Hľadáte tipy, ako sa varí zelerová polievka?
Z zeleru buľvového aj řapíkatého sa dajú vytvoriť úžasné polievky.
Veľkou výhodou je, že je to rýchle a hlavne zdravé.
Máme pre vás 5 variantov. Ktorú si dáte?
Recept na zelerovú polievku s pórom
Táto polievka z zeleru je naozaj úplne jednoduchá. Zaberie vám len pár minút. A ak máte radi polievkové krémy, je skvelou voľbou.
Ingrediencie:
- 1 väčšia hlava zeleru buľvového
- 2 póry
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- olej
Postup:
- Zeler olúpte a nakrájajte na kocky.
- Z pórov nakrájajte biele časti na kolieska.
- Pór s cesnakom restujte na oleji po dobu 3 minút.
- Pridajte zeler, chvíľu restujte, a potom zalejte vývarom, pridajte soľ a korenie.
- Varte do mäkka (prípade dolejte viac vody).
- Po uvarení rozmixujte tyčovým mixérom, dochuťte a podávajte.

Videorecept pozrite tu:
Pečená zelerová polievka s jogurtom
Pečený zeler dá polievke to pravé orechové. Navyše je tento recept obohatený o jogurt, ktorý ju doplní vláčnosť. Čo viac jej chýba? Vyskúšajte a posúďte sami.
Ingrediencie:
- 2 buľvové zelery strednej veľkosti
- 4 lyžice rastlinného oleja
- ½ lyžičky soli
- 1 lyžička celej rasce
- 450 ml zeleninového vývaru
- 300 g tučného bieleho jogurtu
- olivový olej na servírovanie
Postup:
- Zelery olúpte a nakrájajte na asi centimetrové kúsky (pár lístkov si nechajte na ozdobu na servírovanie) a premiešajte s olejom a soľou.
- Rozprestrite ho na plech a dajte do predhriatej rúry a pečte asi na 1 hodinu pri 200 °C.
- Medzitým si opražte na suchej panvici rascu. Hotový bude, až sa rozvonia.
- Akonáhle vychladne, rozdrvte ho pomocou mažiara.
- Keď už je zeler hotový, priveďte vývar s jogurtom do varu.
- K horúcemu vývaru pridajte zeler a rozdrvenú rascu a pomocou tyčového mixéra všetko vyšľahajte do hladka.
- Polievku podávajte pokvapkanú olivovým olejom a jogurtom.

Objavte podobné tipy
Zelerová polievka z řapíkatého zeleru
Ak máte radi korenené jedlá, potom vás táto zelerová polievka určite zaujme. Indický nádych tohto receptu tvorí exotickú dobrotu, ktorá zahreje. Vyskúšajte, napríklad vaše chuťové bunky potešia.
Ingrediencie:
- 3 mrkvy
- 4 stonky stopkového zeleru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička celej rasce
- 1 bobkový list
- 2 kúsky celej škorice
- 2 klinčeky
- 1 lyžička celého čierneho korenia (mierne rozdrveného)
- ½ lyžičky indického korenia Garam masala
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 lyžička olivového oleja
- 1 lyžica nasekaného čerstvého koriandra
- 1 lyžica slnečnicových semienok na servírovanie
Postup:
- Mrkva, zeler, cesnak a cibuľu si olúpte a nakrájajte na kocky.
- V tlakovom hrnci (môžete využiť aj obyčajný hrniec) si rozohrejte olivový olej, pridajte bobkový list, klinčeky, škoricu a celé korenie.
- Pridajte cibuľu a restujte do sklovata.
- Potom pridajte mrkvu a zeler a chvíľu v restovaní pokračujte.
- Pridajte 4 hrnčeky vody, soľ a hrniec uzavrite.
- Zeleninu povarte do mäkka, škoricu a klinčeky vyberte a potom polievku rozmixujte.
- Dochuťte Garam masalou, prípadne pridajte soľ a korenie.
- Podávajte ju pokvapkanú olivovým olejom, ozdobenú nasekaným koriandrom a posypanú slnečnicovými semienkami.

