Máte pripraviť tortu na narodeninovú oslavu, ale neviete aký korpus zvoliť?
Žiadny problém! Mrknite na niektoré z našich receptov pre cesto na torty.
Torty tvorené z nadýchaného piškótového cesta, či z hriešneho kakaového korpusu s kúskami čokolády, ktorými neurazíte a chvále sa nevyhnete. Voľba je len a iba na vás!
Vyskúšajte niektoré korpusy na torty práve z našich receptov.
Piškótový korpus
Jednoduchá svetlá piškótová torta je vyrobená iba z niekoľkých ingrediencií, ktoré máte pravdepodobne v špajze. Tak len do toho!
Ingrediencie
- 4 vajcia
- 1 a 1/2 šálky práškového cukru
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3 polievkové lyžice rozpusteného masla
- 2 polievkové lyžice horúcej vody
- 1 polievková lyžica vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Okrúhlu tortovú formu vyložte papierom na pečenie, príp. vymažte maslom a jemne vysypte múkou.
- Vajcia vyklepnite do misy a šľahajte mixérom približne 1 minútu.
- Následne pridajte 1,5 šálky práškového cukru, stále mixujte.
- . Zmiešajte dohromady rozpustené maslo a horúcu vodu.
- Postupne pridávajte aj preosiatu múku a prášok do pečiva. Po niekoľkých minútach sa vám začne tvoriť cesto.
- Potom pridajte vanilkový extrakt a prestaňte mixovať.
- Všetko jemne premiešajte špachtľou.
- Pridajte zmes z vody a masla a opäť jemne premiešajte.
- Cesto nalejte do formy na tortu, vložte do rúry a pečte približne 30 minút. Korpus kontrolujte pomocou špajle vložením do stredu a následným vybratím. Ak je špajľa čistá, torta je hotová.
- Potom tortu vyberte z rúry na chladiaci rošt a nechajte vychladnúť na 5 až 10 minút.
- Po uplynulej dobe vyklepnite korpus z formy.

Populárny múčnik, ktorého hlavnou prísadou je med. Áno, to sú recepty na medovníky , tak neváhajte a pustite sa aspoň do jedného z nich!
Kakaové cesto na tortu
Sladký múčnik plný kakaa s čokoládovou polevou navrch. Neurobíte chybu, keď si kúsok dáte!
Ingrediencie
- 1 šálka hladkej múky
- 1 šálka cukru
- 1/3 šálky kakaa
- 3/4 lyžičky prášku do pečiva
- 3/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 1 vajce
- 1/2 šálky plnotučného mlieka
- 1/4 šálky rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálky vriacej vody
Postup
- Predhrejte rúru na 175°C.
- Formu na pečenie vymažte maslom alebo vyložte papierom na pečenie a odložte nabok.
- Zmiešajte všetky suché ingrediencie vo veľkej mise a dobre premiešajte.
- Do suchých ingrediencií pridajte vajcia, mlieko, olej a vanilkový extrakt.
- Šľahajte asi 2 až 3 minúty ručným mixérom či metlou, kým sa všetky prísady poriadne nespoja a nevznikne jemné cesto.
- Hneď v tejto fáze vmiešajte do cesta vriacu vodu. Vďaka tomu bude cesto tenké.
- Cesto následne vlejte do pripravenej formy a vložte do rúry.
- Pečte po dobu 30 až 35 minút, kým nie je cesto hotové a nelepí sa na špajli pri skúšaní.
- Potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Kto by nemal rád krtkovú tortu? Skúste si vyrobiť domácu krtkovú tortu v niekoľkých variantoch.
Vanilkový korpus
Klasický vanilkový korpus, s ktorým môžete tvoriť božské torty rozmanitých chutí a nikdy ním nesklamete. Ľahko a jednoducho!
Ingrediencie
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 1 a 1/2 šálky cukru kryštál
- 4 vajcia
- 2 lyžice vanilkovej extraktu
- 3 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička soli
- 2 a 1/2 čajová lyžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/3 šálky cmaru
Ingrediencie
- Predhrejte rúru na 160 ° C a formu na pečenie vymažte olejom či kúskom masla a vysypte trochou múky.
- Vo veľkej mise vyšľahajte ručným šľahačom zmäkčené maslo s olejom, kým sa nespojí.
- Pomaly prisypávajte cukor a stále šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná.
- Pridajte vajcia aj vanilkový extrakt a šľahajte ďalej, aby sa do zmesi začlenilo čo najviac vzduchu.
- V oddelenej miske preosejte múku, soľ a prášok do pečiva, všetko dobre premiešajte.
- K suchým prísadám pridávajte postupne cmar a nechajte spojiť.
- Potom Pridajte vyšľahanú zmes a zmiešajte.
- Nasledovne cesto vlejte do pripravenej formy na pečenie, vložte do rúry a pečte približne 30 minút, kým nie je korpus zlatohnedý.
- Keď bude hotový, vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.

