7 tradičných receptov na štedrovečernú večeru alebo čo by na vašom sviatočnom stole nemalo chýbať!

Slávnostná večera na Štedrý deň môže mať v dnešnej dobe mnoho rôznych podôb.

Klasiku väčšinou tvorí rybia polievka v kombinácii s vyprážaným kaprom a zemiakovým šalátom.

Možností je ale oveľa viac.

Inšpirujte sa našimi tradičnými receptami na štedrovečerné menu.

Predjedlo, polievka, hlavný chod aj dezert!

Navoďte si s ich pomocou tú pravú vianočnú atmosféru.

Štedrovečerné predjedlo v podobe šunkových roliek

Ľahké predjedlo, ktoré vaše chuťové bunky pripraví na ďalšie chody.

Ingrediencie:

  • 200 g šunky
  • 125 ml šľahačky
  • 100 g tvarohu
  • chren
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Vyšľahajte tvaroh, pridajte do neho nastrúhaný chren, množstvo prispôsobte vašim chuťovým preferenciám, soľ a korenie.
  2. Premiešajte.
  3. Vyšľahajte dotuha šľahačku a pridajte ju ku chrenovej zmesi.
  4. Chrenovú penu následne rozotrite po plátkoch šunky a potom plátky opatrne zviňte.

Šunkové rolky s chrenovou penou v rámci štedrovečerného menu podávajte s čerstvým pečivom.

Predjedlo v podobe šunkových roliek s chrenovou penou.
zdroj: magnoliadays.com

Štedrovečerná rybia polievka

Časti kapra, ako je hlava alebo chvost, sa dajú skvele využiť na prípravu tejto tradičnej polievky.

Ingrediencie:

  • 2 litre vody
  • 1 kapria hlava a ďalšie časti ryby, napríklad chvost
  • 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
  • 1 cibuľa
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 1 bobkový list
  • 2 PL masla
  • 1-2 PL múky
  • rybie ikry alebo mliečie
  • soľ
  • petržlenová vňať na ozdobu

Postup:

  1. Kaprí hlavu a ostatné časti ryby vložte do hrnca s jedným litrom vody.
  2. Pridajte všetko korenie vrátane soli a nechajte variť domäkka.
  3. Vývar preceďte a oddeľte rybie mäso od kostí.
  4. Nakrájajte cibuľu na kocky a zľahka ju opražte na masle.
  5. Zasypte múkou a neustále miešajte.
  6. Prilejte druhý liter vody a opäť zamiešajte.
  7. Pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu a povarte ju domäkka.
  8. Do zeleninového vývaru prilejte rybí vývar, pridajte ikry či mliečie a rybie mäso.
  9. Krátko povarte.
  10. Nakoniec pridajte trochu soli a nasekanú petržlenovú vňať.
Štedrovečerná rybia polievka so zeleninou.
zdroj: halusky.co.uk

Vianočné hubový kuba

Staročeské jedlo, ktoré sa tradične podáva predovšetkým na Štedrý deň na poludnie. Sú ale rodiny, ktoré ho servírujú aj ako súčasť večere.

Ingrediencie:

  • 300 g jačmenných krúp
  • 150 g sušených húb
  • 1 šálka kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL masla
  • 1 PL masti
  • majorán
  • rasca
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
  2. Krúpy uvarte v osolenej vode domäkka, približne 20-25 minút.
  3. V medziobdobí namočte sušené huby do misky s vodou.
  4. Po približne 15 minútach huby sceďte, vodu, v ktorej boli namočené, nevylievajte.
  5. Huby nakrájajte na menšie kúsky.
  6. Nadrobno nakrájajte tiež cibuľu.
  7. Cibuľu orestujte na masti dozlatista.
  8. Pridajte huby, soľ, rascu a korenie a restujte ďalších 5 minút.
  9. Potom podlejte vývarom a pridajte tiež vodu z húb.
  10. Nechajte dusiť po dobu 15 minút.
  11. Pridajte krúpy, prelisovaný cesnak a majoránku.
  12. Povarte ešte približne 5 minút.
  13. Pridajte maslo, zamiešajte a zmes preložte do zapekacej misky.
  14. Krátko zapečte v rúre predhriatej na 200 °C.
Vianočné hubový kuba s krúpami.
zdroj: whereismyspoon.com

Okrem krúp sa huby dajú zapiecť aj so zemiakmi, cestovinami, pohánkou či ryžou. Vyskúšajte naše recepty na zapekané huby .

