Kúpili ste mleté mäso a premýšľate, čo si z neho tentokrát pripravíte?
Navyše máte doma aj nejaké huby?
Potom sa rozhodne inšpirujte našimi receptami na sekanú s hubami.
Na svoje si u nás ale prídu aj vegetariáni.
Tak poďme na to!
Bravčová sekaná s hubami a ovocným chutney
Tak toto je úplná delikatesa, ktorú musíte vyskúšať! Sekaná z mletého bravčového mäsa, lesných húb a vlašských orechov potretá ovocným chutney sa stane vašou novou obľúbenou pochúťkou, ktorú si budete chcieť pripravovať stále dookola.
Čo budete potrebovať
- 1/2 šálky vlašských orechov, nasekaných
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nastrúhaná
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 400 g lesných húb, nakrájaných
- 750 g mletého bravčového mäsa
- 1 a 1/2 šálky strúhanky
- 1/2 šálky plocholistej petržlenovej vňate, jemne nasekané
- 1 vajce
- 3/4 šálky ovocného chutney
- šalát alebo zelenina, na podávanie
Postup
- Predhrejte rúru na teplovzduch na 180 °C.
- Formu na pečenie s rozmermi 10 x 20 cm ľahko vymažte tukom.
- Vložte vlašské orechy do nepriľnavej panvice na vysoký plameň.
- Opekajte za častého miešania 5 minút, kým nebudú opečené.
- Vyberte orechy z panvice a nechajte ich vychladnúť.
- Do panvice pridajte olej, cibuľu a cesnak.
- Znížte plameň na strednú.
- Restujte 3 minúty, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte huby, zvýšte teplotu a restujte, kým huby nezmäknú a všetka tekutina sa neodparí.
- Dajte stranou vychladnúť.
- Z vychladnutých húb zlejte prebytočnú tekutinu a preložte do veľkej misy.
- K hubám pridajte mleté bravčové mäso, strúhanku, petržlenovú vňať, vajcia, soľ, korenie a vlašské orechy.
- Miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Lyžicou nalejte zmes do vymastenej formy.
- Pomocou rúk pevne pritlačte a vyhlaďte povrch.
- Pečte 40–45 minút alebo kým nebude sekaná svetlo zlatá a prepečená.
- Pred preklopením na tanier dajte na 10 minút bokom.
- Vršok potrite 1 lyžicou chutney.
- Nakrájajte a podávajte teplé alebo studené so šalátom alebo zeleninou a zvyšným chutney.
Vyskúšajte aj naše obľúbené recepty na lahodné čatné alebo omáčky nielen k mäsu. Máme pre vás sladké aj slané varianty!
Sekaná z mletého mäsa so šampiňónovou omáčkou
Trúfame si tvrdiť, že toto je najlepšia sekaná, akú ste kedy mali! Navyše je jednoduchá na prípravu a omáčka zo šampiňónov ju povyšuje o ďalšiu úroveň vyššie.
Čo budete potrebovať
- olej v spreji na vymazanie plechu na pečenie
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (85 % chudého)
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 1 šálka nakrájanej žltej cibule
- 1 šálka ochutené Panko strúhanky
- ½ šálky paradajkovej omáčky plus 3 ďalšie lyžice
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 3 lyžice balzamikového octu
- 1 lyžica čerstvého nasekaného tymiánu
- 1 lyžica čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, nasekané
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
Na omáčku:
- 3 lyžice masla
- ¼ šálky nakrájané šalotky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 230 g šampiňónov nakrájaných na plátky
- 1 lyžička worcesterskej omáčky
- ¼ šálky hladkej múky
- 3 lyžice balzamikového octu
- 2 šálky hovädzieho vývaru
- 1/8 lyžičky soli
- ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžica čerstvej plocholistej petržlenovej vňate, na ozdobu (voliteľne)
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Postriekajte olejom v spreji plech vyložený papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise zmiešajte hovädzie mäso, bravčové mäso, cibuľu, strúhanku, ½ šálky paradajkovej omáčky, vajcia, worchesterskú omáčku, 2 lyžice balzamikového octu, tymian, petržlenovú vňať, syr, soľ a korenie.
