Vyskúšajte naše recepty na hubovú sekanú s mäsom aj bez. Máme pre vás 4 vynikajúce varianty

Kúpili ste mleté ​​mäso a premýšľate, čo si z neho tentokrát pripravíte?

Navyše máte doma aj nejaké huby?

Potom sa rozhodne inšpirujte našimi receptami na sekanú s hubami.

Na svoje si u nás ale prídu aj vegetariáni.

Tak poďme na to!

Bravčová sekaná s hubami a ovocným chutney

Tak toto je úplná delikatesa, ktorú musíte vyskúšať! Sekaná z mletého bravčového mäsa, lesných húb a vlašských orechov potretá ovocným chutney sa stane vašou novou obľúbenou pochúťkou, ktorú si budete chcieť pripravovať stále dookola.

Čo budete potrebovať

  • 1/2 šálky vlašských orechov, nasekaných
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nastrúhaná
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 400 g lesných húb, nakrájaných
  • 750 g mletého bravčového mäsa
  • 1 a 1/2 šálky strúhanky
  • 1/2 šálky plocholistej petržlenovej vňate, jemne nasekané
  • 1 vajce
  • 3/4 šálky ovocného chutney
  • šalát alebo zelenina, na podávanie

Postup

  • Predhrejte rúru na teplovzduch na 180 °C.
  • Formu na pečenie s rozmermi 10 x 20 cm ľahko vymažte tukom.
  • Vložte vlašské orechy do nepriľnavej panvice na vysoký plameň.
  • Opekajte za častého miešania 5 minút, kým nebudú opečené.
  • Vyberte orechy z panvice a nechajte ich vychladnúť.
  • Do panvice pridajte olej, cibuľu a cesnak.
  • Znížte plameň na strednú.
  • Restujte 3 minúty, kým cibuľa nezmäkne.
  • Pridajte huby, zvýšte teplotu a restujte, kým huby nezmäknú a všetka tekutina sa neodparí.
  • Dajte stranou vychladnúť.
  • Z vychladnutých húb zlejte prebytočnú tekutinu a preložte do veľkej misy.
  • K hubám pridajte mleté ​​bravčové mäso, strúhanku, petržlenovú vňať, vajcia, soľ, korenie a vlašské orechy.
  • Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Lyžicou nalejte zmes do vymastenej formy.
  • Pomocou rúk pevne pritlačte a vyhlaďte povrch.
  • Pečte 40–45 minút alebo kým nebude sekaná svetlo zlatá a prepečená.
  • Pred preklopením na tanier dajte na 10 minút bokom.
  • Vršok potrite 1 lyžicou chutney.
  • Nakrájajte a podávajte teplé alebo studené so šalátom alebo zeleninou a zvyšným chutney.
Pokrájaná sekaná z mletého bravčového mäsa, lesných húb a vlašských orechov potretá ovocným chutney na doske.
www.australianmushrooms.com.au

Vyskúšajte aj naše obľúbené recepty na lahodné čatné alebo omáčky nielen k mäsu. Máme pre vás sladké aj slané varianty!

Sekaná z mletého mäsa so šampiňónovou omáčkou

Trúfame si tvrdiť, že toto je najlepšia sekaná, akú ste kedy mali! Navyše je jednoduchá na prípravu a omáčka zo šampiňónov ju povyšuje o ďalšiu úroveň vyššie.

Čo budete potrebovať

  • olej v spreji na vymazanie plechu na pečenie
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (85 % chudého)
  • 500 g mletého bravčového mäsa
  • 1 šálka nakrájanej žltej cibule
  • 1 šálka ochutené Panko strúhanky
  • ½ šálky paradajkovej omáčky plus 3 ďalšie lyžice
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 1 lyžica čerstvého nasekaného tymiánu
  • 1 lyžica čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, nasekané
  • ¼ šálky strúhaného parmezánu
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia

Na omáčku:

  • 3 lyžice masla
  • ¼ šálky nakrájané šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 230 g šampiňónov nakrájaných na plátky
  • 1 lyžička worcesterskej omáčky
  • ¼ šálky hladkej múky
  • 3 lyžice balzamikového octu
  • 2 šálky hovädzieho vývaru
  • 1/8 lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, na ozdobu (voliteľne)

