Chystáte večierok a hľadáte inšpiráciu na pohostenie?
Potom ste tu správne!
Pripravili sme pre vás 10 receptov na dipy, ktoré sa nemusíte hanbiť servírovať ani tým najnáročnejším hosťom.
Chcete tradičný cesnakový, výživný avokádový alebo radšej pikantný so syrom?
Vyskúšajte všetky!
Cesnakový dip
Luxusná omáčka s cesnakom, ktorá sa výborne hodí ku grilovanému bravčovému mäsu alebo zelenine, očarí každého vášho hosťa!
Ingrediencie
- 6 strúčika rozotreného cesnaku
- 1 šálka (250 ml) bieleho jogurtu gréckeho typu
- 50 ml majonézy
- 1 lyžička zmesi byliniek (oregano, bazalka)
- soľ a korenie
Postup
- Do misky si pripravte najemno rozotrený cesnak, jogurt, majonézu, bylinky a ostatné ingrediencie.
- Všetko zamiešajte a dajte vychladiť.
- Používame ako omáčku ku kúskom zeleniny, syra či ako dresing k šalátom a sendvičom.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na cesnakovú omáčku , ktorá sa hodí napríklad k mäsu, na cestoviny, do hamburgera alebo napríklad na kebab. Pripravili sme pre vás skutočné pochúťky!
Omáčka z čerstvých byliniek
Pripravte vašim hosťom počas silvestrovského večierku luxusné drinky ak tomu tento dip z čerstvých byliniek, ktorý sa perfektne hodí k rôznym krekrom a zelenine.
Ingrediencie
- 230 g krémového syra izbovej teploty
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1/2 šálky majonézy
- 3/4 šálky nakrájanej jarnej cibuľky, bielej aj zelenej časti
- 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Postup
- Pridajte všetky ingrediencie do misy kuchynského robota a 10 až 12-krát pulzujte, aby sa všetko krásne rozmixovalo.
- Podávajte pri izbovej teplote.

Pečený pórový dip s čedarom
Naservírujte na stôl krekry a ponorte ich do tohto delikátneho dipu, ktorý je neuveriteľne návykový vďaka kombinácii póru, čedaru a piva!
Ingrediencie
- 1 pór, biela a svetlo zelená časť
- 2 lyžice masla
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 230 g krémového syra, zmäkčeného
- 200 g bieleho čedaru, nastrúhaného
- 1/4 šálky majonézy
- 4 polievkové lyžice vášho obľúbeného tmavého piva
Postup
- Predhrejte si rúru na 200 ° Celzia.
- Pór olúpte, rozpolte a nakrájajte na polmesiačiky.
- Plátky póru dajte do misky s vodou a krúživými pohybmi ich rozdrobte prstami.
- Piesočnatá špina spadne na dno.
- Odstráňte nečistoty, sceďte a osušte.
- V malej panvici na strednom plameni rozpustite maslo.
- Akonáhle sa rozpustí, pridajte čistý pór.
- Restujte do zmäknutia, asi 10 minút.
- Dochuťte soľou a korením a panvicu zložte z ohňa.
- V samostatnej miske zmiešajte krémový syr, majonézu, dve tretiny nastrúhaného čedaru a pivo.
- Pridajte orestovaný pór a miešajte do hladka.
- Do rovnakej malej panvice vhodnej do rúry rozprestrite pórový dip a posypte zvyšným strúhaným syrom.
- Pečte v predhriatej rúre 20–25 minút, alebo pokiaľ dip nebude ľahko zlatistý.
- Pred podávaním nechajte dip vychladnúť.

Chrenová omáčka k mäsu
Chren je výrazná potravina, ktorá sa skvele dopĺňa s majonézou a kyslou smotanou. Servírujte tento dip napríklad ku grilovanému prasiatku, klobásam či lososu. Je to lahôdka!
Ingrediencie
- 4 lyžice majonézy
- 8 lyžíc kyslej smotany
- 4 lyžice strúhaného chrenu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Všetky suroviny dôkladne premiešajte a dochuťte soľou a korením.
- Užite si to!

