Zeler je podstatou mnohých omáčok, vývarov a iných základných jedál.
Nechajte ho ale občas hrať na tanieri aj hlavnú rolu.
Skúste zelerové šaláty!
Sú zdravé, svieže a výživné.
Pozrite sa na osem najobľúbenejších variantov a nájdite si svojho favorita
Pikantný zelerový šalát s mrkvou
Celerovo-mrkvový šalát je tak trochu klasika. Skúste si ho ale pripraviť ľahko pikantné. Uvidíte, že vám zachutí.
Ingrediencie
- 300 g mrkvy
- 300 g zeleru
- 3 PL majonézy
- 3 PL jogurtu
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL hrubozrnnej horčice
- ¼ ČL chilli vločiek
- soľ
- korenie
- pažítka
Postup
- Mrkva a zeler očistite a nastrúhajte na hrubom strúhadle
- Zmiešajte v miske s horčicou, jogurtom a majonézou
- Osoľte, okoreňte a pridajte chilli
- Riadne premiešajte
- Podávajte posypané čerstvou pažítkou

Vrstvený zelerový šalát
Do tohto šalátu môžete nakombinovať všetko, čo máte radi. Jednotlivé ingrediencie sa vo vrstvách vyskladajú na seba a keď zvolíte tú správnu farebnú kombináciu, je šalát nielen lahôdkou, ale aj potechou pre oko. Inšpirujte sa v našom recepte. A nezabudnite servírovať vo veľkej priehľadnej miske.
Ingrediencie
- 1 ľadový šalát
- 1 zeler
- 2 červené cibule
- 250 g cherry paradajok
- 300 g mrazeného hrášku
- 4 vajcia natvrdo
- 150 g čedaru
- 200 g anglickej slaniny
- 8 PL majonézy
Postup
- Slaninu nakrájajte na malé prúžky a osmažte ju na panvici do chrumkava
- Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle
- Vajíčka rozkrájajte na kolieska
- Hrášok dajte do misky, zalejte horúcou vodou a po niekoľkých minútach preceďte
- Cibuľu nakrájajte na prúžky, paradajky napoly, zeler na kocky, šalát natrhajte na malé kúsky
- Do veľkej misky navrstvite na seba ľadový šalát, zeler, paradajky, červenú cibuľu, vajíčka a hrášok
- Navrch rozotrite majonézu, zasypte syrom a slaninou

Potrebovali by ste pomôcť s výberom drviča jedla do vašej domácnosti . Mrknite sa na náš test.
Francúzsky zelerový šalát s majonézou
Používať lokálnu zeleninu je pre francúzsku kuchyňu typické. Tento luxusný šalát sa dá z čerstvých a miestnych zdrojov ľahko pripraviť aj u nás.
Ingrediencie
- 4 PL majonézy
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 PL dijónskej horčice
- 1 buľva zeleru
- 1 PL čerstvej petržlenovej vňate
- 2 PL nakrájaných kapary
- 2 kyslé uhorky
Postup
- Majonézu, šťavu z citróna, horčicu a soľ dobre premiešajte
- Zeler nastrúhajte na hrubom strúhadle, uhorky nakrájajte na plátky
- V mise zmiešajte zeler, kapary a uhorky, pridajte majonézovú zálievku a ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou

Šalát z červenej repy a zeleru
Farebný, chrumkavý a osviežujúci šalát. Červená repa je skvelým zdrojom železa av kombinácii s citrónom je skutočne chutná.
Ingrediencie
- ½ veľkého zeleru
- 1 červená repa
- 1 mrkva
- ¼ červenej cibule
- 2 PL čerstvej petržlenovej vňate
- 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL píniových orieškov
- 4 PL parmezánu
- soľ
- čierne korenie
Postup
- Olúpaný zeler, mrkva aj repu nakrájajte na prúžky, cibuľu na plátky
- Premiešajte s citrónovou šťavou, nasekanou petržlenovou vňaťou, soľou, čiernym korením a parmezánom
- Píniové oriešky opečte niekoľko minút na sucho na panvici
- Oriešky nechajte vychladnúť, posypte nimi šalát a servírujte

