Recepty na mäsové rýchlovky s ovocím. Skvelé tipy na jedinečné kombinácie!

Minútky patria k jedlám, ktoré si doprajeme, keď chceme ochutnať niečo naozaj špeciálne, čo nám nezaberie príliš veľa času.

A čo vyskúšať mäso s ovocím?

S broskyňami, slivkou či mandarínkami?

V tomto článku sa môžete inšpirovať 6 rýchlymi receptami na mäsové minútky s ovocím, ktoré si dozaista obľúbite.

Grilovaný skirt steak s broskyňami

Delikátny marinovaný hovädzí steak, grilovaný s čerstvými broskyňovými plátkami v zmesi medu, škorice a zázvoru. To jednoducho musíte vyskúšať!

Ingrediencie

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malý bobkový list
  • 1 malá šalotka
  • 1 jalapeno, rozpolené a bez semienok
  • jemne nastrúhaná kôra a šťava z 1 citróna
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1/2 čajovej lyžičky nasekaného tymiánu
  • 1/2 šálky plus 1 lyžica repkového oleja
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie
  • 750 g skirt steaku, nakrájaného na 4 kusy
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1/2 šálky veľmi horúcej vody
  • 2 lyžice medu
  • 1/2 čajovej lyžičky škorice
  • 1 a 1/2 čajovej lyžičky jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru
  • 4 broskyne, rozpolené a vykôstkované

Postup

  1. V mixéri rozmixujte cesnak, bobkový list, šalotku, jalapeno, citrónovú kôru a šťavu, sójovú omáčku a tymián.
  2. Do zapnutého mixéra pomaly nalejte 1/2 šálky repkového oleja a nechajte vzniknúť hladké pyré.
  3. Marinádu dochuťte soľou a korením.
  4. Nalejte polovicu marinády do plytkej zapekacej misky a pridajte steak.
  5. Nechajte stáť 20 minút.
  6. Do zvyšnej marinády pridajte dijonskú horčicu a premiešajte.
  7. Preneste obväz do malej misky.
  8. Medzitým rozpáľte gril.
  9. Zmiešajte vodu s medom, škoricou a zázvorom a nechajte 5 minút odstáť.
  10. Zmes zmiešajte so zvyšnou 1 lyžicou oleja a broskyňami.
  11. Oškriabte marinádu z mäsa.
  12. Steaky poriadne osoľte a okoreňte a Veľkoryso ochutte steaky soľou a korením a grilujte po dobu 6 až 7 minút, s jedným otočením.
  13. Súčasne grilujte polovice broskýň a často ich obracajte, kým nie sú škvrnité a mäkké, asi 8 minút.
  14. Broskyne nakrájajte na klinky a steaky nakrájajte na tenké plátky.
  15. Preložte na taniere a podávajte so zvyšnou marinádou.
Grilovaný skirt steak s broskyňami preliaty omáčkou na tanieri.
www.foodandwine.com

Minútkové kuracie s ovocnou omáčkou

Kuracie mäso je na minútky ideálne, pretože je krehké, jemné a veľmi rýchlo urobené. Kombináciu so sladkou chuťou ananásu, mandarínok a broskýň si zamilujete!

INGREDIENCIA:

  • 400 g kuracích pŕs
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica hladkej múky
  • ananás
  • mandarínky
  • broskyne
  • 1 téglik smotany

POSTUP:

  1. Pripravíme si ovocie, ktoré umyjeme, prípadne ošúpeme a nakrájame na kocky.
  2. Kuracie mäso opláchneme a osušíme a nakrájame na plátky, ktoré jemne naklepeme.
  3. V panvici rozohrejeme olej, na ktorom opečieme z oboch strán kuracie mäso.
  4. Osolíme, okoreníme a pridáme sójovú omáčku a ovocie.
  5. Chvíľu podusíme a nakoniec vlejeme smotanu s hladkou múkou a povaríme.
Kuracie mäso s ovocnou omáčkou v mise.
www.cookingclassy.com

Bravčové kotlety s grilovanými slivkami

Tieto bravčové kotlety s grilovanými slivkami sú strašne jednoduché, a pritom sú tak pôsobivé a chutné. Pripravte si túto letnú kôstku počas 20 minút!

