Máte radi rozmanité druhy marmelád?
Ríbezľové, jahodové, malinové, marhuľové, višňové či pomarančové.
V našich receptoch na pečivo s marmeládou môžete použiť všetky!
Zlepujte, zdobte aj plňte!
Uvidíte, že výsledkom budete vždy milo prekvapení!
Jednoduché pečivo s marmeládou a orechmi
Veľmi chutné a navyše vizuálne nevšedné vianočné pečivo, ktoré si každý hneď zamiluje.
Ingrediencie:
- 1 šálka múky
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1/2 šálky masla
- 1 žĺtok
- 1 bielok
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 šálka jemne nasekaných vlašských orechov
- 6 PL marmelády podľa vlastného výberu.
Postup:
- Predhrejte rúru na 170°C.
- V mise vyšľahajte hnedý cukor, maslo, vanilku a žĺtok.
- Vmiešajte múku a soľ.
- Vypracujte v cesto, následne z neho vytvarujte guličky s priemerom približne jedného centimetra.
- Bielky a orechy dajte do dvoch oddelených misiek.
- Každú guľôčku namočte do bielkov a potom ju obaľte vo vlašských orechoch.
- Guľôčky pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech.
- Do stredu každej guličky vytvorte palcom jamku.
- Pečte približne 13 minút.
- Cukroví nechajte vychladnúť a potom do jeho stredu dajte približne pol lyžičky marmelády.

Orechy, nielen tie vlašské, môžete využiť aj pri pečení ďalších druhov vianočného pečiva. Načerpajte inšpiráciu v našich receptoch na orechové pečivo !
Klasické linecké s farebnou zmesou marmelád
Zlepujete linecké iba jednou marmeládou? Škoda, zbytočne sa ochudobňujete o rozmanitej chute aj farby!
Ingrediencie:
- 2 a 1/2 šálky hladkej múky
- 2/3 šálky masla
- 1 šálka kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 3/4 čajová lyžičky soli
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- aspoň tri rôzne druhy marmelády, napríklad ríbezľová, jahodová, marhuľová či pomarančová
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva a solí.
- Pomocou mixéra vyšľahajte maslo a cukor.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, po každom pridaní ich rozšľahajte a podľa potreby misu zoškrabte.
- Pridajte vanilkový extrakt.
- Postupne vmiešajte múčnu zmes a miešajte, kým sa cesto nespojí.
- Cesto rozdeľte na polovicu, každú časť zabaľte do potravinovej fólie a uložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Predhrejte rúru na 180°C a vyložte dva plechy papierom na pečenie.
- Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne pol centimetra.
- Vykrajovače vykrájajte z oboch častí cesta rozmanité tvary, vždy spodnú aj vrchnú časť lineckého pečiva.
- Cukrovie dajte na pripravené plechy a pečiete v predhriatej rúre asi 7-8 minút dozlatista.
- Po vychladnutí jednotlivé kúsky zlepte pomocou rozmanitých druhov marmelády.
- Na záver pečivo s marmeládou posypte práškovým cukrom.

Recepty na pečivo s marmeládou prirodzene zahŕňajú predovšetkým cukrovinky linecké . Upečte si ho v rozmanitých variantoch!
Pudingové pečivo s marmeládou a čokoládou
Jeden z najobľúbenejších receptov na pečivo s marmeládou je ten, v ktorom sa chuť marmelády snúbi s chuťou vanilky a čokolády.
Ingrediencie:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 šálka práškového cukru
- 2 šálky masla
- 1-2 vajcia
- 4 vrecká vanilkového pudingu
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- marmeláda podľa vlastného výberu
- čokoládová poleva
Postup:
- V mise zmiešajte preosiatu múku, cukor, prášok do pečiva a vanilkový puding.
- Pomocou ručného mixéra vyšľahajte maslo do peny a potom ho pridajte k suchým ingredienciám.
- Vypracujte v cesto, zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na hodinu odležať do chladničky.
- Pomocou strojčeka na cukrové následne cesto potlačte a vytvorte tyčinky o veľkosti štyroch až šiestich centimetrov.
- Cukroví pokladajte na plech s papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 10-13 minút do zlatista. Doba pečenia závisí od veľkosti tyčiniek.
- Pečivo nechajte vychladnúť a následne ho zlepte pomocou marmelády.
- Na záver pečivo s marmeládou z jednej strany pomorte do čokoládovej polevy.
- Pokiaľ chcete, môžete tiež posypať zdobením.

