Vianočné pečivo z burizonov: nevšedná pochúťka v 5 variáciách

Najväčšími výhodami pre vianočné pečenie s burizony je bezpochyby rýchlosť a nízka obtiažnosť.

V prevažnej väčšine receptov totiž nejde ani tak o pečení, ako skôr o cukrárstve, pretože rúry v prípade burizonov nie je vôbec potrebný.

A to iste v predvianočnom zhone ocenia nejedna gazdinka.

Inšpirujte sa našimi najlepšími recepty na vianočné pečivo s burizony!

Marshmallow rezy s burizony

K burizonům pri pečení často patrí tiež marshmallow cukrovinky, ktorých roztavením vzniká potrebná viažucu hmota. A práve vďaka nim je možné vianočné cukrovinky z burizonov vytvoriť aj bez šálkach.

Marshmallow sú deťmi veľmi obľúbené pre svoju chuť, farebnosť aj valcovitý tvar. Sú vyrábané z cukru, želatíny a kukuričného sirupu. Zohnať sa dajú v niekoľkých pastelových farbách i rôznych veľkostiach.

INGREDIENCIE

  • 20 g masla
  • 250 g marshmallow
  • 6 hrnčekov burizonov

POSTUP

  1. Vo väčšej panvici si rozpustíme maslo.
  2. Do rozpusteného masla vložíme marshmallow a miešame, kým sa všetky cukrovinky úplne nerozpustí.
  3. Do marshmallow hmoty pridáme burizóny o opäť chvíľu miešame.
  4. Hmotu potom vylejeme na vymastený plech, rozotrieme do výšky cca 1 cm a necháme vychladnúť.
  5. Po vychladnutí krájame na malé obdĺžničky a podávame ako farebné burizonové rezy.
sladké a farebné rezy z burizonov
Zdroj: chefkoch.de

Karamelové sušienky s pufované ryžou

INGREDIENCIE

  • 200 g hnedého cukru
  • 50 ml vody
  • ½ lyžičky soli
  • 1 lyžica javorového sirupu
  • 200 ml smotany
  • ½ tabuľky mliečnej čokolády
  • 400 g burizonov
  • lentilky

POSTUP

  1. Do hrnca nalejeme osolenú vodu so sirupom a rozpustíme v ním cukor.
  2. Varíme približne 5 minút a potom pridáme smotanu, čokoládu a všetko necháme riadne prevariť.
  3. Prisypeme buriziny, ktoré opatrne premiešame so vzniknutým karamelom.
  4. Burizony v karameli z cukru dávkujeme na pekáč tak, že na ňom za pomoci naberačky vytvárame hrudky.
  5. Necháme vychladnúť do takej fázy, aby sa dali hrudky vyytvarovat na karamelové sušienky, a to napríklad za pomoci dna pohára, ktorý na jednotlivé hrudy zľahka zatlačíme.
  6. Vzniknuté vytvarované vianočné cukrovinky z burizonov si ešte pekne dozdobíme, a to tak, že na jeho hornú časť pritlačíme lentilky vo vianočných farbách – bielej, červenej, ružovej, zelenej.
  7. Potom už necháme len riadne vychladnúť tak, aby sa dalo patrične skladovať.
sušienky z karamelu s ryžou
Zdroj: theflavorbender.com

Burizonové vianočné guličky bez šálkach

INGREDIENCIE

  • 50 g masla
  • 350 g mini marshmallows
  • 100 g arašidového masla
  • 500 g burizonov

POSTUP

  1. Na platni si rozohrejeme maslo.
  2. Znížime teplotu a do rozpusteného masla pridáme mini marshmallows.
  3. Miešame do doby, než sa cukroví úplne nerozpustí.
  4. Potom zmes vylejeme do misky s burizony a riadne premiešame.
  5. Za pomoci veľké lyžice tvoríme gule a tie potom kladieme na plech opatrený papierom na pečenie, kde ich necháme riadne stuhnúť.
  6. Tieto burizonové guličky bez salka môžeme podávať rovno teplé.
vianočné guľôčky z burizonov ako sladké jednohubky
Zdroj: mein-dolcevita.de

Karamelové brownies kocky

INGREDIENCIE

  • 400 g tmavej čokolády
  • 175 g masla
  • 175 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 100 g hladkej múky
  • 1 lyžica kakaa
  • 440 g práškového cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 70 g burizonov

