Osviežujúce recepty na šalát z zeleru (klasické aj úplne nečakané varianty)

Zeler je podstatou mnohých omáčok, vývarov a iných základných jedál.

Nechajte ho ale občas hrať na tanieri aj hlavnú rolu.

Skúste zelerové šaláty!

Sú zdravé, svieže a výživné.

Pozrite sa na osem najobľúbenejších variantov a nájdite si svojho favorita

Pikantný zelerový šalát s mrkvou

Celerovo-mrkvový šalát je tak trochu klasika. Skúste si ho ale pripraviť ľahko pikantné. Uvidíte, že vám zachutí.

Ingrediencie

  • 300 g mrkvy
  • 300 g zeleru
  • 3 PL majonézy
  • 3 PL jogurtu
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL hrubozrnnej horčice
  • ¼ ČL chilli vločiek
  • soľ
  • korenie
  • pažítka

Postup

  • Mrkva a zeler očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle
  • Zmiešajte v miske s horčicou, jogurtom a majonézou
  • Osoľte, okoreňte a pridajte chilli
  • Riadne premiešajte
  • Podávajte posypané čerstvou pažítkou
Zelerový šalát s mrkvou ozdobený petržlenovou vňaťou v miske
Zdroj: gutsybynature.com

Vrstvený zelerový šalát

Do tohto šalátu môžete nakombinovať všetko, čo máte radi. Jednotlivé ingrediencie sa vo vrstvách vyskladajú na seba a keď zvolíte tú správnu farebnú kombináciu, je šalát nielen lahôdkou, ale aj potechou pre oko. Inšpirujte sa v našom recepte. A nezabudnite servírovať vo veľkej priehľadnej miske.

Ingrediencie

  • 1 ľadový šalát
  • 1 zeler
  • 2 červené cibule
  • 250 g cherry paradajok
  • 300 g mrazeného hrášku
  • 4 vajcia natvrdo
  • 150 g čedaru
  • 200 g anglickej slaniny
  • 8 PL majonézy

Postup

  • Slaninu nakrájajte na malé prúžky a osmažte ju na panvici do chrumkava
  • Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle
  • Vajíčka rozkrájajte na kolieska
  • Hrášok dajte do misky, zalejte horúcou vodou a po niekoľkých minútach preceďte
  • Cibuľu nakrájajte na prúžky, paradajky napoly, zeler na kocky, šalát natrhajte na malé kúsky
  • Do veľkej misky navrstvite na seba ľadový šalát, zeler, paradajky, červenú cibuľu, vajíčka a hrášok
  • Navrch rozotrite majonézu, zasypte syrom a slaninou
Vrstvený zelerový šalát v priehľadnej mise
Zdroj: tastesoflizzyt.com

Potrebovali by ste pomôcť s výberom drviča jedla do vašej domácnosti . Mrknite sa na náš test.

Francúzsky zelerový šalát s majonézou

Používať lokálnu zeleninu je pre francúzsku kuchyňu typické. Tento luxusný šalát sa dá z čerstvých a miestnych zdrojov ľahko pripraviť aj u nás.

Ingrediencie

  • 4 PL majonézy
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL dijónskej horčice
  • 1 buľva zeleru
  • 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 PL nakrájaných kapary
  • 2 kyslé uhorky

Postup

  • Majonézu, šťavu z citróna, horčicu a soľ dobre premiešajte
  • Zeler nastrúhajte na hrubom strúhadle, uhorky nakrájajte na plátky
  • V mise zmiešajte zeler, kapary a uhorky, pridajte majonézovú zálievku a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou
Zelerový šalát v bielej miske premiešavaný vidličkou a lyžicou
Zdroj: pinchandswirl.com

Šalát z červenej repy a zeleru

Farebný, chrumkavý a osviežujúci šalát. Červená repa je skvelým zdrojom železa av kombinácii s citrónom je skutočne chutná.

Ingrediencie

  • ½ veľkého zeleru
  • 1 červená repa
  • 1 mrkva
  • ¼ červenej cibule
  • 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL píniových orieškov
  • 4 PL parmezánu
  • soľ
  • čierne korenie

Postup

  • Olúpaný zeler, mrkva aj repu nakrájajte na prúžky, cibuľu na plátky
  • Premiešajte s citrónovou šťavou, nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou, čiernym korením a parmezánom
  • Píniové oriešky opečte niekoľko minút na sucho na panvici
  • Oriešky nechajte vychladnúť, posypte nimi šalát a servírujte
Prúžky mrkvy, červenej repy a zeleru s petržlenovou vňaťou na tanieri
Zdroj: marthastewart.com

Zdravý zelerový šalát s jablkom

Jednoduchý šalát, ktorý v sebe ľahko spája sladkosť a slanosť. Je výživný a pritom diétny. Skúsite ho?