Objavte podobné tipy
Zdravý zelerový šalát s jablkom
Jednoduchý šalát, ktorý v sebe ľahko spája sladkosť a slanosť. Je výživný a pritom diétny. Skúsite ho?
Ingrediencie
- 4 PL vlašských orechov
- šťava z polovice citróna
- 3 PL olivového oleja
- 5 stoniek stonkového zeleru
- 1 jablko
- 3 PL červeného vínneho octu
- soľ
- korenie
- 1 PL strúhaného parmezánu
- 2 vajcia uvarené natvrdo
Postup
- Vlašské orechy nasucho opražte na panvici
- Stopkový zeler zbavte tuhých vlákien a nakrájajte ho priečne na širšie plátky
- Jablko rozštvrťte, vyrežte jadrovník a nakrájajte na plátky
- Zeler zmiešajte s jablkami, zalejte olejom, vínnym octom, citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte a premiešajte
- Pridajte vajcia rozkrájané na štvrtky
- Šalát zasypte opraženými orechmi a parmezánom

Šalát z řapíkatého zeleru a modrého syra
Niekedy na skvelý kulinársky zážitok stačia dve ingrediencie, ktoré si spolu dobre rozumejú. V prípade modrého syra a řapíkatého zeleru ide o nerozlučnú dvojicu.
Ingrediencie
- 8 očistených stoniek řapíkatého zeleru
- 150 g gorgonzoly
- soľ
- korenie
- 2 PL olivového oleja
Postup
- Stopkový zeler nakrájajte na kúsky a dajte do misky
- Premiešajte s olejom, soľou a korením
- Navrch rozdrobte gorgonzolu

TIP: Čo tak dať si zeler ako nápoj? Objavte recepty na smoothie z stopkatého zeleru .
Varený zelerový šalát
Tento recept na zelerový šalát príde vhod každému, kto hľadá alternatívu ku klasickému zemiakovému šalátu. Je oveľa ľahšia, zdravšia a chutí skvele.
Ingrediencie
- 2 mrkvy
- 1 malá buľva zeleru
- 1 cibuľa
- 100 g jogurtu
- 2 PL plnotučnej horčice
- 4 kyslé uhorky
- soľ
- korenie
Postup
- Zeler aj mrkvy očistite, nakrájajte na veľké kusy a uvarte domäkka v osolenej vode
- Nechajte vychladnúť a rozkrájajte na kocky
- Cibuľu nasekajte na jemno, uhorky na kolieska
- V mise zmiešajte zeleninu, jogurt a horčicu.
- Osoľte, okoreňte
- Riadne premiešajte a nechajte minimálne hodinu odležať v chladničke
- Podávajte ako prílohu k rezňom, k rybe alebo ku karbonátkam

Teplý zelerový šalát s čučoriedkami
Táto kombinácia ingrediencií vyzerá naozaj podivne, ale chuťovo to jednoducho funguje. Dáte mu šancu? Budete prekvapení!
Ingrediencie
- 900 g zeleru
- 2 PL olivového oleja
- 2 stonky čerstvého tymiánu
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL javorového sirupu
- 100 g vlašských orechov
- 100 g čerstvých čučoriedok
- soľ
Postup
- Rúru predhrejte na 180°
- Zeler umyte, zbavte šupky a nakrájajte na malé kocky
- Cibuľu nakrájajte na polkolieska, cesnak na plátky
- Zeleninu dajte do pekáča a zalejte olivovým olejom, sirupom a posypte štipkou soli
- Premiešajte a pečte 30 minút
- Pečenú zeleninu zmiešajte v miske s orechmi a čučoriedkami a ihneď podávajte

8 zaujímavých faktov o zelere
- Pôvodný zeler alebo mierik vonný pochádza z Južnej Európy
- Vo svojej planej forme nebol vhodný na konzumáciu, ale jeho zušľachťovaním vznikli tri terajšie formy: zeler buľvový, stopkový zeler a zeler vňaťový
- Zatiaľ čo v ČR av strednej Európe je viac rozšírená zelerová buľva, vo svete sa častejšie stretnete s stopkovým zelerom
- Zeler je veľmi dobrý pre zdravý kardiovaskulárny systém
- Dá sa jesť surový aj uvarený
- Pôsobí ako afrodiziakum
- Pri teplote 0 – 5°C sa dá uchovávať až pol roka
- Je súčasťou rovnakej rastlinnej rodiny ako napríklad aníz alebo petržlen