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na chrenovú omáčku , ktorá sa skvele hodí k údenému alebo hovädziemu mäsu.
Avokádový dip s jalapenos
Táto výborná avokádová omáčka s čerstvým koriandrom, papričkami jalapenos, limetkovou šťavou a kyslou smotanou má úžasnú krémovú konzistenciu, ktorá ide skvele dohromady napríklad s krekry, chipsy alebo zeleninou.
Ingrediencie
- 1 a 1/2 šálky nakrájaného avokáda
- 1/2 šálky listov koriandra
- 1/4 šálky limetkovej šťavy
- 2 polievkové lyžice jalapenos, bez semienok, nahrubo nasekaných
- 1/3 šálky kyslej smotany
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky drvenej rasce
- 1/4 lyžičky sušeného cesnaku
- lístky koriandra na ozdobu
Postup
- Do misky kuchynského robota dajte avokádo, lístky koriandra, limetkovú šťavu, jalapeno, kyslú smotanu, soľ, rascu a cesnak.
- Spracujte na hladkú zmes, 1-2 minúty.
- Ochutnajte a prípadne dosoľte.
- Ozdobte lístkami koriandra a potom podávajte.

Objavte podobné tipy
Prílohová omáčka z modrého syra
Tento dip z modrého syra je tak lahodný, pikantný a krémový a pritom naň potrebujete len pár ingrediencií!
Ingrediencie
- 1 šálka kyslej smotany
- 1/2 hrnčeka plnotučnej majonézy
- 140 g rozdrobeného modrého syra, viac či menej podľa chuti
- 1 lyžica citrónovej šťavy alebo podľa chuti
- 1 lyžička worcesterskej omáčky
- 1/4 lyžičky sušeného cesnaku
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- soľ, podľa chuti
Postup
- Do stredne veľkej misy pridajte všetky ingrediencie okrem lyžice syra, ktorú si nechajte na ozdobenie.
- Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Misu zakryte potravinárskou fóliou alebo ju preneste do zaváracieho pohára.
- Dajte do chladničky minimálne na 2 hodiny až 2 dni.
- Pred podávaním ochutnajte av prípade potreby upravte korenie.
- Navrch dajte odložený rozdrobený modrý syr.
- Podávajte vychladené alebo pri izbovej teplote.

Pozrite sa aj na naše recepty na nivovú nátierku v 6 variantoch. Syrová pochúťka pre všetky príležitosti!
Medovo-horčičný dip
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na domácu omáčku z medu a dijonskej horčice, na ktorý vám stačí iba pár ingrediencií. Jednoducho tak vykúzlite hladký a krémový dip ku kurčaťu, chipsom či zelenine.
Ingrediencie
- 1/3 šálky dijonskej horčice
- 1/4 šálky medu
- 1/4 šálky majonézy
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
Postup
- Všetky ingrediencie zmiešajte dohromady a podávajte!
- Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe, v chladničke, po dobu až 2 týždňov.

Pikantná omáčka z pečených červených paprík
Toto je presne ten dip, ktorý raz ochutnáte a stane sa vašim obľúbeným receptom, ktorý budete pripravovať znova a znova. Je totiž neuveriteľne jednoduchý na prípravu a pritom plný luxusných chutí. Krémový syr, slaná feta, papričky, cesnak a chipotle – to všetko vytvára nezabudnuteľnú kombináciu!
Ingrediencie
- 170 g fety, rozdrobené
- 110 g krémového syra, zmäkčeného na izbovú teplotu
- 4 pečené červené papričky, zbavené kože a semien (môžete použiť nakladané pečené papriky, ak ich opláchnete a scedíte)
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 1 lyžička konzervovaného chipotle v adobo, nasekaného
- petržlenová vňať, na ozdobu (voliteľne)
Postup
- V kuchynskom robote zmiešajte fetu a krémový syr.
- Spracovávajte, pokiaľ nie je zmes našľahaná a nadýchaná.
- Pridajte pečené červené papriky, cesnak a chipotle.
- Spracovávajte, pokiaľ nebude zmes hladká a dobre premiešaná.
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte ďalšie chipotle.
- Prikryte a dajte do chladu, kým nebudete pripravení na podávanie (dip chutí najlepšie, keď sa dá cez noc do chladničky).
- Ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s pita chipsy.

