Spestrite si svoje predjedlá či pohostenie na oslavy našimi receptami na šaláty na chlebíčky 5x inak.
Príprava takých šalátov nie je nijako zložitá.
Väčšinou si vystačíte aj s bežne dostupnými surovinami a úspech je zaručený.
Tak poďme na to!
Šalát na chlebíčky s baklažánom a hubami
Chcete prekvapiť svojich hostí? Skúste im pripraviť tento šalát z baklažánov a húb. Vytvoríte majstrovské dielo, po ktorom sa budú všetci olizovať!
INGREDIENCIA
- 2 baklažány
- 5 varených vajec
- 1 veľká cibuľa
- 1 lyžica cukru
- 2 lyžice domácej majonézy
- 2 lyžice octu
- soľ – podľa chuti
- slnečnicový olej
- 5 akýchkoľvek húb (výborné sú napríklad šampiňóny)
POSTUP
- Baklažán umyte a osušte.
- To isté urobte aj s hubami.
- Baklažán aj huby nakrájajte na kolieska s hrúbkou 3 – 5 ml, a potom na hrubšie rezance.
- Baklažán premiestnite do hlbokej misy, posypte soľou a premiešajte.
- Po 20 minútach odstráňte šťavu, ktorú pustí.
- Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, ktoré dajte do samostatnej misy.
- Pridajte jednu polievkovú lyžicu cukru, polievkovú lyžičku soli a priite ocot.
- Zalite raz pohárom vriacej vody, premiešajte a nechajte vodu úplne vychladnúť.
- Baklažán opláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať.
- Do panvice nalejte malé množstvo rastlinného oleja a zahrejte.
- Do rozohriateho oleja rozložte huby: nie všetky naraz, ale v dvoch alebo troch dávkach.
- Vymažte, kým nebudú mäkké, a potom dajte na tanier, ktorý je pokrytý papierovými obrúskami.
- To isté urobte aj s baklažánom.
- Uvarte vajíčka a nakrájajte ich na plátky.
- Vo veľkej mise zmiešajte vychladené baklažány, huby, vajcia a nakladanú cibuľu.
- Pridajte trochu soli, domácu majonézu a všetko premiešajte.
- Môžete podávať!

Máme pre vás aj 5 netradičných receptov na placky s hubami . Vyskúšajte ich všetky!
Parížsky šalát
Parížsky šalát s čerstvým pečivom je starou dobrou retro pochúťkou, ktorú málokto pohrdne aj dnes. Recept je na 0,5 kg šalátu. Šalát je ale taký dobrý, že vám hneď zmizne z tanierov, takže si ho možno rovno pripravte o niečo viac.
INGREDIENCIA
- 200 g parížskej salámy
- 90 g sladkokyslých uhoriek
- 30 g sterilizovaného hrášku
- 13 g cibule
- 150 g majonézy
- 5 g krupicového cukru
- 5 g soli
- 10 g plnotučnej horčice
- 2,5 g octu (jedna čajová lyžička)
- 4 g worcestrové omáčky
- mleté čierne korenie (0,25=na špičku noža)
POSTUP
- Salámu a uhorky nakrájajte na tenké rezančeky.
- Cibuľu nakrájajte na čo najdrobnejšie kocky.
- Aby nebola štipľavá a nehorkla, dajte ju do sitka a prelejte vriacou vodou.
- Nakrájané suroviny a hrášok dajte do misy.
- Pridajte majonézu, korenie a soľ, ocot, cukor, horčicu, worcester a dobre premiešajte.
- Hotový parížsky šalát uložte do chladničky.
- Niekoľko hodín ho nechajte odpočívať.
- Parížsky šalát podávajte s rožkami či celozrnnými bagetami.

