5 obľúbených šalátov nielen na chlebíčky. Aký si pripravíte ako prvý?

Spestrite si svoje predjedlá či pohostenie na oslavy našimi receptami na šaláty na chlebíčky 5x inak.

Príprava takých šalátov nie je nijako zložitá.

Väčšinou si vystačíte aj s bežne dostupnými surovinami a úspech je zaručený.

Tak poďme na to!

Šalát na chlebíčky s baklažánom a hubami

Chcete prekvapiť svojich hostí? Skúste im pripraviť tento šalát z baklažánov a húb. Vytvoríte majstrovské dielo, po ktorom sa budú všetci olizovať!

INGREDIENCIA

  • 2 baklažány
  • 5 varených vajec
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice domácej majonézy
  • 2 lyžice octu
  • soľ – podľa chuti
  • slnečnicový olej
  • 5 akýchkoľvek húb (výborné sú napríklad šampiňóny)

POSTUP

  • Baklažán umyte a osušte.
  • To isté urobte aj s hubami.
  • Baklažán aj huby nakrájajte na kolieska s hrúbkou 3 – 5 ml, a potom na hrubšie rezance.
  • Baklažán premiestnite do hlbokej misy, posypte soľou a premiešajte.
  • Po 20 minútach odstráňte šťavu, ktorú pustí.
  • Cibuľu nakrájajte na tenké plátky, ktoré dajte do samostatnej misy.
  • Pridajte jednu polievkovú lyžicu cukru, polievkovú lyžičku soli a priite ocot.
  • Zalite raz pohárom vriacej vody, premiešajte a nechajte vodu úplne vychladnúť.
  • Baklažán opláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať.
  • Do panvice nalejte malé množstvo rastlinného oleja a zahrejte.
  • Do rozohriateho oleja rozložte huby: nie všetky naraz, ale v dvoch alebo troch dávkach.
  • Vymažte, kým nebudú mäkké, a potom dajte na tanier, ktorý je pokrytý papierovými obrúskami.
  • To isté urobte aj s baklažánom.
  • Uvarte vajíčka a nakrájajte ich na plátky.
  • Vo veľkej mise zmiešajte vychladené baklažány, huby, vajcia a nakladanú cibuľu.
  • Pridajte trochu soli, domácu majonézu a všetko premiešajte.
  • Môžete podávať!
Hubový šalát v miske.
www.megarecepty.sk

Máme pre vás aj 5 netradičných receptov na placky s hubami . Vyskúšajte ich všetky!

Parížsky šalát

Parížsky šalát s čerstvým pečivom je starou dobrou retro pochúťkou, ktorú málokto pohrdne aj dnes. Recept je na 0,5 kg šalátu. Šalát je ale taký dobrý, že vám hneď zmizne z tanierov, takže si ho možno rovno pripravte o niečo viac.

INGREDIENCIA

  • 200 g parížskej salámy
  • 90 g sladkokyslých uhoriek
  • 30 g sterilizovaného hrášku
  • 13 g cibule
  • 150 g majonézy
  • 5 g krupicového cukru
  • 5 g soli
  • 10 g plnotučnej horčice
  • 2,5 g octu (jedna čajová lyžička)
  • 4 g worcestrové omáčky
  • mleté čierne korenie (0,25=na špičku noža)

POSTUP

  1. Salámu a uhorky nakrájajte na tenké rezančeky.
  2. Cibuľu nakrájajte na čo najdrobnejšie kocky.
  3. Aby nebola štipľavá a nehorkla, dajte ju do sitka a prelejte vriacou vodou.
  4. Nakrájané suroviny a hrášok dajte do misy.
  5. Pridajte majonézu, korenie a soľ, ocot, cukor, horčicu, worcester a dobre premiešajte.
  6. Hotový parížsky šalát uložte do chladničky.
  7. Niekoľko hodín ho nechajte odpočívať.
  8. Parížsky šalát podávajte s rožkami či celozrnnými bagetami.
Šalát so salámou v miske s čerstvými paradajkami.
www.recepty.aktuality.sk

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty na šalát s parížskou salámou 5krát inak. Pochutnáte si!

Rybí šalát so zemiakmi

Vyskúšajte náš recept na lahôdkový šalát z ryby, zemiakov a majonézy. Je jednoduchý na prípravu a je skvelý namazaný na pečive alebo ho môžete použiť na chlebíčky.

