Vynikajúce recepty zo srnčieho mäsa na jednom mieste! Pečieme, varíme a nakladáme!

Zverina je lahôdkou medzi masy. Divoká zver predstavuje mäso v tej najvyššej kvalite. Kráľom medzi zverinou je bezpochyby srnčia.

Poďte sa teda inšpirovať nielen receptami zo srnčieho mäsa, ale aj jednoduchým návodom, ako mäso naložiť, aby bolo čo najjemnejšie!

Dobrú chuť prajeme.

Srnčie mäso pečené v rúre

Srnčí steak si zaručene zamilujete. Je nielen chutným, ale zároveň aj zdravým a diétnym hlavným chodom.

Čo budeme potrebovať

  • 2 steaky zo srnčej stehna (ideálna výška 2,5 cm)
  • repkový olej
  • soľ
  • korenie
  • 30 g masla
  • cibuľa nasekaná najemno
  • 125 ml červeného vína (na kvalite záleží)
  • 250 ml vývaru

Postup

  1. Steaky vyberieme z chladničky a necháme hodinu odležať pri izbovej teplote.
  2. Rúru predhrejeme na 200 °C.
  3. Zároveň rozpálime panvicu.
  4. Papierovým obrúskom očistíme povrch steaku.
  5. Osolíme. Okoreníme.
  6. Medzitým si pripravíme omáčku.
  7. Cibuľu opečieme na masle.
  8. Prilejeme víno a necháme prejsť varom.
  9. Pridáme vývar a varíme ďalších 10 minút.
  10. Omáčku okoreníme.
  11. Steak umiestnime do panvice a opekáme 30 sekúnd z každej strany.
  12. Potom steak presunieme do zapekacej misy a pečieme 3 minúty z každej strany.
  13. Mäso vyberieme z rúry a necháme aspoň 5 minút odpočinúť.
  14. Steaky prelejeme omáčkou a podávame.

Srnčie mäso sa skvele dopĺňa s kompótmi pikantnejšej chuti.
Srnčie mäso sa pýši vysokým obsahom bielkovín a nízkym podielom tuku. Preto je zver vhodná aj pri diéte.

Doštička so šťavnatým mäsom zo srnca nakrájané ostrým nožom na plátky.
Zdroj: thekitcheneer.com

Guláš zo srnčieho mäsa

Zložte kuchársku maturitu na výbornú a pripravte vynikajúci srnčí guláš.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g srnčej stehna
  • 2 menšie cibule pokrájané najemno
  • 80 ml paradajkového pretlaku
  • 350 ml vývaru
  • 60 ml piva
  • sladká mletá paprika
  • soľ
  • korenie
  • 80 ml repkového oleja
  • 1 bobkový list
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 strúčik cesnaku

Postup

  1. Mäso nakrájame na kúsky.
  2. Pripravíme marinádu zmiešaním oleja, bobkového listu, nového korenia a prelisovaného cesnaku, štipky soli a korenia.
  3. Mäso naložíme do marinády a necháme cez noc uležať v chladničke.
  4. Do prípravy guláša sa pustíme nasledujúci deň.
  5. Cibuľku osmažíme dozlatista.
  6. Orestujeme mäso.
  7. Pridáme pretlak.
  8. Posypeme mletou paprikou.
  9. Niekoľko minút dusíme.
  10. Prilejeme vývar a pivo.
  11. Za občasného miešania varíme približne dve a pol hodiny.
  12. Podľa chuti osolíme, okoreníme.
  13. Podávame ako klasický guláš s žemľovou knedľou, zemiakmi, alebo chlebom.
Miska plná hustého a lahodného guláša z krehkého mäsa so zeleninou.
Zdroj: missallieskitchen.com

Sviečková zo srnčieho mäsa

Pravá domáca sviečková je ozdobou všetkých rodinných osláv. Vyskúšajte tú srnčiu a nebudete chcieť inú.

Čo budeme potrebovať

  • 500 g srnčej stehna
  • 100 g slaniny
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 1 bobkový list
  • 2 guličky borievky
  • 2 guličky nového korenia
  • 1 lyžička tymiánu
  • soľ
  • korenie
  • ocot (nemusí byť)
  • 150 ml smotany na varenie
  • nakladané brusnice

Postup

  1. Mäso prešpikujeme slaninou.
  2. Koreňovú zeleninu nakrájame najemno a vložíme do pekáča.
  3. Srnčie naložíme do zmesi zeleniny a necháme cez noc odležať.
  4. Do prípravy sviečkovej sa pustíme nasledujúci deň.
  5. Predhrejeme rúru na 180 °C.
  6. Mäso osolíme.
  7. Rozpálime panvicu a orestujeme mäso, kým sa nezatiahne.
  8. Potom orestujeme zeleninu.
  9. Zeleninu spolu s mäsom vložíme do pekáča a podlejeme.
  10. Vložíme do rúry a pečieme približne 90 minút.
  11. Zeleninu rozmixujeme.
  12. Omáčku zjemníme smotanou.
  13. Dochutíme octom, soľou, čiernym korením.
  14. Podávame s žemľovými knedľami a brusnicami.

Hoci sa mäso z diviny varí pomerne dlho, pokojne na prípravu týchto receptov zužitkujte váš tlakový hrniec. A ak ešte žiadny nemáte, pokojne nahliadnite a inšpirujte sa, ako si poradiť s výberom správneho tlakového hrnca .

Lahodná omáčka s žemľovou knedľou a pečeným srnčím mäsom.
Zdroj: cooklikeczechs.com

Ako naložiť srnčie mäso?

Inšpirujte sa staročeským receptom na túto marinádu na mäso zo srnca.

Čo budeme potrebovať

  • 250 ml vody
  • 250 ml 4% octu
  • 100 ml bieleho vína
  • 1 lyžica pokrájaného zeleru
  • 1 lyžica pokrájanej mrkvy
  • 1 lyžica pokrájanej petržlenu
  • 1 pokrájaná cibuľa
  • 5 guličiek korenia
  • 3 guličky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • štipka tymiánu

Postup

  1. Všetky prísady zvaríme.
  2. Moridlo nalejeme na mäso.
  3. Každý deň mäso obraciame.
  4. Necháme odležať 3 dni.

Na recepty zo srnčieho mäsa je potrebné mať aj kvalitný kus mäsa, ale koľko stojí as akou cenou približne počítať?

Cena srnčieho mäsa sa líši podľa toho akú časť k svojmu kulinárskemu umeniu potrebujete.

Ceny sa pohybujú:

  • chrbát cca. 500 Sk/kg
  • chrbát s kosťou cca. 350 Kč/kg
  • stehno cca. 310 Kč/kg
  • pliecko cca. 220 Kč/kg
  • sviečková cca. 520 Kč/kg
  • mäso na guláš (orez) cca. 170 Kč/kg

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.