Ingrediencie

  • 4 PL vlašských orechov
  • šťava z polovice citróna
  • 3 PL olivového oleja
  • 5 stoniek stonkového zeleru
  • 1 jablko
  • 3 PL červeného vínneho octu
  • soľ
  • korenie
  • 1 PL strúhaného parmezánu
  • 2 vajcia uvarené natvrdo

Postup

  • Vlašské orechy nasucho opražte na panvici
  • Stopkový zeler zbavte tuhých vlákien a nakrájajte ho priečne na širšie plátky
  • Jablko rozštvrťte, vyrežte jadrovník a nakrájajte na plátky
  • Zeler zmiešajte s jablkami, zalejte olejom, vínnym octom, citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte a premiešajte
  • Pridajte vajcia rozkrájané na štvrtky
  • Šalát zasypte opraženými orechmi a parmezánom
Šalát z řapíkatého zeleru a jabĺk na bielom tanieri
Zdroj: bettycrocker.com

Šalát z řapíkatého zeleru a modrého syra

Niekedy na skvelý kulinársky zážitok stačia dve ingrediencie, ktoré si spolu dobre rozumejú. V prípade modrého syra a řapíkatého zeleru ide o nerozlučnú dvojicu.

Ingrediencie

  • 8 očistených stoniek řapíkatého zeleru
  • 150 g gorgonzoly
  • soľ
  • korenie
  • 2 PL olivového oleja

Postup

  • Stopkový zeler nakrájajte na kúsky a dajte do misky
  • Premiešajte s olejom, soľou a korením
  • Navrch rozdrobte gorgonzolu
Stopkový zeler posypaný gorgonzolou v drevenej miske
Zdroj: dole.com

TIP: Čo tak dať si zeler ako nápoj? Objavte recepty na smoothie z stopkatého zeleru .

Varený zelerový šalát

Tento recept na zelerový šalát príde vhod každému, kto hľadá alternatívu ku klasickému zemiakovému šalátu. Je oveľa ľahšia, zdravšia a chutí skvele.

Ingrediencie

  • 2 mrkvy
  • 1 malá buľva zeleru
  • 1 cibuľa
  • 100 g jogurtu
  • 2 PL plnotučnej horčice
  • 4 kyslé uhorky
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Zeler aj mrkvy očistite, nakrájajte na veľké kusy a uvarte domäkka v osolenej vode
  • Nechajte vychladnúť a rozkrájajte na kocky
  • Cibuľu nasekajte na jemno, uhorky na kolieska
  • V mise zmiešajte zeleninu, jogurt a horčicu.
  • Osoľte, okoreňte
  • Riadne premiešajte a nechajte minimálne hodinu odležať v chladničke
  • Podávajte ako prílohu k rezňom, k rybe alebo ku karbonátkam
zelerový šalát na podlhovastom tanieri
Zdroj: goodlifeeats.com

Teplý zelerový šalát s čučoriedkami

Táto kombinácia ingrediencií vyzerá naozaj podivne, ale chuťovo to jednoducho funguje. Dáte mu šancu? Budete prekvapení!

Ingrediencie

  • 900 g zeleru
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 stonky čerstvého tymiánu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL javorového sirupu
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g čerstvých čučoriedok
  • soľ

Postup

  • Rúru predhrejte na 180°
  • Zeler umyte, zbavte šupky a nakrájajte na malé kocky
  • Cibuľu nakrájajte na polkolieska, cesnak na plátky
  • Zeleninu dajte do pekáča a zalejte olivovým olejom, sirupom a posypte štipkou soli
  • Premiešajte a pečte 30 minút
  • Pečenú zeleninu zmiešajte v miske s orechmi a čučoriedkami a ihneď podávajte
Miska s opečeným zelerom a čučoriedkami
Zdroj: cookveggielicious.com

8 zaujímavých faktov o zelere

  • Pôvodný zeler alebo mierik vonný pochádza z Južnej Európy
  • Vo svojej planej forme nebol vhodný na konzumáciu, ale jeho zušľachťovaním vznikli tri terajšie formy: zeler buľvový, stopkový zeler a zeler vňaťový
  • Zatiaľ čo v ČR av strednej Európe je viac rozšírená zelerová buľva, vo svete sa častejšie stretnete s stopkovým zelerom
  • Zeler je veľmi dobrý pre zdravý kardiovaskulárny systém
  • Dá sa jesť surový aj uvarený
  • Pôsobí ako afrodiziakum
  • Pri teplote 0 – 5°C sa dá uchovávať až pol roka
  • Je súčasťou rovnakej rastlinnej rodiny ako napríklad aníz alebo petržlen

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.