepšie sme vybrali práve tu pre vás.
Vyskúšajte ich a uvidíte, že si pochutnáte!
Francúzske zemiaky
Alebo gratinované zemiaky, je francúzska klasika, známa aj ako zemiaky Dauphinoise, sa vyrába s jemne nakrájanými zemiakmi, smotanou, maslom a syrom s nádychom čerstvého tymiánu.
Čo budeme potrebovať
- 375 ml smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g masla, rozpusteného
- 1,25 kg zemiakov
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 250 g syra gruyere (alebo mozzarelly)
- 2 lyžičky lístkov tymiánu
Postup
- Do misy dajte maslo, smotanu a cesnak. Miešajte, kým sa nespoja.
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na plátky.
- 1/3 zemiakov rozložte do zapekacej misy, potom prelejte 1/3 smotanovej zmesi, posypte 1/3 soli, korenia a tymiánu. Posypeme 190 g syra.
- Opakujte pre druhú a tretiu vrstvu, ale nekončite syrom na hornej vrstve (bude pridaný neskôr).
- Prikryte vekom alebo alobalom a pečte 1 hodinu 15 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky uprostred mäkké.
- Odstráňte alobal, navrch dajte syr.
- Pečte ďalších 10 až 15 minút dozlatista a bubliniek.

Zemiakové knedle
Knedle zo zemiakov, rovnako ako žemľové, sú úplným základom slovenskej kuchyne.
Čo budeme potrebovať
- 900 g zemiakov, uvarené so šupkou, vychladnuté
- 390 g hrubej múky
- 1 vajce
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1 lyžička soli
Postup
- Zemiaky uvarte deň vopred so šupkou a nechajte ich cez noc úplne vychladnúť.
- Pred prípravou zemiakového cesta dajte na sporák hrniec s ľahko osolenou vodou a priveďte ju do varu.
- Vychladnuté zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno na ručnom strúhadle.
- Pridajte múku, zemiakový škrob, vajcia a soľ.
- Suroviny spracujeme na zemiakové cesto.
- Trochu múky si nechajte bokom, aby ste si do nej mohli ponoriť ruky, keby sa cesto príliš lepilo.
- Cesto rozdeľte na rovnaké diely. Každý rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na valec s hrúbkou 5-7 cm.
- Pripravené knedle ihneď vložíme do mierne vriacej vody.
- Knedle varíme 20-25 minút.
- Po uvarení knedle opatrne vyberieme z hrnca.
- Pokiaľ knedle nepodávate hneď, potrite ich trochou rozpustenej masti, aby povrch nevysychal.
Ak si chcete urobiť plnené zemiakové knedle, potom zemiakové cesto rozdeľte na 4 časti a rozvaľkajte ich na placičku, kam do ich prostriedku pridáte napríklad kocky údeného mäsa, alebo cibuľku atď.
Z cesta vytvoríte guľôčku, aby sa náplň obalila, a varíte 10 – 12 minút v mierne vriacej vode.
Zo zemiakového cesta je možné uvariť aj sladké plnené knedle , inšpirujte sa v našich receptoch!

Letný zemiakový šalát
Na šaláte si pochutnáte v sparnom lete, ale poteší aj v priebehu zimy.
Čo budeme potrebovať
- 500 g uvarených zemiakov
- 200 g paradajok
- 2 lyžice lučiny
- 1 lyžica majonézy
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- hrsť nasekané pažítky
- soľ
- korenie
Postup
- Zemiaky pokrájame na štvrtky a dáme do misy
- Pridáme cibuľu nakrájanú na drobné kolieska.
- Paradajky nakrájame a tiež dáme do misy.
- Lučinu zmiešame s majonézou a citrónovou šťavou.
- Šalát premiešame so zálievkou a posypeme čerstvou pažítkou.
- Podávame vychladené.
K zemiakovému šalátu si môžete pripraviť jeden z týchto skvelých receptov na rezeň !