INGREDIENCIA

  • 250 g ryby
  • 1 bobkový list
  • 200 g zemiakov
  • 100 g sterilizovanej zeleniny
  • 1 cibuľa
  • 200 g majonézy
  • podľa chuti citrónová šťava, soľ, ocot, mleté korenie

POSTUP

  • Rybu očistite a vložte do horúcej, osolenej vody.
  • Pridajte ocot, korenie a bobkový list.
  • Uvarte do mäkka a nechajte vychladnúť.
  • Vychladenú rybu vykostite a nakrájajte na kocky.
  • Zemiaky uvarené v šupke olúpte a nakrájajte na kocky.
  • Pridajte k rybe a pridajte aj nakrájanú zeleninu a všetko premiešajte.
  • Polejte citrónovou šťavou, okoreňte, osoľte, pridajte majonézu a zamiešajte.
Šalát z ryby v miske.
www.dobruchut.aktuality.sk

Lahôdkový zemiakový šalát

Kto by nemiloval chlebíčky so zemiakovým šalátom! Skúste si ho pripraviť podľa nášho jednoduchého receptu a zamilujete sa!

INGREDIENCIA

  • 1 kg zemiakov uvarených v šupke
  • 1 konzerva kukurice
  • 250 g mrazenej zeleniny (hrášok a mrkva)
  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice octu
  • 500 ml vody
  • 4 vajcia uvarené na tvrdo
  • 5 kyslých uhoriek
  • 200 ml kyslej smotany
  • 200 ml majonézy
  • štipka mletého korenia a červenej papriky
  • soľ

POSTUP

  • Do hrnca dajte vodu, pridajte korenie a mletú červenú papriku.
  • Vodu priveďte do varu a pridajte tri lyžice octu a cibuľu nakrájanú nadrobno.
  • Povarte asi tri minúty.
  • Nechajte vychladnúť.
  • Uvarené zemiaky nakrájajte na kocky a dajte do misy.
  • Na ne nalejte zmes kyslej smotany a majonézy.
  • Mrazenú zeleninu povarte vo vriacej vode a keď vychladne, pridajte ju k zemiakom.
  • Ďalej pridajte kukuricu, nadrobno pokrájané vajcia a kyslé uhorky.
  • Všetko spolu premiešajte a nakoniec dochuťte nálevom z octu a cibule.
  • Podľa chuti dochuťte soľou.
Šalát zo zemiakov v sklenenej miske s plátkom citróna.
www.mamaaja.sk

Máme pre vás aj ďalšie recepty na tie najlepšie šaláty zo zemiakov v klasickej aj diétnej úprave 7x inak. Inšpirujte sa!

Vlašský šalát

Vlašský šalát môžete podávať s pečivom napríklad na večeru. Alebo ho môžete použiť pri zhotovovaní obložených chlebíčkov, zdobených plnených vajec. Recept je na cca 0,5 kg šalátu.

INGREDIENCIA

  • 175 g zemiakov (deň vopred uvarené)
  • 114 g šunkovej salámy
  • 45 g uhoriek sterilizovaných
  • 10 g hrášku sterilizovaného bez nálevu
  • 16 g zeleru koreňového
  • 24 g mrkvy
  • 10 g horčica plnotučná
  • 0,25 g mletého korenia (0,25=na špičku noža)
  • 3 lyžičky octu 15 g
  • 2,5 g worcestra
  • 100 g majonézy
  • 5 g cukru krupica
  • 5 g soli

POSTUP

  1. Zemiaky, mrkva, zeler a uhorky nakrájajte na drobnejšie kocky.
  2. Salámu nakrájajte na tenké rezančeky.
  3. Nakrájané suroviny a hrášok dajtedo misy.
  4. Pridajte majonézu, korenie a soľ, ocot, cukor, horčicu, worcester a dobre premiešame.
  5. Hotový šalát uložte do chladničky.
  6. Niekoľko hodín ho nechajte odpočívať.
  7. Podávajte!
Šalát zo salámy a zeleniny v drevenej miske s vedľa položenou lyžicou.
www.recepty.aktuality.sk

Tieto šaláty sa môžu pripravovať z najrôznejších surovín. Väčšinou volíme sýtejší základ, ktorý dopĺňame ďalšími ingredienciami tak, aby bol šalát čo najpestrejší .

Ich sýtejším základom môžu zemiaky, ryža, cestoviny, ovsené vločky, strukoviny, tepelne upravené mäso vrátane rybieho mäsa, vajcia, tvrdé alebo mäkké syry a zelenina.

Máte nejakú metódu, ktorá vám urýchľuje proces prípravy? Krájate a strúhate potraviny na šaláty ručne? Elektrické krájače potravín vám môžu uľahčiť prípravu oveľa viac. Pozrite sa, ako títo pomocníci dopadli v recenzii elektrických krájačov .

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.