5 zdravých receptov na polievky z zeleru (rapíkatého aj buľvového)

Hľadáte tipy, ako sa varí zelerová polievka?

Z zeleru buľvového aj řapíkatého sa dajú vytvoriť úžasné polievky.

Veľkou výhodou je, že je to rýchle a hlavne zdravé.

Máme pre vás 5 variantov. Ktorú si dáte?

Recept na zelerovú polievku s pórom

Táto polievka z zeleru je naozaj úplne jednoduchá. Zaberie vám len pár minút. A ak máte radi polievkové krémy, je skvelou voľbou.

Ingrediencie:

  • 1 väčšia hlava zeleru buľvového
  • 2 póry
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 hrnčeky zeleninového vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti
  • olej

Postup:

  • Zeler olúpte a nakrájajte na kocky.
  • Z pórov nakrájajte biele časti na kolieska.
  • Pór s cesnakom restujte na oleji po dobu 3 minút.
  • Pridajte zeler, chvíľu restujte, a potom zalejte vývarom, pridajte soľ a korenie.
  • Varte do mäkka (prípade dolejte viac vody).
  • Po uvarení rozmixujte tyčovým mixérom, dochuťte a podávajte.
zelerová polievka krémová
Zdroj: withfoodandlove.com

Videorecept pozrite tu:

Celery Root & Leek Soup

Pečená zelerová polievka s jogurtom

Pečený zeler dá polievke to pravé orechové. Navyše je tento recept obohatený o jogurt, ktorý ju doplní vláčnosť. Čo viac jej chýba? Vyskúšajte a posúďte sami.

Ingrediencie:

  • 2 buľvové zelery strednej veľkosti
  • 4 lyžice rastlinného oleja
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžička celej rasce
  • 450 ml zeleninového vývaru
  • 300 g tučného bieleho jogurtu
  • olivový olej na servírovanie

Postup:

  • Zelery olúpte a nakrájajte na asi centimetrové kúsky (pár lístkov si nechajte na ozdobu na servírovanie) a premiešajte s olejom a soľou.
  • Rozprestrite ho na plech a dajte do predhriatej rúry a pečte asi na 1 hodinu pri 200 °C.
  • Medzitým si opražte na suchej panvici rascu. Hotový bude, až sa rozvonia.
  • Akonáhle vychladne, rozdrvte ho pomocou mažiara.
  • Keď už je zeler hotový, priveďte vývar s jogurtom do varu.
  • K horúcemu vývaru pridajte zeler a rozdrvenú rascu a pomocou tyčového mixéra všetko vyšľahajte do hladka.
  • Polievku podávajte pokvapkanú olivovým olejom a jogurtom.
krém z zeleru s jogurtom
Zdroj: ricardocouisine.com

Zelerová polievka z řapíkatého zeleru

Ak máte radi korenené jedlá, potom vás táto zelerová polievka určite zaujme. Indický nádych tohto receptu tvorí exotickú dobrotu, ktorá zahreje. Vyskúšajte, napríklad vaše chuťové bunky potešia.

Ingrediencie:

  • 3 mrkvy
  • 4 stonky stopkového zeleru
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička celej rasce
  • 1 bobkový list
  • 2 kúsky celej škorice
  • 2 klinčeky
  • 1 lyžička celého čierneho korenia (mierne rozdrveného)
  • ½ lyžičky indického korenia Garam masala
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého koriandra
  • 1 lyžica slnečnicových semienok na servírovanie

Postup:

  • Mrkva, zeler, cesnak a cibuľu si olúpte a nakrájajte na kocky.
  • V tlakovom hrnci (môžete využiť aj obyčajný hrniec) si rozohrejte olivový olej, pridajte bobkový list, klinčeky, škoricu a celé korenie.
  • Pridajte cibuľu a restujte do sklovata.
  • Potom pridajte mrkvu a zeler a chvíľu v restovaní pokračujte.
  • Pridajte 4 hrnčeky vody, soľ a hrniec uzavrite.
  • Zeleninu povarte do mäkka, škoricu a klinčeky vyberte a potom polievku rozmixujte.
  • Dochuťte Garam masalou, prípadne pridajte soľ a korenie.
  • Podávajte ju pokvapkanú olivovým olejom, ozdobenú nasekaným koriandrom a posypanú slnečnicovými semienkami.
zelerovo-mrkvová polievka
Zdroj: archanaskitchen.com

Diétna zelerová polievka pre deti

Nemáte radi krémové polievky, ale radšej si vychutnávate kúsky alebo kusy? Túto polievku mixovať nemusíte, je to len na vás. Ale pozor, ten variant s krémovou konzistenciou tam stále zostáva. Len si vyberte a experimentujte.