Ingrediencie

  • 2 bravčové kotlety s kosťou
  • 3 malé slivky (alebo 2 veľké)
  • 2 lyžičky medu
  • 3 a ½ lyžičky olivového oleja
  • morská soľ
  • čierne korenie
  • 3 šálky rukoly
  • ½ citróna
  • 1 – 2 lyžičky čerstvých listov oregana
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu

Postup

  1. Rozpáľte gril.
  2. Bravčové kotlety z oboch strán potrite medom a 2 lyžičkami oleja.
  3. Mäso z oboch strán tiež poriadne osoľte a okoreňte.
  4. Nakrájajte slivky na polovice, vykôstkujte a zľahka pokvapkajte rezané strany 1/2 lyžičkou oleja.
  5. Bravčové kotlety grilujte asi 5 minút z každej strany, alebo kým teplomer vložený do stredu najsilnejšej časti kotliet nebude mať 63 ° C.
  6. Ogrilujte tiež slivky rezanou stranou dole po dobu 5 – 10 minút, alebo pokiaľ sa na nich neobjavia zuhoľnatené odtlačky od grilu a slivky nie sú mäkké, ale nie rozpadajúce sa.
  7. Zatiaľ čo sa grilujú bravčové kotlety a slivky, zmiešajte rukolu so zvyšným olejom (1 lyžička), šťavou z ½ citróna a štipkou morskej soli.
  8. Na 2 taniere položte takto premiešanú rukolu.
  9. Hotové mäso nechajte odpočívať a medzitým každú časť slivky rozkrojte opäť na polovicu.
  10. Bravčové kotlety vyskladajte na rukolu, poukladajte slivkami, oreganom a parmezánom.
  11. Ihneď podávajte.
Bravčové kotlety s rukolou, grilovanými slivkami a parmezánom na tanieri.
www.livelytable.com

Hovädzie s pomarančmi

Lahodný steak z hovädzej sviečkovej v sladkoslanej omáčke s čerstvými pomarančmi je skvelou pochúťkou, ktorá by na vašom víkendovom menu nemala chýbať.

Ingrediencie

  • 2 celé pomaranče
  • 2 olúpané pomaranče nakrájané na dieliky
  • 2 drvené strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 750 g steaku z hovädzej sviečkovej, nakrájaného na prúžky
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 1 lyžica repkového oleja
  • 3 pokrájané jarné cibuľky
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1 lyžica sezamových semienok
  • dusená ryža na podávanie

Postup

  1. Do malej misky nastrúhajte kôru z 1 pomaranča a vytlačte šťavu z 2 pomarančov.
  2. Pridajte cesnak a sójovú omáčku.
  3. Zmiešajte kukuričný škrob s jednou lyžicou studenej vody a pridajte zmes kukuričného škrobu do misky k ostatným ingredienciám.
  4. Zahrejte 1 lyžicu oleja na veľkej nepriľnavej panvici na vysokom plameni.
  5. Pracujte po dávkach (v prípade potreby pridajte viac oleja) a opečte mäso dohneda, trvá to cca 3 až 5 minút.
  6. Mäso dochuťte soľou a korením a preložte na tanier.
  7. Nalejte pomarančovú zmes na panvicu a povarte, kým nevznikne sirup, asi 1 minútu.
  8. Vráťte hovädzie mäso na panvicu, pridajte dieliky pomaranča a jarnú cibuľku.
  9. Premiešajte, kým sa všetko nespojí a nezahreje.
  10. Posypte sezamovými semienkami a podávajte s ryžou.
Hovädzie s pomarančmi a ryžou na veľkom tanieri.
www.dinneratthezoo.com

Kuracie mäso so zeleninou a mandarínkami

Táto ľahká restovaná zmes s kuracím mäsom, čerstvou zeleninou a sviežimi mandarínkami je skvelý pokrm, ktorý hravo pripravíte kedykoľvek počas dňa.

Ingrediencie

  • 1 a 1/2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 750 g vykostených kuracích pŕs bez kože nakrájaných na kúsky
  • 1 malá cibuľa nakrájaná na kocky
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • 1 lyžica drveného čerstvého zázvoru
  • 3 drvené strúčiky cesnaku ​(asi 1 polievková lyžica)
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 1/4 čajovej lyžičky červeného korenia
  • 1 červená paprika nakrájaná na tenké plátky
  • 340 g brokolica
  • 1 šálka sójových bôbov edamame, čerstvé alebo mrazené a rozmrazené
  • 1 šálka mandarínkového kompótu, scedeného
  • nakrájaná jarná cibuľka na servírovanie
  • opečené sezamové semienka voliteľne na podávanie
  • pripravená hnedá ryža alebo quinoa na podávanie

