Čerstvé ovocie sa pri pečení vianočného pečiva príliš nevyužíva.
Možnosť, ako pečivo dodať trochu farby a ovocnej chuti, predstavuje ovocie kandizované.
Vyskúšajte naše recepty na pečivo s kandizovaným ovocím!
Je veľmi rýchlo pripravené a jeho chuť je v mnohom odlišná od klasických druhov.
Ktorú z variantov vyskúšate ako prvý?
Nepečené pečivo s kandizovaným ovocím
Jednoduché vianočné pečivo v tvare guličiek, ktoré je plné rozmanitých chutí.
Ingrediencie:
- 3/4 šálky kandizovaného ovocia
- 2 šálky rozdrobených zázvorových sušienok
- 6 PL medu
- 4 PL arašidového masla
- 2 PL rumu
- 3/4 šálky rozpustenej bielej čokolády
Postup:
- Kandizované ovocie zalejte rumom a nechajte ich aspoň hodinu nasiaknuť.
- Rozdrobte zázvorové sušienky a zmiešajte ich s medom, arašidovým maslom a kandizovaným ovocím.
- Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Zmes by mala po stlačení držať pohromade, ale nemala by byť príliš mokrá alebo lepivá. Pokiaľ je zmes príliš suchá, pridajte ešte trochu medu.
- Rukami vytvarujte guličky s priemerom asi troch centimetrov.
- Guľôčky položte na plech s papierom na pečenie a pokvapkajte rozpustenou bielou čokoládou.

Nepečené pečivo je rýchlo, ľahké a chutné. Vyskúšajte aj naše ďalšie raw vianočné pečivo !
Čokoládové vianočné pečivo s kandizovanou pomarančovou kôrou
Kandizovaná pomarančová kôra je veľmi obľúbená predovšetkým v anglicky hovoriacich krajinách. Vyskúšajte ju pri pečení použiť aj vy!
Ingrediencie:
- 2 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka kandizované pomarančovej kôry
- 1/2 šálky čokoládových lupienkov
- 3/4 šálky hladkej múky
- 1/4 šálky hnedého cukru
- 1/4 šálky kakaového prášku
- 1/4 šálky masla
- 2 vajcia
- 1/4 šálky medu
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Predhrejte rúru na 170°C.
- Vo veľkej mise ručným mixérom zmiešajte múku, jedlú sódu, hnedý cukor, kakao, maslo, vajcia, med a vanilkový extrakt, kým sa dobre nespoja.
- Potom vmiešajte ovsené vločky trištvrte šálky kandizované pomarančovej kôry a čokoládové lupienky.
- Pomocou malej naberačky alebo polievkovej lyžice vytvorte kopčeky cesta a umiestnite ich na plech s papierom na pečenie.
- Na každý kopček dajte niekoľko kúskov zostávajúceho kandizovaného pomaranča.
- Pečte približne 14 minút.

Ovsené vločky sú jedným zo spôsobov, ako urobiť cukroví zdravším. Použiť ich môžete nielen v receptoch na pečivo s kandizovaným ovocím. Vyskúšajte ovsené vianočné pečivo !
Rýchle pečivo z kandizovaného ovocia, orechov a mandlí
Zmes rozmanitých ingrediencií robí z tohto pečiva veľmi zaujímavý gurmánsky zážitok. Vyskúšajte!
Ingrediencie:
- 2 a 1/2 šálky nasekaných sušených datlí bez kôstky
- 1/2 šálky nasekaných kandizovaných čerešní a ananásu
- 3/4 šálky nahrubo nasekaných vlašských orechov
- 3/4 šálky nasekaných mandlí
- 1/2 šálky masla
- 3/4 šálky cukru
- 1 vajce
- 1 a 1/4 šálky hladkej múky
- 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
Postup:
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo s cukrom do peny.
- Vmiešajte vajcia.
- V inej mise zmiešajte múku, jedlú sódu, soľ a škoricu a postupne ich zmes pridávajte do krémovej zmesi.
- Dobre premiešajte.
- Primiešajte nasekané kandizované ovocie, datle, mandle a orechy.
- Pomocou polievkovej lyžice vytvorte kopčeky, ktoré pokladajte na papierom na pečenie vystlaný plech.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C približne 8-10 minút.