Očakávate návštevu a neviete, aký múčnik rýchlo pripraviť? Mrknite sa na tieto recepty rýchlych a chutných tort !
Objavte podobné tipy
Bezlepkové cesto na tortu
Táto ľahká bezlepková čokoládová torta je super jednoduchá a má perfektnú chuť. Vyskúšajte!
Ingrediencie
- 320 g kryštálového cukru
- 285 g bezlepkovej múky
- 3/4 šálky nesladeného kakaového prášku
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky bezlepkového prášku do pečiva
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1 čajová lyžička soli
- 2 veľké vajcia
- 1 šálka mlieka
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu, bezlepkového
- 3/4 šálky vriacej vody
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C a vymažte tortovú formu alebo vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej mise rozmiešajte cukor, múku, kakao, prášok do pečiva, sódu a soľ, pokiaľ nie sú viditeľné hrudky.
- Pridajte vajcia, mlieko, olej a vanilkový extrakt, miešajte ďalšie 2 minúty.
- Potom primiešajte vriacu vodu. Vznikne cesto.
- Cesto vlejte do formy na pečenie a lyžicou rovnomerne rozprestrite.
- Vložte do rúry a pečte po dobu 35 až 40 minút. Štruktúru cesta kontrolujte pomocou špajle.
- Keď je korpus upečený, vyberte z rúry a nechajte odpočívať a vychladnúť aspoň na 5 minút. Nakoniec vyklepnite.
- Na polevu môžete pripraviť. 115 g masla, 1/2 šálky kakaa, 450 g práškového cukru a 1/4 šálky mlieka.
- V miske vyšľahajte maslo a vanilku, kým nebudú hladké a krémové.
- Primiešajte kakaový prášok a šľahajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Postupne pridávajte práškový cukor.
- Pomaly zašľahajte mlieko. V prípade potreby zašľahajte ďalšie mlieko, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
- Nakoniec krémom pomažete a vyzdobíte korpus.

Malinký a ľahký múčnik po obede? Žiadny problém! Skúste si upiecť jeden zo sladkých mug cake dezertov .
Mramorový korpus
Mramorová torta je klasická spomienka na varenie z detstva. Chutný zákusok k čaju v ten pravý čas.
Ingrediencie
- 225 g zmäkčeného masla
- 225 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 225 g hladkej múky
- 3 lyžice mlieka
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice kakaa
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Tortovú formu vymažte maslom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Ak máte kuchynského robota, jednoducho vložte maslo, cukor, vajcia, preosiatu múku, mlieko a vanilkový extrakt do misy a miešajte 2 až 3 minúty do hladka. Pri ručnom mixéri postupne pridávajte a mixujte všetky uvedené ingrediencie.
- Potom zmes rozdeľte do dvoch misiek.
- Do jednej z misiek vsypte kakao a dôkladne zamiešajte.
- Do formy potom striedavo nalievajte čokoládové a svetlé, vanilkové cesto.
- Keď je forma na pečenie naplnená cestom, poklepte dnom o pracovnú plochu, aby ste cesto zbavili prebytočných bublín vzduchu.
- Vezmite špajľu a decentne premiešajte zmes, aby ste vytvorili mramorový efekt.
- Vložte do rúry a pečte po dobu 40 až 45 minút. Opäť strážte upečené cesto pomocou špajle.
- Po upečení vyberte formu z rúry a nechajte 5 až 10 minút odpočívať a vychladnúť.
- Nakoniec vyklopte korpus z formy.

