Minútky patria k jedlám, ktoré si doprajeme, keď chceme ochutnať niečo naozaj špeciálne, čo nám nezaberie príliš veľa času.
A čo vyskúšať mäso s ovocím?
S broskyňami, slivkou či mandarínkami?
V tomto článku sa môžete inšpirovať 6 rýchlymi receptami na mäsové minútky s ovocím, ktoré si dozaista obľúbite.
Grilovaný skirt steak s broskyňami
Delikátny marinovaný hovädzí steak, grilovaný s čerstvými broskyňovými plátkami v zmesi medu, škorice a zázvoru. To jednoducho musíte vyskúšať!
Ingrediencie
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malý bobkový list
- 1 malá šalotka
- 1 jalapeno, rozpolené a bez semienok
- jemne nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1/2 čajovej lyžičky nasekaného tymiánu
- 1/2 šálky plus 1 lyžica repkového oleja
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 750 g skirt steaku, nakrájaného na 4 kusy
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1/2 šálky veľmi horúcej vody
- 2 lyžice medu
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 4 broskyne, rozpolené a vykôstkované
Postup
- V mixéri rozmixujte cesnak, bobkový list, šalotku, jalapeno, citrónovú kôru a šťavu, sójovú omáčku a tymián.
- Do zapnutého mixéra pomaly nalejte 1/2 šálky repkového oleja a nechajte vzniknúť hladké pyré.
- Marinádu dochuťte soľou a korením.
- Nalejte polovicu marinády do plytkej zapekacej misky a pridajte steak.
- Nechajte stáť 20 minút.
- Do zvyšnej marinády pridajte dijonskú horčicu a premiešajte.
- Preneste obväz do malej misky.
- Medzitým rozpáľte gril.
- Zmiešajte vodu s medom, škoricou a zázvorom a nechajte 5 minút odstáť.
- Zmes zmiešajte so zvyšnou 1 lyžicou oleja a broskyňami.
- Oškriabte marinádu z mäsa.
- Steaky poriadne osoľte a okoreňte a Veľkoryso ochutte steaky soľou a korením a grilujte po dobu 6 až 7 minút, s jedným otočením.
- Súčasne grilujte polovice broskýň a často ich obracajte, kým nie sú škvrnité a mäkké, asi 8 minút.
- Broskyne nakrájajte na klinky a steaky nakrájajte na tenké plátky.
- Preložte na taniere a podávajte so zvyšnou marinádou.

Minútkové kuracie s ovocnou omáčkou
Kuracie mäso je na minútky ideálne, pretože je krehké, jemné a veľmi rýchlo urobené. Kombináciu so sladkou chuťou ananásu, mandarínok a broskýň si zamilujete!
INGREDIENCIA:
- 400 g kuracích pŕs
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica hladkej múky
- ananás
- mandarínky
- broskyne
- 1 téglik smotany
POSTUP:
- Pripravíme si ovocie, ktoré umyjeme, prípadne ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Kuracie mäso opláchneme a osušíme a nakrájame na plátky, ktoré jemne naklepeme.
- V panvici rozohrejeme olej, na ktorom opečieme z oboch strán kuracie mäso.
- Osolíme, okoreníme a pridáme sójovú omáčku a ovocie.
- Chvíľu podusíme a nakoniec vlejeme smotanu s hladkou múkou a povaríme.

