Pokiaľ máte radi tento druh zeleniny, dáte mi za pravdu.
Karfiolové placky patria medzi veľmi chutné bezmäsité jedlá.
Nie je možné špekulovať ani o zdravotných prínosoch karfiolu pre náš organizmus.
A vy, ako kuchári, sa môžete zaradovať, že ide o rýchlu prípravu.
Karfiolové placky v rúre
Radi by ste ochutnali zdravší variant bez vyprážania? Skúste recept na karfiolové placky pečené na plechu.
INGREDIENCIA:
- 300 g karfiolových ružičiek
- 1 vaječný bielok
- 1 strúčik cesnaku
- zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- ½ hrnčeka strúhanky
- ½ hrnčeka syra parmezánskeho typu (ľubovoľné)
- soľ
- korenie
- hladká múka
- olivový olej
POSTUP:
- Karfiol si predvarte do mäkšej konzistencie a nechajte vychladnúť.
- Do mixéra si dajte strúhanku spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou, prelisovaným cesnakom, syrom (ak ho chcete v zmesi tiež), soľ, korenie, bielok a karfiol.
- Všetko rozmixujte.
- Rúru si predhrejte na 200 °C.
- Z rozmixovanej hmoty si vytvorte fašírky, obaľte ich v múke a vyskladajte na plech. Nakoniec ich z oboch strán potrite olejom.
- Pečte 10 minút z každej strany.

Karfiolové placky so syrom
Skvelý recept na karfiolové placky obohatené o syr čedar. Chuť je ešte plnšia a sú šťavnatejšie.
INGREDIENCIA:
- 1 hlava karfiolu
- 2 veľké vajcia
- ½ hrnčeka nastrúhaného čedaru
- ½ hrnčeka strúhanky
- ½ lyžičky kajenského korenia
- soľ
- olej
POSTUP:
- Karfiol si naporciujte na ružičky a dajte ho variť do vriacej osolenej vody.
- Varte asi 10 minút do zmäknutia, ešte teplý ho roztlačte.
- Primiešajte všetky ostatné suroviny a vytvarujete placky.
- Vymažte z oboch strán dozlatista.

Jednoduché karfiolové karbonátky
Alebo ak chcete karfiolové rezne.
INGREDIENCIA:
- 1 veľký karfiol
- ½ hrnčeka celozrnnej múky
- 2 väčšie vajcia
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 lyžice najemno nasekané jarné cibuľky
- soľ
- korenie
- olivový olej
POSTUP:
- Karfiol si nechajte uvariť v osolenej vode do zmäknutia.
- Roztlačte ho vidličkou a nechajte vychladiť.
- Pridajte jemne našľahané vajcia, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, jarnú cibuľku, a premiešajte.
- Nakoniec pridajte múku a vytvorte placky.
- Vymažte z oboch strán dozlatista.

Objavte podobné tipy
Nadýchané karfiolové placky s ovsenými vločkami
Ochutnajte aj tento zdravý variant z plechu, tentoraz s ovsenými vločkami.
INGREDIENCIA:
- 1 hlava karfiolu
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 2 lyžičky sušeného oregana
- ½ lyžičky sušeného cesnaku
- ⅔ hrnčeka rozmixovaných ovsených vločiek
- 1 lyžička soli
- ¼ hrnčeka vody
- olej na potretie
POSTUP:
- Karfiol si uvarte v osolenej vode domäkka.
- Potom ho dôkladne sceďte, aby v ňom nezostala žiadna tekutina a roztlačte.
- Zmiešajte ho so všetkými surovinami, tvorte plačičky a pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Potrite olejom z oboch strán a dajte piecť na 200 °C.
- Po 10 minútach pečenia ich otočte a pečte ďalších 10 minút.

Placky s karfiolom a syrom
Tieto bezlepkové karfiolové placky so syrom sú zdravé, keto, a tiež pikantné. Pokiaľ vám väčší ríž vadí, korenie uberte.
INGREDIENCIA:
- 3 hrnčeky nastrúhaného (namletého alebo rozmixovaného) čerstvého karfiolu
- ½ hrnčeka nastrúhaného syra (podľa vlastnej voľby)
- 2 vajcia
- 1 lyžica nasekaných papričiek jalapeno
- ¼ hrnčeka nasekaných malých červených paprík
- 2 jemne nasekané jarné cibuľky
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička sušeného cesnaku
- 1 lyžička údené papriky
- 1 lyžička chili
POSTUP:
- Karfiol zmiešajte so všetkými surovinami a tvarujte placky.
- Prebytočnú tekutinu vytlačte.
- Nebudú príliš držať tvar, ale po upečení budú báječné.
- Pečte na papieri na pečenie na 200 ° C po dobu 30-40 minút.

Vedeorecept si môžete pozrieť tu:
Zdravé karfiolové placky
A tieto karfiolové placky sú z čerstvého karfiolu. Nič nie je potrebné predvarovať.
INGREDIENCIA:
- 1 karfiol
- ⅔ hrnčeka mandľovej múky
- ½ hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
- 3 vajcia
- 1 a ¼ a lyžičky soli
- korenie
- avokádový alebo olivový olej
POSTUP:
- Karfiol si naporciujte na kúsky a dajte do mixéra spolu s múkou, vajcami, petržlenovou vňaťou, soľou a korením.
- Všetko dôkladne premixujte.
- Olej si nechajte rozohriať a tvorte tenké placky, prikryte pokrievkou a nechajte smažiť z oboch strán.

Placky z karfiolu môžete urobiť z predvareného karfiolu, ale aj surového. Keď zvolíte surový variant, opekajte pomaly a tvorte tenšie placky s nepatričnou štruktúrou karfiolu. Lepšie sa tak tepelne upraví.
Keďže ide o veľmi rýchly obed, môže vás zachrániť aj v časovom nedostatku. Okrem placiek z karfiolu si môžete pochutnať aj na ďalších vyprážaných receptoch s karfiolom .
Zvoliť ho však môžete aj ako chutnú a zdravú prílohu k ďalším pokrmom. Mrknite na recepty na prílohy z karfiolu .
A akú prílohu k nim zvoliť? Najlepšie sú zemiaky na rôzne spôsoby . Určite by sa hodil aj nejaký chutný dip na namáčanie. Jednoduchý dip treba môžete pripraviť raz dva zmiešaním bieleho jogurtu s cesnakom, soľou, čiernym korením a štipkou papriky.
Tak ktorý z receptov na karfiolové karbonátky si dáte?
Napíšte nám, ako sa vám to podarilo.