K týmto dezertom už bude chýbať iba jediná vec. Dokonalá káva! Takú môžete vykúzliť napríklad v jednom z pákových kávovarov z našej recenzie . Mrknite sa, pre koho sú vhodné.
Nízky korpus na tortu
Najlepšia, jednoduchá torta z Texasu, ktorá je tvorená z tenkého kakaového korpusu a pokrýva ju teplá čokoládová poleva. Ideálne na večierok! A môžete si ho okoreniť aj štipkou čili korenia, aby mal šmrnc.
Ingrediencie
- 1 šálka vody
- 1 šálka masla
- 3 lyžice kakaa
- 2 šálky hladkej múky
- 2 šálky kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 2 veľké vajcia
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 6 lyžíc mlieka
- 3 lyžice kakaa
- 1/2 šálky masla
- 3 a 3/4 šálky práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ° C a vymažte plech či tortovú formu maslom.
- V menšom hrnci na strednom ohni nechajte priviesť do varu vodu.
- K vode pridajte kakao aj maslo a všetko miešajte.
- Medzitým v samotnej miske zmiešajte preosiatu múku, sódu a soľ.
- V ďalšej menšej miske zmiešajte kyslú smotanu, vajcia a vanilku.
- Do zmesi s múkou pridajte zmes z kyslej smotany, vajec a vanilky. Miešajte, kým sa ingrediencie nespoja.
- Akonáhle je čokoládová zmes v hrnci vriacej, odstavte ju z ohňa a nalejte do cesta. Miešajte, kým sa nespoja a nezostanú žiadne hrudky.
- Nalejte cesto do pripravenej formy či plechu a stierkou uhlaďte, aby bola rovnomerne rozptýlená.
- Pečte v predhriatej rúre po dobu 15 až 20 minút alebo do stuhnutia cesta.
- Keď je torta zhruba v polovici pečenia, pripravte si poolevu.
- Pridajte do hrnca mlieko, kakao a maslo. Priveďte zmes do varu.
- Akonáhle sa zmes varí, odstavte ho z ohňa a vmiešajte práškový cukor ručným mixérom, aby ste sa zbavili hrudiek.
- Horúcu polevu nalejte na horúcu tortu.
- Špachtľou ho rovnomerne rozotrite po korpuse.
- Pred podávaním nechajte polevu aspoň na 10 minút stuhnúť.

Torta z 2 ingrediencií
Už ste o ňom počuli? Je úplne jednoduchý a zvládne ho naozaj každý. Preto sa s vami rada podelím o jeden super rýchly recept na tortu, ku ktorému budete potrebovať iba 2 ingrediencie.
Ingrediencie
- 255 g čokolády na varenie
- 4 veľké vajcia
Postup
- Rúru si predhrejte na 170 ° C a opäť vymažte formu na tortu maslom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Čokoládu rozlámte a vysypte do misky vhodnej do mikrovlnky. Nechajte rozpustiť. Prípadne pridajte trochu rastlinného tuku.
- Oddeľte žĺtky od bielkov.
- Bielky vyšľahajte ručným šľahačom, aby vznikol pevný sneh.
- Do rozpustenej čokolády postupne primiešajte žĺtky a poriadne zamiešajte.
- Pomocou gumovej špachtle pridávajte k čokoláde sneh. Miešajte tak, aby cesto bolo nadýchané.
- Následne prelejte do pripravenej formy, rovnomerne rozotrite.
- Vložte do rúry a pečte po dobu 30 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Nakoniec opatrne vyklopte tortu z formy a ozdobte napr. posypaním práškového cukru a podávajte so zmrzlinou či s kúskami ovocia.
