Vianočné pečivo by malo byť nielen chutné, ale aj krásne na pohľad.
Na to slúžia najrôznejšie zdobenia, posypky či glazúry, ktorými ho môžeme ozvláštniť.
Inšpirujte sa našimi receptami na čokoládové polevy na pečivo.
Ktorá sa stane vašou najobľúbenejšou?
Zrkadlová čokoládová poleva nielen na pečivo
Táto poleva sa na väčších plochách leskne rovnako ako zrkadlo. Odtiaľ jej názov.
Ingrediencie:
- 2/3 šálky + 2 a 1/2 PL vody
- 2/3 šálky šľahačky
- 1 šálka nesladeného kakaového prášku
- 1 šálka + 2 PL bieleho cukru
- 4 čajové lyžičky želatíny v prášku
Postup:
- Do malej misky dajte dve a pol polievkové lyžice vody.
- Prisypte želatínu a dôkladne premiešajte.
- Nechajte 5 minút odstáť.
- Kakao a vodu dajte do stredne veľkého hrnca a miešajte, kým sa nerozpustia všetky kakaové hrudky.
- Do kakaovej zmesi pridajte trochu šľahačky a zamiešajte.
- Pridajte zvyšnú šľahačku a cukor a jemne pokračujte v miešaní, aby sa ingrediencie dobre spojili.
- Túto zmes následne dajte na sporák a začnite pomaly zahrievať.
- Akonáhle sa zmes začne variť, stiahnite ju z platne.
- Pridajte želatínu a jemne miešajte, kým sa nerozpustí a nevznikne hladká lesklá poleva.

Čokoládové polevy na pečivo využite skvele aj na zdobenie ďalších dezertov, predovšetkým čokoládových tort
Rýchla čokoládová poleva na pečivo
Veľmi jednoduchá, ale lahodná poleva, ktorú môžete použiť na rozmanité druhy vianočného pečiva.
Ingrediencie:
- 60 g vysokopercentnej horkej čokolády
- 1/4 šálky masla
- 1/2 šálky práškového cukru
- 4 PL mlieka
Postup:
- Čokoládu nalámanú na menšie kúsky najprv rozpustite vo štvrť šálke masla.
- Následne v miske zmiešajte práškový cukor, mlieko a čokoládu a rozmiešajte dohladka.
- Cukroví ozdobte podľa vašich predstáv.

Typickým cukrovinkám, ktoré si vyžaduje zdobenie, sú perníčky. Objavte rozmanité varianty poliev na perníčky
Lahodná glazúra z horkej čokolády
Jednoduchá, ale veľmi chutná poleva z iba štyroch ingrediencií. Okrem skvelej chuti sa s ňou aj veľmi dobre pracuje.
Ingrediencie:
- 60 g vysokopercentnej horkej čokolády
- 2 PL masla
- 1 šálka práškového cukru
- 2 PL vriacej vody
Postup:
- Maslo a čokoládu zmiešajte v hrnci na miernom ohni a miešajte, kým sa nerozpustí. Ďalšou možnosťou je vložiť čokoládu a maslo do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry a ohrievať ich v mikrovlnnej rúre na strednú teplotu asi 1 minútu.
- Miešajte a pokračujte v zahrievaní po dobu približne 15 sekúnd.
- Do malej misky preosejte práškový cukor.
- Preosiaty práškový cukor vmiešajte do rozpusteného masla a čokolády.
- Za stáleho miešania potom pridávajte malé množstvo vriacej vody, kým sa podľa potreby poleva nezriedi. Pokiaľ by sa vám zdala príliš riedka, pridajte ešte trochu práškového cukru. Pokiaľ je príliš hustá, pridajte viac horúcej vody.
- Čokoládovou polevou potom ozdobte cukrovinkami podľa vašich predstáv.

Jednoduchá poleva z čokoládových kôstok
Nechce sa vám lámať s čokoládou? Použite na prípravu polevy čokoládové kôstky.
Ingrediencie:
- 1 šálka čokoládových kôstok
- 2/3 šálky smotany na šľahanie
- štipka soli
Postup:
- Čokoládové kôstky dajte do stredne veľkej misy.
- Šľahačku so štipkou soli priveďte do varu.
- Touto horúcou zmesou prelejte čokoládu.
- Počkajte približne 60 sekúnd, aby čokoláda zmäkla, a potom miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a zmes nebude hladká.
- Nechajte mierne zhustnúť a potom zľahka vychladnúť.

Objavte podobné tipy
Čokoládová glazúra s vanilkou
Chuť polev z čokolády sa veľmi často ozvláštňuje pomocou vanilky. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu.
Ingrediencie:
- 1/2 šálky práškového cukru
- 2 PL kakaového prášku
- 2 PL vriacej vody
- 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Cukor, kakaový prášok, vanilkový extrakt aj vodu dajte do hrnca.
- Za stáleho miešania pomaly zahrievajte, kým nevznikne homogénna zmes.
- Odstavte z ohňa a nechajte mierne vychladnúť.