Bravčové kotlety s grilovanými slivkami
Tieto bravčové kotlety s grilovanými slivkami sú strašne jednoduché, a pritom sú tak pôsobivé a chutné. Pripravte si túto letnú kôstku počas 20 minút!
Ingrediencie
- 2 bravčové kotlety s kosťou
- 3 malé slivky (alebo 2 veľké)
- 2 lyžičky medu
- 3 a ½ lyžičky olivového oleja
- morská soľ
- čierne korenie
- 3 šálky rukoly
- ½ citróna
- 1 – 2 lyžičky čerstvých listov oregana
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
Postup
- Rozpáľte gril.
- Bravčové kotlety z oboch strán potrite medom a 2 lyžičkami oleja.
- Mäso z oboch strán tiež poriadne osoľte a okoreňte.
- Nakrájajte slivky na polovice, vykôstkujte a zľahka pokvapkajte rezané strany 1/2 lyžičkou oleja.
- Bravčové kotlety grilujte asi 5 minút z každej strany, alebo kým teplomer vložený do stredu najsilnejšej časti kotliet nebude mať 63 ° C.
- Ogrilujte tiež slivky rezanou stranou dole po dobu 5 – 10 minút, alebo pokiaľ sa na nich neobjavia zuhoľnatené odtlačky od grilu a slivky nie sú mäkké, ale nie rozpadajúce sa.
- Zatiaľ čo sa grilujú bravčové kotlety a slivky, zmiešajte rukolu so zvyšným olejom (1 lyžička), šťavou z ½ citróna a štipkou morskej soli.
- Na 2 taniere položte takto premiešanú rukolu.
- Hotové mäso nechajte odpočívať a medzitým každú časť slivky rozkrojte opäť na polovicu.
- Bravčové kotlety vyskladajte na rukolu, poukladajte slivkami, oreganom a parmezánom.
- Ihneď podávajte.

Objavte podobné tipy
Hovädzie s pomarančmi
Lahodný steak z hovädzej sviečkovej v sladkoslanej omáčke s čerstvými pomarančmi je skvelou pochúťkou, ktorá by na vašom víkendovom menu nemala chýbať.
Ingrediencie
- 2 celé pomaranče
- 2 olúpané pomaranče nakrájané na dieliky
- 2 drvené strúčiky cesnaku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 750 g steaku z hovädzej sviečkovej, nakrájaného na prúžky
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1 lyžica repkového oleja
- 3 pokrájané jarné cibuľky
- soľ a korenie na dochutenie
- 1 lyžica sezamových semienok
- dusená ryža na podávanie
Postup
- Do malej misky nastrúhajte kôru z 1 pomaranča a vytlačte šťavu z 2 pomarančov.
- Pridajte cesnak a sójovú omáčku.
- Zmiešajte kukuričný škrob s jednou lyžicou studenej vody a pridajte zmes kukuričného škrobu do misky k ostatným ingredienciám.
- Zahrejte 1 lyžicu oleja na veľkej nepriľnavej panvici na vysokom plameni.
- Pracujte po dávkach (v prípade potreby pridajte viac oleja) a opečte mäso dohneda, trvá to cca 3 až 5 minút.
- Mäso dochuťte soľou a korením a preložte na tanier.
- Nalejte pomarančovú zmes na panvicu a povarte, kým nevznikne sirup, asi 1 minútu.
- Vráťte hovädzie mäso na panvicu, pridajte dieliky pomaranča a jarnú cibuľku.
- Premiešajte, kým sa všetko nespojí a nezahreje.
- Posypte sezamovými semienkami a podávajte s ryžou.

Kuracie mäso so zeleninou a mandarínkami
Táto ľahká restovaná zmes s kuracím mäsom, čerstvou zeleninou a sviežimi mandarínkami je skvelý pokrm, ktorý hravo pripravíte kedykoľvek počas dňa.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 750 g vykostených kuracích pŕs bez kože nakrájaných na kúsky
- 1 malá cibuľa nakrájaná na kocky
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 lyžica drveného čerstvého zázvoru
- 3 drvené strúčiky cesnaku (asi 1 polievková lyžica)
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 1/4 čajovej lyžičky červeného korenia
- 1 červená paprika nakrájaná na tenké plátky
- 340 g brokolica
- 1 šálka sójových bôbov edamame, čerstvé alebo mrazené a rozmrazené
- 1 šálka mandarínkového kompótu, scedeného
- nakrájaná jarná cibuľka na servírovanie
- opečené sezamové semienka voliteľne na podávanie
- pripravená hnedá ryža alebo quinoa na podávanie
Postup
- Na veľkej panvici zohrejte na stredne vysokom ohni 1 lyžicu oleja.
- Pridajte cibuľu a restujte, kým nezačne mäknúť, asi 3 minúty.
- Pridajte kura, 1 lyžicu sójovej omáčky a soľ.
- Restujte za občasného miešania, kým nie je kura úplne hotové, asi 5 minút.
- Vyberte kura a cibuľu na tanier a odložte bokom.
- V malej miske premiešajte zvyšné 3 lyžice sójovej omáčky, zázvor, cesnak, med, ryžový ocot, kukuričný škrob a červené korenie.
- Dajte bokom.
- V rovnakej panvici zohrejte zvyšné 1/2 lyžice oleja.
- Pridajte papriku.
- Restujte 3 minúty.
- Pridajte brokolicu a restujte, pokiaľ nebude zelenina krehká, asi 4 až 5 minút.
- Vráťte kura a cibuľu na panvicu.
- Pridajte sójové bôby, na vrch nalejte zmes sójovej omáčky a premiešajte.
- Nechajte 1 minútu povariť, aby sa všetko prehrialo a omáčka sa zahustila.
- Na vrch dajte mandarínky, jarnú cibuľku a sezamové semienka.
- Podávajte horúce s hnedou ryžou alebo quionou.

