Luxusné recepty na smotanovú omáčku s králičím mäsom ako od babičky! Pochutnajte si na našich receptoch

Predstavujeme vám recepty na sviečkovú z králika!

Pochutnajte si na lahodnom bielom mäse, ktoré sa vám rozplynie na jazyku.

Chcete o sviečkovej vedieť viac? Pozrite sa na koniec článku.

Sviečková z králika ako od babičky

Králik na smotane je jedlo, ktoré vás pohladí na duši aj na jazyku! Vráťte sa do detských rokov a pochutnajte si napríklad aj na ďalších dobrotách z králičieho mäsa a cesnaku .

Čo budeme potrebovať

  • 45 g hladkej múky
  • 3 ks bobkového listu
  • 200 g mrkvy
  • 100 g cibule
  • 150 g petržlenu
  • 500 g králičieho mäsa
  • 1 lyžička soli
  • 100 ml polotučného mlieka
  • 400 g kyslej smotany
  • 5 lyžíc octu
  • 1 l vody

Postup

  • Zeleninu očistíme, nakrájame a vložíme do hrnca, zalejeme vodou, octom, osolíme a pridáme bobkový list.
  • Zeleninu privedieme do varu, odstavíme a necháme vychladnúť.
  • Pripravené králičie mäso vložíme do marinády a necháme v chladničke odležať aspoň 12 hodín.
  • Králika varte v slanom náleve, kým nezmäkne (60-80 minút). Potom vyberte mäso a bobkové listy z hrnca.
  • Zeleninu tyčovým mixérom rozmixujte dohladka.
  • Múku rozmiešajte v kyslej smotane s mliekom.
  • Omáčku priveďte do varu, zalejte zápražkou a opäť za častého miešania priveďte do varu.
  • Dochuťte soľou.
  • Králičie mäso vložte späť do horúcej omáčky, aby sa prehrialo, a môžete podávať.
Maľovaný tanierik s králičím mäsom a smotanovou omáčkou.
Zdroj: tastecooking.com

Smotanová omáčka s králičím mäsom

Toto je najlepší recept na králičiu sviečkovú, ktorú kedy ochutnáte. Vždy ju podávajte s domácou žemľovou knedľou , ktorá k tomuto pokrmu neodmysliteľne patrí!

Čo budeme potrebovať

  • 100 g mrkvy
  • 30 g zeleru
  • 30 g pastináku
  • 50 g cibule
  • 2 lyžice masla
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice bieleho octu
  • 2 lyžice žltej horčice
  • 125 ml suchého bieleho vína (voliteľné)
  • 375 ml hovädzieho vývaru
  • 2 kusy bobkového listu
  • 5 guličiek nového korenia
  • 8 guličiek korenia
  • vetvička tymiánu
  • 125 ml smotany na varenie
  • čerstvá šťava z polovice citróna
  • soľ
  • korenie

Postup

  • Olúpte a nakrájajte zeleninu a dajte ju bokom.
  • Králika naporciujte.
  • Mäso osoľte a okoreňte.
  • V holandskej rúre rozpustite maslo s olejom.
  • Mäso opečte zo všetkých strán do zlatistej farby.
  • Akonáhle je mäso opečené, dáme ho nabok a pripravíme omáčku.
  • Začnite pridaním asi 1 lyžice masla. Pridajte mrkvu, zeler a cibuľu a opekajte asi 5-10 minút.
  • Keď je zelenina je opečená dozlatista, pridajte cukor a dobre premiešajte.
  • Nechajte variť ešte asi 2 minúty, kým cukor nezačne karamelizovať.
  • Potom pridajte biely ocot, dobre premiešajte a nechajte 5 minút variť, pridajte.
  • Nakoniec pridajte vývar.
  • Pridajte korenie do holandskej rúry spolu s mäsom a všetkou šťavou z mäsa.
  • Zakryte pokrievkou a pečte v rúre pri 160 stupňoch po dobu 60 minút. Po 60 minútach rúru vypnite a nechajte sať v horúcej rúre 30 minút.
  • Mäso vyberte zo zeleninového základu a vytiahnite všetko korenie.
  • Pomocou mixéra rozmixujte všetku zeleninu. Omáčka by mala mať oranžovú farbu.
  • Pridajte smotanu do omáčky, aby bola krémová.
  • Je čas pridať čerstvú šťavu z polovice citróna, soľ a korenie podľa chuti, ak je to potrebné. Táto omáčka je dosť hustá už kvôli zelenine a nikdy nemusím pridávať múku na zahustenie omáčky, čo tiež mení chuť celej omáčky.
  • Vráťte mäso späť do omáčky a nechajte ho ohriať.

Pre ďalšiu inšpiráciu na sviečkovú omáčku tentoraz, ale bez králičieho mäsa sa pozrite na naše recepty na smotanovú omáčku s mäsom .

Hrniec plný krémovej omáčky s králičím mäsom.
Zdroj: simplyrecipes.com

Aké je história sviečkovej omáčky?

Prvýkrát sa o sviečkovej začína hovoriť v stredoveku a to dokonca v Českých krajinách. Povinnosťou mäsiarov bolo raz za rok pohostiť svojich podriadených robotníkov. Hostina vždy prebiehala v lete, keď už bolo šero a hostina prebiehala pri sviečkach. Preto sa jej začalo hovoriť sviečková.

Klasické recepty, tak ako ich poznáme dnes sa objavujú v roku 1826, kedy je spomínaná slanou kuchárkou Magdalenou Dobromilou Rettigovou.

Aké mäso je ideálne na sviečkovú?

Najlepším mäsom na sviečkovú je kvalitné hovädzie mäso. Ale ako sa hovorí sto ľudí sto chutí, a preto vám niekto môže tvrdiť, že najlepšia sviečková je z králika, niekto, že z bravčového. Záleží komu, ako chutí a ako je kto zvyknutý si túto omáčku pripravovať.

Prečo sa nehodí pravá sviečková?

Podľa väčšiny kuchárov je to škoda kvalitného mäsa, ktoré sa dá upraviť úplne inak a oveľa chutnejšie. Z pravej sviečkovej sú najlepšie steaky alebo bifteky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.