Postup

  • Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
  • Postriekajte olejom v spreji plech vyložený papierom na pečenie.
  • Vo veľkej mise zmiešajte hovädzie mäso, bravčové mäso, cibuľu, strúhanku, ½ šálky paradajkovej omáčky, vajcia, worchesterskú omáčku, 2 lyžice balzamikového octu, tymian, petržlenovú vňať, syr, soľ a korenie.
  • Všetky ingrediencie miešajte čistými rukami, kým sa úplne nepremiešajú.
  • Vypláchnite chlebovú formu (20 x 10 cm) vodou a do mokrej formy vložte mäsovú zmes.
  • Formu opatrne preklopte na vymastený plech.
  • Pečte 50 minút.
  • Medzitým zmiešajte 3 lyžice paradajkovej omáčky s 1 lyžicou balzamikového octu.
  • Dajte bokom.
  • Po 50 minútach sekanú vyberte z rúry, potrite vrch pripravenú paradajkovou omáčkou a vráťte do rúry dopiecť ďalších 20 minút.
  • Časť omáčky si po dopečení nechajte na ďalšie potretie.
  • Vo veľkej panvici rozpustite maslo na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte šalotku a restujte do mäkka, asi 2 až 4 minúty.
  • Pridajte cesnak a restujte ďalšiu 1 minútu.
  • Pridajte šampiňóny a worcesterskú omáčku a varte odkryté za občasného miešania, kým ľahko nezhnednú a nepustia tekutinu, asi 8 minút.
  • Vmiešajte múku.
  • Varte 3 až 4 minúty.
  • Pridajte balsamico a potom vývar.
  • Pomaly duste a miešajte do zhustnutia, asi 4 až 5 minút.
  • Dochuťte soľou a korením.
  • Udržujte v teple na miernom ohni.
  • Sekanú preložte na tanier a nakrájajte.
  • Pokvapkajte šampiňónovou omáčkou.
  • V prípade potreby ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Porcie mäsové sekané s omáčkou z húb na tanieri s vidličkou.
www.howtofeedaloon.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?

Vegetariánska sekaná s hubami a orieškami

Sušené hríbiky a parmezán dodávajú tejto bezmäsej sekanej sofistikovanú chuť, zatiaľ čo orechy a ryža jej dávajú hustú a odolnú textúru podobnú mäsu. Sekaná je chutná, sýta a skvele sa hodí k zemiakom či zeleným fazuľkám.

Čo budete potrebovať

  • 60 g sušených lesných húb
  • 2 lyžice oleja
  • 1 stredná cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, nasekané
  • 340 g šampiňónov, jemne nasekaných
  • 1/4 lyžičky soli
  • ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • ¼ šálky sherry alebo vína
  • 2 šálky varenej hnedej ryže
  • 2 šálky kešu orieškov, jemne nasekaných alebo drvených
  • ½ šálky píniových orieškov, jemne nasekaných alebo drvených
  • 200 g parmezánu
  • 5 vajec

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 °C a vymažte olejom bochníkovú formu na chlieb s rozmermi 23 x 13 cm.
  • Sušené huby zalejte horúcou vodou a nechajte asi 30 minút máčať.
  • Po rehydratácii vyberte z vody a nakrájajte.
  • Rozpáľte olej na stredne vysokom plameni v širokej, ťažkej panvici alebo hrnci dostatočne veľkom, aby poňal všetky ingrediencie.
  • Keď je olej horúci, pridajte cibuľu.
  • Restujte za častého miešania, kým cibuľa nezosklovatí (5 až 7 minút).
  • Pridajte cesnak, šampiňóny, soľ, korenie a tymian.
  • Pokračujte vo varení za občasného miešania, kým sa neuvoľní šťava z húb a tá sa takmer nevyvarí.
  • Keď panvica začne vysychať, pokvapkajte ju sherry alebo vínom a varte ešte asi pol minúty, aby sa sherry alebo víno zredukovalo.
  • Odstráňte panvicu zo sporáka.
  • Do šampiňónov vmiešajte ryžu, kešu oriešky, píniové oriešky a nakrájané lesné huby.
  • Nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu a pridajte syr.
  • Ochutnajte av prípade potreby upravte korenie.
  • Vmiešajte vajcia a dôkladne premiešajte.
  • Zmes vložte do formy a pečte v predhriatej rúre asi hodinu, kým nebude sekaná na dotyk pevná s ľahko chrumkavými okrajmi.
  • Nechajte asi 10 minút vychladnúť.
  • Jemne prejdite nožom po okrajoch, aby sa uvoľnili, a potom pomaly a opatrne otočte formu dnom nahor, aby ste sekanú vysunuli.
  • Podávajte s omáčkou podľa vlastného výberu.
Nakrájaná bezmästá sekaná s omáčkou.
www.allwaysdelicious.com

Plnená mäsová sekaná

Chutné šťavnaté mäso plnené hubami, šunkou, údeným syrom, varenými vajcami, mrkvou a kyslou uhorkou sa stane vašim obľúbeným pokrmom, ktorý budete servírovať pokojne aj tým najnáročnejším hosťom. Skvele sa hodí aj na slávnostnú večeru!

