Zelerové recepty nielen pre zimné obdobie

Všetci poznáme zeler v kuchyni predovšetkým ako základ na polievku spolu s ďalšou koreňovou zeleninou.

Zeler možno konzumovať surový a zelerová nátierka alebo zelerový šalát sú potom nedostihnuteľným zdrojom vitamínu B a ďalších minerálov.

Aj vo varenom zeleru nám stále zostane rad telu prospešných látok a tak sa zvlášť v zimnom období bude hodiť zelerová polievka . Ako jednoduchú večeru alebo prílohu si určite obľúbite zelerovej hranolky alebo zelerovej placky .

A teraz už sa poďme vrhnúť na to zdravé zelerovej varenie.

Zelerová nátierka s cesnakom

INGREDIENCIE

  • 1 menšia zeler
  • 4 strúčiky drveného cesnaku
  • 1 lyžička sezamových semienok
  • majonéza
  • kyslá smotana
  • soľ, korenie
  • žerucha

POSTUP

  1. Do väčšej misy nastrúhajte najemno zeler. Pridajte majonézu a kyslú smotanu. Premiešajte a pridajte sezam, soľ a korenie.
  2. Servírujte na čerstvom chlebe a môžete posypať čerstvou žeruchou alebo pažítkou.
  3. Jednoduchá zelerová nátierka je hotová. Dobrú chuť.

Hotová zelerová nátierka www.reny-cookbook.com

zelerový šalát

INGREDIENCIE

  • 500 g zeleru
  • 1/2 lyžice semienok koriandra
  • 2 lyžice majonézy
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 3 lyžice jemne nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ
  • hrubo mleté ​​štvorfarebná korenie

POSTUP

  1. Zeler ošúpte a nakrájajte na plátky. Plátky zeleru ďalej pokrájajte na malé hranolčeky.
  2. Pridajte soľ, korenie, citrónovú šťavu a koriander. Všetko premiešajte a dajte do chladničky aspoň na dve hodiny odležať.
  3. Primiešajte majonézu, petržlenovú vňať a zelerový šalát je hotový. Servírujte s čerstvým pečivom.

Hotový recept na zelerový šalát prostreno.cz

Zelerová polievka s krutónmi

INGREDIENCIE

  • 1/2 zeleru
  • 1 cibuľa
  • 800 ml kuracieho vývaru
  • 3 klinčeky
  • 3 bobkové listy
  • soľ, korenie
  • 3 plátky toastového chleba
  • 3 strúčiky cesnaku
  • obyčajná slanina
  • 150 ml 12% smotany
  • petržlenová vňať na posypanie

POSTUP

  1. Olúpte zeler a nakrájajte na väčšie kúsky. Olúpte cibuľu a 1 strúčik cesnaku a nakrájajte na hrubo. 2 strúčiky cesnaku nakrájajte na polovice a dajte bokom.
  2. Slaninu nakrájajte na hrubo a dajte do kastrólika rozohriať. Až slanina pustí tuk, pridajte napůlené strúčiky cesnaku. Časť tuku z kastrólika si odlejte bokom.
  3. Rozpustenú slaninu s cesnakom nalejte na strednej panvicu dajte na ňu osmažiť cibuľku a nasekaný strúčik cesnaku. Po pár minútach pridajte zeler a potom ešte klinček a bobkový list. Zalejte vývarom a priveďte do varu. Po 10 minútach vyberte klinčeky a bobkové listy.
  4. Medzitým si pripravte krutóny. Nakrájajte toastový chleba na menšie kocky a opražte ich na panvici na odloženom tuku zo slaniny. Krutóny by mali byť chrumkavé a mať zlatistú farbu.
  5. Polievku varíme do zmäknutia zeleru, ak chcete, aby zelerová polievka bola hladká, môžete ju rozmixovať tyčovým mixérom. Prilejte smotanu, okoreňte a osoľte. Soľte jemne, slanina sama o sebe je dosť slaná.
  6. Servírujte s krutónmi, posekanou petržlenovou vňaťou a môžete trochu poliať slaninkovými tukom.

Hotová zelerová polievka s krutónmi ohmydish.com

zelerovej hranolky

INGREDIENCIE

  • 1 zeler
  • soľ
  • 2 líca olivového oleja

POSTUP

  1. Zeler olúpeme, nakrájame na plátky a plátky potom na hranolky. Do misy dáme olivový olej a soľ, zelerovej hranolky v mise pomícháme, aby boli pokryté olejom.
  2. Pečieme na papieri na pečenie pri 180 ° C asi 30 min. Každých desať minút premiešame, aby sa nepripaľoval.
  3. Doba pečenia môže byť aj kratšie alebo dlhšie. Jednoducho akonáhle chytí zeler zlatistú farbu, máte zelerovej hranolky hotové.

Hotový recept na zelerovej hranolky christopherjamesclark.com

zelerové placky

INGREDIENCIE

  • 1/2 šálky oleja na vyprážanie
  • 1 zeler
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 lyžice múky
  • 1 lyžička soli
  • 1 rozšľahané vajce

POSTUP

  1. Zeler a cibuľu nastrúhajte na hrubom strúhadle do väčšej misy. Pridajte rozšľahané vajce, soľ a múku. Umiešame kompaktné cesto. Ak je moc riedke, pridajte múku.
  2. Z cesta tvarujte menšie placky. Na väčšej panvici s olejom je osmažte do chrumkava z oboch strán.
  3. Zelerové placky môžeme podávať s majonézou, paradajkovou omáčkou, jogurtovým dipom atď.
  4. Vhodné sú aj ako príloha k mäsovým pokrmov, všade tam, kde by ste inak použili klasické zemiakové placky.

Hotový recept na zelerovej placky www.freshtart.com

Strúhanie zeleru môže byť niekedy zdĺhavé a tak si môžete prácu uľahčiť použitím mixéra.

Zelerová omáčka bude ešte lepší, primiešate ak do nej pred koncom varenia nastrúhaný syr.

Ak radi jete zdravo, určite navštívte aj ďalšie zeleninové polievky, o ktorých píšeme.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.