Postup

  1. Na veľkej panvici zohrejte na stredne vysokom ohni 1 lyžicu oleja.
  2. Pridajte cibuľu a restujte, kým nezačne mäknúť, asi 3 minúty.
  3. Pridajte kura, 1 lyžicu sójovej omáčky a soľ.
  4. Restujte za občasného miešania, kým nie je kura úplne hotové, asi 5 minút.
  5. Vyberte kura a cibuľu na tanier a odložte bokom.
  6. V malej miske premiešajte zvyšné 3 lyžice sójovej omáčky, zázvor, cesnak, med, ryžový ocot, kukuričný škrob a červené korenie.
  7. Dajte bokom.
  8. V rovnakej panvici zohrejte zvyšné 1/2 lyžice oleja.
  9. Pridajte papriku.
  10. Restujte 3 minúty.
  11. Pridajte brokolicu a restujte, pokiaľ nebude zelenina krehká, asi 4 až 5 minút.
  12. Vráťte kura a cibuľu na panvicu.
  13. Pridajte sójové bôby, na vrch nalejte zmes sójovej omáčky a premiešajte.
  14. Nechajte 1 minútu povariť, aby sa všetko prehrialo a omáčka sa zahustila.
  15. Na vrch dajte mandarínky, jarnú cibuľku a sezamové semienka.
  16. Podávajte horúce s hnedou ryžou alebo quionou.
Kuracia zmes s mandarínkami a zeleninou na panvici s lyžicou.
www.wellplated.com

Pokiaľ vám zachutila kombinácia kuracieho mäsa s mandarínkami alebo broskyňami, vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na kuracie mäso plnené ovocím .

Steak s exotickým ovocím a mandľovou ryžou

Zaujímavá kombinácia hovädzieho steaku s omáčkou z rumu, kokosového mlieka a karí a exotického ovocia, ktorú by ste mali ochutnať a potešiť svoje chuťové bunky.

Ingrediencie

  • 200 gramov dlhozrnnej ryže
  • soľ
  • 1 polievková lyžica mandlí (15 gramov)
  • 4 steaky z hovädzej sviečkovej (po cca 150 gramoch)
  • mleté ​​chilli
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 1 čajová lyžička červenej kari pasty
  • 4 lyžice bieleho rumu
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 1 papája
  • 1 ananás
  • 2 jarné cibuľky
  • 1 lyžička masla

Postup

  1. Uvarte ryžu v slanej vode podľa pokynov na obale.
  2. Opražte mandle na suchej panvici, kým sa nerozvonia.
  3. Steaky dochuťte čiernym korením.
  4. Na panvici rozpáľte olej a steaky opečte z každej strany 2-3 minúty.
  5. Dochuťte soľou.
  6. Zmiešajte karí pastu s rumom, prilejte kokosové mlieko, prikryte a nechajte dusiť asi 5 minút na veľmi miernom ohni.
  7. Olúpte papáje a ananás a semienka papáje nechajte bokom.
  8. Papáju a ananás nakrájajte na kúsky.
  9. Opláchnite a nasekajte jarnú cibuľku.
  10. Na ďalšej panvici rozpáľte maslo a na vysokom ohni restujte papáje, ananás a jarnú cibuľku, cca 2–3 minúty.
  11. Steaky nakrájajte na plátky a podávajte so zmesou ovocia a jarnej cibuľky a omáčkou na 4 tanieroch.
  12. Posypte papájovými semienkami a servírujte s ryžou.
www.eatsmarter.com

Veľmi chutnú ryžu vám pomôže uvariť aj ryžovar. Ako funguje a je výhodný na obstaranie? Pozrite sa na naše hodnotenie elektrických ryžarov .

Ovocie na mäsové minútky

Používané čerstvé ovocie musí byť predovšetkým dobre vyzreté. Z našich domácich druhov ovocia sú vhodné samozrejme jablká a to skôr s kyslastou chuťou, krehké hrušky, nasledujú marhule a broskyne.

V neskorom lete a na jeseň sa na použitie ponúkajú slivky, ktoré svojou chuťou osviežia každé mäso. Drobné ovocie sa na túto úpravu nehodí, to radšej využívame na prípravu rôznych prelivov a omáčok.

Z dovážaného exotického ovocia sa ako kombinácia k mäsu hodí predovšetkým ananás, banány, pomaranče, mandarínky av niektorých prípadoch to môžu byť aj iné menej známe druhy ako mango, avokádo a podobne.

A aké mäso je vhodné na minútkovú prípravu? Pre minútku z bravčového mäsa si prichystáme stehno alebo bábiku, ktoré sú veľmi rýchlo hotové. Kuracie mäso sa na minútky výborne hodí, pretože je krehké a jemné a veľmi skoro urobené. Pre minútku z hovädzieho mäsa volíme hlavne roštenú alebo steaky zo sviečkovej.

Ak vás ovocie v netradičných receptoch zaujalo, skúste sa inšpirovať napríklad aj receptami na ovocný grilovaný špíz . Uvidíte, že nebudete ľutovať!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.