Zelerové placky, fašírky, rezne a burgre sú skvelým variantom, keď máte nedostatok a času.
Prinášame vám tipy na rýchle obedy.
Poďte sa pozrieť, čo všetko sa dá z zeleru řapíkatého i buľvového pripraviť.
Zelerové fašírky pečené v rúre
Tieto zelerové burgre alebo placky sú bez mäsa a bez múky. Môžu si ich teda dopriať vegetariáni alebo tí, ktorí majú bezlepkovú diétu. Obrovskou výhodou je, že nie sú vyprážané, teda aj ich príprava je zdravá.
Ingrediencie:
- 450 g zemiakov
- 320 g zeleru buľvového
- 1 stredná mrkva
- 3 vajcia
- 2 lyžice zladenky
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička čerstvo namletého korenia
- olivový olej
Postup:
- Zemiaky, zeler, mrkva si olúpte a nastrúhajte na hrubom strúhadle.
- Všetko spolu zmiešajte, pridajte vajcia, zladenku, soľ, čierne korenie a zamiešajte.
- Mokrými rukami vytvarujte burgre s veľkosťou dlane.
- Vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ich olivovým olejom.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 175 ° C počas 20 minút.

Tip: Už ste niekedy skúšali domáci grilovaný mäsový burger ? Či už ho pripravíte doma alebo v záhradke, bude výborný.
Plnené zelerové placky s bravčovým mäsom
Zelerové placky možno vytvoriť aj na plnený spôsob. Už ste ich niekedy mali? U nás je tento recept netradičný, ale možno vás zaujme. A ak máte radi mäso, určite si pochutnáte.
Na cesto:
Ingrediencie:
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- 1 a ½ hrnčeka hladkej múky
- ½ hrnčeka vriacej vody
- 1 hrnček vody
Na náplň:
- 280 g mletého bravčového mäsa
- 280 g stopkového zeleru
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica svetlej sójovej omáčky
- sezamový olej
- zázvor
- jarná cibuľka
- olej
Postup:
- Obe múky si nasypte do misy. Po častiach prilievajte vriacu vodu a miešajte.
- Potom po častiach prilievajte vodu izbovej teploty a miešajte.
- Vyhnitené cesto prikryte pokrievkou a nechajte 8-10 minút odpočívať.
- Zeler rozkrojte na polovice a dajte variť do vriacej vody na 1 minútu.
- Potom ho sceďte a dajte do studenej vody vychladiť.
- Nakrájajte ho na drobno.
- Mleté mäso osoľte, pridajte k nemu sezamový olej, sójovú omáčku, kúsok nastrúhaného zázvoru, nasekanú jarnú cibuľku a nasekaný zeler.
- Všetko dôkladne premiešajte.
- Cesto si na pomúčenej doske rozdeľte na 8 bochníkov.
- Z každého bochníka vyvaľkajte asi ½ cm hrubú placku a naplňte zmesou mäsa a zeleniny.
- Placku zabaľte ako plnenú knedľu a mierne stlačte.
- Dajte piecť na rozohriatu suchú panvicu a prikryte pokrievkou.
- Z každej strany placku pečte 3-4 minúty.
- Placky sú hotové, keď sa začnú nafukovať.
- Potrite ich olejom a môžete podávať.

Videorecept nájdete tu:
Tip: Čo si treba zo zvyšku zeleru urobiť chutné a zdravé smoothie z řapíkatého zeleru v 4 variantoch ?
Objavte podobné tipy
Zelerové fašírky so syrom
Placky s zelerom, syrom a kuracím mäsom majú vyrovnanú chuť mäsa a zeleniny. Akú prílohu si zvolíte, je len na vás.
Ingrediencie:
- 2 stonky stopkového zeleru
- 1 malá cibuľa
- 450 g mletého kuracieho mäsa
- 1 vajce
- ¼ hrnčeka strúhanky
- 3 lyžice nastrúhaného syra parmezánového typu
- 1 lyžička wolcestrovej omáčky
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky korenia
- 1 lyžička nasekanej petržlenu
- 3 – 4 lyžice rastlinného oleja
Postup:
- Zeler a cibuľu očistite a nastrúhajte.
- K zeleru a cibuli pridajte mäso, vajcia, strúhanku, syr wolcetrovú omáčku, soľ, korenie a petržlenovú vňať.
- Všetko dôkladne zmiešajte.
- Z cesta vytvarujte fašírky.
- Tie osmažte na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista pod prikrytou pokrievkou.
- Z každej strany pečte asi 10 minút.

Tip: Pokojne si tieto placky osmažte s minimom tuku alebo žiadnym. K tomu sa skvele hodí panvica s teflónovou úpravou. Mrknite, ako dopadli teflónové panvice v našej recenzii .
Zelerový rezeň (vegán)
Zelerové rezne síce nie sú z mäsa, ale zato môžu byť príjemnou zmenou, nemyslíte?
Je to rýchle a chutné. Stačí na to vymyslieť adekvátnu prílohu a je postarané.
Ingrediencie:
- 1 veľký zeler buľvový
- 3 lyžice horčice
- soľ a korenie
- mletý muškátový oriešok
- mletá paprika
- 150 g strúhanky
- 150 ml mlieka (pre vegánov treba sójového)
- 100 g hladkej múky
- rastlinný olej
Postup:
- Zeler olúpte a nakrájajte na asi 1 cm široké kolieska.
- Zeler dajte variť do vriacej osolenej vody na dobu asi 5 minút do zmäknutia (ale nesmie byť príliš mäkký, aby sa nerozpadal).
- Hotový zeler sceďte a nechajte vychladiť. Každé koliesko potrite horčicou, posoľte, okoreňte, posypte paprikou a muškátovým orieškom.
- Prichystajte si trojobal.
- Do jedného hlbokého taniera si dajte múku, do druhého mlieko a do tretieho strúhanku.
- Každý kúsok obaľte v múke, mlieku a nakoniec strúhanke.
- Vymažte dozlatista na rastlinnom oleji z oboch strán.
- Nechajte odkvapkať na obrúskoch a podávajte s ľubovoľnou prílohou.

Ako vidíte, zelerové placky, rezne, fašírky aj burgre sa dajú urobiť v rôznych variantoch.
Či už sú mäsové alebo zeleninové. Už ste napríklad skúšali brokolicové fašírky alebo cuketové fašírky ?