POSTUP

  1. Rúru si rozohrejeme na 180 ° C.
  2. Do menšieho hrnca vložíme 100 g tmavej čokolády 125 g masla a na miernom ohni necháme rozpustiť a potom zase riadne vychladnúť.
  3. Po vychladnutí k čokoládovému krému prisypeme trstinový cukor, múku, kakao a premiešame.
  4. Až je všetko spojené, vylejeme zmes do tukom vymasteného plechu a pečieme 30 – 35 minút. Opäť necháme vychladnúť.
  5. Umyjeme si už raz použitý hrniec, nalejeme do neho 125 ml vody, prisypeme práškový cukor a miešame do chvíle, než sa cukor úplne nerozpustí.
  6. Až je cukor rozpustený, zvýšime teplotu a varíme ďalších 10 minút, alebo až karamelová zmes nedosiahne 160 ° C. Pokiaľ máte kuchynský teplomer, môžete si teplotu merať.
  7. Do takto rozpusteného cukru pridáme 50 g masla, 70 g smotany a burizóny. Miešame.
  8. Na upečenú čokoládvou vrstvu v plechu rovnomerne rozsypeme buryzony. Tie potom zalejeme karamelovým krémom a necháme ďalších 30 minút tuhnúť.
  9. Teraz opäť vezieme umytý hrniec a za stáleho miešania rozpúšťame 300 g čokolády v 125 ml smotany.
  10. Až sa čokoláda rozpustí, vylejeme ju na buchtu a rozprestrieme ako jej tretiu vrstvu.
  11. Výborné čokoládovo-burizonové kocky môžeme podávať až potom, čo sa nechajú ešte 3 hodiny kľude odležať a nakrájajú sa do tvaru pravidelných kociek.
kúsok brownies s karamelom a čokoládovou polevou príde vždy vhod
Zdroj: nonnonanni.it

Burizonový chlebíček s bielou polevou

INGREDIENCIE

  • 180 g masla
  • 300 g sladkého kondenzovaného mlieka (Salco)
  • 140 g burizonov
  • 250 g cukru
  • biela čokoláda

POSTUP

  1. V hrnci necháme skaramelizovať cukor a potom k nemu prilejeme sladké kondenzované mlieko. Miešame, kým nevznikne tekutá zmes.
  2. V tejto tekutej zmesi necháme následne rozpustiť maslo.
  3. Premiešame a prisypeme burizony.
  4. Opäť dobre premiešame a nalievame do formy zvanej srnčí chrbát. Forma musí byť vystlaná potravinou fóliou.
  5. Takto necháme burizonový chlebíček tuhnúť v chladničke po dobu 24 hodín.
  6. Na druhý deň chlieb vyklopíme z formy a odstránime z neho potravinovú fóliu.
  7. Rozpustíme si bielu čokoládu, ktorú potom vianočné chlebíček z burizonov polejeme.
  8. Čokoládu necháme na cukrovinky z burizonov a šálkach riadne stuhnúť, na ČEZ ho nakrájame a môžeme podávať.
sladký chlebík môže byť tiež z burizonov
Zdroj: weltinmir.de

Tipy na zdobenie vianočného burizonového pečiva.

  • Základné hmotu vytvorenú z burizonov a karamelu alebo marshmallow, šálkach či čokolády viď. predošlé recepty, môžeme nafarbiť potravinárskym farbivom do požadovaného odtieňa.
  • Toto burizonové cesto potom rozprestrieme na plát s hrúbkou cca 1 cm a vykrojíme z neho najrôznejšie vianočné motívy – snehuliakov, vločky, stromčeky. Prípadne si vytvarujeme iný požadovaný tvar, napr. Gule.
  • Ešte pred úplným stuhnutím môžeme vykrojené cukroví napichnúť na tyčinky či špajle, namočiť je v rozpustenej čokoláde, poleve alebo je polevou len pomaľovať. Následne potom dozdobiť lentilkami či inými cukrárskymi ozdobami, všetko napríklad tak, ako je ilustrované na obrázku nižšie.
cukroví z burizonov sa dá krásne zdobiť
Zdroj: cleanandscentsible.com

A aby sme vám predvianočné pečenie ešte viac uľahčili, máme pre vás niekoľko ďalších tipov na nepečené vianočné pečivo.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.