Diétna zelerová polievka pre deti
Nemáte radi krémové polievky, ale radšej si vychutnávate kúsky alebo kusy? Túto polievku mixovať nemusíte, je to len na vás. Ale pozor, ten variant s krémovou konzistenciou tam stále zostáva. Len si vyberte a experimentujte.
Ingrediencie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 malá cibuľa
- 1 veľký pór (len biela a svetlo zelená časť)
- 6 stoniek stonkového zeleru
- soľ
- 280 g zemiakov
- 4 strúčiky cesnaku
- vetvička čerstvej petržlenovej vňate
- vetvička tymiánu
- 1 bobkový list
- 7 hrnčekov vody alebo kuracieho vývaru
- čerstvo namleté korenie
Na ozdobu:
- 2 lyžice oleja z vlašských orechov
- ¼ hrnček najemno nakrájaného zeleru
Postup:
- Cibuľu, pór, zemiaky, cesnak a zeler si očistite a nakrájajte.
- Na rozohriatom oleji si orestujte cibuľu, pór, zeler a za občasného miešania varte asi 10 minút.
- Pridajte ½ lyžičky soli po prvých 5 minútach.
- Pridajte zemiaky, cesnak a čerstvé bylinky (petržlenovú vňať, tymian a bobkový list), premiešajte a podlejte vodou alebo vývarom.
- Priveďte do varu a pod pokrievkou varte asi 30-40 minút do zmäknutia.
- Bylinky z polievky vyberte a polievku rozmixujte pomocou tyčového mixéra (kto nemá rád krémové polievky, mixovanie vynechá).
- Polievku dochuťte soľou a korením.
- Podávajte pokvapkanú olejom z vlašských orechov a posypanú kúsky zeleru.

Luxusná zelerová polievka s nivou
Vďaka syru a smotany je táto zelerová polievka veľmi sýta. Ak nemáte chuť vymýšľať zložitý obed, vystačíte si aj s týmto receptom. Stačí si k nej otústovať čerstvú bagetu alebo iné pečivo a je to.
Ingrediencie:
- 4 lyžice masla
- 1 hlava zeleru buľvového
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 stredne veľké zemiaky
- 1⁄4 hrnčeka hladkej múky
- 2 hrnčeky kuracieho vývaru
- 1⁄2 hrnčeka bieleho vína alebo jablčného či hroznového džúsu
- 1⁄4 lyžičky bieleho korenia
- 1⁄8 lyžičky kajenského korenia
- soľ
- 3⁄4 hrnčeka smotany na šľahanie
- 120 g nivy
Postup:
- Cibuľu a zeler si očistite (pár lístkov si nechajte) a nakrájajte na kocky.
- Cesnak si olúpte a prelisujte.
- Zemiaky olúpte a nakrájajte na malé kocky.
- Na rozohriatom masle si orestujte zeler, cibuľu, cesnak, zemiaky (restujte asi 5-7 minút).
- Pridajte múku a 1 minútu nechajte pražiť.
- Po častiach prilievajte vývar a víno alebo džús.
- Pridajte oba korenia a priveďte do varu.
- Varte za občasného miešania asi 15-20 minút do zmäknutia.
- Pridajte šľahačku, nadrobenú nivu a nechajte už len prehriať.
- Dochuťte soľou, ak je potreba.
- Podávajte ozdobené lístky zeleru.

Neviete si rady, čo so zvyškom řapíkatého zeleru? Už ste ochutnali recepty na smoothie z zeleru ? Je veľmi zdravé a chutné.
A ak hľadáte ďalšiu inšpiráciu, čo s zelerom buľvovým, je možné z neho vytvoriť rôzne kulinárske diela. Už ste napríklad skúšali recept na hranolky z zeleru ?
Polievky z oboch druhov zeleru sa dajú urobiť na rôzne spôsoby. Už ste napríklad skúšali polievku s brokolicou a řapíkatým zelerom ?