- Všetky ingrediencie miešajte čistými rukami, kým sa úplne nepremiešajú.
- Vypláchnite chlebovú formu (20 x 10 cm) vodou a do mokrej formy vložte mäsovú zmes.
- Formu opatrne preklopte na vymastený plech.
- Pečte 50 minút.
- Medzitým zmiešajte 3 lyžice paradajkovej omáčky s 1 lyžicou balzamikového octu.
- Dajte bokom.
- Po 50 minútach sekanú vyberte z rúry, potrite vrch pripravenú paradajkovou omáčkou a vráťte do rúry dopiecť ďalších 20 minút.
- Časť omáčky si po dopečení nechajte na ďalšie potretie.
- Vo veľkej panvici rozpustite maslo na stredne vysokom plameni.
- Pridajte šalotku a restujte do mäkka, asi 2 až 4 minúty.
- Pridajte cesnak a restujte ďalšiu 1 minútu.
- Pridajte šampiňóny a worcesterskú omáčku a varte odkryté za občasného miešania, kým ľahko nezhnednú a nepustia tekutinu, asi 8 minút.
- Vmiešajte múku.
- Varte 3 až 4 minúty.
- Pridajte balsamico a potom vývar.
- Pomaly duste a miešajte do zhustnutia, asi 4 až 5 minút.
- Dochuťte soľou a korením.
- Udržujte v teple na miernom ohni.
- Sekanú preložte na tanier a nakrájajte.
- Pokvapkajte šampiňónovou omáčkou.
- V prípade potreby ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?
Objavte podobné tipy
Vegetariánska sekaná s hubami a orieškami
Sušené hríbiky a parmezán dodávajú tejto bezmäsej sekanej sofistikovanú chuť, zatiaľ čo orechy a ryža jej dávajú hustú a odolnú textúru podobnú mäsu. Sekaná je chutná, sýta a skvele sa hodí k zemiakom či zeleným fazuľkám.
Čo budete potrebovať
- 60 g sušených lesných húb
- 2 lyžice oleja
- 1 stredná cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 veľké strúčiky cesnaku, nasekané
- 340 g šampiňónov, jemne nasekaných
- 1/4 lyžičky soli
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- ¼ šálky sherry alebo vína
- 2 šálky varenej hnedej ryže
- 2 šálky kešu orieškov, jemne nasekaných alebo drvených
- ½ šálky píniových orieškov, jemne nasekaných alebo drvených
- 200 g parmezánu
- 5 vajec
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C a vymažte olejom bochníkovú formu na chlieb s rozmermi 23 x 13 cm.
- Sušené huby zalejte horúcou vodou a nechajte asi 30 minút máčať.
- Po rehydratácii vyberte z vody a nakrájajte.
- Rozpáľte olej na stredne vysokom plameni v širokej, ťažkej panvici alebo hrnci dostatočne veľkom, aby poňal všetky ingrediencie.
- Keď je olej horúci, pridajte cibuľu.
- Restujte za častého miešania, kým cibuľa nezosklovatí (5 až 7 minút).
- Pridajte cesnak, šampiňóny, soľ, korenie a tymian.
- Pokračujte vo varení za občasného miešania, kým sa neuvoľní šťava z húb a tá sa takmer nevyvarí.
- Keď panvica začne vysychať, pokvapkajte ju sherry alebo vínom a varte ešte asi pol minúty, aby sa sherry alebo víno zredukovalo.
- Odstráňte panvicu zo sporáka.
- Do šampiňónov vmiešajte ryžu, kešu oriešky, píniové oriešky a nakrájané lesné huby.
- Nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu a pridajte syr.
- Ochutnajte av prípade potreby upravte korenie.
- Vmiešajte vajcia a dôkladne premiešajte.
- Zmes vložte do formy a pečte v predhriatej rúre asi hodinu, kým nebude sekaná na dotyk pevná s ľahko chrumkavými okrajmi.