Babičkine zemiakové placky
Tradičný recept na placky, ktoré zastúpi aj hlavné jedlo.
Čo budeme potrebovať
- 500 g uvarených zemiakov
- 100 g hladkej múky
- 2 vajcia
- soľ
- olej na vyprážanie
Postup
- Zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno.
- Pridáme múku, osolíme a vypracujeme cesto.
- Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme kolieska.
- Rozohrejeme si panvicu s olejom.
- Vyprážame dozlatista z oboch strán.
- Podávame.
Vyskúšajte si placky na panvičke Tescoma . Akú z tejto recenzie by ste si vybrali vy?

Klasické zapečené zemiaky
Zapečené zemiaky si zamiluje každý.
Čo budeme potrebovať
- 500 g uvarených zemiakov
- 1 plechovka hrášku
- 2 mrkvy
- 4 paradajky
- 3 cibuľa
- 300 g šunky (príp. iná mäkká saláma)
- 4 vajcia
- 1 smotana na varenie
- 300 g tvrdého syry
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 °C.
- Zemiaky, cibuľu a zeleninu nakrájame na kocky a premiešame.
- Pridáme pokrájanú šunku.
- Vložíme do zapekacej misky.
- Vajcia rozšľaháme, pridáme smotanu a osolíme.
- Vmiešame aj nastrúhaný syr.
- Zemiaky zalejeme.
- Pečieme približne 30 minút.
- Podávame s nakladanými uhorkami.
Zapečené zemiaky môžete oživiť brokolicou, údeným mäsom, kuracím mäsom alebo iným mäsom podľa vášho výberu.

Objavte podobné tipy
Trampský zemiakový guláš
So zemiakovým gulášom budete mať pocit, že máte opäť 10 rokov a ste u babičky na chate.
Čo budeme potrebovať
- 500 g zemiakov
- 200 g mäkkej salámy alebo párkov
- 1 cibuľa
- 2 prelisované strúčiky cesnaku
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ
- korenie
- majorán
- olej
Postup
- Rozohrejeme si kastról s olejom.
- Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu.
- Zasypeme paprikou.
- Pridáme zemiaky pokrájané na kocky.
- Prelejeme vodou a dusíme domäkka.
- Dochutíme prelisovaným cesnakom, soľou, čiernym korením a majoránom.
- Prisypeme salámu alebo párok.
- Ešte 5 minút povaríme a podávame.
Ďalšie recepty na guláš so zemiakmi nájdete v našom článku!

Šťuchané zemiaky s cibuľkou
Príloha, ktorú si vždy pôjdete pridať.
Čo budeme potrebovať
- 500 g uvarených zemiakov
- 2 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 200 ml smotany na šľahanie
- soľ
Postup
- Cibuľu nakrájame najemno a orestujeme na masle dozlatista.
- Smotanu ohrejeme.
- Zemiaky spracujeme šťouchadlom.
- Pridáme cibuľku a vmiešame smotanu.
- Dochutíme soľou.
- Podávame.

Poctivá zemiaková polievka
Skvelá zemiakovka na zahriatie žalúdka.
Čo budeme potrebovať
- 500 g zemiakov
- 2 mrkvy
- 2 petržlenu
- 1/4 zeleru
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 1/2 hrnčeka sušených húb
- rasca
- majorán
- soľ
- korenie
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Zemiaky a ostatnú zeleninu olúpeme a pokrájame na kocky.
- Na masle orestujeme cibuľu a cesnak.
- Pridáme ostatnú zeleninu.
- Zaprášime hladkou múkou.
- Zalejeme vodou.
- Pridáme zemiaky a huby.
- Varíme domäkka.
- Dochutíme soľou, korením a majoránom.
- Podávame posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