Pokiaľ vám zachutila kombinácia kuracieho mäsa s mandarínkami alebo broskyňami, vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na kuracie mäso plnené ovocím .
Steak s exotickým ovocím a mandľovou ryžou
Zaujímavá kombinácia hovädzieho steaku s omáčkou z rumu, kokosového mlieka a karí a exotického ovocia, ktorú by ste mali ochutnať a potešiť svoje chuťové bunky.
Ingrediencie
- 200 gramov dlhozrnnej ryže
- soľ
- 1 polievková lyžica mandlí (15 gramov)
- 4 steaky z hovädzej sviečkovej (po cca 150 gramoch)
- mleté chilli
- 2 lyžice repkového oleja
- 1 čajová lyžička červenej kari pasty
- 4 lyžice bieleho rumu
- 200 ml kokosového mlieka
- 1 papája
- 1 ananás
- 2 jarné cibuľky
- 1 lyžička masla
Postup
- Uvarte ryžu v slanej vode podľa pokynov na obale.
- Opražte mandle na suchej panvici, kým sa nerozvonia.
- Steaky dochuťte čiernym korením.
- Na panvici rozpáľte olej a steaky opečte z každej strany 2-3 minúty.
- Dochuťte soľou.
- Zmiešajte karí pastu s rumom, prilejte kokosové mlieko, prikryte a nechajte dusiť asi 5 minút na veľmi miernom ohni.
- Olúpte papáje a ananás a semienka papáje nechajte bokom.
- Papáju a ananás nakrájajte na kúsky.
- Opláchnite a nasekajte jarnú cibuľku.
- Na ďalšej panvici rozpáľte maslo a na vysokom ohni restujte papáje, ananás a jarnú cibuľku, cca 2–3 minúty.
- Steaky nakrájajte na plátky a podávajte so zmesou ovocia a jarnej cibuľky a omáčkou na 4 tanieroch.
- Posypte papájovými semienkami a servírujte s ryžou.

Veľmi chutnú ryžu vám pomôže uvariť aj ryžovar. Ako funguje a je výhodný na obstaranie? Pozrite sa na naše hodnotenie elektrických ryžarov .
Ovocie na mäsové minútky
Používané čerstvé ovocie musí byť predovšetkým dobre vyzreté. Z našich domácich druhov ovocia sú vhodné samozrejme jablká a to skôr s kyslastou chuťou, krehké hrušky, nasledujú marhule a broskyne.
V neskorom lete a na jeseň sa na použitie ponúkajú slivky, ktoré svojou chuťou osviežia každé mäso. Drobné ovocie sa na túto úpravu nehodí, to radšej využívame na prípravu rôznych prelivov a omáčok.
Z dovážaného exotického ovocia sa ako kombinácia k mäsu hodí predovšetkým ananás, banány, pomaranče, mandarínky av niektorých prípadoch to môžu byť aj iné menej známe druhy ako mango, avokádo a podobne.
A aké mäso je vhodné na minútkovú prípravu? Pre minútku z bravčového mäsa si prichystáme stehno alebo bábiku, ktoré sú veľmi rýchlo hotové. Kuracie mäso sa na minútky výborne hodí, pretože je krehké a jemné a veľmi skoro urobené. Pre minútku z hovädzieho mäsa volíme hlavne roštenú alebo steaky zo sviečkovej.
Ak vás ovocie v netradičných receptoch zaujalo, skúste sa inšpirovať napríklad aj receptami na ovocný grilovaný špíz . Uvidíte, že nebudete ľutovať!