- Nechajte asi 10 minút vychladnúť.
- Jemne prejdite nožom po okrajoch, aby sa uvoľnili, a potom pomaly a opatrne otočte formu dnom nahor, aby ste sekanú vysunuli.
- Podávajte s omáčkou podľa vlastného výberu.
Plnená mäsová sekaná
Chutné šťavnaté mäso plnené hubami, šunkou, údeným syrom, varenými vajcami, mrkvou a kyslou uhorkou sa stane vašim obľúbeným pokrmom, ktorý budete servírovať pokojne aj tým najnáročnejším hosťom. Skvele sa hodí aj na slávnostnú večeru!
Čo budete potrebovať
Na sekanú:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (85 % chudého)
- 500 g mletého bravčového mäsa (80%-85% tuku)
- 1 cibuľa, nastrúhaná alebo najemno nakrájaná
- 2 lyžice sušenej saturejky
- 2 lyžičky rímskej rasce
- 2 lyžičky čierneho korenia
- 2 lyžičky soli
- 2 vajcia
- 2 plátky chleba bez kôrky
- 50 g mlieka (na namočenie chleba)
- 1 bielok
- 1 lyžica múky
- 1-2 lyžice olivového oleja
- hrsť strúhaného syra (voliteľne)
Na náplň:
- 2-3 mrkvy, uvarené a nakrájané na dlhé tyčinky
- 5-6 nakladaných uhoriek
- 4 varené vajcia
- 100 g údené mozarely, nastrúhané
- 200 g restovaných húb
- 100 g údené šunky, nakrájané na kocky
Na pečenú zeleninu:
- 500 g šalotky
- 500 g mrkvy
- soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Z plátkov chleba odstráňte kôrku a nakrájajte chlieb malé kúsky.
- Namočte ich do mlieka a nechajte zmäknúť.
- Vo veľkej mise zmiešajte mleté mäso, korenie, nastrúhanú cibuľu, vajcia a namočený chlieb.
- Nechajte 1/2 – 1 hodinu odležať v chladničke.
- Zatiaľ čo mäso odpočíva, uvarte mrkvu (potrvá to asi 15 minút), sceďte a nakrájajte na dlhé tyčinky.
- Súčasne uvarte vajcia (8 minút), olúpte a nechajte vcelku.
- Huby orestujte na troche oleja, soli a korenia.
- Nakrájajte šunku a uhorky.
- Údenú mozzarellu nastrúhajte alebo nasekajte.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Mäso rozprestrite na papier na pečenie do obdĺžnikového tvaru (približne 30 x 25 cm), kým nebude hrubé asi 1 cm.
- Ingrediencie na náplň začnite vrstviť doprostred pozdĺž dlhej strany obdĺžnika: na dno položte restované šampiňóny, pridajte nastrúhaný syr, nakrájanú šunku a nakrájané uhorky.
- Náplň trochu sploštite a položte na ňu jedno po druhom olúpané varené vajcia.
- Z oboch strán vajec pridajte varenú mrkvu.
- Pomocou papiera na pečenie naberte mäso z oboch strán a vytvarujte do tvaru polena.
- Pomocou prstov utesnite všetky medzery.
- Sekanú položte švom dole na vymastený pekáč.
- Bielok zmiešajte s 1 lyžicou múky a potrite mäso.
- Pokvapkajte olivovým olejom a osoľte.
- Šalotku rozštvrťte, mrkvu nakrájajte na silné tyčinky a pridajte do pekáča po oboch stranách sekané.
- Do pekáča pridajte olej, soľ, korenie a asi 1 šálku vody.
- Pečte cca 45 minút, vyberte, posypte posekanou syrom (voliteľne) a vráťte do rúry na ďalších 10 minút.
- Pred krájaním nechajte mäso 10-15 minút odpočinúť (aby sa vo vnútri zachovala šťava).
- Podávajte s pečenou zeleninou, šalátom alebo inou prílohou podľa výberu.
Pozrite sa aj na naše ďalšie recepty na sekanú pečienku ako od babičky! Akú si zamilujete?
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!