Čo budete potrebovať

Na sekanú:

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (85 % chudého)
  • 500 g mletého bravčového mäsa (80%-85% tuku)
  • 1 cibuľa, nastrúhaná alebo najemno nakrájaná
  • 2 lyžice sušenej saturejky
  • 2 lyžičky rímskej rasce
  • 2 lyžičky čierneho korenia
  • 2 lyžičky soli
  • 2 vajcia
  • 2 plátky chleba bez kôrky
  • 50 g mlieka (na namočenie chleba)
  • 1 bielok
  • 1 lyžica múky
  • 1-2 lyžice olivového oleja
  • hrsť strúhaného syra (voliteľne)

Na náplň:

  • 2-3 mrkvy, uvarené a nakrájané na dlhé tyčinky
  • 5-6 nakladaných uhoriek
  • 4 varené vajcia
  • 100 g údené mozarely, nastrúhané
  • 200 g restovaných húb
  • 100 g údené šunky, nakrájané na kocky

Na pečenú zeleninu:

  • 500 g šalotky
  • 500 g mrkvy
  • soľ a korenie na dochutenie

Postup

  • Z plátkov chleba odstráňte kôrku a nakrájajte chlieb malé kúsky.
  • Namočte ich do mlieka a nechajte zmäknúť.
  • Vo veľkej mise zmiešajte mleté ​​mäso, korenie, nastrúhanú cibuľu, vajcia a namočený chlieb.
  • Nechajte 1/2 – 1 hodinu odležať v chladničke.
  • Zatiaľ čo mäso odpočíva, uvarte mrkvu (potrvá to asi 15 minút), sceďte a nakrájajte na dlhé tyčinky.
  • Súčasne uvarte vajcia (8 minút), olúpte a nechajte vcelku.
  • Huby orestujte na troche oleja, soli a korenia.
  • Nakrájajte šunku a uhorky.
  • Údenú mozzarellu nastrúhajte alebo nasekajte.
  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Mäso rozprestrite na papier na pečenie do obdĺžnikového tvaru (približne 30 x 25 cm), kým nebude hrubé asi 1 cm.
  • Ingrediencie na náplň začnite vrstviť doprostred pozdĺž dlhej strany obdĺžnika: na dno položte restované šampiňóny, pridajte nastrúhaný syr, nakrájanú šunku a nakrájané uhorky.
  • Náplň trochu sploštite a položte na ňu jedno po druhom olúpané varené vajcia.
  • Z oboch strán vajec pridajte varenú mrkvu.
  • Pomocou papiera na pečenie naberte mäso z oboch strán a vytvarujte do tvaru polena.
  • Pomocou prstov utesnite všetky medzery.
  • Sekanú položte švom dole na vymastený pekáč.
  • Bielok zmiešajte s 1 lyžicou múky a potrite mäso.
  • Pokvapkajte olivovým olejom a osoľte.
  • Šalotku rozštvrťte, mrkvu nakrájajte na silné tyčinky a pridajte do pekáča po oboch stranách sekané.
  • Do pekáča pridajte olej, soľ, korenie a asi 1 šálku vody.
  • Pečte cca 45 minút, vyberte, posypte posekanou syrom (voliteľne) a vráťte do rúry na ďalších 10 minút.
  • Pred krájaním nechajte mäso 10-15 minút odpočinúť (aby sa vo vnútri zachovala šťava).
  • Podávajte s pečenou zeleninou, šalátom alebo inou prílohou podľa výberu.
Nakrájaná sekaná plnená hubami, šunkou, údeným syrom, varenými vajcami, mrkvou a kyslou uhorkou na tanieri so šalátom.
www.viktoriastable.com

Pozrite sa aj na naše ďalšie recepty na sekanú pečienku ako od babičky! Akú si zamilujete?

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.