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty na šalát s parížskou salámou 5krát inak. Pochutnáte si!
Objavte podobné tipy
Rybí šalát so zemiakmi
Vyskúšajte náš recept na lahôdkový šalát z ryby, zemiakov a majonézy. Je jednoduchý na prípravu a je skvelý namazaný na pečive alebo ho môžete použiť na chlebíčky.
INGREDIENCIA
- 250 g ryby
- 1 bobkový list
- 200 g zemiakov
- 100 g sterilizovanej zeleniny
- 1 cibuľa
- 200 g majonézy
- podľa chuti citrónová šťava, soľ, ocot, mleté korenie
POSTUP
- Rybu očistite a vložte do horúcej, osolenej vody.
- Pridajte ocot, korenie a bobkový list.
- Uvarte do mäkka a nechajte vychladnúť.
- Vychladenú rybu vykostite a nakrájajte na kocky.
- Zemiaky uvarené v šupke olúpte a nakrájajte na kocky.
- Pridajte k rybe a pridajte aj nakrájanú zeleninu a všetko premiešajte.
- Polejte citrónovou šťavou, okoreňte, osoľte, pridajte majonézu a zamiešajte.

Lahôdkový zemiakový šalát
Kto by nemiloval chlebíčky so zemiakovým šalátom! Skúste si ho pripraviť podľa nášho jednoduchého receptu a zamilujete sa!
INGREDIENCIA
- 1 kg zemiakov uvarených v šupke
- 1 konzerva kukurice
- 250 g mrazenej zeleniny (hrášok a mrkva)
- 1 cibuľa
- 3 lyžice octu
- 500 ml vody
- 4 vajcia uvarené na tvrdo
- 5 kyslých uhoriek
- 200 ml kyslej smotany
- 200 ml majonézy
- štipka mletého korenia a červenej papriky
- soľ
POSTUP
- Do hrnca dajte vodu, pridajte korenie a mletú červenú papriku.
- Vodu priveďte do varu a pridajte tri lyžice octu a cibuľu nakrájanú nadrobno.
- Povarte asi tri minúty.
- Nechajte vychladnúť.
- Uvarené zemiaky nakrájajte na kocky a dajte do misy.
- Na ne nalejte zmes kyslej smotany a majonézy.
- Mrazenú zeleninu povarte vo vriacej vode a keď vychladne, pridajte ju k zemiakom.
- Ďalej pridajte kukuricu, nadrobno pokrájané vajcia a kyslé uhorky.
- Všetko spolu premiešajte a nakoniec dochuťte nálevom z octu a cibule.
- Podľa chuti dochuťte soľou.

Máme pre vás aj ďalšie recepty na tie najlepšie šaláty zo zemiakov v klasickej aj diétnej úprave 7x inak. Inšpirujte sa!
Vlašský šalát
Vlašský šalát môžete podávať s pečivom napríklad na večeru. Alebo ho môžete použiť pri zhotovovaní obložených chlebíčkov, zdobených plnených vajec. Recept je na cca 0,5 kg šalátu.
INGREDIENCIA
- 175 g zemiakov (deň vopred uvarené)
- 114 g šunkovej salámy
- 45 g uhoriek sterilizovaných
- 10 g hrášku sterilizovaného bez nálevu
- 16 g zeleru koreňového
- 24 g mrkvy
- 10 g horčica plnotučná
- 0,25 g mletého korenia (0,25=na špičku noža)
- 3 lyžičky octu 15 g
- 2,5 g worcestra
- 100 g majonézy
- 5 g cukru krupica
- 5 g soli
POSTUP
- Zemiaky, mrkva, zeler a uhorky nakrájajte na drobnejšie kocky.
- Salámu nakrájajte na tenké rezančeky.
- Nakrájané suroviny a hrášok dajtedo misy.
- Pridajte majonézu, korenie a soľ, ocot, cukor, horčicu, worcester a dobre premiešame.
- Hotový šalát uložte do chladničky.
- Niekoľko hodín ho nechajte odpočívať.
- Podávajte!

Tieto šaláty sa môžu pripravovať z najrôznejších surovín. Väčšinou volíme sýtejší základ, ktorý dopĺňame ďalšími ingredienciami tak, aby bol šalát čo najpestrejší .
Ich sýtejším základom môžu zemiaky, ryža, cestoviny, ovsené vločky, strukoviny, tepelne upravené mäso vrátane rybieho mäsa, vajcia, tvrdé alebo mäkké syry a zelenina.
Máte nejakú metódu, ktorá vám urýchľuje proces prípravy? Krájate a strúhate potraviny na šaláty ručne? Elektrické krájače potravín vám môžu uľahčiť prípravu oveľa viac. Pozrite sa, ako títo pomocníci dopadli v recenzii elektrických krájačov .
A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!