Nielen čokoládové polevy na pečivo, ale aj pečivo samo. Inšpirujte sa našimi receptami na vianočné pečivo z čokolády .
Čokoládová poleva z kakaa
Na výrobu lahodnej polevy nemusíte nutne používať čokoládu. Stačí kvalitný kakaový prášok!
Ingrediencie:
- 2 PL rozpusteného masla alebo oleja
- 3 PL nesladeného kakaa
- 2 PL horúcej vody
- 1 šálka práškového cukru
Postup:
- Zmiešajte všetky ingrediencie v mise.
- Miešajte, kým nevznikne konzistentná hladká hmota.
- V prípade potreby pridajte ďalšiu horúcu vodu a chvíľku počkajte.
- Ako poleva chladne, začne hustnúť.
- Následne ozdobte pečivo podľa vašich predstáv.

Jemná glazúra s čokoládou
Bohatá, lesklá a voňavá poleva, ktorú možno použiť nielen na zdobenie cukroviniek, ale aj tort.
Ingrediencie:
- 1/2 šálky šľahačky
- 100 g horkej či mliečnej čokolády
- 1/4 šálky kukuričného sirupu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Šľahačku dajte do malého hrnca a na stredne nízku teplotu ju začnite zahrievať.
- Pridajte kúsky čokolády a dôkladne miešajte.
- Za stáleho miešania pridajte tiež kukuričný sirup a vanilku.
- Miešajte až do doby, kým vznikne lesklá a hladká zmes.
- Polevu nechajte ľahko vychladnúť a môžete začať zdobiť.

Kráľovská čokoládová glazúra
Bojte sa, že vám poleva nezhustne? Pridajte do nej želatínu!
Ingrediencie:
- 2/3 šálky + 4 a 1/2 PL kryštálového cukru
- 5 PL vody
- 10 PL nesladeného kakaového prášku
- 1/2 šálky + 2 PL smotany na šľahanie
- 8 g práškovej želatíny
Postup:
- Namočte želatínu na 10 minút do studenej vody.
- Smotanu na šľahanie zahrejte na miernom ohni a dajte bokom.
- Do hrnca nalejte vodu a cukor a priveďte do varu.
- Akonáhle sa začne cukrová zmes variť, nalejte ju na preosiaty kakaový prášok a jemne premiešajte.
- Pridajte scedenú želatínu a rozmixujte ručným mixérom.
- Potom prilejte horúcu smotanu na šľahanie a znovu premiešajte.
- Zmes následne opäť rozmixujte ručným mixérom.
- Pred použitím nechajte polevu mierne vychladnúť.

Sladká poleva z bielej čokolády
Čokoládová poleva nemusí mať vždy len hnedú farbu. Pripravte si ju v bielej podobe!
Ingrediencie:
- 1/2 šálky nalámanej bielej čokolády
- 1/4 šálky mlieka
- 2 PL práškového cukru
Postup:
- Do hrnca dajte kúsky bielej čokolády a mlieko a zahrievajte na miernom plameni.
- Za stáleho miešania nechajte kúsky bielej čokolády rozpustiť.
- Odstavte hrniec z ohňa a vmiešajte práškový cukor.
- Miešajte, kým nie je poleva hladká

Niekoľko rád a trikov na záver
Základom dobrej čokoládovej polevy na pečivo je kvalitná čokoláda, prípadne nesladený kakaový prášok. Možno vás to prekvapí, ale obľúbená čokoláda na varenie nie je na prípravu glazúr úplne vhodná. Oveľa lepšie je použiť vysokopercentnú horkú čokoládu.
Najčastejšie sa čokoláda rozpúšťa v horúcej smotane na šľahanie. Základom úspechu je pomalé, ale dôsledné miešanie. Pokiaľ chcete, môžete si čokoládu už vopred rozpustiť vo vodnom kúpeli. To znamená priviesť do varu hrniec s vodou, naň umiestniť misku s čokoládou a pomaly miešať. Ak sa vám stane, že poleva napríklad vplyvom studenej smotany zrazí, stačí do nej nad vodným kúpeľom zašľahať kúsok masla.
Čokoládové polevy na pečivo môžete použiť rôznym spôsobom. Najjednoduchšie je do nich pečivo z časti namočiť. Použiť ale môžete aj zdobidlá a vytvoriť zaujímavé kresby. V tomto prípade je lepšie dať pred zdobením pečivo na mriežku a vložiť pod ňu papier na pečenie. Uľahčí vám to následné upratovanie.