Neviete si rady, ako pripraviť čokoládovú polevu ? Načerpajte inšpiráciu z našich receptov!
Objavte podobné tipy
Zlepované lyžičkové pečivo s džemom
Cukrovie, ktoré svojím tvarom pripomína známe „orechy“. Vyskúšajte aj tento variant.
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 3/4 hrnčeka cukru
- 1 šálka masla
- 1 žĺtok
- 3 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 PL lyžice vanilkového extraktu
- marmeláda podľa vlastného výberu
Postup:
- Maslo rozpustite v malom hrnci na miernom ohni.
- Následne ho stiahnite z ohňa a dajte ho vychladnúť do samostatnej misky. Pokiaľ ho nenecháte vychladnúť, pri pridávaní do cesta sa vám uvarí žĺtok a sušienky sa nespoja.
- V samostatnej mise preosejte múku a prášok do pečiva.
- Do prepusteného masla pridajte žĺtok, cukor a vanilku a prešľahajte.
- Pridajte suché prísady do maslovej a vaječnej zmesi a premiešajte, kým sa neurobí drobenka. Pokiaľ je zmes príliš mokrá, pridajte po lyžiciach trochu múky.
- Predhrejte si rúru na 160°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Pomocou polievkovej lyžice naberajte cesto, uhlaďte a potom vyklopte, podobne ako keď naberáte naberačkou ryžu alebo zmrzlinu.
- Takto pripravené lyžičkové pečivo pokladajte na plech.
- Pečte 11-15 minút dozlatista. Doba pečenia záleží na veľkosti cukroviniek.
- Nechajte vychladnúť a potom k sebe dva kúsky vždy zlepte pomocou marmelády.

Nechcete počas vianočných sviatkov príliš pribrať na váhe? Jedným z riešení môže byť naše pečivo bez cukru !
Vianočné špirálky s džemom
Chutné a ľahké tvarohové pečivo s nevšedným dizajnom.
Ingrediencie:
- 1/2 šálky masla
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 200 g tvarohu alebo mascarpone
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/3 šálky marmelády
- práškový cukor
Postup:
- Vyšľahajte maslo a tvaroh.
- Primiešajte soľ a preosiatu múku
- Vypracujte v cesto a zabaľte do potravinovej fólie.
- Vložte na 30 mnut chladiť do chladničky.
- Vychladené cesto rozvaľkajte valčekom na tenkú vrstvu.
- Potrite vrchnú časť cesta marmeládou.
- Cesto zrolujte do rolky, rozkrojte valček na polovicu a dajte vychladiť na 15 minút do chladničky.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 170 °C.
- Plechy si vyložte papierom na pečenie.
- Vychladnuté valčeky potom ostrým nožom nakrájajte na približne pol centimetrové plátky.
- Pečte približne 17-20 minút.
- Po vychladnutí posypte práškovým cukrom.

Zaujalo vás použitie tvarohu pri vianočnom pečení? Pozrite sa aj na ďalšie recepty na tvarohové vianočné pečivo!
Vianočné košíčky plnené marmeládou
Marmeládou sa dá nielen zlepovať, ale aj plniť. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!
Ingrediencie:
- 2 šálky hladkej múky
- 1 šálka masla
- 3/4 šálky cukru
- 2 vajcia
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky vanilky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1 šálka malinovej, jahodovej alebo čerešňovej marmelády
- 2 PL práškového cukru
Postup:
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Maslo a cukor utrite do peny.
- Vmiešajte vajcia a vanilku.
- Pridajte a vmiešajte preosiatu múku a prášok do pečiva.
- Vypracujte v cesto.
- Lyžicou cesto naberajte do formy na mini muffiny.
- Prstom alebo palcom urobte do stredu jamku.
- Do jamku dajte lyžičku džemu.
- Pečte približne 10-12 minút, kým okraje nezačnú hnednúť.
- Nechajte vychladnúť a posypte práškovým cukrom.

Najlepšie je samozrejme použiť na cukroví marmeládu domácu . Inšpirujte sa našimi rozmanitými receptami!
Marmeláda a vianočné pečenie
Rozmanité džemy sa pri vianočných cukrovinkách najčastejšie používa na zlepovanie obľúbených lineckých. Recepty na pečivo s marmeládou sú ale oveľa rozmanitejšie. Použiť ju možno na mnohé ďalšie druhy, a to nielen na zlepovanie, ale aj na plienenie. Najčastejšie sa používajú predovšetkým tie intenzívne chute, ako je marmeláda ríbezľová, višňová či pomarančová. Použiť ale môžete ktorúkoľvek, záleží iba na tom, akú máte radi.
Pri pečení nezabudnite na to, že marmeláda je prirodzene sladká, vyplatí sa teda do cesta pridať o niečo menej cukru, aby výsledok nebol sladký až príliš.