Americké zemiaky
Na prípravu týchto chrumkavých zemiakov s nadýchaným a dokonalým vnútrom potrebujete len panvicu a pokrievku.
Čo budeme potrebovať
- 500 g zemiakov
- 2 polievkové lyžice rastlinného oleja
- 1 lyžička soli
- čierne korenie
- jemne nasekané čerstvé bylinky (1 lyžička tymiánu alebo oregana alebo 1/2 lyžičky rozmarínu)
- 1 lyžica masla
Postup
- Zemiaky nakrájajte na kocky alebo mesiačiky.
- Zahrejte 2 lyžice rastlinného oleja na panvici.
- Pridajte zemiaky a dochuťte 1/2 lyžičky soli.
- Prikryte pokrievkou a varte, kým zemiaky nezmäknú asi 20 minút.
- Medzitým si nadrobno nasekajte bylinku podľa vlastného výberu.
- Odkryte a zemiaky otočte.
- Dochuťte zvyšné 1/2 lyžičky soli a mletým čiernym korením.
- Zvýšte teplotu na stredne vysokú a varte odkryté, ďalších 5 až 10 minút, pričom kúsky posúvajte podľa potreby, aby sa rovnomerne opekli.
- Pridajte bylinku a podľa potreby 1 lyžicu nesoleného masla a varte za občasného premiešania, kým sa maslo nerozpustí a bylinky nebudú voňavé, asi 1 minútu.
Skúste aj hranolky zo sladkých zemiakov ! Ako na to sa dozviete v našom recepte!
Najrýchlejším spôsobom, ako si pripraviť hranolky je vo fritéze. Aká je tá najlepšia sa dočítate v našej recenzii na fritovacie hrnce .

Zemiaková nátierka na chlebíčky
Jednoduchá a nevšedná nátierka zo zemiakov a cesnaku, ktorá sa skvele hodí na slávnostné chlebíčky.
Čo budeme potrebovať
- 450 g zemiakov, olúpané a nakrájané
- soľ
- 85 g celých blanšírovaných mandlí
- 4 až 6 stredných strúčikov cesnaku
- 90 ml plus 2 polievkové lyžice bieleho vínneho octu a/alebo čerstvej citrónovej šťavy
- 180 ml extra panenského olivového oleja
- petržlen, na ozdobu
- chlieb na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Zemiaky nakrájané na kocky priveďte v osolenej vode do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým nebudú uvarené, 10 až 15 minút.
- Medzitým v kuchynskom robote zmiešajte mandle, cesnak, 30 ml studenej vody a vínny ocot a/alebo citrónovú šťavu.
- Spracovávajte, kým sa cesnak a mandle nezredukujú na pastu. Dochutíme soľou.
- Zemiaky rozprestrite v rovnomernej vrstve na papier na pečenie a preložte do rúry, kým sa prebytočná vlhkosť neodparí a povrch zemiakov nebude suchý, asi 6 minút.
- Roztlačte zemiaky vo veľkej mise šťuchadlom.
- Vmiešajte olivový olej a mandľovo-cesnakovú zmes, kým sa dôkladne nespoja.
- Dochuťte soľou, ozdobte petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte s teplou pitou alebo chlebom.
Ďalšietradičné aj netradičné nátierky zo zemiakov nájdete v našich receptoch!

Typy zemiakov a ako ich použiť v kuchyni
Pečené : Odroda Russet Burbank sú klasikou na pečenie, ale možno upiecť akékoľvek iné zemiaky.
Polievka : Do polievky použite voskové zemiaky (malé biele alebo červené zemiaky), pretože si zachovajú svoj tvar.
Hranolčeky : Väčšina hranolčekov sa vyrába z červenohnedých zemiakov.
Zemiaky alebo placky : Russet Burbank sú tiež ideálne, pretože držia pohromade lepšie ako voskové odrody.
Kaša : Škrobové (červenohnedé) tvoria najnadýchanejšiu zemiakovú kašu, ale možno použiť akúkoľvek ľubovoľnú odrodu.
Zemiakový šalát : Voskové odrody sú najlepšie, pretože sa nerozpadajú.