Francúzsky cibuľový dip
Lahodná omáčka z kyslej smotany, majonézy, karamelizovanej cibuľky, cesnaku a čerstvý byliniek! Je dokonale krémová a budete až prekvapení, ako rýchlo zmizne z vášho stola.
Ingrediencie
- 2 lyžice masla alebo oleja
- 2 cibule, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 šálky kyslej smotany
- 1/4 šálky majonézy
- 2 lyžice čerstvé pažítky, nasekané nadrobno
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate, nasekané nadrobno
- soľ a korenie
Postup
- Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte maslo alebo olej a pridajte cibuľu.
- Cibuľu miešajte 2 minúty, potom znížte teplotu na minimum.
- Pokračujte v miešaní cibule každé 2-3 minúty, nechajte ju na dne skaramelizovať, než ju znovu premiešate.
- Pokiaľ sa začne lepiť alebo hnednúť, pridajte niekoľko polievkových lyžíc vody, aby sa rehydratovala a panvica odglazovala.
- Pokračujte v restovaní cibule po dobu približne 45 minút, alebo pokiaľ nie je hotová podľa vašich predstáv.
- Na poslednú minútu pridajte nasekaný cesnak a zarestujte.
- Skaramelizovanú cibuľu preložte do misky a dajte vychladiť do chladničky.
- Po vychladnutí cibuľu pridajte do misy s kyslou smotanou, majonézou, pažítkou, petržlenovou vňaťou, soľou a čiernym korením.
- Všetko premiešajte, pokiaľ vám nevznikne krémová zmes a ozdobte ďalšími bylinkami.

Inšpirujte sa najlepšími receptami na cibuľačku , ktorú vám naservírujeme tradične aj netradične a to rovno 5x inak!
Brusnicová omáčka s krémovým syrom
Pripravte si toto vynikajúce sviatočné predjedlo, ktoré sa hodí na akýkoľvek večierok. Kombinácia slaného, sladkého, kyslého a slaného robí tento jednoduchý pokrm takým neodolateľným! Servírujte napríklad k slaným krekrom alebo sladkým plátkom jabĺk.
Ingrediencie
- 170 g čerstvých brusníc
- 1/4 šálky cukru
- 1/2 šálky vody
- 1 jalapeno (voliteľné)
- 1/8 lyžičky soli
- 230 g krémového syra
- 3 jarné cibuľky
Postup
- Brusnice opláchnite a potom ich pridajte do malého hrnca s cukrom, vodou a soľou.
- Ak používate jalapeno, odstráňte stopku, rozkrojte ju pozdĺžne, vyškrabnite semienka (alebo si v nej trochu ponechajte, ak máte radi extra pikantnú), potom papričku nakrájajte na jemno.
- Pridajte na kocky nakrájanú papričku do hrnca s omáčkou.
- Premiešajte, položte na hrniec pokrievku a dajte ho na stredne vysoký plameň.
- Nechajte prejsť varom.
- Akonáhle sa omáčka dostane do varu, poriadne zamiešajte, stiahnite plameň na stredne nízky a nechajte bez pokrievky 5 minút prebublávať.
- Po 5 minútovom povarení by mali brusnice popraskať a vytvoriť hustú omáčku.
- Vypnite plameň a preneste omáčku do chladničky, aby vychladla.
- Krémový syr dajte na malý tanierik alebo do plytkej misky.
- Použite zadnú časť lyžice na vytvorenie priehlbiny pozdĺž stredu bloku syra.
- Vychladenú brusnicovou omáčkou prelejte krémový syr a navrch posypte nakrájanou jarnou cibuľkou.
- Podávajte s krekermi a plátkami jabĺk.

Aký je rozdiel medzi dipom a klasickou omáčkou? Dip sa podáva v samostatnej mištičke, do ktorej jedlo namáčate, má rôznu konzistenciu a väčšinou je studený.
Objavujú sa recepty priamo na dipy alebo recepty s odporúčaním na podávanie dipu. Dip však nemôžeme zamieňať s omáčkou, ktorou sa pokrmy prelievajú.
Hodí sa najmä ku grilovanému mäsu , ktoré sa z grilu prináša bez omáčok a je teda vhodné ho do dipu namáčať.
A ktorý dip je vašim favoritom? Napíšte nám do komentárov!