Vyprážaný kapor v trojobale

Klasika všetkých klasík, bez ktorej sa prevažná väčšina českých domácností o Štedrý deň nezaobíde.

Ingrediencie:

  • 8 kaprích filetov alebo podkov
  • 6 PL hladkej múky
  • 6 PL strúhanky
  • 3 vajcia
  • 500 ml mlieka
  • soľ
  • olej na vyprážanie
  • plátky citróna na ozdobu

Postup:

  1. Kapra naložte aspoň na 2 hodiny do mlieka.
  2. Pripravte si tri misky, do jednej nasypte hladkú múku, do druhej rozšľahajte vajíčka a do tretej nasypte strúhanku.
  3. Kapra vyberte z mlieka a z oboch strán osoľte.
  4. Následne jednotlivé kúsky postupne obaľte v múke, vajci a nakoniec v strúhanke.
  5. Na panvici rozpáľte primerané množstvo oleja.
  6. Kapra z oboch strán osmažte dozlatista.
  7. Po osmažení položte na papierovú utierku, ktorá zachytí prebytočný olej.

Vyprážaného kapra ako štedrovečerné menu podávajte ozdobeného plátkami citróna.

Vyprážaný štedrovečerný kapor v trojobale.
zdroj: tastycraze.com

Recepty na štedrovečerné menu by bez vyprážaného kapra neboli kompletné. Túto tradičnú českú rybu si ale môžete pripraviť na mnoho ďalších spôsobov. Inšpirujte sa našimi receptami na kapra v mnohých podobách!

Tradičný zemiakový šalát

Neodmysliteľná súčasť Vianoc, na ktorú sa všetci tešia. Existuje v mnohých rôznych variantoch. Vyskúšajte tu našu!

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
  • 1 cibuľa
  • 2-3 vajcia
  • 4 sterilizované uhorky
  • 1 menšia konzerva sterilizovaného hrášku
  • 3 PL horčica
  • rôsol z uhoriek
  • majonéza
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Zemiaky a koreňovú zeleninu uvarte v osolenej vode domäkka.
  2. Vajcia uvarte natvrdo.
  3. Zemiaky, koreňovú zeleninu aj vajcia nechajte zľahka vychladnúť.
  4. Olúpanú koreňovú zeleninu, zemiaky, cibuľu, sterilizované uhorky a vajcia nakrájajte na menšie kocky.
  5. Zamiešajte a pridajte sterilizovaný hrášok, horčicu a majonézu.
  6. Opäť dôkladne premiešajte a pridajte soľ, korenie a malé množstvo láku z uhoriek.
  7. Uložte do chladničky a nechajte niekoľko hodín odležať.
Zemiakový šalát ako súčasť štedrovečernej večere.
zdroj: fruttaweb.com

Chcete diétnu varantu zemiakového šalátu? Stačí majonézu nahradiť jogurtom. Vyskúšajte aj ďalšie rozmanité možnosti prípravy zemiakového šalátu na základe našich osvedčených receptov.

Vínna klobása pre štedrovečerné menu

Nechce sa vám klobásu smažiť v trojobale? Inšpirujte sa týmto jednoduchým receptom, v ktorom sa chuť mäsa skvele snúbi s tymianom.

Ingrediencie:

  • 500 g vínnej klobásy
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • tymian
  • olivový olej

Postup:

  1. Vínnu klobásu zľahka na niekoľkých miestach prepichajte vidličkou, aby následne nepraskla.
  2. Na nepriľnavej panvici zahrejte malé množstvo olivového oleja.
  3. Pridajte vínne klobásy a čerstvý tymian.
  4. Klobásy opekajte na miernom ohni 5-7 z oboch strán.
  5. Počas pečenia ich pravidelne otáčajte.
  6. Klobásy vyberte z panvice a pridajte do panvice lyžicu vínneho octu.
  7. Nechajte ocot približne 2 minúty redukovať a potom prilejte biele víno.
  8. Varte ďalších 7-8 minút, kým sa víno čiastočne nezredukuje a nevytvorí zlatohnedú omáčku.