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 malá cibuľa
  • 1 veľký pór (len biela a svetlo zelená časť)
  • 6 stoniek stonkového zeleru
  • soľ
  • 280 g zemiakov
  • 4 strúčiky cesnaku
  • vetvička čerstvej petržlenovej vňate
  • vetvička tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 7 hrnčekov vody alebo kuracieho vývaru
  • čerstvo namleté korenie

Na ozdobu:

  • 2 lyžice oleja z vlašských orechov
  • ¼ hrnček najemno nakrájaného zeleru

Postup:

  • Cibuľu, pór, zemiaky, cesnak a zeler si očistite a nakrájajte.
  • Na rozohriatom oleji si orestujte cibuľu, pór, zeler a za občasného miešania varte asi 10 minút.
  • Pridajte ½ lyžičky soli po prvých 5 minútach.
  • Pridajte zemiaky, cesnak a čerstvé bylinky (petržlenovú vňať, tymian a bobkový list), premiešajte a podlejte vodou alebo vývarom.
  • Priveďte do varu a pod pokrievkou varte asi 30-40 minút do zmäknutia.
  • Bylinky z polievky vyberte a polievku rozmixujte pomocou tyčového mixéra (kto nemá rád krémové polievky, mixovanie vynechá).
  • Polievku dochuťte soľou a korením.
  • Podávajte pokvapkanú olejom z vlašských orechov a posypanú kúsky zeleru.
polievka s stopkovým zelerom, zemiakmi a pórom
Zdroj: deliciouskitchen.co.uk

Luxusná zelerová polievka s nivou

Vďaka syru a smotany je táto zelerová polievka veľmi sýta. Ak nemáte chuť vymýšľať zložitý obed, vystačíte si aj s týmto receptom. Stačí si k nej otústovať čerstvú bagetu alebo iné pečivo a je to.

Ingrediencie:

  • 4 lyžice masla
  • 1 hlava zeleru buľvového
  • 1 malá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 stredne veľké zemiaky
  • 1⁄4 hrnčeka hladkej múky
  • 2 hrnčeky kuracieho vývaru
  • 1⁄2 hrnčeka bieleho vína alebo jablčného či hroznového džúsu
  • 1⁄4 lyžičky bieleho korenia
  • 1⁄8 lyžičky kajenského korenia
  • soľ
  • 3⁄4 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 120 g nivy

Postup:

  • Cibuľu a zeler si očistite (pár lístkov si nechajte) a nakrájajte na kocky.
  • Cesnak si olúpte a prelisujte.
  • Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky.
  • Na rozohriatom masle si orestujte zeler, cibuľu, cesnak, zemiaky (restujte asi 5-7 minút).
  • Pridajte múku a 1 minútu nechajte pražiť.
  • Po častiach prilievajte vývar a víno alebo džús.
  • Pridajte oba korenia a priveďte do varu.
  • Varte za občasného miešania asi 15-20 minút do zmäknutia.
  • Pridajte šľahačku, nadrobenú nivu a nechajte už len prehriať.
  • Dochuťte soľou, ak je potreba.
  • Podávajte ozdobené lístky zeleru.
polievka so zemiakmi, syrom a zelerom
Zdroj: ohmydish.com

Neviete si rady, čo so zvyškom řapíkatého zeleru? Už ste ochutnali recepty na smoothie z zeleru ? Je veľmi zdravé a chutné.

A ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu, čo s zelerom buľvovým, je možné z neho vytvoriť rôzne kulinárske diela. Už ste napríklad skúšali recept na hranolky z zeleru ?

Polievky z oboch druhov zeleru sa dajú urobiť na rôzne spôsoby. Už ste napríklad skúšali polievku s brokolicou a řapíkatým zelerom ?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.