Mandľové pečivo je veľmi jemné a lahodné. Inšpirujte sa pri jeho pečení našimi rozmanitými variantmi!
Objavte podobné tipy
Vianočné sušienky so zmesou kandizovaného ovocia
Toto vianočné pečivo chutí skvele s čajom aj kávou. Spríjemnite si s jeho pomocou vianočnú atmosféru!
Ingrediencie:
- 3 šálky hladkej múky
- 1 a 1/2 šálky zmesi kandizovaného ovocia
- 1 šálka masla
- 1 šálka práškového cukru
- 1 vajce
- 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 2 čajové lyžičky čistého vanilkového extraktu
Postup:
- Do misy preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Maslo a práškový cukor vyšľahajte mixérom do peny.
- Vmiešajte vajcia a vanilku.
- Znížte rýchlosť a pridajte múčnu zmes a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Akonáhle je múka zapracovaná pridajte tiež kandizované ovocie.
- Cesto rozdeľte na dve polovice a vypracujte do tvaru obdĺžnikového klátika.
- Zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Cesto priečne nakrájajte na plátky o sile asi pol centimetra.
- Predhrejte si rúru na 160°C.
- Cukrovie s kandizovaným ovocím vložte na plech s papierom na pečenie a pečte približne 12-14 minút.

Medové perníčky zdobené kandizovaným ovocím
Myslíte si, že perníčky musia byť nutne ozdobené iba polevou? Tento recept vás presvedčí o tom, že sa mýlite. Cukroví s kandizovaným ovocím môžu byť perníčky.
Ingrediencie:
- 350 g medu
- 250 g hladkej múky
- 250 g mletých mandlí
- 100 g cukru
- 100 gramov masla
- 1 vajce
- Kôra z 1 citróna
- 1/2 čajovej lyžičky škorice
- 1/2 čajovej lyžičky klinčekov
- 1/2 čajovej lyžičky kardamónu
- 1/2 čajovej lyžičky muškátového orieška
- 1/2 čajovej lyžičky zázvoru
Na zdobenie
- 50 celých lúpaných mandlí
- 25 gramov kandizovaného pomaranča
- 25 gramov kandizovaného citróna
- 25 gramov kandizovaných limetiek
- 25 gramov kandizovaných čerešní
- 2 PL medu
- 2 PL vody
Postup:
- Med, cukor a maslo zahrievajte na miernom ohni za stáleho miešania, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Nechajte vychladnúť. Pridajte vajcia, citrónovú kôru a všetko korenie.
- Zmiešajte múku a mandle s medovou zmesou.
- Hneťte, kým nie je cesto pevné.
- Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 2 hodiny do chladničky.
- Potom cesto rozvaľkajte valčekom a pomocou vykrajovačov vykrájajte požadované tvary.
- Predhrejte rúru na 180 °C
- Perníčky položte na plech s papierom na pečenie a posypte mandľami a kandizovaným ovocím.
- Pečte približne 15-20 minút v závislosti od veľkosti perníčkov.
- Ešte teplé pečivo s kandizovaným ovocím potrite zmesi dvoch lyžíc medu a dvoch lyžíc vody.

Máte pre perníčky slabosť! Pozrite sa na ďalšie rozmanité varianty medových perníčkov !
Vianočné košíčky s kandizovaným ovocím a orechmi
Tento recept pôvodne pochádza z Havajských ostrovov, kde predstavuje typickú vianočnú pochutinu.
Ingrediencie:
- 3 šálky nasekaných orechov, vlašských alebo lieskových
- 2 a 1/2 šálky plátkov kokosu
- 1 a 1/4 šálky kandizovaného ananásu
- 1 a 1/4 šálky kandizovaných čerešní
- 1 šálka datlí nakrájaných na kocky
- 1 a 1/2 šálky sladeného kondenzovaného mlieka
Postup:
- Predhrejte rúru na 150°C.
- Malé formičky na muffiny vyložte papierovými košíčkami
- Vo veľkej mise zmiešajte nasekané orechy, datle, kandizované ovocie a datle.
- Primiešajte kondenzované mlieko.
- Každý košíček naplňte lyžicou tejto zmesi.
- Pečte asi 20-25 minút dozlatista.

Kandizované ovocie a vianočné pečenie
Kandizované ovocie je vlastne na kúsky nakrájané ovocie alebo kôra, ktoré je napustené cukrom. Táto úprava sa pôvodne používala ako spôsob, ako umožniť ovocie dlhšiu dobu skladovať bez toho, aby hrozilo jeho pokazenie. Takto upravené ovocie sa síce na jednu stranu naozaj nekazí, ale na stranu druhú stráca pomerne veľké množstvo všetkých zdraviu prospešných látok.
Pokiaľ ide o druhy ovocia, ktoré sa týmto spôsobom spracovávajú najčastejšie, ide predovšetkým o čerešne, slivky, ananás a pomarančovú či citrónovú kôru. Pri pečení sa najčastejšie používa pri príprave biskupského chlebíčka. Naše recepty na pečivo s kandizovaným ovocím sú ale skvelým dôkazom, že nejde o jedinú možnosť.