Takto pripravenú klobásu na štedrovečerné menu servírujte najlepšie so zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Vínna klobásy so zemiakmi.
zdroj: manumenu.com

Vínna klobása nemusí byť len súčasťou receptov na štedrovečerné menu. Pripraviť si ju môžete aj kedykoľvek inokedy. Vyskúšajte napríklad vínnu klobásu v rúre.

Jablčná štrúdľa ako sladká bodka štedrovečerného menu

Hneď po vianočke je druhým najčastejšie konzumovaným vianočným múčnikom štrúdľa. Upečte si ho v našej ladnej podobe.

Ingrediencie:

  • 1 kg jabĺk
  • 60 g cukru krupica
  • 2 šálky hladkej múky
  • 125 g + 70 g masla
  • 2 vajcia
  • 100 ml + 1 PL mlieka
  • 200 g čerstvej strúhanky
  • šťava z jedného citróna
  • 200 g strúhanky
  • 50 g práškového cukru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 2 hrsti namočených sultánok
  • 2 hrsti nasekaných vlašských orechov

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 170 °C a plech vyložte papierom na pečenie.
  2. Na panvici rozpustite na miernom ohni 70 gramov masla, pridajte strúhanku a za stáleho miešania ju opečte dozlatista.
  3. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  4. Po vychladnutí pridajte 50 gramov práškového cukru, dobre premiešajte a dajte bokom.
  5. Jablká umyte, olúpte a nastrúhajte nahrubo.
  6. Pridajte citrónovú šťavu, 60 gramov cukru krupice a dobre premiešajte.
  7. Vo veľkej mise zmiešajte múku, maslo, vajcia a mlieko a vypracujte na cesto.
  8. Cesto preneste na ľahko pomúčenú pracovnú plochu.
  9. Rozdeľte cesto na dve časti a každú rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi približne 40 x 30 cm.
  10. Na cesto nasypte polovicu strúhanky a na ňu dajte polovicu jablčnej zmesi.
  11. Ďalej pridajte polovicou škorice, hrozienok a orechov.
  12. Štrúdľu zrolujte a konce pevne pritlačte k sebe.
  13. Preneste na plech a potrite povrch vajcom zmiešaným s jednou lyžicou mlieka.
  14. Opakujte rovnakým spôsobom aj s druhou časťou cesta.
  15. Pečte približne 40 minút dozlatista.

Po vychladnutí servírujte štrúdľu posypanú práškovým cukrom ako záverečný chod vášho štedrovečerného menu.

Vianočná štrúdľa s jablkami, orechmi a hrozienkami.
zdroj: bestrecpes.com

Štedrý večer a menu

Tradičná štedrovečerná večera je jedným zo symbolov Vianoc. Okamih, kedy k stolu sadne celá rodina a kedy predovšetkým deti už sú celé natešené na nádielku, ktorá ich po večeri čaká. Väčšina z nás si preto na príprave slávnostnej tabule dáva veľmi záležať. Naše recepty na štedrovečerné menu sú kombináciou klasických receptov, ktoré vám môžu pomôcť vytvoriť tú pravú vianočnú atmosféru. Mimochodom viete, že tradičné štedrovečerné menu sa skladalo až z deviatich chodov?

Dnes si väčšina rodín vystačí s dvoma alebo troma chodmi. Najčastejšie polievkou, väčšinou rybou, ale obľúbený je aj vývar či šošovicová polievka, hlavným chodom v podobe vyprážaného kapra so zemiakovým šalátom či vínnej klobásy so zemiakmi a dezertom v podobe vianočky či štrúdľa. Možností je ale oveľa viac, niektorí dnes napríklad dávajú pred kaprom prednosť lososovi.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.